Mandrie si beton - expozitie foto Petrut Calinescu
Daca il cauti acasa pe taranul roman azi, n-ai sa-l gasesti. E plecat la munca in strainatate. Si vrea sa stii asta. Ti-a lasat un mesaj – o casa din beton cu patru etaje, atat de mare “ca poti sa intorci tirul in ea”.
Marti, 29 noiembrie, ora 19:00 va avea loc la Muzeul National al Taranului Roman, Sos. Kiseleff nr.3, sala Foaier, vernisajul expozitiei foto Mandrie si beton a fotojurnalistului Petrut Calinescu. Fotografiile sunt rezultatul documentarii, timp de un an de zile, a transformarilor petrecute in satele traditionale din Maramures si Tara Oasului, in urma masivei migratii a fortei de munca in strainatate.
Documentarea urmareste indeaproape viata cotidiana a comunitatii osenesti si maramuresene care munceste in Paris, unde traieste in conditii austere si economiseste fiecare cent castigat, pentru a se califica acasa intr-o competitie sociala din care nu se pot opri.
„Suntem blestemati sa bagam banii in betoane. Asa suntem noi; daca vecinul are casa cu trei etaje, eu trebuie sa-mi fac cu patru” I.O., 24 de ani, din satul Certeze, betonier de 8 ani in Paris.
Mandrie si beton este o expozitie foto despre tranzitia satului traditional de la casa fara niciun cui, la vila fara nicio sipca de lemn, si despre dualitatea osenilori si a maramuresenilor care la Paris traiesc o viata de privatiuni si sacrificii, iar acasa afiseaza prosperitate si lux.
Muncesc pana la epuizare 11 luni pe an; barbatii in constructii si femeile la menaj. De mai bine de 15 ani dorm inghesuiti in apartamente mici la periferia Parisului si economisesc fiecare cent. Se intorc acasa cel mult o luna pe an, in masini scumpe, culeg prunele pentru horinca si cheltuiesc averi pe nunti, haine si petreceri. Dar mai ales, ridica vile in care probabil nu vor locui niciodata, care insa ii conving pe cei ramaÅŸi acasa sa urmeze si ei acelaÅŸi model de succes.
Proiectul a fost finantat de World Press Photo, Robert Bosch, Institutul Cultural Roman Paris ÅŸi Administratia Fondului Cultural National Roman.
Petrut Calinescu este un fotograf roman independent, licentiat in Jurnalism si Stiintele Comunicarii. A lucrat pentru principalele cotidiene din Romania ca fotograf, iar astazi este reprezentat de agentia londoneza Panos Pictures.
Fotografiile lui au fost publicate in National Geographic, Esquire, New York Times, Courrier International, The Times, Business Week, Paris Match, Financial Times.
Printre premiile nationale si internationale castigate de-a lungul timpului se numara - Fotografia Anului, acordat de Clubul Roman de Presa; Fotograful Anului, acordat de Asociatia Fotografilor de Presa; Award of Excellence acordat de Picture of the Year (USA); Humanity Award, Hpa/Unesco, China.
Ultimul proiect de durata, www.theblacksea.eu, documenteaza vizual viata cotidiana a oamenilor din jurul Marii Negre si rolul pe care aceasta il joaca in diverse comunitati.
Portofoliul sau poate fi vazut pe www.petrut-calinescu.com
foto, petrut, petrut calinescu, calinescu, expozitie, mandrie, beton, expozitie foto
Povestea unor casnicii de peste o jumatate de veac - un proiect al Ambasadorului Nikon Aurel Rapa
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Parada de 1 Decembrie, castigatoarea concursului foto si retrospectiva de Dragos Stoica
citeste tot
Nikon lanseaza primul magazin Yellow Store ce ofera studio foto in Iulius Mall Timisoara
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot