Se cauta fotografia lunii ianuarie: Portret
Prima tema a acestui an, portretul, este una recurenta in imaginile majoritatii fotografilor si niciodata indeajuns de mult exploatata. Figura umana poate transmite atat de multe sentimente si poate fi incadrata in atat de multe moduri incat fotografii au optiuni artistice virtual infinite.
Incadrarea clasica a unui portret surprinde bustul subiectului. Acest tip de incadrare, atat de des utilizat, devine plictisitor daca nu surprinde o expresie deosebita a fetei, care sa transmita, impreuna cu un colorit predominant ori plan secund o stare emotionala clara, palpabila.
De aceea, este indicat sa incercati sa fiti creativi. Portretul nu se opreste la incadrarea clasica. Puteti incadra de la brau in sus, sau chiar de la genunchi in sus. Puteti surprinde subiectul in miscare sau puteti sa il fotografiati in timpul unei activitati fizice oarecare.
Iluminarea este insa extrem de importanta. Daca puteti folosi surse controlate de lumina intr-un spatiu inchis, este indicat sa ulizati o sursa cheie, mai puternica, amplasata intr-o laterala a subiectului, putin deasupra sa, si o alta sursa de lumina de umplere, mai slaba cam de 3-4 ori decat prima sursa de lumina, in partea opusa acesteia. De asemenea puteti folosi si o alta lumina slaba din spate, care sa ofere un contur placut subiectului. Puteti recrea aceasta schema si afara, fara lumini de studio, folosind soarele pe post de lumina cheie, puternica, si blitul aparatului foto ca lumina de umplere.
Pentru efecte interesante puteti fotografia in cheie inalta sau cheie joasa. Iluminati fundalul mai puternic decat subiectul (ideal este ca fundalul sa fie complet alb) si iluminati subiectul indirect din ambele parti, astfel incat sa nu existe umbre. Nu subexpuneti, pentru ca detaliile de pe subiect sa fie estompate uniform, cu un contrast foarte scazut, si ati creat o imagine in cheie inalta. Pentru imagini in cheie joasa folositi o singura sursa de lumina care sa lumineze slab o parte a fetei si sa scoata in evidenta conturul subiectului. Fundalul trebuie sa ramana inchis la culoare (ideal ar fi sa ramana negru complet), la fel ca si o parte a fetei care va fi in umbra.
Folositi obiective rapide (cu indicele de diafragma mai mare de f/2.8). In acest fel campul de profunzime va fi mai scurt, iar subiectul va fi separat intr-un mod placut de planul secund. Lungimea focala a obiectivelor se poate incadra intre 50 si 135mm. In functie de distanta de la care fotografiati puteti insa folosi si teleobiective cu lungimi focale mai mari.
Concursul se desfasoara pana la data de 31 ianuarie 2011, fiecare concurent avand dreptul sa inscrie cate o fotografie la adresa nikonexpo@skin.ro. Imaginea inscrisa trebuie sa fie realizata cu Nikon, sa aiba datele EXIF complete si marimea minima de 2000x1333 pixeli. Fotografia castigatoare va fi publicata pe pagina lunii ianuarie a calendarului Nikon 2012. Castigatorul va primi, de asemenea si un trepied Velbon DF-60 si o carte „Fotografia digitala cu aparate foto DSLR” de Enczi Zoltan si Richard Keating. Nu uitati ca veti putea vota fotografiile favorite la adresa //www.nikonisti.ro/concurs
Succes tuturor!
fotografia, lunii, portret, lunii ianuarie, ianuarie
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot