03 decembrie 2017

Prima toamna in Maramures - de Mihai Lucit

Maramuresul este locul in care m-am nascut, traiesc si pe care il explorez weekend de weekend in cautarea de noi cadre, asa ca nu aveam cum sa ratez intalnirea fotografica, ce promitea a fi o iesire interesanta prin autenticul si pitorescul nostru judet. Tentatia si sansa de a incerca ultima tehnologie lansata de Nikon, in locurile care-mi sunt atat de cunoscute si dragi, pentru ca mai apoi sa fac o comparatie intre vechea si noua tehnologie, nu-mi dadea pace. Asa ca, dupa ce am ajuns in satul Breb si m-am familiarizat cu gasca de fotografi cu care am petrecut 3 zile in Maramures, Nikon a „scos cartile pe masa” si a pus la bataie, aparate si obiective, pe care nu prea ai sansa sa pui mana, un fel de rasfat pentru orice pasionat de fotografie. Asa ca am schimbam aparate, obiective, pareri si idei iar Gabriel Motica, organizatorul evenimentului a facut prezentarea planului pentru zilele urmatoare. 

 

 

 

 

 

 

Maramuresul este unul dintre cele mai fotogenice judete din tara, asa ca nu am dus lipsa de peisaje spectaculoase si oameni minunati.
Prima parte a zilei de vineri a fost rezervata satului gazda, Breb, catalogat drept unul dintre cele mai frumoase sate din Romania, datorita autenticitatii caselor si oamenilor, fiind un punct de atractie pentru toti turistii care viziteaza Maramuresul. Cu mult inaintea rasaritului soarelui, am dat o tura pe dealurile din preajma Brebului, pentru a cauta si gasi locuri din care sa surprindem rasaritul soarelui. Toamna si soarele ne-a oferit un peisaj de toamna cald si colorat.

 

 

 

 

 

 

 

Pentru ca nu ne-am saturat de frumusetea dealurilor, am prelungit sesiunea foto cu cateva ore iar apoi cu pasi grabiti ne-am indreptat spre gazda care ne-a asteptat cu un mic dejun copios. Am savurat delicatesele, dupa care am luat-o la pas din nou prin frumosul Breb. Multitudinea de subiecte de fotografiat ne-a facut sa inaintam cu greu. Am poposit pe la mesterul cojocar, Taut Ioan, unde ne-am simtit atat de bine, incat nu mai voiam sa plecam. Mesterul si sotia dansului ne-au dus cu gandul in trecut, la amintiri frumoase petrecute in sat la bunici. La casa cojocarului am stat pret de o ora, timp in care ne-am potolit ideile legate de fotografii. Am plecat cu dorinta, ca la 80 de ani, sa avem si noi norocul sa fim la fel de energici si voiosi precum mesterul iscusit. Opririle dese si discutiile cu oamenii locului ne-au facut sa invatam si sa cunoastem multe mestesuguri ale locului. Oboseala si-a spus cuvantul, asa ca am oprit in curtea artistului Vasile Oanea, care ne-a fost si ghid prin satul Breb. Ograda artistului ne-a facut sa ne simtim familiari si comozi, am admirat frumusetea toamnei, am mancat mere proaspete si zemoase si ne-am bucurat de tabloul de toamna din ograda artistului.

 

 

 

 

 

 

 

 


Dupa masa primei zile am petrecut-o colindand satele din jurul Brebului. Apoi ne-am oprit la mesterul opincar Badea Opris, din satul Sarbi, care ne-a povestit si aratat o parte din secretele opincariei. Am incercat sa ne croim propriile opinci, dar ne-am dat seama ca mestesugul nu poate fi invatat in doua ore, acesta necesitand ani intregi de practica.

 

 

 

 


Tot in Sarbi ne-am orpit la Ileana Mihoc, o tanara pastratoare a mestesugului traditional, razboiul de tesut fiind una din marile sale iubiri. Dupa ce ne-a aratat cum se tese o parte de cerga, ne-a destainuit istoria miilor de fire de lana presate si unite intr-un singur loc.
Cu toate ca nu ne-am lasat dusi din casa traditionala din lemn a Ilenei si de langa batranul razboi de tesut, apusul ne-a indemnat sa iesim cat mai repede afara si sa surprindem soarele, deasupra satului Breb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prima zi, s-a incheiat cu povesti la gura sobei. Pentru ca am fost un grup cu persepective si idei diferite, ceea ce a fost foarte constructiv, invatand multe lucruri, ne-am intins la povesti pana dupa miezul noptii.

 

Dupa o noapte mult prea scurta, a doua zi, ne-am trezit la 5 dimineata, pentru a putea fotografia atat stelele cat si rasaritul. Am urcat pe dealurile din imprejurimile satului Breb pentru a surprinde frumusetea stelelor, iar apoi am cautat fiecare, locuri din care sa incadram rasaritul spre dealurile din Valeni. A fost un rasarit magic, asa cum numai dealurile Maramuresului poate sa ofere.

 

 

 

 

 

 


Ne-am continuat traseul spre Viseu de Sus pentru a surprinde Mocanita. Toamna colorata a pus in evidenta calea ferata ingusta, iar aburul Mocanitei a incalzit atmosfera. Am petrecut multa vreme pe traseul locomotivelor cu abur si ne-am bucurat de fiecare mocanita care a trecut pe langa noi. 

 

 

 

 

 


O alta zona spectaculoasa care ne-a oprit din drum, a fost cea a Moiseiului. Am strabatut drumuri inguste pe sub cel mai inalt varf al muntilor Rodnei, Pietrosul Rodnei (2303 m) si am fotografiat dealurile colorate si nesfarsite ale Moiseiului.


In drum spre Breb ne-am oprit si la moara lui Danila Mecles din Sacel, care este una dintre cele mai vechi mori de pe Valea Izei. Pasiunea baciului Danila pentru morarit, ne-a oferit un spectacol fotografic cum rar iti poti imagina. Cu greu ne-am desprins de oamenii si locurile prietenoase dar nu inainte de a le promite gazdelor ca vom reveni.

 

 

 

 

 


Ajunsi din nou in Breb, am impartasit informatii si cunostinte despre tehnica fotografica si locurile pe care le-am vizitat, dar si despre cum se descurca in situatii „grele”, noile aparate pe care le-am testat pe parcursul evenimentului.
Duminica dimineata, inainte de vremea bisericii, gazda noastra Maria, ne-a aratat costumele populare cusute de mana ei, pe care mai apoi fetele din gasca, Anca si Meda le-au imbracat. Finalul iesirii alaturi de Nikon in Maramures l-am suprins pe prispa casei de lemn, alaturi de frumoasele noastre modele imbracate in straie morosenesti.

 

 

 

 

 

 


Despre suita de aparate, Nikon D750, Nikon D850, etc si o mare lista de obiective, puse la dispozitie de catre Nikon, ar fi foarte multe spus. Ergonomia si noile functii, sunt de un real ajutor in situatiile dificile in care am testat aparatele, de la zone cu o diferenta de intensitate luminoasa foarte mare, in care dinamic rang-ul a facut fata cu brio, pana la imagini in camerele din casutele intunecate in care nu s-a simtit deloc lipsa luminii. Despre cate lucruri bune am descoperit la noile aparate si cate functii au fost inbunatatite, ar fi mult prea multe de povestit. Poate intr-un articol viitor.

 

 

 

 


Frumoasele zile, petrecute impreuna, ne fac sa ne promitem, ca ne revedem la anul, minim in aceeasi formula.
Asa ca...Nikon nu uita, Maramuresul te vrea.


Alte imagini din frumosul meu judet, pot fi vazute si pe pagina mea de Facebook unde incerc sa surpind si sa pomovez frumusetea peisajelor din Maramures, dar si pe profilul meu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

toamna, maramures, nikon, intalnire foto, mihai lucit, gabriel motica



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
rg777
rg777 a scris pe 24-10-2024 la 07:36
Gather your friends and family and start creating lasting memories today. Don’t miss out on the fun—join rg777 now for an unforgettable experience!
Click my name
0
0

Articole similare |
Articole recente
Toamna aceasta avem placerea sa va invitam din nou alaturi de Maramontsport intr-o tura foto in Tara Maramuresului, pentru a putea surprinde culorile inegalabile ale toamnei, rasarituri si apusuri, natura, traditii, oameni, gastronomie si tot ce-i al...
citeste tot
Locul desfasurarii evenimentului - Sat Simon  Data desfasurarii 18 - 21 Octombrie 2018 Locuri disponibile - 24 PRET 650 RON Tema propusa - fotografie de peisaj si calatorie   Setari optime pentru camerele digitale Obiective folosite...
citeste tot
Muntii Apuseni, mai exact zona Muntilor Trascau, este unul din cele mai cautate locuri de catre fotografii amatori sau profesionisti. Pe buna dreptate se intampla acest lucru, deoarece aceste locuri iti ofera, din punct de vedere fotografic, o...
citeste tot
Ne face placere sa va anuntam castigatorii celei de a unsprezecea etape a concursului aniversar România prin ochii tai, organizat cu ocazia aniversarii a 10 ani de prezenta oficiala Nikon in Romania.  Desfasurata in...
citeste tot
Cea de a unsprazecea etapa a concursul foto aniversar România prin ochii tai are tema Toamna in România si se desfasoara in perioada 9 - 29 octombrie 2017.   Concursul aniversar România prin ochii...
citeste tot
Asociatia Foto "Pietrele Doamnei" Campulung Moldovenesc va invita in perioada 26-29 octombrie 2017 la o noua intalnire fotografica in Bucovina. Date fiind amploarea si feedback-ul pozitiv al primei editii, am hotarat (dupa cum am si promis)...
citeste tot
Toamna aceasta avem placerea sa va invitam alaturi de Maramontsport intr-o tura foto in minunata zona a Maramuresului, pentru a surprinde culorire inegalabile ale toamnei. Nikon va pune la dispozitia participantilor echipament foto pentru testare pe...
citeste tot
Asociatia Foto Club Neamt va invita in perioada 5-8 Octombrie 2017 la o intalnire a fotografilor cu tema "Ceahlaul - puncte de vedere". In cele 4 zile cat va dura evenimentul veti merge in locuri inedite, de unde veti surprinde maiestosul...
citeste tot
Toamna e mai frumoasa in Maramures! Photolife continua seria de activitati cu un nou workshops dedicat portretului, Oamenii Maramuresului, la care va invita sa participati in perioada 1-3 octombrie 2015.    ...
citeste tot
Ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu organizeaza in aceasta toamna o serie de 4 workshop-uri si seminarii foto:       1. Seminar foto Bucuresti, 3-4 octombrie 2. Tura foto in Dolomiti, 7-13 octombrie 3. Workshop foto la Sf. Ana, 16-18...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.