02 aprilie 2020

Review Nikon D780, de Dorin Balanescu

Anul acesta se fac sase ani de cand a fost lansat minunatul Nikon D750, iar acum doua luni vazu lumina zilei si D780-ul! Pentru unii prea tarziu, pentru altii fara rost, insa pentru cei care chiar fac fotografie si nu vor sa investeasca prea multi banuti, ori sa renunte la bunele obiective cu montura F de la Nikon, a venit exact la timp, avand cam tot ce-i mai bun si de folos din ambele lumi, atat cea a DSLR-urilor cat si din cea a mirroless-urilor.

 

  1. Nu o sa va plictisesc cu toate specificatiile sale, sunt sigur ca le veti gasi cu usurinta pe internet, in schimb va voi atrage atentia asupra unora dintre noutatile de mare folos pe care le veti gasi in meniu-ul sau, foarte bine organizat si ergonomic – specific Nikon:
  2. In Playback menu apare functia „Rating” folositoare pentru a categorisi si sorta cadrele trase. Util pentru aceasta functie este desigur display-ul generos si de o calitate exceptionala cu care vine dotat acest body mic si jucaus.
  3. La optiunea ISO sensitivity settings apare functia de „Maximum sensitivity with flash” foarte utila pentru fotografii de evenimente.
  4. Balansul de alb Automat primeste o optiune noua avand posibilitatea de a alege astfel: Auto 0 – keep white (reduce warm colors), keep overall atmosphere si keep warm lighting colors. Primul cadru inregistrat imediat dupa ce am montat un obiectiv pe body a fost, ati ghicit, cu WB – Auto 0 – keep white. Aproape perfect, indiferent de tipul de lumina ambientala asa incat peste 95% dintre cadrele inregistrate au fost cu aceasta setare a WB.
  5. Personalizarea „Picture control” mai ridica putin stafeta obtinerii unei calitati deosebite a fisierelor Jpeg direct din body permitand, pe langa optiunile deja prezente la modelele anterioare, posibilitatea alegerii modului Auto si, de mare folos, micro setarea Mid range sharpening.
  6. De asemenea, in meniu-ul de fotografiere apar optiunile: Diffraction compensation, Flicker reduction, Focus shift shooting.
  7. Fata de modelul anterior, Nikon D780 – permite atat reglarea luminozitatii monitorului, cat si a culorilor sale, iar butonul OK poate fi customizat atat pentru fotografiere cat si pentru modul de redare.
  8. Daca tot vorbim de display trebuie sa stiti ca apare functia –highlight display – de unde putem regla Display patern (2 moduri) si Threshold.
  9. Spre deosebire de Nikon D750, la acest body se poate customiza menu-ul atat pentru modul de utilizare Fotografie, cat si pentru cel de utilizare Live View.
  10. Alte doua functii interesante sunt cea de Pixel mapping (foarte utila celor care vor folosi acest body pentru filmare – are niste capabilitati de exceptie in acest domeniu) si cea de Airplane mode.

 

Focalizarea si autofocalizarea

 

Acum cand mai toate marcile producatoare de aparatura de fotografiat stau binisor in aceasta privinta, Nikon ia taurul de coarne si combina tehnologia de autofocalizare a DSLR cu cea Mirrorless scotand la iveala acest body extrem de capabil. Bineinteles, dupa ce la randul sau Nikon D750 m-a uluit cand am realizat ca toate obiectivele mele cu distanta focala variabila functionau ireprosabil, fara a avea nevoie de cea mai mica micro-ajustare, acum, D780 m-a lasat perplex cand folosindu-l cu obiectivele mele fixe (Nikkor 16 mm f/2,8 D, Nikkor 20 mm f/1,8 G, Nikkor 50 mm f/1,8 G, Nikkor 85 mm f/1,8 G), a focalizat perfect si rapid de fiecare data, consecvent si in acelasi loc fara a mai fi nevoie de cea mai mica micro-ajustare. La fel si obiectivele Nikkor 24-70 f/2,8 G si 70-200 f/2,8 E FL ED VR. Lacrima!! Mare minune! Se pare ca noul sistem AF face diferenta.

 

Ca noutati, intalnim optiunile 3D Tracking face-detectionAuto area face detection /eye detectionLow-light Af (doar pentru Af-S) si Sync release mode options (permite sincronizarea shutterului camerei cu cel al camerei Master - functie foarte utila celor care fotografiaza cu mai multe aparate foto in acelasi timp, din unghiuri diferite). Un mare ajutor in cazul focalizarii manuale vine prin intermediul functiei – Peaking highlights – care permite atat ajustarea mai multor niveluri de sensibilitate cat si a culorii in care se afiseaza aceasta (rosu, galben, albastru sau alb).

 

Interesanta este si functia Af fine tuning care prezinta urmatoarele optiuni: poate fi facuta micro-ajustare a focusului atat pentru focalizarea prin vizionare prin viewfinder cât si separat, pentru vizionare prin Liveview. In modul de filmare poate fi ajustata viteza de focalizare intre – 5 si + 5 iar Af tracking sensitivity intre 1 (High) si 7 (Low).

 

In cadrele urmatoare, am reusit sa-l „duc” la o competitie sportiva unde am dorit sa-i testez capabilitatile AF-C. Setarea mea favorita este urmatoarea AF-C Zona Dinamica cu 9 puncte de focalizare. Rar am utilizat si AF-C cu Zona AF Grup. In conceptia mea, un bun si matur sistem de autofocalizare trebuie sa-si faca treaba bine de prima data si nu sa fie nevoie sa mai repeti cadrele pana „prinzi” ceva sau sa tragi cadre cu nemiluita printre care sa ai si cateva cadre focalizate perfect.

Mai jos puteti viziona o rafala de sapte cadre (ISO 3.200), atat a durat actiunea pentru mine ca importanta; va rog ss judecati singuri observand detaliile din chenar (pentru o calitate optima a imaginii sa alegeti „Vezi marimea intreaga 1200×857” situat in coltul din dreapta jos).

 

 

  

 

 

 

 

 

 

In cadrele urmatoare am incercat sa „agat” din mers clarul, iar D780 s-a achitat cu brio de cerinta:

 

 

 

 

 

 

 

Mai jos, vin a intari cele spuse cu cate un cadru (1 din 1 trase) cu obiectivele Nikkor 20 mm, 50 mm, 60 mm micro si 85 mm. Clarul l-am ales intentionat pe gene tocmai pentru a se putea aprecia daca este corect sau nu. Mi-as fi dorit sa pot testa mai pe indelete functia de Eye-detection din modul de fotografiere Live View care, la prima vedere, pare foarte capabila si cu un autofocus foarte rapid si exact insa, nebunia aceasta cu Covid-19 mi-a dat peste cap toate planurile. Poate in viitor, cu acelasi sprijin al Nikon (datorita lor am putut face acest mic review) voi putea acorda mai multa atentie acestui aspect, deloc de neglijat si folositor.

 

 

 

 

 

 

 

Nikon D780 vine si el dotat cu utila functie numita Focus Shift shooting care permite realizarea unei succesiuni rapide a mai multor cadre, aparatul mutand clarul la fiecare dintre ele dupa cum a fost setat anterior (numar de cadre realizate si distanta de mutare a clarului). Trebuie atrasa atentia ca functia poate fi utilizata cu succes doar daca body-ul este montat pe un trepied.

 

 

 

 

 

 

 

Capabilitatii ISO

 

A doua mare intrebare care staruie pe buzele tuturor dinainte si mai ales dupa o lansare a unei camere de fotografiat: Cum se prezinta oare la ISO??

Raspunsul meu vine sec!!!

– Atat de bine incat cu acest body nu mai ai nevoie de obiective fixe foarte luminoase gen f/1,4 pentru fotografierea evenimentelor!! Granulatia este fina si placuta, semanand cu cea a unei pelicule de celuloid de inalta calitate, iar faptul ca la valori inalte precum ISO 12.800 isi permite editari de finete asupra culorilor, fara sa le denatureze, pentru mine personal este WOW!! Fantastic!

Mai jos sunt cateva cadre trase intr-o lumina foarte proasta si, ca si cum nu ar fi fost indeajuns, aceasta era o combinatie de mai multe tipuri de lumina artificiala.

 

 

 

 

 

 

 

 

N-am putut rezista sa nu va prezint si un test simplu care sa ne arate cum sta „micutul” (este mic la propriu) la ISO. ISub fiecare fotografie se poate vedea valoarea ISO a cadrului.

 

 
 

ISO 100

 

 ISO 3200

 

 ISO 6400

 

 ISO 12800

 

 ISO 25600

 

 ISO 51200

 

Dynamic range – plaja dinamica si culori

 

Desi nu sunt multumit pe deplin de noul update al Capture One Pro 20 care poate developa si NEF-urile lui Nikon D780 (am senzatia ca nu extrage asa cum trebuie culorile si detaliile din ele si spun asta gandindu-ma doar la cum aratau aceleasi cadre pe display-ul lui 780 pentru ca, din pacate, inca utilizez Windows 7 si nu am putut instala ultimul update al softului gratuit si foarte competent cand vine vorba de editarea/developarea nef-urilor, Nikon Capture -NX-D) pot remarca faptul ca in urma unei editari simpliste, exista multe resurse captate de noul senzor BSI-CMOS, resurse care pot fi stoarse la maxim de cineva mai priceput. Culorile par a fi mai bune decat cele ale lui D750 in special in ceea ce priveste tonurile pielii care sunt redate mult mai natural si fidel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per total, un body rafinat, mic, ergonomic, (au aparut cateva butoane noi si utile plus multe alte scurtaturi numai bune pentru fotografia de eveniment) care este inzestrat cu un sistem de autofocalizare foarte exact si performant, dublat de capabilitati ISO foarte performante. Deloc de neglijat noul acumulator care ar duce cel putin 2.000 si ceva de cadre pentru o singura incarcare (aceasta se poate realiza si prin intermediul unui cablu USB special). Balansul de alb automat este foarte bun in orice conditii de iluminare, iar expunerea corecta, una dintre cele mai bune si exacte vazute de mine pana acum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In concluzie, micutul merita atentie! Un body foarte capabil si extrem de eficient in principal pentru fotografia de eveniment datorita celor trei atuuri: focalizare exceptionala in lumina proasta, ISO curat si culori corecte chiar si la valori exagerat de mari, de multe ori nefolositoare in practica si gama dinamica foarte larga dublata de culori realiste. Face fata lejer unui eveniment sportiv. Deci ca si concluzie finala, un body perfect atat pentru uzul personal al amatorilor avansati cat si pentru profesionisti, capabil sa faca fata  celor mai inalte exigente ale acestora.

 

 

 

 

Va tuc de la Dunare!! Toate cele colorate va doresc!

Dorin

 

dslr, d750, full-frame, nikon d780



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Cand am aflat ca noul Nikon D780 vine in Moldova am avut oarece emotii. Stiind ca e lansat de curand, ardeam de nerabdare sa pun mana pe el si sa il pun la "treaba". Despre review-uri cred ca ati tot citit in revistele si pe siturile de specialitate....
citeste tot
Ne face placere sa va anuntam ca aparatul foto DSLR Nikon D6 este disponibil de astazi in mod oficial la vanzare. In Romania Nikon D6 este disponibil la partenerii Nikon Professional din Romania.   Principalele caracteristici ale...
citeste tot
#Stamacasa.Fotografiem de acasa, stiu, e greu, dar trebuie sa ne adaptam. Articolul este despre cum poti trece de la fotografia de peisaj la fotografie de produs, acasa, scris de fotograful Burlacu Lush. Inainte sa inceapa toata nebunia nu eram deloc...
citeste tot
Bucuresti, 12 februarie 2020: Nikon dezvaluie astazi noul sau DSLR de varf: D6. De la stiri de ultima ora pana la sporturi internationale, acest aparat foto fenomenal cu fotografiere full frame raspunde cerintelor profesionistilor care nu vor sa lase...
citeste tot
Cunoscutul vlogger Luchian Comsa a acceptat propunerea noastra de a face primul review cu noul DSLR Nikon D780. In clipul de astazi sunt prezentate testele, dar si parerile sale pro/contra referitor la Nikon D780, precum si o comparatie cu D850 si...
citeste tot
Muntii Apuseni, mai exact zona Muntilor Trascau, este unul din cele mai cautate locuri de catre fotografii amatori sau profesionisti. Pe buna dreptate se intampla acest lucru, deoarece aceste locuri iti ofera, din punct de vedere fotografic, o...
citeste tot
Bucuresti, 24 august 2017 – SKIN, unic importator Nikon in Romania anunta lansarea aparatului foto DSLR in format FX, Nikon D850, care ofera combinatia ideala intre rezolutie, viteza si sensibilitate la lumina.   Indiferent daca sunt...
citeste tot
Nikon a anuntat actualizarea firmware-ului "C" al aparatului foto DSLR FX Nikon D4S la versiunea 1.31. Acest serviciu furnizeaza un software care poate fi folosit pentru a actualiza firmware-ul „C” al aparatului foto D4S la versiunea...
citeste tot
Nikon a anuntat astazi doua actualizari de firmware pentru modelele DSLR FX D4S si D750.     Firmware  „C” versiunea 1.30 pentru Nikon D4S   Acest serviciu furnizeaza un software care poate fi...
citeste tot
La finalul lunii septembrie am avut norocul sa ma aflu pentru cateva zile in New York, in prima mea calatorie in Statele Unite ale Americii. Aveam deja in cap imagini desprinse din tot felul de locuri care ma faceau si mai nerabdator sa descopar...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.