Evolutia sistemului de focalizare la Nikon Z6, de George Dascalasu
Fotograful George Dascalasu s-a decis sa achizitioneze Nikon Z6 dupa anuntul de implementare de Eye-AF de la Nikon. Apoi a facut teste cu fiecare update de firmware de la Nikon si a fost de acord sa faca o recenzie cu privire la cum a evoluat AF la Nikon Z6. (n.r.)
Vreau sa mentionez ca la inceput am fost putin reticent referitor la noile aparate mirorrless din pricina autonomiei scazute a bateriei si a senzorului ce este oarecum expus prafului. In realitate autonomia bateriei este destul de mare (aproximativ 700-900 cadre) in functie de conditiile de utilizare. Insa odata cu implementarea firmware-ului 2.00 care includea focalizarea eye AF am fost convins sa achizitionez Z6 dupa cateva teste in magazinele de specialitatate.
Imagini realizate la pasari cu firmware 2.20, dynamic area
In trusa foto detin si un Nikon D850 astfel ca am putut sa fac o comparatie din mai multe puncte de vedere. In lumina slaba, focalizarea pe Nikon Z6 este net superioara fata de D850, fiind mai rapida si mai precisa. Referitor la nivelul ISO, in intervalul 12.800 -16.000, Z6 prezinta un nivel al granulatiilor ISO mai mic decat la D850, ajungand la mai mai multa lumina pe senzorul aparatului. Grip-ul Z6 are o ergonomie foarte buna, este mult mai usor decat un DSLR, butoanele fiind usor accesibile, touchscreen-ul este foarte receptiv la comenzi, iar ecranul are o redare foarte buna a culorilor. Per ansamblu, are un ecran rabatabil excelent cu o redare foarte precisa a imaginilor. Vizorul electronic este un plus fata de gama DSLR avand avantajul unui preview al cadrului in timp real, putand fi ajustate setarile esentiale. Asadar noua tehnologie mirorrless ofera utilizatorului vizualizarea si corectia setarilor in timp real.
Imagini realizate la sportivi firmware 2.20, dynamic area
Montura mare a noilor aparate mirorrless permite dezvoltarea unor obiective fara aberatii cromatice, mai luminoase, mai usoare si mai sharp. Ca si obiectiv mirorrless folosesc Nikon 50 mm F/1.8 S, acesta fiind un obiectiv de portret, luminos, cu o focalizare foarte rapida si precisa. Ca moduri de focalizare folosesc in mod frecvent “single point” cu AF-S pentru subiectele statice, “eye AF” (detectarea automata a ochilor si a fetei) si “dynamic area” cu AF-C pentru subiectele aflate in miscare. In cazul utilizarii blitzurilor modul “VIEW – aplicare setari la vizualizarea in timp real” se dezactiveaza (OFF). Astfel display-ul si vizorul aparatului nu mai arata expunerea in timp real ramanand cu indicatorul de expunere ca mod de ghidare, iar ecranul si vizorul se ajusteaza automat pentru previzualizarea focalizarii.
Imagini realizate la sportivi cu firmware 3.0
Update-ul firmware 3.0 a venit cu o imbunatatire semnificativa a focalizarii, noutatea fiind aplicabilitatea modului “eye AF” la animale si precizia de focalizare a 3D tracking –ului (urmarirea automata a subiectului aflat in miscare). Astfel am observat in cadrul testelor efectuate ca atunci cand subiectul vizat este mare si singur in cadru, tracking-ul este foarte rapid si precis. In conditiile in care subiectul este mic (se afla la o distanta mare) sau intr-un cadru aglomerat si lumina este mai slaba, aparatul tinde sa focalizeze pe alti subiecti. In modul “urmarire focalizare cu blocare” aparatul ar trebui sa ramana blocat pe subiectul vizat chiar daca un alt element aflat in alt plan vizual ii poate obtura zona de focalizare, insa acest lucru nu mi-a reusit intotdeauna in cadrul testelor.
Imagini realizate la pasari cu firmware 3.0
Am folosit modul “dynamic area” mai ales la pasari si subiecti in miscare. Rapiditatea focalizarii este destul de mare si exacta, dar la fel ca la tracking depinde de marimea subiectilor din cadru. Zona dinamica are o pondere destul de mare in cadru astfel ca in anumite cadre poate focaliza pe alte elemente. Detectarea AF animale a fost testata destul de putin, dar mi s-a parut eficienta.
Imagini realizate la sportivi, cu firmware 3.0
In concluzie Nikon Z6/Z7 continua sa se dezvolte cu fiecare update. Mi-as dori ca noile update-uri sa includa modul “asociere control personalizat” – mod zona AF + AF-ON prin care cele doua butoane de focalizare AF-ON si butonul joystick sa faca doua tipuri de focalizare diferite precum si implementarea modurilor de focalizare de pe DSLR (zona dinamica AF 9 puncte, 25 pct. si AF group).
Setari folosite in imaginile trimise :
- “Selectie prioritate AF-C” – Declansare
- “Selectie prioritate AF-S” – Focalizare
- “Urmarire focalizare cu blocare” – Rapid
- ”Detectare fete/ochi zona AF automata” – Detectare fete si ochi activate/Detectare animale
- “AF-C” –dynamic area
- “AF-C” – Zona AF automata
- “AF-S” – Single point
- Meniu setare personalizata – Comenzi – Asociere control personalizat
- Fn1 AF/[+] (de pe selectorul principal se comuta zonele de focalizare, iar de pe selectorul secundar se comuta modurile de focalizare – AF-S, AF-C si Manual focus);
- Fn2 –Urmarire subiect (activeaza si reseteaza selectia zonei de tracking).
citeste tot
Actualizari de firmware pentru aparatele foto mirrorless Nikon Z 50, Z 5, Z 6, Z 7, Z 6II, Z 7II
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Patrundeti in inima scenei cu NIKKOR Z 14-30mm f/4 S, noul zoom cu unghi ultra-larg
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot