Cum se descurca Nikon Z6III la capturarea pasarilor in zbor
”Autofocusul precis, o viteza mare a obturatorului si rabdarea sunt esentiale pentru a fotografia pasarile in zbor”, spune Rachel Bigsby, testand Nikon Z6III
Unul din creatorii care testeaza noul Nikon Z6III, Rachel Bigsby – schimba Antarctica pentru Cape Town. Provocata de Nikon, in campania The Human Prompt, cu urmatorul prompt /Captureaza: ”atleti de zi cu zi, performante neasteptate” fotograful anului de pasari si fotograful National Geographic s-a indreptat spre Insula Pasarilor din Lambert’s Bay, pe coasta de vest a Cape Town, unde a fost intampinata de mii de pasari marine, gannets, din Cape.
„Aproape mi-e rusine sa recunosc ca am o ora de filmare in care plang de fericire in fata pasarilor” rade Rachel. Echipata cu obiectivele NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S, NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena si NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR, Creatoarea Nikon raporteaza concluziile ei, experimentand cu noua camera de 24,4MP.
Selectarea subiectului
Odata aleasa locatia , toate privirile sunt acum asupra subiectului – de ce pasarile gannets? „Nu exista un atlet mai bun decat un gannet” spune Rachel echipei Nikon. „Ei plonjeaza cu 60 mile pe ora, inoata pana la 50 metri, zboara 100 de mile pe zi si m-am gandit, 'Iata atletul meu de zi cu zi, ascuns la vedere.' Stiam deja ecologia si comportamentul subiectului meu, asa ca era vorba doar de aplicarea promptului si de a descoperi ce pot si ce nu pot face. Am vrut sa aplic promptul personalitatii subiectelor cu care lucram.”
Viteza mai mica a obturatorului pentru a exagera miscarea
Dupa ce a observat pasarile gannet, urmatoarea sarcina a lui Rachel a fost sa captureze miscarea lor. „Am optat pentru o viteza mica a obturatorului (relativ la viteza mare a unui gannet in zbor) pentru a exagera zborul si miscarea lor in colonie, capturand si redand simultan agitatia pasarilor din spate” explica Rachel. „Aceasta tehnica necesita un nivel de experimentare, solicitand un echilibru intre viteza obturatorului si deschiderea diafragmei pentru a captura miscarea fara a pierde detalii in trasaturile pasarii.”
Tips&Tricks: In fotografia de mai jos, Rachel a folosit o diafragma de f/14, o viteza a obturatorului de 1/1000 sec si ISO 100, dar retine ca setarile camerei vor diferi in functie de situatia in care te afli.
Viteza mare a obturatorului pentru a izola detaliile
„Abordarea mea pentru capturarea acestei imagini a fost sa ma pun la nivelul ochilor pasarilor pentru a identifica o pereche in dansul de imperechere, din cadrul coloniei de cateva mii” continua Rachel. „Folosind un teleobiectiv – de aceasta data NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR – am putut izola o pereche si am fotografiat-o prin colonie, utilizand penajul defocalizat al pasarilor vecine cu scopul de a crea nu doar un fundal frumos si complementar, ci si pentru a elimina distragerile altor pasari. Am asteptat cu rabdare ca pasarile sa isi ridice ciocurile si sa faca ‘bill tap’, cu o viteza suficient de mare a obturatorului de 1/2500 sec pentru a surprinde miscarea clar.”
Testarea noului EVF
Creatoarea Nikon a fost imediat atrasa de EVF-ul de 5760k puncte, in prezent cel mai luminos vizor dintre toate celelalte prezente pe camere mirrorless. „Lucrez mereu in lumina puternica sau zapada si port mereu ochelari de soare, asa ca vizorul poate parea intunecat, mai ales cand trec de la expuneri high-key la low-key” spune ea. „Luminozitatea vizorului Z6III a insemnat ca nu am avut nevoie de mult timp pentru ca ochii mei sa se adapteze.”
Tracking superior
Cu autofocusul dus la maximum, plus Pre-Release Capture, Z6III va tine pasul cu orice creezi. „Sunt entuziasmata sa vad o camera de fauna salbatica mai accesibila decat Z9 care nu face compromisuri in ceea ce priveste tehnologia si calitatea” explica Rachel. „Tracking-ul a tinut pasul cu pasarile in zbor impotriva distragerilor de pe stanci si alte pasari. Ca fotograf de fauna salbatica, avand o camera care poate tine pasul cu viteza faunei salbatice este crucial. Sunt foarte multumita de rezultate.”
Video impecabil fara trepied
In aceasta epoca, cererea pentru video nu a fost niciodata mai mare – un fapt cu care Rachel este de acord. „Trebuie mereu sa filmez videoclipuri suplimentare pentru retelele mele sociale sau YouTube sau proiectele mele” explica ea. „Calitatea redarii Z6III a fost excelenta. Am filmat pinguinii si pasarile gannets in Full HD slow motion, complet din mana. Nu exista nicio miscare sau tremur vizibil, desi am filmat fara trepied, pentru ca camera este atat de usoara si usor de tinut. Inseamna ca tranzitia intre fotografie si filmare este mult mai facila decat in situatiile in care trebuie sa lucrezi cu o camera de filmare grea.”
Daca as putea recomanda aceasta camera cuiva…
„Este camera mirrorless perfecta pentru fotografii seriosi, ce vor sa evolueze, dar si pentru cei care doresc o camera fantastica care nu costa o avere – care nu iti va rupe spatele – si care, de asemenea, nu face compromisuri in ceea ce priveste calitatea” concluzioneaza Rachel. „Este usoara, nu este complicata de folosit si nu necesita mult timp sa te acomoezi cu ea. O iei in mana si se simte instant familiara.”
Urmariti The Human Prompt: The Creative Athlete cu Rachel Bigsby mai jos.
Episodul 3 | Nikon Z6III cu Rachel Bigsby
In acest episod, o urmarim pe experta in pasari marine si fotograful de fauna salbatica Rachel Bigsby, folosind pentru prima data noul Nikon Z6III. Obtine o perspectiva asupra fluxului de lucru al lui Rachel, pe masura ce demonstreaza capacitatile avansate ale Z6III pentru capturarea pasarilor in zbor, folosind setarile rapide FPS, bird AF, super-luminosul EVF – si cum toate aceste caracteristici o ajuta sa captureze fotografii dinamice. Continua sa urmaresti pentru a vedea cum Rachel interpreteaza promptul nostru - ”/Capture: atleti de zi cu zi, performante neasteptate.”
fotografie wildlife, nikon z6iii, video wildlife, rachel bigsby, cape town, 3d tracking
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Tips & Tricks pentru fotografia wildlife cu Adrian Dedu - Part I - Cum sa te aproprii de animale
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot