02 octombrie 2008

Dragostea pentru natura - un interviu cu Dan Dinu

Dan Dinu este un tanar fotograf din Brasov ale carui realizari ii sfideaza parca varsta. Pentru a ne da seama cu cine avem de-a face ar trebui sa amintim cursul de initiere in fotografie pe care il preda, workshop-urile si expeditiile fotografice pe care le realizeaza si, mai nou, prima revista din Romania axata pe fotografia de natura, calatorie si wildlife, Photo Travel, pe care a infiintat-o si pe care o conduce. Si nici nu am mentionat inca premiile si expozitiile de fotografie.

Nikon Romania: Domnule Dinu, sunteti un iubitor al naturii si este lesne de inteles de ce ati ales fotografia de natura ca mod de exprimare artistica. Majoritatea fotografilor nu isi aleg insa aceasta cale in cariera profesionista, preferand alte zone, sa le numim mai comerciale, ale artei fotografice, lasand fotografia de natura in planul secund. Care au fost motivele care v-au determinat sa va dedicati cariera de pana acum acestui tip de fotografie?

Dan Dinu: Permanent am incercat sa fac numai ceea ce imi place, rezumandu-ma la cat mai putine compromisuri, indiferent daca a fost vorba de scoala, de munca sau de viata de zi cu zi. Normal ca nu am reusit intotdeauna, dar cred ca in ceea ce priveste cariera am depus efortul cel mai semnificativ. Nu a fost si nu este usor, dar am reusit sa gasesc solutii de fiecare data. Nu m-a atras niciodata fotografia comerciala, indiferent de tipul ei, si sper sa nu fiu vreodata nevoit sa fac asa ceva. Principalul motiv care ma indemnat sa abordez fotografia de natura a fost dragostea pentru lumea vie ce ne inconjoara. De cand eram copil imi placea sa calatoresc si sa invat despre animale, iar pasiunea de atunci s-a integrat perfect in fotografia de astazi. Imi amintesc cu drag de drumetiile facute in copilarie si de zilele in care uitam sa mai venim acasa, desi stiam ca ne asteapta o mustruluiala serioasa. Nu imi pot imagina viata fara fotografie si fara natura care sa imi ofere atat cadre interesante, dar si placerea unei drumetii.

Nikon Romania: Fotografia de natura este perceputa in Romania mai mult prin prisma dictonului <omul potrivit la locul potrivit> decat ca o dovada a talentului fotografului. De ce credeti ca persista aceasta prejudecata si cum s-ar putea corecta?

Dan Dinu: Foarte des aud ca se spune despre fotografia de natura ca este cel mai usor de abordat. Treci pe langa un peisaj, opresti masina, apesi pe buton si gata fotografia. Ei bine nu este chiar asa de simplu. Trebuie sa fii intr-adevar "omul potrivit", dar trebuie sa stii sa iti alegi "locul potrivit". Degeaba ajungi in fata peisajului daca nu sti sa il abordezi. Fotografia de peisaj inseamna trezit cu noaptea in cap, indiferent de anotimp si mers multi kilometrii pe zi, indiferent de vreme. Asta daca vrei sa prinzi pentru fotografia in natura cele mai interesante momentele ale zilei, lumina laterala pe care o ofera rasaritul si apusul soarelui. Uneori am fost nevoit sa intru in noroi cat sa imi acopere bocancii, doar pentru a pandi cateva egrete, sau sa intru pe sub o cascada doar pentru a avea un unghi care sa avantajeze compozitia, fara a mai vorbi despre numeroasele stanci ce au trebuit escaladate doar pentru a avea un cadru mai bun. Interesant este ca, de cele mai multe ori, fotografiile realizate in astfel de conditii iti sunt cele mai dragi. Nu stiu daca putem schimba prejudecatile pe care unii oameni le au in privinta acestui gen de fotografie. Probabil singura varianta este sa le dam un aparat de fotografiat in mana si sa ii trimitem la pozat prin natura. Este in opinia mea singurul mod in care vor intelege ca fotografia de peisaj inseamna mult mai mult decat o simpla "intamplare" care iti ajunge aleator in fata lentilelor.

Nikon Romania: Mihai Moiceanu este cu siguranta cel mai cunoscut fotograf de natura din Romania. Avand in vedere ca faceti parte din acelasi club fotografic, care a fost influenta sa asupra carierei dumneavoastra de pana acum?

Dan Dinu: Daca ma gandesc la primele mele contacte cu Fotoclubul Exdeco, cu siguranta eram un pic inhibat de numele membrilor, privindu-i un pic speriat si un pic invidios. Cu timpul s-au dovedit a fi buni prieteni si colegi. Mihai Moiceanu este un fotograf de la care ai multe de invatat si, probabil, involuntar am facut si eu acest lucru. Am mers impreuna intr-o expeditie fotografica si acolo s-a dovedit un bun partener de calatorie. In ceea ce priveste cariera nu stiu daca pot spune ca m-a influentat sau nu, probabil ca numai cineva care priveste din afara poate spune asta. Fiecare dintre noi contribuie altfel si la un nivel diferit la miscarea fotografica din acest segment. Cu cat o sa o facem mai bine cu atat fotografia de natura va castiga mai multi adepti. Ceea ce este un lucru bun.

Nikon Romania: In luna octombrie 2008 apare primul numar al revistei Photo Travel, al carei initiator si redactor-sef sunteti. Cum s-a nascut ideea acestei reviste si ce reprezinta ea in peisajul publicistic romanesc?

Dan Dinu: Desi pare greu de crezut, ideea revistei s-a nascut intr-o parcare, in timp ce discutam cu un prieten despre diverse proiecte de viitor. Am mai cooptat un alt treilea prieten si in aceasta formula am pus bazele viitorului proiect. Acest lucru se intampla la inceputul acestui an, iar in momentul in care eu raspund la aceste intrebari tocmai am aflat ca revista a intrat in tipar. Probabil cand o sa cititi acest interviu ea deja va fi pe piata. Nu ne propunem cu Photo Travel sa reinventam roata, ci doar sa aducem cititorilor pasionati de fotografia de natura, calatorie si wildlife ceva numai al lor. Un alt punct important va fi interactivitatea pe care o vom avea cu cititorii. Acestia au la dispozitie doua rubrici la care vor putea participa. Vrem sa fim o revista deschisa care sa se implice in miscarea fotografica si nu una rigida. Revista este un prim pas pentru un proiect mai amplu care speram noi va fi bine primit de catre fotografii din segmentul caruia ne adresam, toate insa la timpul lor si luate incet si ardeleneste, ca doar suntem din Brasov.

Nikon Romania: O revista buna nu se caracterizeaza numai prin calitatea articolelor si a tipariturii, dar si prin faptul ca reuseste in timp sa intre in constiinta oamenilor interesati de tematica sa. Care sunt asteptarile dumneavoastra pentru revista Photo Travel?

Dan Dinu: Este greu de raspuns la aceasta intrebare. Personal sunt un optimist incurabil asa ca nu pot crede decat ca va avea succes. Fotografii de natura ne vor da insa cel mai bun feedback, pentru ca numai ei pot fi cei care sa judece si sa aprecieze munca noastra. Proiectul Photo Travel nu poate rezista fara colegii mei din redactie, care isi dau silinta sa aduca in paginile revistei atat un design deosebit, cat si articole de calitate, si, bineinteles, fara cititorii care sa o sustina. Noi am creat un drum pe care sper ca vom merge impreuna cu totii.

Nikon Romania: Realizati un curs de initiere in fotografie la Brasov. Care este interesul fata de arta fotografica si care sunt asteptarile celor care calca pragul cursului dumneavoastra?

Dan Dinu: Cand am inceput cursul nu imi imaginam ca va avea un asemenea succes. Nu credeam ca sunt in Brasov atat de multi oameni pasionati de fotografie. La fiecare curs sunt surprins de numarul de oameni dornici sa se inscrie. De aproape doi ani pregatesc acest curs si consider ca a venit timpul sa fac un pas inainte. In curand cei care se vor inscrie vor avea parte de un curs mai interactiv, mai evoluat si updatat. De asemenea, va exista un site dedicat acestor cursuri de pe care se vor putea face inscrierile si care va aduce un plus de informatii. Pregatesc si o varianta pentru cei care nu sunt din Brasov, mai urmeaza si ceva workshop-uri, numai vesti bune pentru cei interesati. Foarte multi dintre cei care vin la curs sunt chiar la inceput si vor sa invete, insa vin multi si dintre cei care nu sunt tocmai incepatori. Se pare ca perfectionarea intr-un cadru organizat, in care poti avea un feedback la ceea ce creezi este motivul pentru care se inscriu majoritatea. Tin legatura cu aproape toti cursantii de pana acum si discutam destul de des, cursul nu se termina la sfarsitul ultimei sedinte ci continua si dupa. Se leaga foarte multe prietenii pe parcursul intalnirilor si aceasta este poate cea mai mare satisfactie a mea.

Nikon Romania: Ce ne puteti povesti despre expeditia fotografica Dunarea - de la Padurea Neagra la Marea Neagra pe care ati realizat-o in luna august a acestui an?

Dan Dinu: Sunt foarte multe de povestit si o sa puteti citi cat de curand atat in paginile revistei cat si pe site-ul personal mai multe despre ce s-a intamplat. A fost o experienta interesanta din toate punctele de vedere. Nu este usor sa strabati 2800 km, de-a lungul a opt tari, prin zeci de sate si orase, prin patru capitale; sa nu mai vorbim de poteci, paduri si canale intortocheate. Sincer mi s-a parut mai grea aceasta expeditie decat cele montane pe care le-am facut. In fiecare zi a trebuit sa fotografiem altceva fie ca era arhitectura, peisaj si wildlife, oameni si viata de zi cu zi. A fost o provocare. La capitolul peisaj a fost putin mai greu, pentru ca de-a lungul fluviului nu mai gasesti zone salbatice, iar datorita peisajului dominat de apa trebuia sa incerci abordari total diferite. Inca mai avem de selectat si aranjat la pozele din expeditie dar sper sa reusit cat mai repede sa finalizam totul cu o expozitie si cu o videoproiectie.

Nikon Romania: Majoritatea fotografilor de natura profesionisti folosesc Nikon in defavoarea altor branduri de aparate foto. De ce credeti ca se intampla acest lucru?

Dan Dinu: Cel mai probabil pentru robustetea aparatului. Majoritatea fotografilor de natura infrunta conditii nu tocmai bune si strabat zone in care echipamentul suporta numeroase socuri. In astfel de locuri trebuie sa te poti baza pe un aparat care sa nu te lase la greu. Daca va arat juliturile de pe trepied o sa intelegeti de ce este nevoie de echipament robust in fotografia de peisaj, si nu sunt nici pe departe omul care nu are grija de el. Mi s-a intamplat si sa imi cada sau sa lovesc aparatul si nu a patit absolut nimic. Nu imi place deloc tendinta actuala de a micsora corpurile aparatelor, isi pierd oarecum din priza pe care o au corpurile mai mari, care iarasi consider ca este un atu la Nikon. Ultimul punct ar fi culorile pe care le au fotografiile. Am observat la alte aparate ale colegilor ca aceste sunt mai desaturate decat cele pe care le obtin eu. Pentru mine, ca peisagist, acest lucru nu poate fi decat un avantaj.

Nikon Romania: Care sunt caracteristicile care v-au convins sa ramaneti fidel brandului Nikon de-a lungul timpului?

Dan Dinu: Nu pot spune ca am schimbat prea multe aparate de-a lungul timpului. Am trecut de la un compact simplu pe film, la un aparat pe film APS si mai apoi la un SLR. Primul contact cu Nikon l-am avut odata ce am trecut la fotografia digitala. Alegerea nu a fost neaparat una bine studiata ci mai degraba una de conjunctura, dar ma bucur ca s-a intamplat asa. Caracteristicile care m-au convins le-am enumerat la intrebarea de inainte, acum cred ca imi va fi aproape imposibil sa schimb brand-ul. Pentru mine acest aparat se potriveste cel mai bine si este cea mai buna alegere pentru ceea ce fac.

Nikon Romania: Daca ar trebui sa va achizitionati un nou aparat foto, ce DSLR ati alege? De ce?

Dan Dinu: Desi intrebarea este pusa la viitor eu o sa raspund intr-un mod mult mai concret. Intentionez sa achizitionez un aparat chiar acum, si anume un D300. Astfel batranul meu D100 va trece ca aparat de back-up, desi imi vine greu sa ma despart de el. Alegerea mea este una bine studiata de data asta. Am nevoie de o rezolutie mai mare, care sa imi ofere calitate mai buna la imaginile ce urmeaza a fi printate, am nevoie de o viteza superioara, pentru ca din ce in ce mai des am inceput sa fotografiez wildlife si, nu in ultimul rand, capacitatea aparatului de a lucra la valori ISO ridicate, lucru de care am nevoie tot la fotografierea animalelor. Aceste trei caracteristici m-au convins sa aleg acest aparat, ar mai fi si altele, dar nu la fel de importante.

Nikon Romania: Domnule Dan Dinu, va multumim si va uram succes.

Va invitam sa vizionati portofoliul fotografului Dan Dinu pe http://www.dandinu.net^www.dandinu.net.
Puteti accesa site-ul revistei Photo Travel la adresa www.phototravel.ro^www.phototravel.ro.

dinu, interviu, natura, dragostea, dragostea pentru



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
In acest inceput de iarna, fotograful Dan Dinu impreuna cu Photolife, va invita la Brasov pentru a invata despre fotografie. Daca sunteti la inceput de drum si aveti un aparat DSLR ce va da batai de cap, atunci aveti ocazia de a invata rapid si...
citeste tot
Toamna este anotimpul fotografiei. Lumina calda, vremea mai stabila si culorile spectaculoase, fac deliciul acestui anotimp. Lacul Sfanta Ana este unicat in peisajul romanesc prin originea lui vulcanica, insa nimic din acest trecut nu se mai reflecta...
citeste tot
Fotograful Dan Dinu, impreuna cu Primaria Municipiului Iasi si Photolife, va invita sa descoperiti Islanda, unul dintre cele mai inedite si spectaculoase tinuturi ale Europei. Daca vreti sa aflati intreaga istorie a expeditiei si sa vedeti o...
citeste tot
Expozitia Romania salbatica semnata Dan Dinu si dedicata celor mai salbatice si spectaculoase locuri din cele 13 parcuri nationale ale Romaniei si din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a ajuns la Constanta, mai exact pe faleza Cazinoului si...
citeste tot
Dan Dinu va invita in perioada  24-27 mai 2012 la workshop-ul foto "In Tara Lapusului", o incursiune in tinutul Maramuresului, unde satul inca rezista si unde invie amintirile vacantelor de la bunici, impreuna cu cararile prafuite si...
citeste tot
Expozitia  Romania salbatica semnata Dan Dinu si dedicata celor mai salbatice si spectaculoase locuri din cele 13 parcuri nationale ale Romaniei si din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii poate fi vizitata incepand de ieri in Piata Sfatului din...
citeste tot
In zilele de  06 si 07 aprilie, Dan Dinu va invita sa fotografiati alaturi de el la Dumbravita. Fotografia la panda din hide-uri special concepute in acest sens este total diferita de cea realizata prin urmarirea pasarilor. La un astfel de hide...
citeste tot
Earth Hour a creat de-a lungul timpului o galerie impresionanta de imagini de pe tot globul, care surprinde momentul stingerii luminilor celor mai cunoscute cladiri din lume. Acestea redau emotia oamenilor care dedica o ora Pamantului si transmit...
citeste tot
Fotograful Dan Dinu a anuntat un nou workshop foto cu tema "Iarna in delta", ce se va desfasura in doua sesiuni. Prima va avea loc in perioada 26-29 ianuarie, iar cea de-a doua intre 02-05 februarie.   Desi Delta Dunarii este automat asociata cu...
citeste tot
Photolife implineste anul acesta 5 ani de la sustinerea de catre Dan Dinu a primului curs foto la Brasov. In acest inceput de an Dan Dinu va propune un curs nou, mai dinamic, mai interactiv, cu mai multe imagini spectaculoase si studii de caz mai...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.