Scurt ghid pentru redactarea descrierii unei fotografii documentare
Scopul fundamental al fotografiei documentare este acela de a crea imagini care sa ofere privitorilor informatii esentiale asupra evenimentelor, faptelor, actiunilor pe care fotograful le-a imortalizat. Aceste imagini trebuie sa reprezinte un document obiectiv si sincer (inscenarile sunt asadar excluse) al subiectului infatisat. Pentru a oferi o valoare documentara suplimentara, acest tip de imagine trebuie insotit de o descriere care sa cuprinda informatii ajutatoare, ce pot sa intareasca anumite elemente deja cunoscute din fotografie si sa ofere alte elemente suplimentare, inaccesibile privitorului. Puteti citi in cele ce urmeaza un scurt ghid de realizare a descrierii pentru o fotografie documentara. Desi nu trebuie considerat un standard, acest ghid va explica elementele care sunt necesare pentru ca descrierea fotografiei sa fie usor de citit si de corelat cu imaginea pe care o explica.
Inainte de toate, atunci cand alegeti dintr-o serie o singura fotografie la care sa scrieti descrierea, aveti grija sa fie cea mai relevanta dintre toate celelalte imagini pentru povestea pe care ati urmarit-o. Ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand scrieti descrierea pentru fotografia dumneavoastra:
Cine este in fotografie?
Personajele care apar in fotografie trebuie identificate. Nu numai personajul principal este important, ci si cele care apar in cadru, pentru ca intregesc povestea expusa. Privitorul trebuie sa inteleaga din context de ce apar acele personaje, iar identificarea lor (chiar si ca membrii ai unei categorii: „locuitor al cartierului X”, „participant la miting”, „trecatori nepasatori”, etc.) este foarte importanta pentru intelegerea povestii expuse in fotografie.
Ce se intampla in fotografie?
Explicarea actiunii este un alt element definitoriu pentru documentul fotografic. Fara descriere, fotografia ar putea fi interpretata gresit. De aceea fotograful trebuie sa ofere privitorului toate detaliile care nu sunt clare din imagine. In anumite cazuri, pentru a intelege fotografia trebuie oferite explicatii despre un context mai larg. Spre exemplu, in cazul unui miting, este bine sa adaugati si detalii despre contextul social, economic sau politic care a dus la acel miting. Nu in ultimul rand, atunci cand scrieti o descriere pentru o fotografie documentara aveti in vedere si atragerea privitorului, implicarea lui emotionala in poveste.
Unde si cand se intampla?
Fixarea actiunii in spatiu si timp este foarte importanta pentru a completa explicatiile. Descrierea fotografiei trebuie sa includa cat mai exact locul in care a fost realizata, pornind de la oras si tara pana la cartier, piata sau strada. Momentul in care a fost realizata fotografia este la fel de important. Chiar daca data nu este exacta, luna si anul in care a fost realizata fotografia trebuie afisate.
De asemenea, tineti cont de limbajul pe care il utilizati. Este bine sa folositi verbe la timpul prezent, diateza actva („el aprinde focul” mai degraba decat „focul este aprins de el”) si sa vorbiti in termeni usor de inteles. Telul fotografiei documentare este de a rezista testului timpului, de a fi o farama de istorie usor de inteles si pentru privitorii de azi, dar si de peste cateva generatii. Este datoria fotografilor de a oferi aceast document fotografic cat mai clar si mai obiectiv posibil.
ghid, unei, scurt, scurt ghid, descrierii, documentare
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot