Tips & Tricks pentru fotografia de concert, cu Vladimir Pogonariu

Vlad Pogonariu, cunoscut drept ”Pogo”, printre prieteni, este un fotograf de concerte cu o experienta de 10 ani. Pasiunea lui a inceput pe vremea liceului cand cauta o metoda de a vedea gratuit artistii preferati.

 

 

Totul a devenit un stil de viata si de 7 ani colaboreaza constant cu Expirat Club din Bucuresti, unde fotografiaza orice eveniment si concert. Treptat, in ultimii ani, a ajuns sa colaboreze si cu festivalurile mari din Romania, precum Untold, Neversea, Analogue Festival etc. dar si cu trupe direct, cum ar fi Vita de Vie si Dora Gaitanovici, trecand de la fotografia de concert la fotografia de studio.

 

Noi, cei de la Nikon Romania l-am rugat pe Vlad sa ne ofere cate tips & tricks pentru o fotografie de concert reusita. Iata sfaturile lui:

 

 

 © Vlad Pogonariu - Nikon Z6II

 

Vlad: Mergi la concert, ai camera cu tine si o acreditare foto sau lucrezi direct cu organizatorul. Ce te-ar putea ajuta sa obtii fotografii cat mai bune? Iti spun concluziile trase de mine dupa cateva sute de albume foto de la show-uri. Ca sa ramanem organizati, o sa impart articolul in 3 parti: inainte de show, in timpul show-ului si dupa show.

 

 © Vlad Pogonariu - Nikon Z6II

 

 

Inainte de show

  • Research. Mai ales in cazul concertelor mari, uita-te la unul sau doua show-uri live ale artistului inainte. Tine minte momentele cheie, daca se intampla de obicei lucruri speciale (ex. Billie Eilish iese din scena pe prima melodie, Adrian Despot de la Vita de Vie are obiceiul de a arunca cu apa, solistul altei trupe coboara in public). Astfel, iti vei forma o idee despre ce se va intampla si vei putea sa anticipezi mai bine momentele.

 

 © Vlad Pogonariu - Nikon Z6II

 

  • Scouting. Incearca sa ajungi la locatie mai devreme, mai ales daca nu ai mai fotografiat in locatia sau mediul respectiv. Daca este vorba despre un club, poti chiar sa cauti fotografii de acolo ca sa-ti faci o idee despre cat de mic sau mare este spatial si care sunt conditiile in general. Daca este vorba despre un concert pe stadion sau la festival, fii atent la aparatele pirotehnice si de lumini; poate folosesc flacari sau CO2. Astfel, nu vei fi surprins cand se intampla momente speciale si ai sanse mai mari sa surprinzi imagini de impact.

 

 

 © Vlad Pogonariu - Nikon Z6II

 

  • The Essentials. Carduri si baterii - niciodata nu ai suficiente! Ia cate ai nevoie, plus 1. Niciodata nu stii cum un card da eroare, ai uitat acasa o baterie etc. Nu o data am fost salvat de bateria sau cardurile de rezerva doar pentru ca am fost grabit si le-am uitat in cititor sau la incarcat.

 

In timpul show-ului

  • Safe shots. Inainte sa iti pui la treaba creativitatea si sa iti incerci ideile noi, este important sa ai o serie de cadre „sigure”, mai ales cand fotografiezi pentru locatie, festival sau client si nu doar pentru tine si portofoliul tau. Prioritatea numarul 1 este sa ai ce sa livrezi, asa ca primele cadre pe care ar trebui sa le ai sunt cele clasice: portret cu solistul, cadru general si cate o fotografie cu fiecare membru – the safe shots!

 


 © Vlad Pogonariu - Nikon Z6II

 

  • Cunoaste regulile din photo pit. Indiferent ca fotografiezi pentru tine sau pentru formatie, in photo pit toti suntem egali. Incearca sa te imbraci in negru, pentru a nu iesi in evidenta si compromite fotografiile sau filmarile altora, mai ales daca ai acces si pe scena. Ba chiar unii tehnicieni nici nu te vor lasa sa urci pe scena daca nu esti imbracat in negru. Apoi, nu fotografia din acelasi loc pentru un timp indelungat, pe cat posibil nu ridica aparatul foto deasupra capului si incearca sa nu intri in cadrele colegilor de pe foto sau video. In general, be aware of your surroundings. De asemenea, de cele mai multe ori, nu este permisa fotografierea cu blitz la concerte. Daca vrei sa fii sigur, verifica asta cu cineva din staff.

 

 

 © Vlad Pogonariu - Nikon Z6II

 

  • Experimenteaza. Experimenteaza cu ce iti vine la indemana: reflexii, filtre speciale, telefon, unghiuri neobisnuite, expuneri duble. Orice ti se pare ca transmite energia concertului mai bine. There is no right or wrong, asa ca nu iti fie teama sa incerci.

 

  • Totul se repeta. Daca ti se pare ca luminile se misca haotic pe scena, ei bine, nu e chiar asa. Daca nu esti presat de timp, incearca sa studiezi cum cade lumina si o sa vezi ca se repeta. Din nou, ajungem la anticipare. Cu cat poti anticipa mai mult dintr-un show, cu atat iti va fi mai usor sa surprinzi imaginile pe care ti le doresti.

 

 

 © Vlad Pogonariu - Nikon Z6II

 

  • Distreaza-te. Un concert unde mergi relaxat si te simti bine o sa iasa de 100 de ori mai bine decat unul la care te duci stresat si pui presiune pe tine.

 

  • Pune in valoare intreaga trupa si experienta. Fotografia de concert nu inseamna doar portrete cu solistul. Ce incercam noi de fapt sa facem este sa spunem o poveste in imagini, sa le aratam oamenilor cum a fost si cum s-a simtit concertul.

 

 

 © Vlad Pogonariu - Nikon Z6II

 

Bonus tip, pentru cand mergi cu acreditare foto

  • De cele mai multe ori, la concertele mari, este permis fotografiatul doar pe timpul primelor 3 melodii. Aici, partea de research este foarte utila, pentru ca stii la ce sa te astepti, de ce obiective ai nevoie si cum sa iti imparti timpul. Astfel, te poti misca rapid si prinde cadre bune, in loc sa te blochezi sub presiunea timpului.

 

 

 © Vlad Pogonariu - Nikon Z6II

 

Dupa show

 

  • Edit. Incearca sa-ti gasesti un stil, sa-ti faci un preset astfel incat fotografiile sa fie usor recognoscibile. Nu-ti fie frica sa experimentezi in edit. Daca ti se pare ca un anumit tip de edit ilustraza mai bine energia de la concert, so be it. De exemplu, pentru concertele punk sau rock merg pe un edit alb negru cu grain, dar nu este o regula. Au fost concerte indie unde mi s-a parut mai potrivit un edit monocrom, dar si concerte garage unde am mers pe un edit color, usor desaturat cu mult grain adaugat ulterior.

 

 

 © Vlad Pogonariu - Nikon Z6II

 

In final, fotografia de concert este o experienta personala pentru fiecare fotograf in parte. Recomandarile de mai sus iti vor face viata mai usoara si te vor ajuta sa prinzi mai usor cadrele acelea bune, dar nu uita sa faci din experienta ceva al tau.

 

Pentru mine, pasiunea pentru fotografie de concert s-a transformat, in ultimii ani, in pasiune pentru fotografia de muzica. Mood-ul unei trupe se simte atat pe scena, cat si in studio, cand faci fotografii pentru press packs si ii pozezi pe artisti intr-un cadru nou.

festival, fotografie de eveniment, tips and tricks, fotografie de concert, vlad pogonariu, untold, neversea, vita de vie, fotograf de eveniment



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
1. Povesteste-ne despre tine. Cine esti, cum ai inceput fotografia, experienta   Vin dintr-un oras de provincie mic si foarte chic, Deva, unde am crescut liber si visator mereu. Am avut, cred, una din cele mai frumoase copilarii la tara, cu...
citeste tot
Nikon Romania a realizat o selectie speciala a unora dintre cele mai reusite cadre din anul 2023. Iata 23 de imagini create cu echipamentul Nikon - ”Best of 2023”.         © Vlad Pogonariu - fotografie de...
citeste tot
Pentru al cincilea an consecutiv, Nikon este partener al Festivalului International de Arta Speologica SpeoArta, eveniment organizat de Clubul de speologie Polaris sub egida Federatiei Române de Speologie. Festivalul va avea loc in...
citeste tot
Si in 2017 Nikon si Lowepro sunt parteneri ai SpeoArta, cel mai mare festival international de speologie desfasurat in Romania. Organizat de Clubul de speologie Polaris sub egida Federatiei Romane de Speologie, festivalul Speoarta se...
citeste tot
Vara aceasta, Dragos Birtoiu a facut parte din echipa fotografilor oficiali la Electric Castle, festivalul care are loc in fiecare an la Bontida, in apropiere de Cluj Napoca, pe domeniul Castelului Banffy. Dragos ne povesteste despre experienta sa la...
citeste tot
Nikon este partener SpeoArta, festivalul aflat la cea de a XXXIV-a editie, organizat de Clubul de speologie Polaris sub egida Federatiei Romane de Speologie. Festivalul Speoarta aduna laolalta in fiecare an speologi si artisti care prezinta prin...
citeste tot
Ioana Epure ne prezinta impresii si fotografii de la Festivalul Sziget, ce a avut loc in perioada 10-17 august 2015 la Budapesta, in insula Óbuda, Insula Libertatii. Ioana a fost fotograf acreditat la festival si utilizat un aparat...
citeste tot
In cadrul festivalului Vama sub lumini de Oscar de la Vama Veche, Zilele Nikon vor avea loc in perioada 22-24 august 2015. Va prezentam fotografii din Zilele Nikon:       Marian Sterea   Marian Sterea este...
citeste tot
Zilele Nikon la VSLO se vor desfasura in perioada 22-24 august 2015, la Vama Veche, in cadrul festivalului ce reuneste sute de pasionati ai artelor vizuale.   Nikon va fi prezent la Vama sub lumini de Oscar prin serviciul NPS Romania in locatia...
citeste tot
Bucuresti, 31 martie 2015 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta astazi parteneriatul cu  festivalul international Photo Romania, editia 2015, eveniment care va avea loc intre 15 si 24 mai, la Cluj-Napoca.In cadrul Photo Romania...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.