Cristina Venedict si fotografia fine-art
Fine Art este o parte a fotografiei care iti da sansa sa fii tu, sa scoti la iveala parti din tine neremarcate pana atunci si sa ajungi prin intermediul fotografiilor sa te cunosti. Se vorbeste de Fine Art si in fotografia clasica, portret, natura, prelucrare digitala, atata timp cat fotografia transmite un mesaj artistic.
Am intrat in lumea frumoasa a fotografiei fine art in anul 2006 si de atunci am inceput prietenia. Am inceput din joaca cu un aparat compact, iar pana in anul 2012 am folosit un aparat Nikon D50 si 2 obiective, NIKKOR AF-S 18-55mm si NIKKOR AF-S 55-200mm. Pana in 2012, am folosit aparatul de fotografiat doar ca sa-mi fac stock pentru "povestile digitale", nu m-a interesat sa aprofundez functiile lui, pentru ca nu-l vedeam decat ca o "unealta".
Perioada de inceput a fost una frumoasa, vedeam cum se contureaza o lume de vis prin ochii mei, ai unui om destul de ancorat in real... usor usor am inceput sa vad lumea un pic diferit si sa-mi dau seama ca "lumea ireala construita de mine este destul de reala si ca linia care le delimita nu mai exista".
Din 2012, am inceput o alta calatorie iar "unealta " folosita timp de 6 ani, mi-a devenit prietena. Am dorit sa o descopar si sa o aprofundez, asa ca, mi-am schimbat aparatul si am trecut la un Nikon D7000, folosit pe manual si destul de studiat.
Prefer imaginea raw, fiindca este o imagine bruta, nealterata si mai usor de modificat ulterior. Conteaza foarte mult ca fotografia sa fie din start o fotografie buna, modelul sa fie expresiv si in general prefer focusul pe fata si setarile aparatului pe manual.
Primul lucru care il fac in momentul in care prelucrez o imagine de exemplu portret, este de a da o patina distinctiva fotografiei, in functie de culorile dominante. Pentru asta folosesc render – lighting effects. Dupa ce dau patina potrivita, folosesc foarte mult adjustment layer, si anume selective color si exposure, in principal, iar in functie de fotografie, mai folosesc rar si curve. De exemplu daca nu-mi place o dunga sau o curba care nu da bine atunci mai folosesc si liquify, dar cu masura. Cam astea sunt modificarile pe care le prefer la portret.
In momentul in care lucrez la o “poveste fotografica”, o imagine creata din mai multe fotografii, atunci este mai complicat. Si asta pentru ca trebuie sa am clar imaginea pe care vreau sa o creez. Imi fac stock-ul de imagini necesar realizarii fotografiei, si abia dupa incepe procesul de prelucrare. New layer, de obicei lucrez format patrat si apoi aduc elementele necesare. Este un proces care poate dura de la 3-4 ore pana la o saptamana daca nu sunt multumita de imaginea finala sau nu transmite indeajuns de mult.
Fotografia originala
Fotografia prelucrata
Printre primele fotografii as enumera:
"My little pear girl", fetita din imagine a deschis usa usor spre fotografia fine art si alaturi de ea am realizat prima expozitie "in wonderland" care a cuprins un numar de 35 de lucrari. Tot din aceeasi perioada as aminti de "Too little for this BIG world", cu care am si castigat anul acesta un premiu intai la categoria digital manipulation/fine art, un concurs de fotografie alb negru in cadrul comunitatii internatioanale de fotografie (TZIPAC) - TZ International Photography and Art Community.
Cu imaginea "Divorce" , care face parte din seria "Mystic Place", am avut placerea sa castig premiul 2 la categoria Digital Imagination in cadrul Profesional Women Photographers PWP's 37th Anniversary International Women's Juried Exhibition.
Fotografiile mele au fost publicate atat in tara cat si in strainatate in diferite reviste de specialitate: Photomagazine, Tuba magazine, Blur Magazine, Flustermagazine, Musse magazine, Foto4all, Imprints Magazine, CHIP Foto Video, Professional Photographer Magazine Uk, Tribe International Creative Arts Magazine, Camera Obscura Journal - Volume 6.
Am participat la mai multe expoziti in tara si strainatate. In 2012 am participat la expozitii de grup in Polonia si Londra, expozitii de grup initiate de United Creativity si unde am fost sprijinita si de ICR (INSTITUTUL CULTURAL ROMAN). In Dublin2012 expozitie de grup "F/22", MadArt Gallery, PhotoIreland Festival, Dublin, Ireland, unde am avut expuse 3 lucrari fine art.
In 2013 expozitie de grup "New York Center for Photographic Art International PEOPLE", Leonard Gallery in the SOHO art district, New York, USA cu lucrarea "Closer to the sun". Cu lucrarea "Forgotten Land" 2013 am participat intr-o expozitie de grup "MYSTERIOUS VISIONS: DREAMS, FANTASIES, AND MIRAGES", PhotoPlace Gallery in Middlebury, Vermont, USA.
Acum sunt intr-o noua etapa, una in care centrul de interes il reprezinta portretul. Am un an de zile de cand abordez portretul si ma fascineaza. Cu fotografia "In a dream" am fost finalista la concursul de fotografie Oneyeland, categoria: fine art/ portrait. Doua dintre portretele mele au fost finaliste in concursul Shoot The Face si au fost publicate in galeria finalistilor de portrete interantionale de fotografie. Mai jos sunt sunt o parte din fotografii si un video in care puteti vedea imaginile mele invaluite de muzica lui Laurentiu Gondiu.
Mai multe fotografii realizate de catre Cristina Venedict pe site-ul sau.
citeste tot