05 noiembrie 2010

Test cu Nikon D7000 - Radu Grozescu

 

nikon d7000

Anuntat pe 15 septembrie 2010 si prezent in magazinele din Romania simultan cu piata europeana pe 5  noiembrie, Nikon D7000 a reprezentat o mare si placuta surpriza pentru cei care asteptau inlocuirea lui D90 la doi ani de la lansare, in august 2008.

 

D7000 creeaza o noua clasa de aparate, fiind pozitionat ferm intre D90 care se adreseaza entuziastilor si D300s, modelul DX cu valente profesionale. In premiera pentru un aparat destinat amatorilor pretentiosi, D7000 ofera vizor cu acoperire de  100%, sincron blitz la 1/250s, corp partial metalic si cadenta de 6fps.

 

Cadenta maxima de fotografiere de 6 cadre pe secunda este suficienta inclusiv pentru fotografia de sport si actiune, inclusiv wildlife, ceea ce mareste versatilitatea aparatului. Obturatorul testat la 150.000 cadre, sistemul AF performant cu posibilitate de reglare fina pentru obiective, intervalul mare de sensibilitate si slotul dual de carduri, impreuna cu posibilitatile avansate de filmare, inclusive cu AF continuu, si mufa pentru microfon extern intregesc imaginea unui aparat cu caracterisitici avansate, similare cu cele prezente pe DSLR-urile profesionale.

 

Rezolutia de 16MP il pozitioneaza din acest punct de vedere imediat dupa D3x, devenind interesant si pentru fotografii profesionisti in cautarea unei rezolutii superioare si care il vor achizitiona in asteptarea viitorului varf de gama DX.

 

Astfel, D7000 se adreseaza pasionatilor exigenti dar va fi cu siguranta folosit si in scopuri profesionale, atat de fotografii part-time cat si de unii profesionisti, fie pe post de back-up, fie chiar ca aparat principal pentru unele aplicatii.

 

Specificatii cheie:

- captor CMOS de 16.2MP

- interval de sensibilitate 100-6400 ISO, H1 si H2 pana la 12.800 / 25.600ISO

- AF performant cu 39 puncte, 9 in cruce, 3D tracking

- senzor RGB de 2016 pixeli pentru masurarea expunerii, recunoastere de scena, focus tracking

- slot dual de carduri SD

- ecran LCD de 3”, 921.000 pixeli

- buton separat de filmare

- video full HD 1080p la 24fps, mufa de microfon extern

- AF continuu la filmare si in Live-view

- cadenta de 6fps, mod quiet, mirror lock-up, intervalometru

- nivela electronica pe o axa

- obturator testat la 150.000 cadre

- vizor cu pentaprisma cu acoperire 100%

 

Constructie

nikon d7000

Cu toate ca dimensiunile si plasamentul majoritatii butoanelor sunt foarte asemanatoare cu ale modelului D90, constructia aparatului este din alta clasa, fiind bazata pe un sasiu extins de aliaj de magneziu, intreg spatele aparatului impreuna cu capacele superior si inferior fiind realizate integral din metal. Aceasta ii da o rigiditate superioara, aparatul devenind capabil sa suporte utilizari mai solicitante, in medii de lucru mai grele. Priza in mana este usurata de stratul de cauciuc, similar cu al aparatelor de clasa superioara.

 

Aparatul este protejat la umezeala si praf, cea ce il face foarte durabil, excelent pentru fotografierea in exterior in conditii meteo dificile, dar si pe plaja unde nisipul poate pune probleme dificile altor aparate mai modeste.

 

Constructia metalica duce la o greutate usor mai mare decat a modelului D90, iar aparatul ofera o impresie inconfundabila de soliditate, echilibrandu-se foarte bine cu obiective mai pretentioase, si cu blitz-uri mai grele gen Nikon SB900.

 

Dimensiunile reduse vor fi apreciate de multi fotografi, iar utilizatorii de obiective grele din seriile profesionale pot folosi gripul optional MB-D11, realizat si el pe un sasiu metalic, pentru a imbunatati priza si echilibrul aparatului. In plus, in utilizarea profesionala, gripul va oferi aparatului un aspect mai agresiv, cee ce este de multe ori de dorit in colaborarea cu clientul.

grip nikon d7000

 

Gripul are duplicate toate comenzile necesare, inclusiv un joystick multifuntional care inlocuieste multiselectorul de pe aparat. Asigura alimentarea atat cu bateria originala a aparatului cat si cu un set de baterii sau acumulatori format AA, ceea ce sporeste versatilitatea aparatului in situatiile in care incarcarea bateriilor originala nu este posibila.

 

Din punct de vedere ergonomic, plasamentul butoanelor este practice similar cu D90 cu putine exceptii nikon d7000inspirate din modelul D300s, cum sunt butoanele Play si Delete alaturate in partea stanga sus si selectorul circular pentru cadenta de fotografiere, mod Quiet, Mirror lock-up care este situat sub selectorul de moduri. Acesta este blocabil, ceea ce ofera siguranta in folosire, find imposibila modificarea setarii alese fara o actiune din partea utilizatorului.

 

Plasarea butoanelor asigura o familiarizare rapida cu D7000 pentru utilizatorii de D90 si D5000, ceea ce il face un upgrade atractiv. Butoanele sunt ceva mai mari decat la D90 ceea ce permite o manipulare mai sigura si mai usoara.

 

Functiile cele mai accesate, WB, ISO, formatul imaginii, care la D300s beneficiaza de butoane dedicate pe partea superioara a aparatului, ocupata aici de selectorul de moduri sunt prezente pe butoanele din stanga ecranului, fiind aproape la fel de usor de utilizat, oferind o viteza foarte buna in utilizare.

 

Ecranul LCD

nikon d7000

Similar cu modelele recente de DSLR-uri Nikon, ecranul are 3” si 920.000 pixeli, oferind o claritate excelenta a imaginii, foarte importanta pentru a putea verifica rapid in teren precizia focalizarii. Ecranul este protejat cu un capac transparent, care ofera o transmisie suficient de buna pentru a putea fi pastrat montat permanent, iar in caz de zgariere accidentala este disponibil ca accesoriu.

 

Meniurile sunt foarte bine organizate, in buna traditie Nikon, iar rezolutia mare a ecranului face utilizarea lor foarte facila, caracterele fiind mari si foarte bine desenate.

 

Importanta ecranului LCD este mai mare la aparatele moderne care dispun de Live-View si de filmare, deoarece devine mijlocul principal de vizare in aceste situatii.

 

Filmare

Puteti vedea mai jos un scurt film realizat cu Nikon D7000 la rezolutie maxima si 24 fps.

 

 

Vizorul

Una dintre suprizele modelului D7000 a fost vizorul cu acoperire de 100%, rezervat pana acum modelelor nikon d7000profesionale. Acesta devine foarte important in multe situatii de fotografiere pentru a evita aparitia in imagini a obiectelor nedorite pe marginile cadrului.

 

Este adevarat ca in fotografia digitala decupajul este facil, dar de multe ori dorim sa oferim pe loc imagini, iar in situatiile profesionale clientul este de fata si nu dorim sa-i aratam imagini nefinisate.

 

Vizorul este completat de afisarea punctelor de focalizare, iar la cerere poate afisa un grid pentru o incadrare mai usoara. Informatiile oferite in partea de jos a cadrului sunt cele esentiale pentru fotografiere, avand inclusiv posibilitatea de afisare a valorii ISO selectate, la schimb cu numarul de cadre ramase pe card. In vizor pot fi de asemenea afisate avertismentele despre lipsa cardului, baterie descarcata si mod BW.

 

Sistem de focalizarenikon d7000

D7000 vine cu doua surprize in domeniul focalizarii, imbunatatind semnificativ atat focalizarea la fotografierea cu vizare reflex cat si in cazul folosirii Live-View sau la filmare.

 

Deci avem un nou sistem AF cu detective de faza Multicam 4800 DX cu 39 de puncte dintre care 9 in cruce, sprijinit deun nou senzor RGB de 2016 pixeli pentru recunoasterea scenei si Focus tracking, capabil sa urmareasca un subiect in cadru dupa culoare. Astfel focalizarea devine mai rapida si mai precisa, inclusiv pe subiecte in miscare, iar cele 39 de puncte acopera o suprafata foarte mare, oferind o mare elasticitate la compozitia imaginilor.

 

D7000 este compatibil si cu obiectivele AF fara motor de focalizare incorporat, fapt important pentru posesorii de asemenea obiective, mai ales ca sunt inca obiective interesante in fabricatie fara motor AF-S, cum ar fi 50/1.8, 85/1.8, 105/2.0 Dc. 135/2.0 DC, 180/2.8 si o serie de superangulare fixe.

nikon d7000

 

Pentru utilizatorii avansati, exista posibilitatea functiei AF-On pe butonul AE-L/AF/L, ceea ce ofera mari avantaje in multe situatii, de la fotografia de sport la portrete si still life.

 

A doua surpriza este posibilitatea de focalizare continua in Live-View si in timpul filmarii, realizata prin detectie de contrast pe captor. In mod traditional mai lenta, dar foarte precisa, focalizarea pe captor a devenit mult mai rapida incat poate fi folosita inclusiv la urmarirea subiectelor in miscare, existand si posibilitatea de recunoastere a fetelor, foarte portrivita pentru portrete si grupuri.

 

Stocarea

Nikon D7000 dispune de slot dublu pentru doua carduri SDHC/SDXC care pot fi folosite simultan pentru back-up, in serie pentru a mari capacitatea, jpeg pe un card si RAW pe celalalt, fotografii pe unul si video pe celalalt, oferind o flexibilitate similara cu aparatele din seriile profesionale.

nikon d7000

 

Aceste posibilitati se pot dovedi extrem de utile in multe situatii iar utilizatorii vor fi incantati sa beneficieze de aceasta facilitate intr-un aparat care nu este destinat in mod special doar profesionistilor.

 

Compatibilitatea cu noul standard SDXC va oferi in scurta vreme acces la capacitati si viteze foarte mari, dar chiar si acum exista carduri SDHC suficient de mari si de rapide pentru a multumi chiar pe cei mai pretentiosi utilizatori.

 

Viteza de scriere pe carduri este remarcabila, utilizarea cardurilor rapide fiind pe deplin justificata, mai ales avand in vedere atat posibilitatea de fotografiere in rafale de 6fps inclusiv in RAW sau RAW + jpeg cat si filmarea in format full HD, ambele fiind mari consumatoare de spatiu pe card si cerand viteze ridicate de transfer.

 

Conexiuni

D7000 dispune de toate posibilitatile actuale de conectare, avem A/V Out pentru televizoare obisnuite, dar si pentru dispozitive de vizualizare la distanta, HDMI pentru televizoarele moderne de mare rezolutie, nikon d7000intrare de microfon optional pentru filmare, intrare de GPS și mufa USB pentru conectarea la computer. Acesta este foarte importanta deoarece permite, pe langa transferul imaginilor de pe cardurile din aparat (solutie utila doar in absenta unui cititor SDHC adecvat), conectarea pentru fotografiere direct in computer, utilizand softul optional Nikon Camera Control Pro.

 

Fotografierea in computer este foarte folosita de fotografii profesionisti in situatii statice gen studio si se poate realiza atat folosind un cablu USB cat si wireless prin intermediul dispozitivului dedicat WT-4, care ofera o serie de optiuni sofisticate de transmitere a imaginilor catre o retea wireless, folosind diverse protocoale, cu o viteza si o securitate foarte buna.

 

Blitz

Unul dintre motivele pentru care sistemul Nikon este atat de pretuit atat de amatori cat si de profesionisti este sistemul de blitz-uri care ofera o serie de capabilitati extinse (Creative Lighting System).

nikon d7000

 

D7000 ofera o integrare totala cu acest sistem, blitz-ul incorporat putand fi folosit pe post de commander pentru a dirija doua grupe de blitz-uri externe, asta pe langa utilizarea ”normala” de gen TTL, Manual, Slow, Rear, Red Eye reduction.

 

Totusi, utilizatorii modelului D7000 vor opta in mod cert pentru cel putin un blitz extern, SB900 sau SB700, completat eventual de un SB600 pentru a putea beneficia de toate avantajele sistemului Nikon wireless.

 

Cu doua asemenea blitz-uri se pot obtine cu usurinta imagini de calitate profesionala, cu aspect de imagini de studio intr-o mare varietate de situatii de la portrete afara si in interior la fotografie de produs.

 

Captorul

Cu noul captor CMOS de 16MP D7000 ofera cea mai mare rezolutie in sistemul Nikon dupa D3x, ceea ce il face interesant pentru o larga serie de aplicatii.

nikon d7000

Cei 16MP inseamna un print A3 la 300 dpi, deci o dubla pagina intr-o revista sau o brosura A4, mai mult decat sufficient pentru majoritatea fotografilor.

 

O asemenea rezolutie este de folos si fotografilor care incadreaza mai larg la fotografiere in ideea ca vor corecta compozitia la procesare, deoarece chiar in cazul unor crop-uri mai agresive ramane suficienta informatie pentru a putea printa imaginile la dimensiuni decente.

 

Gama de sensibilitate calibrata este intre 100-6.400 ISO, cu posibilitate de extindere cu doua trepte pana la un echivalent de 25.600 ISO, o valoare pana nu de mult nevisata nici de posesorii de aparate full frame.

 

Sensibilitatea de baza de 100 ISO revine dupa ce ultimele DSLR-uri Nikon porneau de la 200 ISO, oferind o calitate excelenta a imaginii si posibilitatea de a lucra cu diafragme usor mai deschise atat in studio cat si in exterior in conditii de lumina puternica.

 

Pentru a valorifica pe deplin rezolutia oferita de captor este insa necesar utilizarea unor obiective de buna calitate si o tehnica fotografica cat mai precisa deoarece orice eroare de focalizare sau folosirea unor timpi de expunere prea lungi vor genera neclaritate vizibila datorita densitatii mari de pixeli. Pe de alta parte, fotografierea ingrijita cu obiective bune ofera imagini incredibil de detaliate care pot fi marite foarte mult fara pierdere de calitate.

nikon d7000

 

La sensibilitate mare D7000 se comporta surprinzator de bine pentru un captor DX de 16MP aflat la intrarea pe piata, astfel incat imaginile la 1.600 ISO arata excelent. La 3.200 ISO si mai sus trebuie luate toate masurile pentru fotografiere cat mai ingrijita, de la expunere corecta la balansul de alb si claritatea imaginii, dar aparatul ne va rasplati cu imagini pe masura efortului depus.

 

Captorul este protejat de omniprezentul dispozitiv de indepartare a prafului care functioneaza din ce in ce mai eficient pe noile aparate, reducand sau chiar eliminand necesitatea de curatare a captorului, operatiune recomandata a fi realizata in service, in special pentru utilizatorii mai putin experimentati deoarece poate duce la probleme serioase daca nu este efectuata corespunzator.

 

Sensibilitate ISO

 

nikon d7000

 

Procesorul

In lista premierelor aparute pe D7000 se inscrie si procesorul Expeed 2 care asigura prelucrarea rapida a unei mari cantitati de informatie cu un consum mai redus de energie.

nikon d7000

Procesorul este foarte important deoarece D7000 ofera filmare Full HD, ceea ce consuma resurse corespunzator mai mari si este nevoie de o putere sporita de calcul.

 

La fotografiere D7000 ofera atat posibilitatea de salvare a NEF-urilor in 14 biti, compressed sau loseless compressed cat si convertor A/D in 14 biti ceea ce duce la o mai buna redare a tonurilor si o amplificare a gamei dinamice la imaginile convertite in aparat, deci in momentul in care se fotografiaza direct in format jpeg.

 

Obturatorul

D7000 dispune de un obturator foarte performant, cu specificatii similare cu al modelelor de varf, 1/8000s, sincron blitz 1/250s, testat la 150.000 de declanșari.

Sincronul de blitz la 1/250s este foarte util la fotografierea cu blitz-ul in plin soare, permitand folosirea mai buna a puterii acestuia și diafragme ceva mai deschise decat in cazul modelelor mai putin performante.

 

Fiabilitatea este de asemenea importanta deoarece nikon d7000majoritatea utilizatorilor tind sa faca foarte multe cadre cu un DSLR, mai ales cu unul care permite rafale de 6fps, iar D7000 va fi folosit cu siguranta si in scopuri profesionale de catre multi dintre posesori, ceea ce va duce la un stres suplimentar in utilizare.

 

De asemenea, prin caracteristicile sale, D7000 va ramane competitiv o perioada destul de lunga deci un obturator fiabil este o calitate esentiala.

 

Sunetul obturatorului este retinut dar precis iar promtitudinea declansarii este mai aproape de a modelelor profesionale decat de a celor destinate amatorilor, foarte important pentru surprinderea momentului de varf a actiunii. Exista si modul Quiet care este extrem de silentios, fiind util in situatii in care discretia este esentiala.

 

Cadenta maxima de fotografiere este de 6fps, suficienta inclusiv pentru fotografia de sport si actiune, inclusiv wildlife, ceea ce mareste versatilitatea aparatului.

 

Alimentarea

D7000 dispune de o noua baterie ENEL15, de dimensiuni oarecum apropiate de EN-EL3e folosita in D300s, dar care dispune de contacte modernizate, protejate la scurt-circuit, facand posibila manipularea mai putin atenta a acesteia.nikon d7000

 

Consumul redus al aparatului impreuna cu capacitatea bateriei duc la posibilitatea de a fotografia peste 1000 de cadre la o singura incarcare, ceea ce acopera o zi de fotografiat pentru majoritatea amatorilor. Profesionistii isi vor achizitiona in mod sigur o a doua baterie pentru a putea face fata la lucrarile cu un mare numar de imagini.

 

Aparatul poate fi alimentat si la priza prin intermediul unui adaptor, dar aceasta presupune un fir care poate deveni foarte incomod in utilizare.

 

Concluzie

Nikon D7000 este un DSLR complet, cu o lista de specificatii impresionanta, incepand cu captorul de 16MP, corpul realizat partial din metal, AF si obturator performant, vizor 100%, filmare Full HD. Accesul in sistemul Nikon de obiective blitz-uri si accesorii si compatibilitatea cu obiectivele din seriile mai vechi, inclusiv focalizarea cu cele fara motor incorporat si masurarea cu obiectivele Nikon Ai, il fac extrem de atractiv atat ca upgrade pentru fotografii amatori cat si ca alternativa pentru avansati.

 

Cu toate ca se adreseaza pasionatilor pretentiosi, el va fi folosit fara indoiala pe scara larga in scopuri profesionale, atat de fotografii part-time cat si de profesionisti.

 

Calitatea constructiei si specificatiile generoase fac din D7000 un aparat care promite o perioada lunga de utilizare in care va satisface cerintele majoritatii fotografilor.

 

Pro
- rezolutie de 16MP
- constructie robusta
- AF performant atat la fotografiere cat si la filmare
- filmare Full HD
- obturator cu caracteristici profesionale
- cadenta mare de fotografiere
- commander la blitz-ul incorporat
- posibilitati avansate de personalizare
- compatibilitatea cu obiective non AF-S si non AF
- slot dual de carduri

Contra
- dimensiuni mici ale corpului pentru utilizatori cu maini mai mari
- lipsa buton dedicat AF-On
- afisarea ISO in vizor inlocuieste contorul de cadre
- butonul AE-L/AF-L prea aproape de vizor.

 

In stanga textului puteti accesa cateva imagini realizate cu Nikon D7000.

nikon d7000, d7000



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Cu Nikon D7000 am avut prima intalnire in luna noiembrie a anului 2010. Priviri au fost din partea amandurora, insa nu ne-am putut decide la a face pasul urmator. Ajungand acasa si gandindu-ma la ea (camera foto) mi-am dat seama ca trebuie sa fim...
citeste tot
Ieri, 19 decembrie 2011, Catalin Botezatu a facut o vizita la sediul magazinului Foto Hobby din strada Covaci nr. 7, unde a purtat o discutie cu cei prezenti despre experienta sa fotografica in Vietnam si Cambodgia alaturi de aparatul Nikon D7000 cu...
citeste tot
Nikon a realizat o actualizare firmware pentru Nikon D7000 si Nikon D5100. Este a doua actualizare firmware Nikon D7000 de anul acesta si prima actualizare firmware Nikon D5100.Daca aveti instalata ultima versiune firmware pe aparatul dumneavoastra...
citeste tot
Bucuresti, 16 august 2011 – SKIN, unic importator Nikon in Romania si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei, are placerea sa anunte ca aparatul Nikon D7000 a fost distins...
citeste tot
Londra a fost centrul unui vast imperiu ce se intindea dintr-o parte in cealalta a globului pamantesc. Se spunea ca peste Imperiul Britanic soarele nu apune niciodata. Acest amalgam de natii, limbi si obiceiuri nu este nicaieri mai evident decat in...
citeste tot
Va invitam sa va actualizati firmware-ul aparatului Nikon D7000 la versiunea 1.02. Aceasta va ofera urmatoarele beneficii fata de varianta anterioara:       a fost rezolvata o problema care impiedica deschiderea filmelor realizate cu...
citeste tot
Bucuresti, 21 aprilie 2011 – SKIN, unic importator Nikon in Romania si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei, are placerea sa anunte ca aparatele foto Nikon D7000 si Nikon...
citeste tot
Dupa ce acum cateva luni am incercat sa ofer parerea mea despre aparat, in ansamblu, a venit timpul si pentru concluziile referitoare la sistemul autofocus, pe care le-am tras dupa utilizarea intensiva in diverse conditii meteo si de iluminare....
citeste tot
„Se cauta fotografia lunii” continua si in anul 2011 cu o infatisare noua. Desi regulile de baza ale concursului raman aceleasi, din acest an aveti posibilitatea sa votati fotografiile care va plac si sa influentati in mod direct...
citeste tot
Nikon a primit in ultima luna din partea utilizatorilor informatii conform carora, in anumite conditii, mai ales in lumina slaba, pot aparea pixeli luminosi pe imaginea inregistrata de aparatul DSLR Nikon D7000 in modul filmare. Aceasta este o...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.