Salina Praid - fotoreportaj de Dragos Asaftei
Desi locuiesc de mai bine de 15 de ani la 40 de kilometri de Salina Praid, ori de cate ori vin sa o vizitez raman tot mai surprins si totodata fericit de rapiditatea cu care se dezvolta complexul turistic din interiorul acesteia. Poate pare greu de crezut, insa in salina pot fi regasite aproape toate facilitatile de la suprafata; internet wireless, restaurant, cafenea, biserica, expozitii, crama de vin, locuri de joaca etc. Salina de la Praid devine astfel un alt oras subteran care reuseste sa evolueze in fiecare an.
Nikon D7000 18mm f/3.5 1/30s ISO 4000
Treptele prin care se coboara in salina. Momentan se lucreaza si la a doua intrare. Pentru a patrunde in mina prin aceasta intrare trebuie sa cobori peste 1000 de trepte.
Salina Praid se afla in bazinul muntilor Gurghiului si formeaza un zacamant urias de forma unei ciuperci intoarse ce ajunge pana la 3000 de metri adancime, avand diametrul cuprins intre 1,2 si 14 kilometri. Primele exploatari de sare au fost atestate pe vremea romanilor, insa, documentar, salina e atestata din anul 1200, exporarea intensiva realizandu-se abia din anul 1700. Din anul 1980 salina a devenit o baza de tratament deschisa turisitlor, functionand simultan si pentru exploatarea sarii.
Nikon D7000 18mm f/3.5 1/30s ISO 3200
Interiorul salinei Praid, ”holul” principal care desparte capela ortodoxa de restul salinei.
In interiorul salinei temperatura constanta este de 14-16 grade celsius, iar umiditatea este cuprinsa intre 66 si 70%. Aerul puternic ionizat ajuta la tratarea afectionilor respiratorii, fiind principalul motiv pentru care s-a deschis baza de tratament aflata la o adancime de 120 de metri. Distanta pana la baza de tratament este de peste un kilometru si se poate ajunge doar cu autobuzul dedicat transportului de persoane. Din anul 2009 salina Praid a devenit cea mai vizitata salina din Romania, fiind dovedit faptul ca o vizita pe an previne foarte multe din bolile respiratorii.
Panorama interioara a salinei Praid realizata din ”holul” principal. Peretii sunt marginiti de banci si masute pe care vizitatorii pot manca, se pot odihni etc. Langa fiecare masa este o priza care, deseori, se dovedeste a fi de folos, mai ales daca petreci o zi intreaga in mina.
Salina se dezvolta din ce in ce mai mult in fiecare an reusind sa determine turistii sa petreaca aproape o zi intreaga in subteran. E un lucru destul de important tinand cont ca zona Praid ar avea destul de multe obiective turistice care ar putea fi vizitate in tot acest timp. Pe parcursul ultimei vizite in salina am reusit sa intalnesc turisti veniti chiar din America sau China si, din pacate, tot mai putini turisti din Romania. Se pare ca incet-incet uitam sa apreciem propriile noastre valori.
Panorama interioara a capelei ortodoxe din salina Praid. Aici, in fiecare duminica, se desfasoara Liturghia. Uneori aceasta capela foloseste si ca sala de concerte de muzica clasica.
O vizita de cateva zile in Praid si, respectiv, in salina, va poate scapa de foarte multi dintre virusii gripali actuali. In general majoritatea oamenilor combina curele cu vizita in salina in fiecare zi pe toata durata sederii si, apoi, o baie in bazinul cu apa sarata de la suprafata. Este dovedit medical ca realizarea acestei cure poate preveni bolile respiratorii si cele renale.
Nikon D7000 18mm f/3.5 1/30s ISO 3200
Salina dispune si de locuri de joaca pentru copii, acestia avand posibilitatea de a-si umple timpul cu usurinta. Sunt leagane, topogane si chiar piste de carturi.
Intre atractiile care se pot gasi in salina Praid se numara: baza de tratament, capela ortodoxa, expozitie foto, crama, loc de joaca pentru copii, restaurant, internet-cafe (si wireless in aproape toata salina), biblioteca, sala de spectacole.
Nikon D7000 18mm f/3.5 1s ISO 200
In salina intra zilnic 2-3000 de persoane. Fotografia de mai sus este realizata in aproprierea locului de patrundere in salina.
In clipul de mai jos puteti vedea o prezentare generala a salinei Praid, locul in care linistea devine cuvantul cheie. Clipul a fost realizat cu Nikon D7000 si obiectivele Nikkor AF-S 18-55mm f/3.5-5.6 si Nikkor AF-D 50mm f/1.8 cu valori ISO cuprinse intre 3200 si 25600. A fost folosit ISO 25600 in secventele in care calatorii coboara si urca in autobuzul ce face legatura cu exteriorul. Lumina era foarte, foarte slaba, si alegerea acestei sensibilitati a fost singura metoda pentru a putea filma. Fotografiile au fost realizate cu acelasi echipament, in intervalul ISO 3200-4000.
Daca aveti ocazia vizitati salina Praid, merita!
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Revolutia Mirrorless: Descopera Inovatiile Impresionante ale Aparatului Nikon Z6III
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Redescopera bucuria de a te juca. NIKON lanseaza aparatul foto mirrorless Z50II cu format DX
citeste tot