Review NIKKOR AF-S DX 18-140mm: Cel mai puternic obiectiv de kit
Pentru un timp destul de lung (7 ani), AF-S DX Zoom-NIKKOR 18-135mm f/3.5-5.6G IF-ED a fost un obiectiv cu zoom mediu spre lung destul de familiar in randul utilizatorilor, insa incetarea fabricarii lui in 2009 i-a dezamagit pe unii utilizatori. Abia in 2013 Nikon a plecat urechea la dorintele acestor nikonisti si a lansat o varianta imbunatatita a respectivului obiectiv, care poarta denumirea generica de AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR si care are un aspect mai compact, e mai greu decat precedentul, beneficiaza de lentile de o calitate mult mai buna si de mult-apreciatul sistem de stabilizare VR. Probabil aceasta ultima dotare e cea mai importanta dintre toate, pentru ca NIKKOR AF-S 18-135mm a fost apreciat, insa faptul ca nu avea sistem de stabilizare a imaginii i-a facut pe multi utilizatori sa-l ocoleasca.
Dupa lansarea din 6 august 2013 a obiectivului AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR, am discutat cu un pasionat nikonist despre acesta si reproducem mai jos fragmente din discutia noastra, pentru ca este destul de relevanta:
“Imi amintesc cu placere de vremurile cand foloseam obiectivul AF-S DX Zoom-NIKKOR 18-135mm f/3.5-5.6G IF-ED, achizitionat ca obiectiv de kit cu primul meu aparat foto DSLR, Nikon D80. Timp de 4 ani am utilizat cu placere acest obiectiv, care mi-a adus multe satisfactii si m-a ajutat sa capturez numeroase imagini frumoase. Am achizitionat acest pachet in 2006, pe vremea cand nu exista Skin Media ca unic importator Nikon in Romania, si am mers dupa el la Budapesta, pentru ca imi doream sa am primul meu DSLR Nikon cu garantie si cu toate actele in regula. Era in octombrie 2006, iar Budapesta mi s-a prezentat intr-o splendida lumina aurie de toamna, in fata noului DSLR si a obiectivului de kit NIKKOR AF-S 18-135mm. Foloseam pe atunci un aparat foto compact de tip bridge, cu un senzor de dimensiuni mult mai mici decat cel APS-C pe care il avea D80. Iar in momentul in care am inceput sa folosesc D80 cu NIKKOR AF-S 18-135mm am avut un moment de iluminare in fata calitatii extraordinare pe care mi-o oferea sistemul Nikon. Probabil ca toti factorii de la momentul respectiv au contribuit la dragostea la prima utilizare, ca sa zic asa, pe care am simtit-o fata de 18-135mm (aparatura, momentul, conditiile meteo, locul etc.). Iar utilizarea ulterioara de cativa ani mi-a dovedit ca a fost un obiectiv de kit bine gandit si realizat, care mi-a acoperit cu succes majoritatea necesitatilor.”
Istoria ne arata ca atat Nikon D80, cat si obiectivul NIKKOR AF-S 18-135mm, au reprezentat succese de piata, dar si in randul utilizatorilor, la vremea lor.
De aceea, vom face prezentarea review-ului ca o comparatie intre NIKKOR AF-S 18-135mm si NIKKOR AF-S 18-140mm, obiective similare si totusi foarte diferite.
Am testat NIKKOR AF-S 18-140mm timp de 3 saptamani, in locuri si in conditii foarte diverse, de la stradutele inghesuite ale centrului vechi al Bucurestiului, unde am avut nevoie sa incadram unghiuri inguste, la pietele mari si deschise, pana la peisajele montane ale muntilor Ciucas in prag de toamna. Si conditiile meteo si de lumina au fost foarte variate, pentru a pune la incercare calitatea optica a lentilelor.
Constructie si dotari
Ca si constructie, NIKKOR AF-S 18-140mm ne-a impresionat placut de la prima vedere si de la prima utilizare, datorita aspectului compact si a faptului ca iti da impresia ca e sigur de folosit, ca nu e fragil sau ca ar necesita precautii deosebite la manevrare. E suficient de usor pentru a nu ingreuna un DSLR de dimensiuni mai reduse.
Acest obiectiv se potriveste foarte bine pe aparate DSLR cum sunt D3200 si D5200 si, in ciuda distantei focale extinse, obiectivul este suficient de compact pentru a putea fi transportat usor montat pe DSLR. Este mai mic decat NIKKOR AF-S 18-200mm (96mm lungime, 565g) si mai mare decat NIKKOR AF-S 18-105mm (89mm lungime, 420g). E important de mentionat ca obiectivul e bine izolat si protejat fata de praf si conditiile meteo. Durabilitatea imbunatatita este asigurata de catre montura de metal (la NIKKOR AF-S 18-135mm era din plastic) si garnitura de etanseizare din cauciuc.
AF-S DX NIKKOR 18-140 f/3.5-5.6G ED VR are o formula optica compusa din 17 elemente dispuse in 12 grupe si include doua lentile speciale: un element din sticla ED (dispersie foarte scazuta) si un element asferic, atenuand in acelasi timp majoritatea tipurilor de aberatie si distorsiune cromatica.
Tot ca un aspect pozitiv e faptul ca deplasarea tubului atunci cand se extinde pentru zoom este mai greoaie, insa tocmai acest lucru facilizeaza zoom-ul si il face mai precis, pentru ca necesita mai mult efort decat la alte obiective. Ne amintim ca la NIKKOR AF-S 18-135mm zoom-ul se facea putin prea usor si de multe ori tubul se deplasa mai mult decat era necesar.
Si inelul de focalizare manuala are o rotatie mai greoaie, care consideram ca e potrivita pentru acest obiectiv. A dat de asemenea rezultate foarte precise la utilizarea pe teren. E bine de stiut ca putem modifica focalizarea oricand in mod manual, chiar daca aparatul sau obiectivul sunt reglate pentru focalizare automata. Iar inelul de focalizare nu se roteste atunci cand se focalizeaza in mod automat.
Unghiul de vizualizare este cuprins intre 76° - 11°30” pe sistemele DX.
Foarte la indemana sunt pozitionate butoanele de schimbare a modului de focalizare si de activare/dezactivare a functiei VR, acestea putand fi actionate usor cu degetul mare al mainii stangi.
Obiectivului i se pot atasa filtre de 67mm. Accesoriile incluse in cutia obiectivului sunt: capac frontal LC-67 67 mm si capac spate LF-4.
Performanta si calitatea optica
Probabil ca aspectul pentru care va fi apreciat cel mai mult la NIKKOR AF-S 18-140mm este plaja focala generoasa, care il fac mult mai atragator decat NIKKOR AF-S 18-55mm sau NIKKOR AF-S 18-105mm, pentru un fotograf incepator. Dotat cu un zoom de 7,8x (care se traduce intr-o plaja focala cuprinsa intre 28-202.5mm in format FX 35mm) potrivit pentru o gama larga de subiecte si cu o constructie compacta si usoara, acest obiectiv este potrivit pentru aproape orice situatie de fotografiere pe strada. El se adreseaza utilizatorilor de aparate entry- si mid-level cu senzor APS-C aflati in cautarea unui obiectiv mai versatil decat cel de kit. Astfel, mai jos aveti o exemplificare a puterii de capturare a imaginilor a lui NIKKOR AF-S 18-140mm, de la unghiuri foarte largi pana la cele inguste. Iar rezultatele sunt foarte satisfacatoare din punctul de vedere al calitatii.
@18mm
@50mm
@140mm
Distorsiunile foarte puternice prezente la NIKKOR AF-S 18-135mm au fost inlaturate datorita noii formule optice si a elementului asferic performant. NIKKOR AF-S 18-135mm prezenta si un puternic efect de “fringe”, insa la NIKKOR AF-S 18-140mm acesta a fost inlaturat aproape complet.
Distorsiunile sunt minime chiar si atunci cand se fotografiaza in unghiuri extrem de “stranse”, cu obiecte apropiate de lentila frontala.
Sistemul de reducere a vibratiilor (VR) de generatia a treia minimizeaza efectele miscarii aparatului foto, pentru obtinerea de imagini stabile. Asigura un avantaj de pana la 4 trepte de expunere la fotografierea din mana, fara trepied.
Functionarea VR este silentioasa, chiar si atunci cand se inregistreaza video.
Fotografia de mai sus a fost facuta pe terasa cabanei, dupa apusul soarelui, din mana si la un timp de expunere de 1/2s, folosind o diafragma f/8 si o sensibilitate ISO 800. Ilustreaza foarte bine performanta sistemului VR in conditii de lumina slaba.
Distanta minima de focalizare este de 45 cm, iar factorul de marire de maxim 0,23x, ceea ce il recomanda si pentru subiecte close-up.
Este foarte simplu sa ne apropiem de subiectele de mici dimensiuni, pentru ca obiectivul NIKKOR AF-S 18-140mm ofera rezultate satisfacatoare pentru fotografia close-up atunci cand este extins spre capatul telefotografic.
Motorul Silent Wave de la Nikon permite focalizare automata rapida si silentioasa. Constructia sa respecta rigurozitatea si performanta intalnita la cele mai recente obiective lansate de Nikon, fiind foarte usor sa focalizam si sa declansam in momente sau situatii aparute pe neasteptate. Focalizarea este foarte precisa si poate fi pusa in valoare cel mai bine atunci cand folosim obiectivul montat pe un body D7100, cu cele 51 de puncte de focalizare ale sale.
Diafragma, formata din 7 lamele rotunjite, are valori minime cuprinse intre f/3.5-5.6 si maxime de f/22-38.
Distanta focala maxima combinata cu constructia diafragmei si calitatea sistemului optic fac posibile fotografii cu un efect “bokeh” mai fin si mai placut decat cel al lui NIKKOR AF-S 18-105mm, care e putin mai dur si mai bine conturat. Zonele neclare sunt si mai difuze, facand posibila evidentierea mai buna a subiectului aflat in focus.
Iar mai jos puteti vedea o comparatie intre imagini surprinse la valori diferite ale diafragmei:
@ f/5.6
@ f/8
@ f/14
@ f/18
@ f/22
@ f/36
Diafragma da rezultate frumoase si atunci cand o inchidem complet si vrem sa surprindem coroana de raze ascutite ale soarelui, in fotografierea contra-lumina.
NIKKOR AF-S 18-140mm se comporta excelent si din punctul de vedere al claritatii imaginii, cu detalii foarte bine redate. Contrastul este si el foarte bun. Din masuratorile de laborator (MTF = Modulation Transfer Function) putem sa observam urmatoarele:
Culorile sunt vii si naturale, NIKKOR AF-S 18-140mm ne permite sa surprindem cu usurinta bogatia culorilor unui apus de toamna, ale unuia contra-lumina sau gradatiile fine care apar in zonele montane:
Accesorii
Ca si accesorii optionale, va recomandam urmatoarele: parasolar HB-32; saculet textil CL-1018.
Concluzie
Ideal pentru fotografii incepatori, AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR a fost gandit pentru a fi inclus ca obiectiv de kit cu anumite aparate foto in format DX, acesta permitand fotografilor sa abordeze o gama larga de subiecte, fara efort. Versatilitatea, portabilitatea si calitatea optima a imaginii au fost elementele de baza in dezvoltarea acestui obiectiv.
Tehnologia de reducere a vibratiilor (VR) de la Nikon complementeaza distanta focala, permitand utilizarea unui timp de expunere mai lung cu pana la patru trepte.
Optimizat pentru a raspunde cerintelor senzorilor D-SLR cu rezolutie mare, acest obiectiv asigura imagini la calitate superioara in intregul interval de zoom. Constructia optica include 17 elemente in 12 grupuri, cu un element din sticla ED (Dispersie foarte scazuta) si un element asferic, ce garanteaza o rezolutie si un contrast ridicate, atenuand in acelasi timp majoritatea aberatiilor optice.
Ca si observatii facute de-a lungul perioadei de testare, ar fi faptul ca de multe ori am preferat sa pastram acest obiectiv pe aparat si sa-l folosim in majoritatea situatiilor, chiar si atunci cand ar fi fost cazul sa folosim obiective fixe sau dedicate pentru un anumit tip de fotografie. In deplasarile intr-o excursie de exemplu, multi fotografi incepatori vor prefera sa transporte un singur obiectiv, versatil si performant, care sa le asigure si usurinta in fotografiere, fara sa mai fie nevoie sa schimbe diverse obiective, dar si calitatea excelenta a imaginii caracteristica echipamentelor Nikon.
Se va comercializa in unele kituri dar si separat (incepand de la sfarsitul acestei luni si in Romania) si ar putea fi o alegere foarte buna pentru cei care cauta un obiectiv “de buget” all-around, bun in majoritatea situatiilor.
Pentru a consulta lista completa a specificatiilor si detaliilor tehnice, va rugam sa accesati pagina dedicata de pe site-ul Nikon Romania:
Pentru mai multe fotografii si rezolutii mai mari, va rugam sa accesati galeria din partea stanga.
nikkor 18-140mm, review 18-140mm, review nikkor, review nikon, obiectiv dx, nikkor all around, nikkor zoom, obiectiv nikon nou
citeste tot