A fost desemnat castigatorul concursului Se cauta fotografia lunii octombrie
Concursul lunii octombrie a suscitat cel mai mult interes dintre toate etapele de pana acum ale concursului "Se cauta fotografia lunii". Au fost trimise mai mult de 200 de fotografii, o mare majoritate intrand in selectia juriului pentru premiul lunii.
In final, fotograful Mircea Anghel a declarat in numele juriului, din care a mai facut parte si fotograful Bogdan Panait:
Constatarea mea este tocmai aceea ca tinerii nostri se implica in aceast vechi hobby si o fac nu numai cu abnegatia specifica, ci si cu mult profesionalism. Sigur ca nu toti au notiuni de compozitie, estetica a imaginii sau cromaticii dar, pentru ca au posibilitatea sa vada pe net imagini de buna calitate, au adoptat tehnici, procedee si maniere dintre cele mai variate, mai bune si mai interesante.
Sunt multe imagini foarte bune si imi revine neplacuta misiune sa dau verdicte care ar putea supara pe unii, defavoriza pe altii care si-au pus mari sperante in imaginile lor si favoriza pe altii, care, in aparenta nu prea sunt apreciati de ceilalti participanti. Dar orice jurizare fiind subiectiva, trag speranta ca sa fim intelesi eu si colegul meu, Bogdan Panait. Dupa o lunga deliberare si aprecieri pro si contra, iata ce am hotarat:
1. Pavel Laurentiu – lucrare ce indeplineste in totalitate cerintele cromatice si compozitionale. Cromatica foarte buna, compozitie ireprosabila, cu diagonale descendente ce sugereaza “decaderea” naturii de la coloristica verii la cea tomnala, apoi pe aceleasi diagonale descendente se situeaza elementele importante ale imaginii: pamantul, acoperit cu frunze in cromatica tomnala, apa (materializata in “flou” – ceea ce sugereaza scurgerea timpului) si zona treimii superioare, ce sugereaza cerul, in care se afla cativa copaci aproape dezgoliti, dispusi in ceata specifica toamnei. Lucrarea are un ritm foarte frumos, plecand din stanga jos (frunzele pe pamant, apa, din nou pamantul dezgolit si fundalul neclar, ce sugereaza viitorul neclar al naturii in anotimpul ca va urma). Cred ca este cea mai buna si sugestiva imagine si pentua atmosfera nostalgica, delicata si calda, cu usoare tente misterioase. Felicitari autorului !
2. Ciobanu Lucian – reflex foarte bun si plastic in jumatatea de jos, cu o cromatica placuta in jumatatea de sus. Cromatic foarte buna, lucrarea sufera la capitolul incadrare, fiind putin neplacuta sectionarea in doua parti egale a imaginii. Poate ar fi trebuit ca partea de jos sa fie mai mica (1/3) decat cea de sus. Zona superioara foarte buna cromatic, cu planuri multiple. Felicitari si succes pe mai departe !
3. Laurentiu Grec – bine materializat gardul si treiectul pomilor, elemente dispuse tot pe diagonala descendenta, un cer foarte sugestiv, usor dramatic, cu nori prevestitori de fenomene meteo specifice toamnei. Poate cromatica jumatatii din stanga jos ar fi trebuit mai atent tratata, ca si elementele existente aici. Unele din ele ar fi putut fi evitate. Lucrare foarte buna, cu reale calitati componistice. Felicitari !
4. Simona Bunceanu – frumos peisaj montan, cromatic bine echilibrat, dar care sufera componistic. Desi gardul din dreapta este bine ales, are o suprafata tonala prea mare in stanga imagini, desi cromatica acesteia este foarte buna. Si casa abia sugerata este bine “gasita”. Poare o alta incadrare ar fi fost mai inspirata. Ne-a impresionat cromatica, lumina placuta si delicata ( se vede ca este facuta de o fata ), si elementele de detaliu. Repet, singura problema este alegerea incadrarii. Foarte buna si sugestiva pentru “Culorile toamnei”. Intru-un salon sau o expozitie de peisaj ar castiga cu siguranta o mentiune sau chiar un premiu. Felicitari !
5. Popovici Ioan – lucrare similara cu cea a lui Ciobanu Laurentiu, luata din alt loc de statie si dintr-un alt plan. Este foarte buna, cu un element de prim plan foarte sugestiv, care trimite privirea in fundalul la fel de sugestiv, cu o cromatica foare buna, dar usor cam prea palida. Reflexul in apa este chiar bine venit, avand o paleta cromatica placuta, plastica, mai ales in jumatate de jos. Sufera si ea din aceeasi cauza ca cea a lui Lucian Ciobanu: este taiata la jumatate. Acest defect este partial anulat de ramura din prim plan, care anuleaza, partial, “taierea” neinspirata. Imagine foarte buna si bine echilibrata. Felicitari !
6. Adrian Popa – drumul serpuit din padure, ceata si atmosfera foarte sugestiva, fac din lucrare una din cele mai bune lucrari din punct de vedere compozitional. Sufera doar din punct de vedere cromatic, comparativ cu cromatica celorlalte lucrari. Este o lucrare cu o atmosfera nostalgica, misterioasa. Putea sa ocupe unul din primele 3 locuri, dar prioritara a fost la jurizare respectarea cu sfintenie a temei: Culorile toamnei. Deci, cromatica a fost prioritara. In plus, are tonalitati prea inchise pentru a fi pusa in aplicare cromatica necesara. Felicitari sincere autorului !
7. Kisfaludi Zoltan – frumoasa si sugestiva atat padurea cat si cascada cu apa in flou. Bine compusa, dar elementele sunt taiate de linia apei si pomului la jumatate. Nici cromatica nu este cea mai inspirata. Este, insa, o lucrare buna, acceptabila intr-un salon national, daca va fi mai atent lucrata si incadrata. Felicitari autorului !
8. Cristian Dumitriu – frumos peisaj pastoral, cele doua capite de fan bine amplasate. Si cromatic este bine echilibrata dar nu se ridica nici cromatic si nici componistic la nivelul primelor clasate. Este o lucrare buna si il felicitam sincer pe autor !
9. Serban Schiau – lucrare tipic clasica, cu pomii ce formeaza un punct de fuga aflat in centru imaginii. Si cromatic si componistic bine lucrata. Este o lucrare buna si specifica temei si anotimpului respectiv. Felicitari autorului !
Cu speranta ca vom fi in asentimentul marii majoritati a concurentilor prin ceea ce am comentat, va rugam sa primiti sincerele noastre felicitari pentru organizatori si participanti. A fost un concurs foarte sugestiv si propice anotimpului, care a stimulat creativitatea si competitivitatea participantilor.
Castigatorul, Laurentu Pavel, va avea posibilitatea, pe langa castigarea premiului lunii, o vesta originala Nikon, de a publica fotografia in calendarul Nikon 2010. Uram succes tuturor pentru ultimele doua etape ale concursului!
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot