Se cauta fotografia lunii februarie: Alb-negru in doi
Va propunem pentru concursul lunii februarie o tema in ton cu aceasta perioada a anului: "Alb-negru in doi". Asteptam asadar de la concurenti fotografii alb-negru care sa transmita, prin intermediul personajelor, al atmosferei, al elementelor din cadru, sentimentele, atractia sau diferentele dintre cele doua subiecte.
Concursul se va desfasura ca si luna precedenta, fotografiile fiind votate pe site, comentate pe forum si jurizate in final de un juriu de fotografi profesionisti. Ponderea votului popular si al juriului ramane de 50-50%, cu mentiunea ca in cazul in care doua fotografii au acelasi punctaj cumulat, cea cu punctaj mai mare din partea juriului va avea intaietate.
Fotografiile pot fi trimise la adresa nikonexpo@skin.ro. Va rugam sa accesati regulamentul concursului inainte de a trimite imaginea la adresa //www.nikonisti.ro/concurs-februarie-2011-alb-negru-in-doi/.
Premiile acestei luni constau in doua filtre Marumi, cu diametrul intre 52-67mm: un filtru de polarizare circulara Super DHG si un filtru UV Super DHG. Castigatorul va putea sa isi aleaga diametrul filtrului in functie de nevoile sale. De asemenea, primele 10 fotografii ale acestei luni vor intra in votul final pentru marele premiu al anului, un Nikon D7000.
Fotografia alb-negru
Fotografia alb-negru a avut dintotdeauna o savoare aparte, fiind utilizata ca mediu de redare a realitatii chiar si dupa ce filmul fotografic color si apoi aparatele foto digitale au fost produse la scara industriala. Multi dintre fotografii profesionisti sunt sedusi inca de puterea de expresie a imaginii alb-negru pe care o folosesc pentru a se exprima in moduri imposibile pentru fotografia color.
Desi imaginile alb-negru pot parea simple reduceri ale imaginilor colorate la tonuri de gri, filozofia fotografiei alb-negru este mult mai complexa, iar modul de realizare al acetui tip de fotografie difera destul de mult de cel al fotografiilor color. Multi fotografi profesionisti folosesc butada "gandeste cadrul alb-negru in tonuri alb-negru", subliniind diferentele inerente de compozitie intre fotografa color si cea alb-negru.
In fapt, fotografia alb-negru reduce lumea tridimnsionala la un univers bidimensional, scotand in evidenta formele, liniile, caile pe care privirea le parcurge de-a lungul imaginii. De aceea veti avea nevoie de un contrast mai ridicat intr-o imagine alb-negru decat intr-una color. Nu faceti insa greseala de a ridica foarte mult contrastul artificial, intr-un software de editare foto, acolo unde el nu a existat in imaginea originala. Cadrul va arata fals, iar anumite detalii se vor pierde.
Avand in vedere cele afirmate mai sus, concentrati-va in fotografia voastra alb-negru pe zone cu texturi bogate, care vor atrage atentia mult mai bine decat intr-o imagine color. Folositi-va, de asemenea, de lumina pentru a crea contrast. Utilizati o valoare ISO mica. Aparatul foto digital reda foarte greu (uneori niciodata) granulatia caracteristica filmului fotografic cu sensibilitate mare.
Va uram asadar sa aveti inspiratie!
fotografia, lunii, lunii februarie, februarie, alb-negru
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot