SECRETUL sistemului AF al lui NIKON Z 6II. Explicatii de Alexander Lupascu, fotograf de nunta si eveniment
Alexander Lupascu, fotograf de nunta si evenimente, ne-a marturisit ca primeste aceeasi intrebare in mod constant: ”Ce parere ai despre AF-ul de pe Z 6II?”. Pentru ca vrem sa elucidam misterul din jurul acestui subiect ”controversat” am decis sa facem un material ajutator pentru a intelege mai bine conceptiile gresite din jurul sistemului de focalizare al lui Nikon Z 6II.
1. Care crezi ca sunt cele mai comune conceptii gresite legate de sistemul de focalizare al lui Nikon Z 6II?
Daca pentru DSLR, curba de invatare a unei noi implementari de sistem AF de la o generatie la alta era relativ constanta, aspect ce nu punea in dificultate utilizatorii platformei Nikon, la noul sistem mirrorless treburile stau putin diferit. Acesta este, cred eu, principalul motiv pentru care utilizatorii se confrunta cu “probleme de acuratete”.
Sistemul AF, acum implementat direct pe sensor, are un comportament usor diferit fata de fratele lui mai batran, aspect care, a pus intr-o oarecare dificultate unii utilizatori care au facut trecerea spre gama mirorrless fara o documentatie despre unde, cum si care sunt punctele forte si limitele noului sistem.
Nikon Z 6II, pentru gama lui de pret, ofera incredibil de multa performanta si as indrazni sa spun ca reuseste cu brio sa ofere mai mult si mai bine decat competitorii lui directi indiferent ca vorbim de calitatea imaginilor sau de acuratetea modurilor AF (cu conditia sa fie setat corespunzator).
2. Ce trebuie sa inteleaga fotografii care critica sistemul de focalizare de pe Nikon Z 6II?
Capacitatile unui aparat nu se clasifica dupa cat de bine functioneaza cu cat mai multi paramentrii in modul Auto (si aici ma refer in mod direct la preferintele unei mari majoritati de a intervenii cat mai putin in paramentii de AF ai aparatului). Ne dam seama de capacitatea unui sistem dupa calitatea rezultatelor pe care le ofera overall, fisierelor rezultate si usurinta in setarea parametrilor.
Nu totul se rezuma la Auto Eye AF si, desi s-ar putea sa imi iau nitel hate cu acest argument, pentru a avea rezultate cat mai optime aparatul trebuie ajutat cu setari specficice (si intelese) de AF de la o situatie la alta.
3. Spune-ne mai multe despre cum folosesti tu sistemul de focalizare de pe Nikon Z 6II.
Primul lucru pe care l-am facut la al meu Nikon Z 6II pe partea de focus a fost sa imi setez cele 2 butoane Fn cu urmatoarele functii:
Fn1 - Select AF Type - Press + Back Wheel - selectare rapida intre AFS / AFC / M
Fn1 - Press + Front wheel - defineste subparametrii pentru tipul de AF ales – WIDE-L / WIDE L eye / WIDE S / AUTO Area AF (cu sau fara EYE AF) (aici recomand limitarea din meniu a functiilor pe care nu le folosesti deloc, precum Animal Eye AF, Auto Area AF fara Eye pentru a avea doar optiunile pe care le folosim cel mai des)
Fn2 – atunci cand aparatul este setat in Auto Area AF (eye) apasarea lui muta aparatul instant in Manual Tracking AF Point Selection
- Vezi cum poti seta butoanele Fn1 si Fn2 in acest scurt tutorial:
Alte aspecte de care tin cont atunci cand setez sistemul AF sunt si ce lentila folosesc si tipul de lumina ambientala disponibila. Exemplu:
Focala lunga, Auto Area Eye AF functioneaza ireprosabil, nu ai nevoie de alte modificari.
Focala medie, in functie de contextul de lucru si lumina ambientala, oscilez intre Wide Area L Eye / Auto Area Eye / Manual Point Selection.
Focala wide, Wide Area L Eye AF sau Manual Point Selection setat corespunzator, in functie de conditiile de lucru, Nikon Z 6II a dat rezultate uimitoare, pentru mine cel putin.
Chiar daca nu este 100% infailibil, rata de cadre focalizate perfect este peste, cu o marja destul de considerabila fata de cea a batranelor mele DSLR-uri cu conditia ca sistemul AF sa fie setat corespunzator dupa criteriile de mai sus.
4. Ce sfat oferi fotografilor care se confrunta cu aceste conceptii gresite?
Sa testeze in prealabil tipurile de AF de care aparatul dispune, indiferent ca workflow-ul precedent se baza pe AFS sau AFC, este recomandabila testarea in diverse scenarii de iluminare si de preferintele de focala, pentru a vedea care varianta este mai optima pentru stilul de lucru al fiecaruia.
nikon mirrorless, z6ii, nikon z6ii, z6 ii, aparat foto nikon, nikon z6 ii, sistemul af nikon z6ii
citeste tot
citeste tot
citeste tot
La orice precomanda Nikon Z f primesti un grip CADOU si un VOUCHER de 2.000 lei pentru achizitia oricarui obiectiv NIKKOR
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Nikon lanseaza noi firmware pentru aparatele foto mirrorless Nikon Z 9, Z 7II si Z 6II si anunta dezvoltarea gripului de telecomanda MC-N10
citeste tot
citeste tot
APARATUL FOTO MIRRORLESS Z 50 IN FORMAT DX SI PRIMELE OBIECTIVE NIKKOR Z IN FORMAT DX SE ALATURA FAMILIEI NIKON Z
citeste tot