08 septembrie 2008

Fotograful de natura - un interviu cu Mihai Moiceanu

Mihai Moiceanu este probabil cel mai cunoscut fotograf de natura din Romania. Peisajele uimitoare surprinse in Alpi, in Patagonia ori Himalaya, au fost expuse si premiate in tara si in strainatate. Talentul sau i-a adus si distinctia de excelenta din partea Federatiei Internationale de Arta Fotografica. In plus, Mihai Moiceanu este organizatorul singurelor expeditii exotice de fotografie din Romania, seria expeditiilor de trekking sau 4x4 in Himalaya.

Nikon Romania: Domnule Moiceanu, fotografia de natura este o constanta de-a lungul carierei dumneavoastra. Ce anume v-a atras spre aceasta zona a artei fotografice?

Mihai Moiceanu: Provin dintr-o familie in care mersul in natura, in special pe munte a fost o obisnuinta de week-end. Merg pe munte de cand ma stiu, am amintiri fabuloase cu zapezi ce-mi treceau peste cap (evident din frageda copilarie), cu seri petrecute la gura sobei in cabane de munte, cu ploi torentiale la cules de afine. In adolescenta odata cu emanciparea in mersul pe munte - alpinism de vara si hibernal, a inceput si pasiunea pentru fotografie descoperita intamplator in liceu. De atunci cele doua s-au legat firesc. Apoi in tinerete m-a preocupat botanica, geografia fizica, si in oarecare masura cunoasterea animalelor. Literatura alpina, atat cat era disponibila la acel moment mi-a aprins imaginatia si astfel coctailul a fost gata. A urmat o perioada de studiu al fotografiei pentru perfectionare  in scoala populara de arta, iar apoi autodidact pana in zilele de acum.

Nikon Romania: Ati avut o perioada in anii '90 in care ati lasat fotografia de-o parte si v-ati ocupat de media si publicitate. In ce fel v-a influentat din punct de vedere creativ aceasta perioada de pauza dupa ce v-ati reintors la prima pasiune, fotografia?

Mihai Moiceanu: In cei opt ani de media am invatat ce inseamna publicitatea, de la idee la punerea ei pe piata. Ca orice "organ" folosit intensiv creativitatea se dezvolta odata cu necesitatea de a fi creativ. Am invatat cateva tehnici - am avut un foarte bun profesor si prieten, sociolog de meserie, care chiar a scris o carte despre dezvoltarea tehnicilor creative - pe care apoi le-am aplicat intens. In a doua parte a perioadei de televiziune am reusit sa propun si apoi sa produc, impreuna cu o echipa, o emisiune de aventura in natura. Discursul de tipul celui folosit in emisiunile tv m-a influentat ulterior in discursul fotografic si chiar in producerea unor CD-uri multimedia cu fotografii sau a albumului de fotografie despre Brasov. Perioada cat am lucrat in tv nu a insemnat o pauza totala in fotografie ci doar o trecere in plan secund din lipsa de timp. Insa am realizat o serie de fotografii pe care si acum le pun in colectia de baza.

Nikon Romania: Ati mers pana la "capatul pamantului" ca sa gasiti peisajele cele mai interesante. Ce ne puteti povesti despre experienta pe care ati avut-o in Patagonia?

Mihai Moiceanu: Patagonia de sud, in partea chiliana, este un teritoriu de inceput de lume. Densitatea populatiei este cea mai mica de pe Terra, exceptie facand Antarctica. Cand spui â€Ã…¾capatul pamantuluiâ€Ã‚ nici nu esti departe de adevar. Dar nu va ganditi la conotatiile negative ale sintagmei ci la cele pozitive. Urmele glaciatiunii incep de la nivelul marii; de fapt o serie de ghetari se varsa chiar in apele oceanului insa la sute de kilometri de ocean, in fiorduri. Energia de relief este extraordinara. Lacul Grey situat la altitudiena de 60 m se invecineaza cu varful Cerro Paine de peste 3000 m. Este aceeasi diferenta de nivel ca intre tabara de baza si varful Everestului. O astfel de natura te copleseste prin virginitate si frumusete. A fost o expeditie grea pentru ca a trebuit sa car singur toate echipamentele foto, cele de campare si alimentele. In total aproximativ 35-40 de kg. Efortul a fost atat de mare incat in doua saptamani am slabit 8 kg. De multe ori, de oboseala, nici nu putem manca. Insa peisajul prin care treceam era coplesitor nu te lasa nici un moment cu garda jos. Am fotografiat cu o placere si o exuberanta extraordinara. In acel moment nu am simtit in nici un fel efortul sau obosela. Tot ce doream era sa ajung la orizontul urmator sa vad ce mai urmeaza.

Nikon Romania: Ce sau cine v-a inspirat in realizarea expeditiilor de fotografie din Himalaya?

Mihai Moiceanu: In Himalaya am vrut sa ajung inca de pe vremea cand citeam literatura alpina, din adolescenta. E visul orcarui alpinist sau om de munte. E Ierusalimul, Mecca sau Kailash-ul alpinismului modern. De cativa ani planuiam o expeditie fotografica in Himalaya. In 2007 s-a concretizat. Am plecat in Nepal cu gandul ca sa pe langa expeditie sa pregatesc terenul pentru a lansa prima oferta de tura fotografica. Ideea turelor fotografice mi-a venit ceva mai demult, cam la un an de la lansarea workshopurilor de fotografie de la Magura. In prima faza am avut in plan ture fotografice in tara, asa cum a rezultat din feed-back-urile de la workshop. Ceea ce deja s-a intamplat in 2008 cu turele din Delta Dunarii. Mai apoi realizand potentialul fotografic al Nepalului si Himalayei si gasind la fata locului un partener excelent am hotarat sa extind programul turelor.

Nikon Romania: In ce fel s-au materializat pana in acest moment expeditiile pe care le-ati realizat in zonele de care aminteam mai devreme?

Mihai Moiceanu: Dupa fiecare expeditie a urmat o expozitie de fotografie care a fost itinerata in tara. Dupa cea din Himalaya am lansat un DVD cu peste 380 de fotografii, o diaporama cu titlul "Himalaya in sase feluri"

Nikon Romania: Ce urmeaza dupa Himalaya? Aveti in plan realizarea unor expeditii de fotografie si la alte zone montane exotice?

Mihai Moiceanu: Exista intr-adevar si urmarea. In primul rand in tara voi extinde programul tururilor cu cateva in zonele de interes fotografic. De asemenea si in muntii lumii intentionez sa extind oferta de ture fotografice. Dar stiti cum e: intai sa le fac si apoi povestim despre ele.

Nikon Romania: De curand a fost lansat un proiect de fotografie paneuropean, Wild Wonders of Europe, care doreste sa readuca in prim-plan frumusetile naturale ale Europei. Au fost invitati sa participe la acest proiect peste 50 de fotografi din majoritatea tarilor europene, dar nu si din Romania. Credeti ca fotografii romani nu au talent sau vizibilitate indeajuns incat sa participe la asemenea initiative?

Mihai Moiceanu: Problema are radacini mai adanci. In primul rand trebuie sa vedem cum este privita natura in Romania. Probabil ca atata lipsa de respect ca la noi nu exista nicaieri in lume. Am calatorit destul de mult in Europa si chiar in Patagonia si Nepal - unde am fost placut surprins de gradul ridicat de protectie al naturii. Numai noi ne batem joc constant de natura. Spre exemplu la Vulcanii noroiosi de langa Buzau daca ajungi intr-o zi de duminica vei vedea sute de turisti care degradeaza gurile de eruptie cu bete, peturi, se dau pe noroi ca pe tobogan, am intalnit chiar indivizi care-si incercau masinile 4X4 pe platoul declarat rezervatie naturala. Nu va spun ce ramane dupa o asemenea invazie. Este cumplit. Sau pe valea Cerbului din Bucegi intre cabana Gura Diham si Busteni: in camping ad-hoc "patronat" de autoritatile locale care-ti ia taxe la intrare fara sa ofere nimic. Nici macar necesara si obligatorie toaleta nu exista. Va inchipuiti cum arata marginile poienii. In afara de cateva exemple bune: Retezatul, rezervatia de la Lacul Sf. Ana nu avem nimic ce arata in materie de conservarea naturii si a peisajului cu adevarat natural. Noroc ca unele zone nu sunt usor accesibile si astfel raman virgine si nepoluate si cu adevarat frumoase. Sunt cateva voci care se ridica impotriva dar in bruiajul cotidian nu se aud. In acest climat de lipsa de respect cum poate un fotograf de natura sa aiba succes? De altfel este generalizata ideea ca e suficient sa fii la fata locului ca sa faci o fotografie buna de peisaj sau ca ai avut noroc sa fotografiezi un animal salbatic. Practic nu exista o piata reala a genului (galerii, revista de specialitate, etc) care sa genereze vizibilitate. Totusi as incheia intr-o nota optimista. Potential exista, suntem destui fotografi de natura cu potential in Romania. Trebuie doar straduinta de a ne face auziti si vazuti.

Nikon Romania: Organizati, pe langa expeditii, si workshop-uri de fotografie. Ce fel de fotografi sunt interesati de aceste workshop-uri si care sunt asteptarile lor in general de la aceste sesiuni?

Mihai Moiceanu: Raspunsul este o continuare optimista la cel anterior: in primul rand pasionatii de fotografie si de natura. Fie ca sunt la inceput, au cunostinte medii sau sunt avansati telul este potentialul de cunostinte pe care-l dobandesc la workshop dar si intalnirea cu semeni intru pasiune. Vor sa invete cum se abordeaza o tura fotografica de peisaj dar si portetul de reportaj sau reportajul in sine. Una din zilele workshopului este dedicata unei ture de o zi in care abordam diferite subiecte: peisajul de munte, flora montana, viata la stana, portretul. Apoi urmeaza prelucrarea imaginilor si analiza lor. Este un feed-back necesar si savurat de toti cei aflati la workshop. Insa trebuie sa spun ca au venit si fotografi consacrati care fac fashion sau fotoreporteri. A fost un schimb de experienta interesant.

Nikon Romania: Care este echipamentul foto pe care il folositi in mod curent in calatoriile montane?

Mihai Moiceanu: Un deziderat al fotografului care-si duce echipamentul in spate pe munte este calitate maxima la greutate minima. In aceasta perspectiva iau cu mine o camera si trei obiective. Camera este un Nikon D2X iar cand plec in expeditii indepartate am o camera de back-up Nikon D100. Obiectivele sunt toate zoom-uri Nikkor de calitate: 12-24/4 ; 28-70/2,8 supranumit "the monster"; 70-200/2,8 VR. Mai foloses pentru fotografia animaliera un 300/2,8 VR achizitionat de curand care este un obiectiv exceptional dar pe care nu intentionez sa-l iau pe munte ci numai acolo unde ajung cu masina sau mai nou cu barca. Pentru focale mai lungi, pe munte, folosesc teleconvertoarele Nikon TC 14 E si TC 20 E, setul de filtre Lee cu filtre degrade neutre si filtrul de polarizare. Trepiedul este nelipsit. Mai utilizez Nikkor 17-35/2,8; PC 85/2,8; 18-200/4-5,6 care este un obiectiv versatil numai bun de luat in turele de schi. Trebuie sa va spun ca mai nou folosesc D100 pentru fotografie in infrarosu. Pe obiectiv atasez filtrul infrarosu Hoya R72 si in mod surprinzator la sensibilitatea 400 ISO obtin in plina zi expuneri de 1/60 cu 8 desi filtrul este complet opac la radiatiile vizibile. Explicatia este simpla: CCD-ul este mult mai sensibil la radiatia IR decat CMOS-ul.

Nikon Romania: Aparatura Nikon este faimoasa atat pentru calitatea sa, cat si pentru ca rezista la intemperii, reusind sa ofere imagini exceptionale in conditii climatice extreme. Ati fotografiat in asemenea conditii. Cum s-a comportat aparatul foto Nikon?

Mihai Moiceanu: Tocmai aceasta calitate de a fi extrem de rezistent la intemperii si la socuri fizice m-a determinat sa aleg in 1992 prima mea camera Nikon, un F90X. Mergand in natura intalnesti situatii din cele mei diferite. In 2002, de Craciun, am fost in Maramures. Dis de dimineata am urcat pe Dealul Crucii pentru cateva fotografii de rasarit. Gerul era naprasnic. Termometru arata -28 de grade Celsius. D100 proaspat cumparat in toamna s-a comportat ireprosabil. Am fost placut impresionat. O alta imtamplare am avut-o cu F90X. Am cazut intr-un sant sapat de arheologi in gura unei pesteri. Datorita adaptarii ochiului, nu ma obnuisem cu intunericul si am calcat in gol avand camera la gat, cu un obiectiv Sigma atasat. In cadere camera s-a lovit de marginea santului. Socul a fost atat de puternic incat obiectivul a fost sectionat in doua. Spre bucuria mea camera n-a patit nimic. De atunci nu mai merg in teren accidentat cu camera agatata la gat

Nikon Romania: Domnule Moiceanu, va multumim si va uram mult succes.

Va invitam sa vizionati portofoliul fotografului Mihai Moiceanu la adresa: www.cameramm.ro.

mihai, mihai moiceanu, moiceanu, natura



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Incepand de astazi, puteti urmari inregistrarea video de la seminarul foto Meserii organizat de catre Nikon sambata, 5 mai, si prezentat de fotograful Mihai Moiceanu.Timp de aproximativ doua ore, domnul Moiceanu a discutat despre relatia necesara...
citeste tot
Bucuresti,  29 februarie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, va invita sa urmariti primul concert 3D transmis in direct pentru publicul din Romania si sa descoperiti noile aparate Nikon COOLPIX cu functie 3D. Mihai Margineanu...
citeste tot
Uite ca trebuie sa scriu. Am evitat pe cat posibil dar am ajuns aici. Mereu am incercat sa ma exprim prin intermediul fotografiilor insa acum trebuie sa iau viata de guler si sa scriu.   Sa ma prezint: sunt Mihai Tutu si am un aparat de...
citeste tot
Va invitam sa urmariti inregistrarea video a workshop-ului cu tema Fotografia de Natura, organizat de Nikon sambata, 26 noiembrie si prezentat de fotograful Mihai Moiceanu. Pentru mai multe imagini din cadrul evenimentului va invitam sa accesati...
citeste tot
Va invitam sa participati la ultimul workshop Se cauta fotografia lunii pe care il vom organiza in anul 2011. Tema acestuia este Fotografia de natura - Culorile toamnei si va fi sustinut de cunoscutul fotograf Mihai Moiceanu sambata, 26 noiembrie, de...
citeste tot
In perioada 16-29 octombrie 2009 cea mai noua expozitie realizata de fotograful Mihai Moiceanu va fi prezentata in premiera publicului din Sibiu. Intitulata "Povestiri din Himalaya" expozitia"vorbeste" despre decorul exotic si legendele Nepalului,...
citeste tot
3, 2, 1 ... numeri si tu? Mai bine te-ai grabi sa pui la punct ultimele detalii pentru o vacanta de vis! Mai ai la dispozitie doar trei zile in care sa te inscrii la photosailing-ul organizat de Mihai Moiceanu pe coasta Dalmata in vara aceasta....
citeste tot
Trei destinatii de exceptie, trei zile de calatorie si fotografie, nenumarate oportunitati fotografice, zeci de imagini bune si multe amintiri frumoase... Adaugati acestor elemente experienta fotografului Mihai Moiceanu in organizarea de workshop-uri...
citeste tot
Aparatura foto Nikon este renumita nu numai datorita calitatilor optice si preciziei pe care o ofera, dar si pentru rezistenta la intemperii si la conditii neprielnice de fotografiere. Pentru majoritatea utilizatorilor de Nikon aceasta afirmatie este...
citeste tot
Bucuresti, 25 noiembrie 2008 - SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, este bucuros sa anunte colaborarea cu fotograful...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.