Castigatorul concursului Se cauta fotografia lunii aprilie
Fotojurnalismul este un domeniu al fotografiei dificil de abordat, putini fiind cei ce reusesc sa creeze imagini care sa ramana in istorie ca definitorii pentru momentul pe care il infatiseaza. Fotojurnalistul trebuie sa tinteasca intotdeauna spre acest scop si sa sa ofere in cadru esentialul, elementele care sa transmita privitorilor povestea din spatele imaginii.
Juriul concursului din luna aprilie, cu tema “Fotografia documnetara - poveste intr-o imagine”, format din cunoscutii fotojurnalisti Mihai Vasile si Daniel Mihailescu, a ales cele mai bune 10 fotografii inscrise. Primul loc in acest top este ocupat de Aurel Rapa.
Nu sunt multe de spus despre fotografia castigatoare, ne-au declarat membrii juriului. Ea vorbeste de la sine si il felicitam pe Aurel Rapa pentru modul in care a abordat situatia care i s-a ivit pe neasteptate.
Familiarizat cu aparatul, el a avut stapanirea de sine sa isi caute unghiul si sa foloseasca toate elementele din cadru in asa fel incat sa ne transmita incarcatura emotionala a momentului intr-o propozitie (foto)grafica cu subiect si predicat.
Aurel Rapa a dat astfel dovada nu doar de sensibilitate dar si de respect fata de drama batranului orb inconjurat de indiferenta vazatorilor strazii.
Juriul a mai dorit sa adauge: Un lucru imbucurator este votul major al publicului pentru aceasta imagine, vot care nu face decat sa dovedeasca inca o data ca, de multe ori, o fotografie reusita vorbeste, intr-un limbaj direct, nesofisticat, despre lucruri grave.
Iata si topul complet al juriului (fotografiile sunt insotite si de textul explicativ, obligatoriu pentru aceasta etapa):
17 Noiembrie 2010, ora 17, Piata Unirii, Bucuresti,
Un cersetor orb se loveste de nepasarea semenilor. Stropii de ploaie ce-i mangaie obrazul sunt singurele lui lacrimi. Zgomotul din jur ii ingreuneaza sufletul iar norocul de a fi ajutat pare sa-l paraseasca. Implora mila, dar nimeni nu-l aude; pare sa se fi pierdut intr-o lume gri, in care orbi si surzi sunt ceilalti. Un puzzle ce alcatuieste fotografia unui suflet condamnat sa traiasca in umbra unei lumi pline de culoare.
Aurel Rapa
Fotografia a fost facuta in ghetourile de beton de langa calea ferata la iesirea din Iasi la data de 19 februarie 2011. Familii abandonate de societatea in care traim le-au transformat intr-un loc numit de ei acasa. Adevarata drama are loc in sufletul copiilor privati de dreptul la educatie de dreptul la o copilarie fericita si condamnati sa nu paraseasca acest univers.
Gheorghita Epureanu
Pe Gog Carina si micutul Leonard am avut ocazia sa-i cunosc de 1 mai 2010 pe meleagurile satului Picaturile din jud. Dolj. Gog barbatul familiei in varsta de 6 ani Carina mama juvenila de numai 7 ani si micutul Leonard de 3 ani fac parte dintr-o familie de tigani nomazi ajunsa prin preajma locurilor in cautare de fier vechi unica sursa de venit a familiei.
Claudiu Popescu
Bali Ubud feb 2011 Ceremonia de incinerare este un lucru des intalnit in Bali insa una regala nu se intampla prea des. Fotografia surprinde un moment al acestui ritual in care turnul extrem de sofisticat in care se afla decedatul este rotit in parcursul sau spre locul de incinerare pentru a dezorienta sufletul captiv inca in trupul neinsufletit.
Sorin Vidis
Trei copii care se joaca fotbal pe un deal din apropierea Resitei. In ciuda saraciei din acele locuri ei inca se bucura de copilarie. In timp ce duc animalele la pascut gasesc si cateva momente in care sa se simta la fel ca ceilalti copii. 4.03.2011
Radu Sergiu
Un localnic din satului Schineni Bacau priveste cum apele Siretului ii inunda gospodaria joi 01 iulie 2010. Oamenii au fost surprinsi de navalirea apelor iar localitatea a fost una din cele mai afectate de inundatiile ce au avut loc in Romania in vara anului 2010
Sebastian Sascau
In Muntii Apuseni Garda de Sus zona numita Ocoale jud. Alba motii imprastie gunoiul de grajd cu o grapa de manufactura si contragreutate umana. Brandusele deosebit de violete si specifice primaverii impresioneaza prin multitudine. 2.04.2011
Rares Ion
In primavara anului 2010 in herghelia din localitatea Vartop judetul Constanta l-am descoperit pe micutul din aceasta fotografie care la varsta de 5 ani avea diverse responsabilitati pe masura sa alaturi de fratii sai mai mari care aveau in grija intreaga gospodarie. A insistat sa imi arate spatiul in care tineau oile.
Andreea Vintze
Fotografia este facuta in data de 4 ianuarie 2011 ora 1304 strada Lipscani Bucuresti.Aceasta fotografie are o poveste mai speciala dar in acelasi timp este si o realitate in sec al XXI-lea. Nu cred ca pot sa spun multe lucruri sunt ingrozit ca autoritatile locale guvernul nu sprijina copii strazii in educatie adapost in care ei sa-si desfasoare activitatile.
Andrei Nichita
Undeva la Petra - Iordania 1.04.2011 intr-un varf de munte uitat de timp si de lumea moderna viata isi continua parcursul ca in vremurile de demult apuse.
Catalin Marinescu
Topul celor mai votate 10 fotografii de catre public le puteti gasi la adresa //www.nikonisti.ro/concurs-aprilie-2011-fotografia-documentara-poveste-intr-o-imagine.
Dupa agregarea celor doua topuri, primele 10 locuri (care intra in marea finala pentru un Nikon D7000) sunt in ordine:
1. Aurel Rapa (20 p.)
2. Gheorghita Epureanu (15 p.)
3. Claudiu Popescu (15 p.)
4. Marius Buliga (9 p.)
5. Sorin Vidis (8 p.)
6. George Cleminte (8 p.)
7. Radu Sergiu (6p.)
8. Sebastian Sascau (5 p.)
9. Tiberiu Tigaieru (5 p.)
10. Rares Ion (4 p.)
Va amintim ca in cazul in care doi concurenti au acelasi numar de puncte, va fi mai bine clasat cel care are un numar mai mare de puncte din partea juriului.
Va uram succes in etapa lunii mai a concursului, cu tema „Fotografia macro si close-up in natura”.
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot