1989: Revolutia Romana prin vizorul Nikon
Astazi se implinesc 22 de ani de la caderea regimului Ceusescu. 22 decembrie este ziua care marcheaza instalarea unei noi puteri politice in ce era pe atunci Republica Socialista Romania. Multi au numit Revolutia din 1989 “Revolutia in direct” sau “Revolutia la televizor”. Cu siguranta, ne-au ramas din acele zile o multime de imagini video care sa ne pastreze in memorie efervescenta, idealurile si euforia Revolutiei. Fotografiile din acele zile au fost insa mai putin mediatizate in ultimii ani. Pentru ca suntem de parere ca fotografiile au un impact mai mare decat niste imagini video repetate anual , dorim sa va prezentam cateva dintre momentele marcante ale Revolutiei din decembrie 1989.
Agentia Nationala de Presa – AGERPRES ne-a pus la dispozitie o serie de fotografii realizate in perioada 21-27 decembrie 1989. Documentele au fost realizate de fotografii Agentiei cu ajutorul aparatelor Nikon F2 si Nikon FM2. Pentru cei care nu erau inca nascuti in acele zile care au schimbat istoria, aceasta este poate prima ocazie de a vedea scenele marcante ale Revolutiei in fotografii.
21 decembrie 1989. Nicolae Ceausescu vorbeste de la balconul Comitetului Central in timpul mitingului organizat de “oamenii muncii” din Bucuresti. In cateva ore se va declansa Revolutia.
21 decembrie. Dupa dispersarea mitingului “oamenilor muncii”, in Bucuresti se aud primele slogane “Jos Ceausescu”. Stema de pe drapelul Republicii Socialiste Romania este decupata. Acesta va deveni unul dintre simbolurile Revolutiei.
22 decembrie. Dupa o noapte sangeroasa in care Ceausescu incearcase inabusirea manifestantilor dand ordine din interiorul sediului Comitetului Central, pe care nu il putuse parasi pe cai terestre, revolutionarii forteaza intrarile CC. Acesta este momentul in care usile cedeaza. Ceausescu fugea pe scari pentru a se urca in elicopterul ce trebuia sa il salveze.
22 decembrie. Revolutionarii iau locul la balconul Comitetului Central cuplului Ceusescu si a demnitarilor comunisti care tocmai fugisera cu elicopterul .
22 decembrie. Oamenii cer libertate pe strazile Capitalei. Protestele se refera si la represiunea sangeroasa din noaptea de 21-22 decembrie.
22 decembrie. “Victorie! Am invins!” declara Mircea Dinescu in studioul TVR din Calea Dorobanti. Incepe “Revolutia in direct” la Televiziunea Romana Libera. Semnul "V" facut cu degetele aratator si mijlociu devine un alt simbol important al Revolutiei.
22 decembrie. Peste 100.000 de oameni se aduna in fata sediului Comitetului Central, in Piata Palatului, astazi denumita Piata Revolutiei, pentru a cere un nou regim politic. “Vrem guvern democrat” se aude in megafoane.
22 decembrie. Manifestantii vorbesc in Piata Palatului. Intre figurile marcante ale acestui moment se evidentiaza Petre Roman, fiul cunoscutului ilegalist comunist Valter Roman si viitor Prim-ministru al Romaniei.
22 decembrie. In sediul Comitetului Central se infiripa o noua putere politica. Personajele principale ale viitoarei guvernari, Ion Iliescu si Petre Roman, se intalnesc pentru prima oara, dupa propriile declaratii, in aceste momente.
27 decembrie. “Armata e cu noi”. Revolutia se incheiase. Ceausescu fusese executat. Poporul visa la un viitor mai bun.
In final dorim sa va prezentam un scurt interviu cu domnul Radu Constantinescu, unul dintre fotografii AGERPRES care a imortalizat aceste cadre.
Fotograf in timpul Revolutiei
Nikon: Ati participat ca fotograf la evenimentele care au marcat startul Revolutiei din decembrie 1989. In ce zile ati fotografiat?
Radu Constantinescu: Am fotografiat pentru AGERPRES atat in 21, cat si in 22 decembrie 1989.
Nikon: Unde ati fotografiat in 21 decembrie?
Radu Constantinescu: In 21 am fost in zona Universitatii, la Sala Dalles. Mai departe nu am mai putut ajunge. Deja se evacuase tot si ne-au evacuat si pe noi. Nu am reusit sa ajung la baricada de la Intercontinental decat dupa ce a fost distrusa. Din pacate nu am fotografiat in timpul baricadei.
Nikon: Cum s-au comportat militienii si cei pusi sa disperseze multimea cu dumneavoastra ca fotograf AGERPRES?
Radu Constantinescu: Nu am avut probleme majore in niciuna din fazele revolutiei. Nici cand se incerca dispersarea multimii si nici cand revolutionarii ocupasera sediul CC. Oamenii au tinut cont ca lucram la o agentie de presa. In acea perioada, fiind prezenta foarte multa presa straina, careia i s-au oferit niste facilitati despre care am aflat ulterior, nu ni s-au creat dificultati. Ni se spunea doar “Nu e voie”, “Intoarce-te inapoi”, “Nu ma fotografia”, dar pe mine nu m-a lovit nimeni. Imbranceli au mai fost, dar nu m-a lovit nimeni.
Nikon: Revolutionarii cum v-au perceput in ziua de 22 decembrie?
Radu Constantinescu: In 22 am fost in cladirea CC-ului impreuna cu revolutionarii. Nu am avut niciun fel de probleme. Si nu numai eu. Au fost prezenti acolo de la o multime de agentii: AP, Reuters, etc. Cu presa au avut un comportament normal sa-i zicem.
Nikon: Ce ati fotografiat in 22 decembrie?
Radu Constantinescu: Am incercat sa surprind scene care sa fie emblematice pentru ceea ce se intampla: un tab fumegand, baricada sparta de fortele de ordine, un camion plin de revolutionari care strigau impotriva lui Ceusescu; la CC am fotografiat in primul rand multimea de la etajul 4, apoi de la 1, apoi direct din multime. Era o emotie fara margini. Am inceput sa strig si eu alaturi de ei. E o emotie careia este greu sa ii tii piept.
Nikon: Ce aparate si obiective ati folosit?
Radu Constantinescu: Am avut doua aparate Nikon FM2 la mine, fiecare cu cate un obiectiv diferit: unul cu 28mm f/2.8, iar celalat cu un zoom 80-200mm f/2.8.
Nikon: Va multumim foarte mult.
1989, revolutia, romana
citeste tot