08 iulie 2011

Salina Praid - fotoreportaj de Dragos Asaftei

Desi locuiesc de mai bine de 15 de ani la 40 de kilometri de Salina Praid, ori de cate ori vin sa o vizitez raman tot mai surprins si totodata fericit de rapiditatea cu care se dezvolta complexul turistic din interiorul acesteia. Poate pare greu de crezut, insa in salina pot fi regasite aproape toate facilitatile de la suprafata; internet wireless, restaurant, cafenea, biserica, expozitii, crama de vin, locuri de joaca etc. Salina de la Praid devine astfel un alt oras subteran care reuseste sa evolueze in fiecare an.

 

Nikon D7000  18mm  f/3.5  1/30s  ISO 4000

Treptele prin care se coboara in salina. Momentan se lucreaza si la a doua intrare. Pentru a patrunde in mina prin aceasta intrare trebuie sa cobori peste 1000 de trepte.


Salina Praid se afla in bazinul muntilor Gurghiului si formeaza un zacamant urias de forma unei ciuperci intoarse ce ajunge pana la 3000 de metri adancime, avand diametrul cuprins intre 1,2 si 14 kilometri. Primele exploatari de sare au fost atestate pe vremea romanilor, insa, documentar, salina e atestata din anul 1200, exporarea intensiva realizandu-se abia din anul 1700. Din anul 1980 salina a devenit o baza de tratament deschisa turisitlor, functionand simultan si pentru exploatarea sarii.

 

 

Nikon D7000  18mm  f/3.5  1/30s  ISO 3200

Interiorul salinei Praid, ”holul” principal care desparte capela ortodoxa de restul salinei.


In interiorul salinei temperatura constanta este de 14-16 grade celsius, iar umiditatea este cuprinsa intre 66 si 70%. Aerul puternic ionizat ajuta la tratarea afectionilor respiratorii, fiind principalul motiv pentru care s-a deschis baza de tratament aflata la o adancime de 120 de metri.  Distanta pana la baza de tratament este de peste un kilometru si se poate ajunge doar cu autobuzul dedicat transportului de persoane. Din anul 2009 salina Praid a devenit cea mai vizitata salina din Romania, fiind dovedit faptul ca o vizita pe an previne foarte multe din bolile respiratorii.

 

 

Panorama interioara a salinei Praid realizata din ”holul” principal. Peretii sunt marginiti de banci si masute pe care vizitatorii pot manca, se pot odihni etc. Langa fiecare masa este o priza care, deseori, se dovedeste a fi de folos, mai ales daca petreci o zi intreaga in mina.


Salina se dezvolta din ce in ce mai mult in fiecare an reusind sa determine turistii sa petreaca aproape o zi intreaga in subteran. E un lucru destul de important tinand cont ca zona Praid ar avea destul de multe obiective turistice care ar putea fi vizitate in tot acest timp. Pe parcursul ultimei vizite in salina am reusit sa intalnesc turisti veniti chiar din America sau China si, din pacate, tot mai putini turisti din Romania. Se pare ca incet-incet uitam sa apreciem propriile noastre valori.


 

Panorama interioara a capelei ortodoxe din salina Praid. Aici, in fiecare duminica, se desfasoara Liturghia. Uneori aceasta capela foloseste si ca sala de concerte de muzica clasica.


O vizita de cateva zile in Praid si, respectiv, in salina, va poate scapa de foarte multi dintre virusii gripali actuali. In general majoritatea oamenilor combina curele cu vizita in salina in fiecare zi pe toata durata sederii si, apoi, o baie in bazinul cu apa sarata de la suprafata. Este dovedit medical ca realizarea acestei cure poate preveni bolile respiratorii si cele renale.

 

Nikon D7000  18mm  f/3.5  1/30s  ISO 3200

Salina dispune si de locuri de joaca pentru copii, acestia avand posibilitatea de a-si umple timpul cu usurinta. Sunt leagane, topogane si chiar piste de carturi.


Intre atractiile care se pot gasi in salina Praid se numara: baza de tratament, capela ortodoxa, expozitie foto, crama, loc de joaca pentru copii, restaurant, internet-cafe (si wireless in aproape toata salina), biblioteca, sala de spectacole.

 

Nikon D7000  18mm  f/3.5  1s  ISO 200

In salina intra zilnic 2-3000 de persoane. Fotografia de mai sus este realizata in aproprierea locului de patrundere in salina.

 

In clipul de mai jos puteti vedea o prezentare generala a salinei Praid, locul in care linistea devine cuvantul cheie. Clipul a fost realizat cu Nikon D7000 si obiectivele Nikkor AF-S 18-55mm f/3.5-5.6 si Nikkor AF-D 50mm f/1.8 cu valori ISO cuprinse intre 3200 si 25600. A fost folosit ISO 25600 in secventele in care calatorii coboara si urca in autobuzul ce face legatura cu exteriorul. Lumina era foarte, foarte slaba, si alegerea acestei sensibilitati a fost singura metoda pentru a putea filma. Fotografiile au fost realizate cu acelasi echipament, in intervalul ISO 3200-4000.

 


Daca aveti ocazia vizitati salina Praid, merita!

salina, salina praid, praid



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole recente
    Noua camera Z6III mirrorless de la Nikon este un succes urias!   Nikon Z6III este un aparat cu performante foarte mari atat pentru fotografii, cat si pentru video, plin de inovatii, caracteristici incredibile si multe dintre...
citeste tot
Nikon a lansat noul aparat foto Z50II, ideal pentru creatorii de continut si vloggerii care doresc sa transforme momentele din viata cotidiana apasand doar un buton. Indiferent daca fotografiezi, filmezi sau transmiti in direct, acest aparat foto...
citeste tot
   In cadrul concursului Luna Fotografiei Wildlife, am primit numeroase fotografii uimitoare facute cu echipamentul Nikon care surprind frumusetea si diversitatea salbaticiei.      Am fost incantati sa vedem pasiunea pentru...
citeste tot
Astazi, Nikon are placerea de a anunta noul aparat foto mirorless Z50II, cu senzor de imagine de dimensiune APS-C/format DX. Combinand tehnologia puternica mostenita de la modelele de ultima generatie care se utilizeaza cu o usurinta remarcabila,...
citeste tot
Nikon are placerea de a anunta dezvoltarea NIKKOR Z 28-135mm f/4 PZ, un obiectiv cu zoom standard si full-frame, compatibil cu sistemul cu montura Z.     NIKKOR Z 28-135mm f/4 PZ este un obiectiv cu zoom standard motorizat si distanta...
citeste tot
"Seasons - A short wildlife story in four acts" aduce in prim-plan animalele si habitatul lor natural prin intermediul artei fotografiei si al videografiei. Autorul acestuia, Razvan Alexandru Duta, a fost bucuros sa raspunda la cateva intrebari...
citeste tot
Ionut Anisca este trainer si fotograf comercial, cu sediu in Cluj-Napoca, fiind specializat in fotografie de produs, fotografie de catalog, fotografie industriala si fotografie de interior. Activeaza ca trainer fotograf din anul...
citeste tot
Astazi, Nikon are placerea de a anunta o noua gama de binocluri cu stabilizare de imagine: modelele STABILIZED 10X25 S si STABILIZED 12X25 S. Cu o combinatie castigatoare de tehnologie puternica de stabilizare a imaginii si optica de inalta rezolutie...
citeste tot
Instructorul de la Nikon School si fotograful de fauna salbatica, Ricci Chera, a fost printre primii care au folosit noul NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR. Nikon l-a insotit intr-o excursie de observare a pasarilor la coasta, pentru a fotografia...
citeste tot
”Salut! Eu sunt Adi Dedu si iubesc natura salbatica. Desi sunt inginer IT de profesie, imi place mereu sa iau camera foto in mana si sa ies la fotografiat in tot timpul meu liber.”   Daca ti-a placut sa citesti primul articol al lui...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.