08 septembrie 2009
Review Nikon D5000
Prin D5000, lansat in luna aprilie 2009, cei de la Nikon incearca sa umple golul creat anul trecut odata cu lansarea modelelor D60 si D90. S-ar putea ca multi posesori de D40/D60 sa fi fost "intimidati" de suma deloc neglijabila pe care erau nevoiti sa o scoata din buzunar daca doreau sa treaca la urmatorul nivel si anume D90. Printre acestia ma numar si eu, de aceea trebuie sa recunosc ca m-am bucurat odata ce am aflat de lansarea lui D5000 pentru ca acum am o noua alternativa la un viitor upgrade.
Pe scurt, D5000 imprumuta caracteristici de la D90 si D60 dar in acelasi timp aduce si cateva elemente noi. Noutatea absoluta o reprezinta prezenta ecranului de 2.7" cu unghi variabil, care ofera posibilitatea de a fotografia cu usurinta din orice unghi. Tot aici as aminti de cele 19 moduri scena, bateria EN-EL9a care ofera o autonomie sporita si body-ul care desi este mai mare cu cativa cm decat la D60, cantareste doar cu 70g mai mult decat acesta.
2. COMPARATII
De la fratele mai mic, D5000 a imprumutat pozitionarea butoanelor (cu o singura exceptie: butonul de stergere a imaginilor), lipsa motorului intern de focalizare (pentru focalizare automata trebuie folosite obiective Nikkor AF-S) si obiectivul de kit 18-55mm VR.
De la fratele mai mare, D90, s-au luat senzorul CMOS de 12MP, sistemul Multi-CAM1000 cu 11 puncte de focalizare, LiveView, inregistrarea video in format HD (D-Movie), meniul aparatului care este structurat asemanator si conectorul HDMI.
Dupa cum se poate vedea, D5000 este mai apropiat de modelul superior D90, de la care a imprumutat destul de multe caracteristici, decat de D60.
3. OVERVIEW
La primul contact cu aparatul am observat ca body-ul este ceva mai mare ca D60 dar mai mic decat D90, iar in locul ecranului este o placuta de plastic pe care scrie Nikon.
Body-ul este bine construit, placut la atingere, robust si ergonomic ca toate DSLR-urile Nikon pe care am pus mana pana in acest moment. Gripul este cu siguranta mai bun decat cel oferit de D60 dar inferior celui de la Nikon D90 care mi s-a parut excelent. (cel putin pentru mana mea)
Pentru posesorii de Nikon D40/D60 pozitionarea butoanelor este familiara si nu va ridica probleme nici celorlalti care intra acum in lumea DSLR-urilor. Nu cred ca exista riscul sa se piarda cineva prin comenzi si meniuri pentru ca cei de la Nikon, chiar daca au dorit sa ofere mai mult utilizatorilor, nu au incarcat inutil aparatul cu tot felul de butoane si setari. Din acest punct de vedere D5000 mi se pare un aparat excelent deoarece reuseste in acelasi timp sa fie performant si usor de folosit.
Revenind la acea placuta de plastic pe care scria Nikon, cand am tras usor de aceasta am descoperit ecranul de 2.7" cu 230.000 puncte.
Stiu ca se poate mai bine la acest capitol, dar este totusi un ecran cu unghi variabil care ofera foarte mult. Se poate fotografia si filma din orice pozitie, atat la firul ierbii cat si deasupra capului pe la concerte si alte evenimente. Alte avantaje ar fi rotirea pe verticala a datelor afisate pe ecran atunci cand aparatul este folosit in aceasta pozitie cat si faptul ca ecranul se poate ascunde in body lasand la vedere doar acea placuta de plastic cu textul Nikon. Balamaua ecranului pare solida, nu prezinta zgomote sau miscari ciudate asa incat nu cred ca veti avea probleme in timp.
La capitolul blit ar trebui mentionat faptul ca desi se ridica destul de mult deasupra body-ului (mai mult decat blitul intern de la D60) nu am scapat nici in acest caz de acea umbra din partea inferioara a pozelor datorata obiectivului 18-135mm pe care l-am avut montat. Problema nu apare in cazul obiectivelor de kit si la cele mai putin voluminoase sau atunci cand montati un blit extern prin intermediul patinei de blit cu care este dotat D5000.
Pentru stocarea fotografiilor se pot utiliza carduri SD si SDHC, iar pe partea de conectivitate D5000 este echipat cu conector USB, HDMI si un terminal pentru accesorii cum ar fi unitatea GPS GP-1 care permite care informatiile din pozitia actuala aparatului foto sa fie inregistrate in momentul in care se fac fotografii.
Din pacate modelul testat de mine era doar o mostra asa incat pe langa body-ul D5000 am primit o baterie EN-EL9, incarcatorul, cablul de alimentare aferent acestuia si capacul body-ului. In mod normal D5000 este livrat in pachet cu urmatoarele accesorii:
- acumulator EN-EL9a
- incarcator
- cablu USB
- cablu audio-video
- curea aparat
- capac cupla accesorii
- capac body
- CD cu soft.
Avand in vedere ca acumulatorul cu care am primit aparatul era un EN-EL9 de 1000mAH si 7.4V asemanator cu cel folosit pe D40/D60 tind sa cred ca puteti alimenta D5000-ul si cu acest tip de acumulator. De altfel in manual, la capitolul "Alte accesorii", scrie ca: "unele baterii EN-EL9 pot fi, de asemenea utilizate."
4. UTILIZARE
Pe partea superioara a aparatului se gaseste un selector rotativ pentru modurile de fotografiere: Auto, Auto Programat (P), Prioritate declansator (S), Prioritate diafragma (A), Manual (M), Portret, Peisaj, Copil, Sport, Prim-plan, Portret noapte, Scene (inca 13 moduri) si modul Auto fara blit.
Probabil cei care sunt la primul contact cu un aparat foto DSLR vor incepe cu modul Auto pentru ca majoritatea setarilor sunt controlate de aparat iar "fotograful" se implica foarte putin. In modul Auto insa D5000 tinde sa se comporte ca un aparat foto compact, chiar daca vorbim de cu totul alta calitate a fotografiilor.
De aceea, avand in vedere ca D5000 ofera o libertate excelenta de "miscare", indicat ar fi sa treceti cat mai repede prin modul Auto/ Auto Programat si sa ajungeti la cele semi-manuale (A,S) si de ce nu chiar Manual. (M)
Cele 19 scene predefinite ii vor ajuta cu siguranta pe cei care abia pasesc in lumea DSLR-urilor insa nu stiu in ce masura utilizatorii de Nikon D40/D60 le vor folosi.(eu cel putin nu am apelat la ele)
Asa cum am amintit mai sus, sistemul de focalizare cu 11 puncte este imprumutat de la fratele mai mare D90. Selectarea unui punct se realizeaza extrem de simplu cu ajutorul selectorului multiplu din dreapta ecranului. Chiar daca nu pot vorbi de rau cele 3 puncte de focalizare de la D40/D60 trebuie sa recunosc ca la acest capitol D5000 sta mult mai bine. Focalizarea este rapida si precisa si nu cred ca cineva poate spune ca nu este multumit.
De aproximativ 2 ani de zile folosesc vizorul pentru a fotografia insa odata cu aparitia lui D90 si mai nou cu D5000 a trebuit sa ma obisnuiesc si cu functia Live View. In cazul lui D5000, se poate alege unul din cele 4 moduri de fotografiere: Prioritate fata, Peisaj, Normal si Urmarire subiect. Cel mai mult mi-a placut ultimul mod care urmareste subiectul focalizat in prealabil si astfel aceste poate fi fotografiat oriunde s-ar misca in cadru.
Totusi, chiar daca pe hartie arata bine acest Live View pe mine personal nu ma incanta prea mult in utilizarea de zi cu zi. In primul rand focalizarea este greoaie. De exemplu, cu aparatul setat pe Auto, focalizarea dureaza mai putin de o secunda in mod normal dar atunci cand este pornit Live View-ul trec 2-3 secunde pana aparatul reuseste sa focalizeze. In al doilea rand ca sa mutati punctul de focalizare dintr-o parte in alta a ecranului dureaza cateva secunde: pe orizontala in jur de 3 secunde, iar pe verticala cam 2 secunde. Eu nu spun ca e ceva in neregula cu D5000 (nici cu D90) doar ca in practica Live View-ul mi se pare util in situatii limita atunci cand nu aveti cum sa fotografiati sau cand doriti sa filmati. Aici D5000 are un avantaj fata de modelul D90 datorita ecranului cu unghi variabil.
Daca tot am adus in discutie filmele, sa va spun ca D5000 poate inregistra material video la calitate HD cu 24 cadre/secunda. Exista cateva minusuri ca si in cazul lui D90: nu se poate filma mai mult de 5 minute la rezolutia maxima 1280 x 720 respectiv 20 de minute la celelalte rezolutii. Pentru a filma inainte focalizati pe subiect si apasati butonul OK din mijlocul selectorului multiplu ca sa incepeti filmarea. In timpul acesteia se poate apropia sau departa cu ajutorul obiectivului alegand o anumita distanta focala. Asa cum apare si in filmuletul realizat de mine, odata ce v-ati miscat din pozitia initiala in care ati focalizat, imaginea devine neclara. In acel moment ar trebui sa treceti obiectivul pe focalizare manuala si sa rotiti inelul de focalizare al acestuia pana obtineti o imagine clara pe ecran.
Sample Film Focalizare Manuala
Pentru filmare cred ca un trepied ar fi de mare ajutor, pentru ca altfel o sa obtineti filme destul de "tremurate" indiferent ca aveti montat obiectiv cu VR.
Sample 320 VR ON
Sample 640 VR ON
Sample 1280 VR ON
Sample 1280 VR OFF
5. AJUSTARI DIN PUNCT DE VEDERE AL IMAGINII
Aici deja trecem la lucruri mai "serioase": culori, saturatie, balans de alb, sensibilitate ISO, adica setari mai avansate. Am observat ca in general D5000 ofera culori placute si naturale. Daca nu sunteti totusi multumiti puteti modifica de exemplu din Controlul Imaginii de la Standard la Vivid daca doriti culori mai vii sau Monochrome pentru imagini alb negru, etc. De asemenea se pot modifica: claritatea (sharp-ul), contrastul, luminozitatea, saturatia si nuantele la fiecare dintre cele 6 optiuni de fotografie: Standard, Neutru, Intens, Monocrome, Portret si Peisaj.
Referitor la balansul de alb, odata setat pe Auto este potrivit pentru majoritatea surselor de lumina. Totusi, pe lumina incandescenta s-ar putea sa observati tonuri ceva mai calde. Fiecare tip de balans de alb: Auto, Incandescent, Fluorescent, Lumina directa, Blit, Innorat si Umbra se poate regla in detaliu pentru a compensa variatia culorii sursei de lumina sau pentru a introduce o anumita nuanta de culoare in fotografie. (e recomandat sa cititi manualul inainte de a modifica ceva pe aici) Este clar ca D5000 ofera o multime de setari si optiuni asa ca nu exista riscul sa va plictisiti prea repede deoarece sunt mult de invatat si de testat.
Sensibilitatea ISO porneste in mod normal de la ISO200 si ajunge la 3200 avand insa posibilitatea de a modifica cu 0.3, 0.7 sau 1EV (echivalent ISO100) sub ISO200 si cu aceleasi valori peste ISO3200 pentru a ajunge la un echivalent cu ISO6400. Ce mi-a placut ca si in cazul lui Nikon D90 este faptul ca se pot alege mai multe valori de ISO: 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200 decat in cazul lui D40/D60.
Din testul ISO am concluzionat ca pentru fotografiile care sunt afisate intr-o galerie foto pe internet sau care sunt printate la dimensiuni rezonabile nu veti intampina probleme decat de la ISO2000-2500 in sus. In comparatie cu D90 imi este greu sa spun daca D5000 produce fotografii cu mai multa sau mai putina granulatie, in general tind sa cred ca cele doua produc rezultate asemanatoare.
Chiar daca optiunea D-Lighting mi-era cunoscuta de la D60 am avut placerea sa constat ca D5000 aduce si la acest capitol ceva nou. Daca in cazul lui D60 nu puteam decat sa activam sau sa dezactivam aceasta optiune, D5000 dispune de 4 niveluri de intensitate: Foarte inalt, Inalt, Normal si Scazut. Diferentele se pot vedea in fotografiile atasate.
Stiu ca cei mai multi folosesc programe de editare foto pentru a edita pozele preferate dar s-ar putea ca multi sa nu le foloseasca pentru ca nu stiu sau nu vor. La cei din urma s-au gandit probabil cei de la Nikon cand au dotat D5000 cu un meniu extins de retusare al fotografiilor. Astfel se poate indeparta efectul de ochi rosii datorat blitului, se pot decupa/indrepta imaginile dorite, se pot aplica efecte ale unor filtre cum ar fi: Skylight, Cross Screen, Soft, etc. sau poate doriti sa obtineti efectul unui obiectiv Fisheye. Toate acestea plus multe alte optiuni sunt disponibile direct in aparat.
6. TABEL
 | Specificatii |
---|---|
Tip senzor |
12.3 milioane pixeli 23.6 x 15.8 mm CMOS (format DX) |
Dimensiuni imagini |
4,288 x 2,848 (12 MP) 3,216 x 2,136 2,144 x 1,424 |
Auto-Focus |
11 puncte focus tip TTL Nikon Multi-CAM1000 |
Motor AF incorporat |
Nu |
Sensibilitate ISO |
ISO 200 - 3200 extensibil pana la ISO 100 respectiv 6400 |
Tip Vizor |
Pentaoglinda |
Marire in Vizor |
0.78x |
Acoperire in Vizor |
~ 95% |
Dimensiuni LCD |
2.7" TFT LCD 230,000 pixeli TFT Articulat |
Active D-lighting |
Poate avea urmatoarele setari: Auto, Extra high, High, Normal, Low, sau Off |
Corectie aberatii cromatice |
Da |
Mod Video |
Da |
Vizualizare in timp real |
Da |
Bracketing |
Da |
Dimensiuni Camera |
127 x 104 x 80 mm |
Greutate |
Fara baterie: 560 g Cu baterie: 611 g |
7. IMAGINI DE TEST
Puteti vedea fotografiile realizate cu D5000 in partea stanga a textului.
8. CONCLUZII
Din punctul meu de vedere D5000 reprezinta cu siguranta un pas inainte. Posesorii de aparate D40/D60 au acum inca o varianta demna de luat in seama pentru upgrade, iar cei care abia pasesc in lumea DSLR-urilor vor aprecia faptul ca D5000 este user friendly.
Practic D5000 reuseste sa fie exact ce si-au propus cei de la Nikon: un aparat foto DSLR compact si usor, cu un pret rezonabil, ideal atat pentru cei care doresc sa evolueze cat si pentru noii veniti. Cei din urma fiind obisnuiti cu aparate foto compacte vor aprecia atat modul Auto si Auto Programat, functia Live View si D-Movie. (inregistrare video)
Personal am apreciat la D5000:
- body-ul bine construit,
- grip-ul bun,
- sistemul de focalizare in 11 puncte,
- ecranul cu unghi variabil,
- modul video D-Movie,
- meniul bine structurat chiar daca este plin de optiuni si setari,
- obiectivul de kit care este mai mult decat decent,
si nu in ultimul rand calitatea fotografiilor indiferent de valoarea ISO, datorata senzorului CMOS de 12MP.
Pe parcusul testului au fost insa si lucruri care m-au deranjat. Printre acestea as aminti de focalizarea greoaie cu Live View-ul activat, minusurile de la D-Movie (mi se pare ciudat avand un card de 8/16GB sa pot realiza filme cu o durata de maxim 5 minute la rezolutie maxima) dar mai ales un buton nou aparut langa ecran pe partea stanga. Daca la D40/D60 exista 4 butoane unul sub altul, 2 dintre acestea (cele cu lupa +/- de zoom pe fotografiile realizate) avand mai multe functii, la D5000 a mai aparut un buton. Acesta nu face altceva decat sa preia functia de editare informatii de la butonul de lupa +, lasand-ul pe acesta cu o singura functie aceea de a face zoom pe imagini. M-am incurcat de cele mai multe ori de acest nou buton pentru ca atunci cand vroiam sa vad fotografiile realizate si sa fac zoom pe le apasam din obisnuinta (de la D40/D60) pe acest nou buton care are functia de editare informatii si nu de zoom.(e vorba doar de obisnuinta pana la urma)
Poate unii dintre voi ar scrie aici si de la lipsa motorului intern de focalizare ce determina cumparatorii sa achizitioneze doar obiective AF-S daca doresc focalizare automata dar pe mine unul nu ma deranjeaza prea mult acest aspect avand in vedere multitudinea de obiective AF-S de pe piata.
La final trebuie sa adaug ca a fost o placere sa testez Nikon D5000 si recunosc ca la sfarsitul celor 10 zile de teste as fi preferat sa trimit inapoi D40-ul meu ca sa pot ramane in continuare cu D5000.
PS: Poate nu stiati, dar declansatorul este garantat pentru 100.000 de cadre.
Articol realizat de Adrian Baicea nikon d5000, d5000
Adauga comentariu
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!
Articole similare |
Articole recente
Nikon a anuntat recent actualizarea firmware-ului aparatelor foto Nikon D5000 si Nikon COOLPIX S9700 Firmware firmware versinea 1.01 pentru Nikon D5000Acest software furnizeaza un serviciu pentru aparatul foto D5000 care va actualiza...
citeste tot
citeste tot
Nikon a realizat o actualizare a datelor de control distorsiuni pentru Nikon D90 si Nikon D5000 (versiune firmware 1.002). Datele de control a distorsiunii sunt folosite pentru a corecta distorsiuni ale obiectivelor de tip 'butoi' sau...
citeste tot
citeste tot
Incepand de astazi, 7 octombrie, puteti gasi la partenerii foto Nikon din Romania doua noi kit-uri double zoom VR la preturi promotionale. Este vorba de Nikon D5000 impreuna cu obiectivele NIKKOR 18-55mm VR si 55-200mm VR si de Nikon D90 impreuna cu...
citeste tot
citeste tot
01 martie 2010
Promotiile lunii martie: buy-back Nikon D5000 body si SB-600 cadou pentru Nikon D300S
Promotiile lunii martie: buy-back Nikon D5000 body si SB-600 cadou pentru Nikon D300S
Incepand de astazi, 1 martie, va propunem o noua promotie de tip buy-back pentru Nikon D5000 body. Daca aduceti la schimb vechiul aparat foto Nikon sau de alta marca, compact sau SLR, digital sau analog, in perioada 1 - 28 martie 2010 puteti...
citeste tot
citeste tot
Bucuresti, 21 septembrie 2009 - SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, anunta ca aparatul foto DSLR Nikon D5000 a primit...
citeste tot
citeste tot
De curand ni s-a supus atentiei ca o componenta electronica a sistemului de pornire a unui mic numar de aparate foto Nikon D5000 comercializat in anumite tari ar putea fi de o calitate substandard putand, in cazuri rare, sa previna pornirea...
citeste tot
citeste tot
Orice aparitie a unui aparat de fotografiat este intens dezbatuta pe Net. Situri de testare si de prezentare primesc aparatul in cauza cu luni de zile inainte, cu mentiunea embargoului - pina la data X nici o informatie - si fac teste, si il...
citeste tot
citeste tot
Incepand de ieri, 5 mai 2009, noul Nikon D5000 poate fi achizitionat si de la partenerii Nikon din Romania. Cei care doresc un DSLR usor de utilizat, excelent pentru initierea in arta fotografica, dar care sa ofere si posibilitati creative si setari...
citeste tot
citeste tot
Bucuresti, 14 aprilie 2009 - SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea aparatului foto DSLR Nikon D5000,...
citeste tot
citeste tot