Creativitate nelimitata cu Nikon Z6, de Florin Cristescu
In februarie 2019 testam pentru prima data mirrorlessul Z6 intr-o tura foto alaturi de Nikon. A fost dragoste la prima vedere si chiar din primele clipe m-am acomodat perfect cu el, meniul, butoanele si ergonomia, toate fiindu-mi familiare de pe camerele DSLR Nikon utilizate anterior, asa ca am trecut rapid la customizarea lui dupa modul si nevoile mele de fotografiere. Dupa 2 zile si vreo 1500 cadre trase a trebuit sa predau camera primita in test, plecand acasa parca fara o parte din mine, dar decis sa achizitionez una cat mai curand posibil.
De la bun inceput tin sa mentionez ca acest articol nu se va axa foarte mult pe specificatii si partea tehnica (sunt destule reviewuri tehnice cu specificatii si comparatii de tot felul), ci mai degraba voi descrie experienta mea personala si felul in care aceasta camera m-a facut sa-mi schimb modul de a vedea lucrurile si de a ma exprima, intr-un mod artistic neimaginat de mine pana acum (si veti vedea in continuare despre ce este vorba).
La aproximativ o saptamana dupa ce am testat pentru prima data camera a urmat si o promotie, asa ca am comandat instant de la Yellow Store un Z6 cu adaptor FTZ, iar in dimineata urmatoare fiind si un apus de luna plina, am iesit la fotografiat inainte sa merg la serviciu.
Astazi, dupa aproape un an si jumatate de cand sunt posesor al acestui mirrorless, timp in care l-am utilizat intensiv in tot felul de conditii si pentru mai toate genurile de fotografie, de la evenimente private precum nunti si botezuri, pana la peisaje si wildlife, va pot povesti cu detalii amanuntite calatoria mea alaturi de acest mirrorless Nikon Z6.
Si cum oricui i-ar prinde bine nu unul, ci chiar doua Nikon Z6, de aproximatix jumatate de an a intrat in trusa mea si al 2 lea mirrorless Z6; sunt camere cu care insumat am tras aproape 100.000 cadre in tot felul de conditii meteorologice sau de lumina, de la ger de -18 grade C pana la +37 grade C. Fie ca ningea sau ploua, nu am incetat niciodata sa fotografiez cu Z6. De la conditii de iluminare perfecta, pana la scene cu un contrast puternic sau evenimente private, mi-am permis sa fotografiez fara nici un blitz si doar cu putina lumina ambientala si sa am cadre perfect utilizabile chiar la un ISO foare mare.
Recunosc, am avut mari emotii inainte de a privi prin vizorul electronic (experienta mea cu alti producatori de camere cu vizor electronic la vremea respectiva nefiind una tocmai placuta), insa am fost uimit cat de clar si precis reda imaginile EVF-ul de pe Nikon Z6. Vizorul electronic il tin mereu pe modul auto, iar redarea expunerii si a balansului de alb sunt exact ca pe ecranul camerei, fara cusur. Nu exista surprize neplacute nici acasa cand privesc fotografiile pe monitorul calculatorului, deci putem vorbi de un vizor si un ecran extrem de bine calibrate si detaliate. Tot datorita acestui vizor electronic extrem de capabil imi este mult mai usor sa-mi vizualizez imaginile in teren cand este soare foarte puternic. EVF-ul a eliminat pentru mine si nevoia de a repeta cateodata un anumit cadru. Practic ceea ce vezi in vizor e imaginea ta finala, astfel nu mai poti gresi expunerea nici macar cu 0.3 EV.
Nikon Z6 este un mirrorless full frame extrem de capabil pe partea foto, dar la fel de capabil pe partea video, cea din urma deschizandu-mi ochii catre noi orizonturi si dandu-mi oportunitatea sa ma exprim artistic prin filme de scurt metraj, dand un nou sens turelor mele foto prin natura (exact ce mentionam la inceputul articolului). Ce ma incanta foarte mult, este ca Nikon Z6 imi usureaza semnificativ munca, astfel time lapse-urile sunt facute doar de camera, timpul meu fiind extrem de limitat, nu mai trag eu cadrele in format raw sau jpeg ca acasa sa pierd timp pretios sa le editez si sa le imbin intr-un soft dedicat pentru time lapse. Totul este extrem de simplu in meniul camerei, doar setez la ce interval sa faca expunerile (de exemplu 3 sau 5 secunde intervalul intre cadre) si timpul cat sa fotografieze (de exemplu 30 min sau o ora), iar camera iti arata care va fi lungimea time lapse-ului final (spre exemplu 30 sec). Mai jos puteti viziona un scurt metraj din secvente time lapse 4k, secvente slow motion si secvente normale 4K, totul redat la 24 fps.
Alegandu-mi un profil de culoare in meniul de filmare al camerei si eventual ajustandu-l dupa propriul gust, acesta va fi aplicat automat si time lapse-ului care va fi creat in camera. Daca mai activam si functia “Active D-lighting” disponibila tot in meniul de filmare, practic eliminam inca din teren nevoia de post procesare pe care am fi nevoiti sa o facem acasa intr-un soft dedicat pentru editarea video. Deci avem colorizare frumoasa datorita profilului de culoare ales in camera si apoi avem ajustarea in jos pe “highlights” si ridicarea umbrelor pentru scenele cu contrast puternic, acasa nemairamanandu-mi decat sa import secventele time lapse; video si slow motion in softul de editare, sa aplic un efect de tranzitie intre secvente si sa adaug o coloana sonora (15 minute de munca), asta permitandu-mi sa fiu mai mult timp in teren fotografiind/filmand alaturi de Nikon Z6 si mai putin timp in fata unui calculator editand/colorizand, s.a.m.d.
Tot in meniul time lapse (filmare secventiala) al camerei mai gasim 2 functii extrem de importante pe care daca le activam o sa ne scuteasca de multe batai de cap:
- Prima functie este: “fotografiere in mod silentios” pe care daca o activam, camera va fotografia folosind shutterul electronic, astfel eliminam complet vibratiile care ar putea afecta expunerile mai lungi si totodata prelungim durata de viata a shutterului mecanic, acesta practic nefiind folosit.
- A 2 a functie este: “uniformizare expunere” care elimina diferentele de expunere mari cauzate de schimbarea brusca a luminii, astfel vom avea un time lapse lipsit de flicker pe care nimeni nu si l-ar dori.
Cardul XQD de mare viteza pe care Nikon Z6 il foloseste este de un real ajutor intrucat nu am nici un fel de emotii daca de exemplu voi face un time lapse din cadre cu expunere de 0.5s (1/2s) cu o cadenta de 1 cadru pe secunda. Cardul XQD face fata scrierei datelor indiferent de ce setari as alege, prin urmare nu am patit niciodata sa se umple bufferul camerei in timpul vreunui time lapse. Un alt aspect de mentionat este ca in meniul “interval timer shooting” putem alege chiar 0.5s interval intre cadre. Evident nici asa nu vom intampina vreo problema cu scrierea pe cardul de memorie XQD.
De time lapse-uri sunt fascinat de mult timp, insa in trecut erau mai dificil de facut direct in camera si adesea aveam problema cu flickerul iar rezolutia la care erau create de camera, era HD sau FHD, ceea ce nu prea mai corespunde cu standardul de azi, dar de cand detin Z6 a devenit o adevarata placere sa fac la fiecare iesire cel putin un time lapse. Camera dispune si de un comutator intre modul foto si cel video, astfel setarile sunt memorate pentru fiecare in parte, un real ajutor pentru fotografii ca mine care vor sa mai si filmeze din cand in cand. Autofocusul se comporta exemplar, atat pe partea foto cat si pe partea video. In modul foto avem la dispozitie autofocus cu detectie a fetei si ochilor la om si animale. In modul video nu putem folosi detectia pe ochi sau fata insa de la firmware 3.0 avem la dispozitie la o singura apasare de buton, “subject tracking” care este de mare ajutor in special in modul video despre care discutam.
Nikon Z6 poate filma in 1080p cu 24; 25; 30; 50; 60; 100 sau 120 cadre/s si 4K cu 24; 25 si 30 fps. Preferatele mele sunt 1080p cu 120 fps de care ma folosesc pentru a incetini filmarea de 5 ori la secvente foarte dinamice precum cascadele din primul scurt metraj si 4K cu 24 fps pentru o redare realistica a scenei. In montajul de mai jos am ales sa filmez doar 4K in mod FX cat si in mod DX. Modul de filmare DX este de real ajutor cand nu dispunem de o focala suficient de mare si cand nu ne putem apropia suficient de fauna. Astfel cei 600mm ai teleobiectivului meu au devenit 900mm ca si unghi de cuprindere datorita modului de filmare 4K DX disponibil pe Nikon Z6
Filmarile au fost realizate intr-o zi insorita, gama dinamica fiind extrem de mare si greu de acoperit, insa cu Nikon Z6 si “Active D-lighting” setat pe “extra high” nu am avut nici o problema cu expunerea corecta a scenei si acoperirea gamei dinamice. De notat, este ca am filmat doar intern pe card, deci 8 bit, insa daca atasam un recorder extern Atomos Ninja 5 la Nikon Z6, avem la dispozitie filmare pe 10 bit sau 12 bit ProRes RAW (12 bit in urma unui upgrade care trebuie facut in service Nikon). Deci camera este extrem de capabila daca este folosita la adevaratul ei potential!
Pana sa detin Nikon Z6 nu ma atragea deloc partea de filmare, ba chiar o detestam, toate astea s-au schimbat odata ce am pus mana pe acest mirrorless, iar acum cu unul fotografiez iar cu celalalt filmez sau fac time lapse. Si cum partea video ma atrage tot mai mult datorita usurintei cu care poti filma cu Z6, in viitorul apropiat urmeaza achizitionarea unui gimbal si poate al unui slider pentru a da si mai mult frau liber imaginatiei alaturi de Nikon Z6.
Alte functii importante pe care nu le-am mentionat anterior, dar care fac experienta mai placuta alaturi de Nikon Z6 ar fi:
- Stabilizarea pe senzor care ajuta in cazul oricarui obiectiv, cu sau fara stabilizare integrata.
- Shutter silentios care ajuta in nenumarate cazuri si previne uzura celui mecanic.
- Fotografierea cu comutare a focusului foarte utila unui focus stack.
- Ecranul tactil articulat cu implementare a gesturilor.
- Plus multe alte lucruri precum: focus peaking, zebra alert si histograma afisate atat in vizor cat si pe ecran; wi-fi si bluetooth SnapBridge; dubla expunere; s.a.m.d.
Inchei prin a va spune: creativitatea poate fi nelimitata daca dati frau liber imaginatiei alaturi de Nikon Z6, asa ca lumina buna va doresc!
nikon, 4k, mirrorless, z6, florin cristescu
citeste tot
NIKON LANSEAZA UN TABEL LUT 3D DEDICAT PENTRU N-LOG SI ANUNTA SUPORTUL PENTRU IESIRE VIDEO RAW PENTRU NIKON Z 7 SI Z 6
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Patrundeti in inima scenei cu NIKKOR Z 14-30mm f/4 S, noul zoom cu unghi ultra-larg
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Nikon prezinta noul sistem cu montura Z si lanseaza doua aparate foto mirrorless FX: Z 7 si Z 6
citeste tot