13 octombrie 2010

Testare Nikon 35mm f/1.4 - Andrei Pandele

Am folosit noul obiectiv AF-S Nikkor 35mm f/1.4 G cu nanocristale. Obiectivul mai vechi omolog era favoritul meu pe aparate reflex cu film. Nu am rezistat ispitei de a proba noul model AF-S. 2 zile este insa prea putin, mai ales cand ploua. Neavand studio, a trebuit sa fotografiez afara. Oricum, acest obiectiv nu este destinat fotografiei de studio. Am iesit afara si am facut cateva sute de declansari.

 

Pentru ca ma intereseaza deschiderea 1,4 m-am hotarat sa nu folosesc sensibilitati exagerate. Dar ca instantaneele sa nu iasa miscate, am folosit totusi sensibilitati intre 400-1100 ISO.

 

 

Majoritatea pozelor au fost facute la deschidere maxima, expunere Manual. Pentru acele subiecte unde nu se preta, treceam in Program. Cu diafragma deschisa am ales subiecte cu planuri desfasurate, care se topesc progresiv. Cu ea mai inchisa am incercat subiecte plane, sa vad cat de bine este corectat. La f:2 nu vezi vignetare, redarea e rectilineara. Poate are aberatii minimale.

 

 

Acest obiectiv scump nu este menit pentru a fi folosit drept obiectiv de reproducere sau arhitectura, desi s-ar descurca. L-am dus pe strada, in conditii vitrege. La o bisericuta din apropiere se sfarsea o nunta si incepea un botez. Nu cunosteam pe nimeni. Am riscat pentru a realiza clisee deosebite, ca sa evit imagini stereotipe. Daca nu imi iesea oricum nu aveam nimic de pierdut.

 

 

 

 

 

Toate imaginile prezentate sunt facute cu diafragma 1.4, in afara de “usa obosita”, vezi info. Profunzimea de camp e invers proportionala cu scara de redare a subiectului. La 30cm, adancimea campului de profunzime este aproape nula cu diafragma 1,4.

Dar la infinit este considerabila. Am facut un peisaj de seara.

 

 

Cine a mai vazut peisaj la 1.4? Este posibil si arata promitator.

 

 

Iata decupata si o bucata 100% de la umbrela cu urechi.

 

 

Da, nimic nu este perfect. La nivele scazute de lumina apar dominante diferite. Dar pentru cateva ore, in doar 2 zile, sunt foarte multumit de rezultate.

 

Produsele Nikon par a fi dospit. Sunt mai capabile, dar si mai mari. Modelul AIS avea 68mm lungime, 65mm diametru si 399 grame, cu filtru 52mm.

Noul AF-S are 90mm lungime, 83mm diametru si 600 grame, cu filtru 67mm. F3 pe film cu obiectiv 35mm /1.4 AIS insuma 1090g. D3X+35mm /1.4 AF-S are 2090.

 

 

Iata obiectivul Nikkor AIS 1991, in stanga, 35mm f:1,4 serie 435226, langa cel AF-S.

 

La prima vedere obiectivul nou este spre senzational, aproape imun la lumini parazite. In acest caz veriga cea mai slaba devine omul din spatele aparatului, insuficient de rapid.

 

Viteza AF-S e impresionanta. Iti poti da seama chiar fara sa masori cu aparatura speciala. La 5 declansari pe secunda are sub 1/10s interval de AF. In aceasta fractiune scurta este capabil sa parcurga toata scara de distanta, cu oprire si rezultate aproape perfecte. Este un obiectiv deosebit cu pret pe masura. Dar ca skiurile de performanta, nu ar fi de recomandat oricui. Obiectivul super luminos si ultra-rapid nu este usor de stapanit.

 

Pe scena vietii toate elementele sunt in miscare.

Trebuie sa apreciezi exact unde va fi planul de claritate perfecta, inainte de declansare.

O reactie instinctiva rapida a fotografului presupune o anticipare antrenata minima.

 

 

 

35mm



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
#Stamacasa.Fotografiem de acasa, stiu, e greu, dar trebuie sa ne adaptam. Articolul este despre cum poti trece de la fotografia de peisaj la fotografie de produs, acasa, scris de fotograful Burlacu Lush. Inainte sa inceapa toata nebunia nu eram deloc...
citeste tot
Bucuresti, 23 august 2018 – SKIN, unic importator Nikon in Romania are placerea sa anunte trei noi obiective compatibile cu aparatele foto mirrorless in format de cadru intreg (format FX de la Nikon) din sistemul sau cu montura Z si...
citeste tot
Bucuresti, 15 septembrie 2010 – SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, are placerea de a anunta lansarea a doua...
citeste tot
Bucuresti, 9 februarie 2009 - SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea celui mai rapid obiectiv in format DX...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.