ECB Annual Photography Award. Romania 2009
Banca Central Europeana organizeaza inca din 2004 concursul de arta fotografica “ECB Annual Photography Award, care se doreste a fi un mijloc de explorare a evolutiilor actuale in Europa si, mai mult decat atat, un mod de abordare a constiintei nationale si europene. In anii din urma concursul s-a desfasurat in Polonia (2004), Ungaria (2005), Austria (2006), Grecia (2007) si intreaga uniune Europeana (2008). In anul 2009 Romania a fost tara de desfasurare a concursului, organizat de Banca Central Europeana in stransa legatura cu Banca Nationala a Romaniei.
Desfasurarea concursului nu a fost una clasica, in care concurentii sa se inscrie cu un portofoliu, ci participantii au fost propusi de o serie de curatori, 37 de lucrari intrand in selectie. Juriul, format din cinci critici de arta provenind din patru tari: Germania, Austria, Marea Britanie si Romania, au ales zece finalisti si trei castigatori. Acestia sunt in ordine: Nicu Ilfoveanu, premiul I, Iosif Kiraly, premiul al II-lea si Dragos Lumpan, premiul al III-lea. Trasatura comuna a lucrarilor celor trei castigatori este tratarea identitatii romanesti, insa in concepte, si chiar mijloace tehnice, complet diferite.
Seria de lucrari a castigatorului, Nicu Ilfoveanu, se numeste “Steampunk Autochrome”. Steampunk este denumirea generica a unui concept ce cuprinde dihotomia vechi-nou, iar Autochrome este primul procedeu de fotografiere color inventat de fratii Lumiere in 1906. De altfel, intreaga serie a fost fotografiata utilizandu-se un simplu aparat de tip “box-camera”, cu o singura diafragma si un timp lung de expunere. Cadrele sunt surprinse cu predilectie in zone industriale de la marginea unor orase.
Titlul “Reconstructii” insumeaza perfect conceptul seriei realizate de Iosif Kiraly. In fapt fotograful reconstruieste arhitectura unor spatii realizand colaje de imagini din momente diferite, surprinzand trecerea timpului si modificarile sensibile ale spatiului.
Dragos Lumpan documenteaza ultima transhumanta a unei familii de ciobani romani. Pe parcursul unui an si jumatate fotograful a surprins in imagini calatoriile ciobanilor cu turmele de la ses la munte si inapoi, pana cand acestia au devenit sedentari si au abandonat aceasta traditie. Seria “Ultima transhumanta” poate fi privita in perspectiva tragediei indepartarii de origini, a pierderii trasaturilor traditionale. Cadrele sunt surprinse la crepuscul, fiind o sugestie a fenomenului nomad pe cale de disparitie si redand mai bine sentimentul de miscare, de trecere, prin intermediul expunerilor mai lungi.
Fotografiile premiate pot fi vazute in cadrul expozitiei ECB Annual Photography Award la Muzeul National de Arta Contemporana, str. Izvor 2-4, Bucuresti, pana pe 28 februarie 2010.
romania, photography, 2009, annual, annual photography, annual photography award, photography award, award
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot