Bine ati venit la rubrica de articole despre editarea imaginilor. Aceasta rubrica va fi saptaminala si va contine o serie de lectii despre utilizarea programelor ViewNX si CaptureNX.

Primul episod este dedicat programului ViewNX, o aplicatie oferita gratis de Nikon. In saptaminile urmatoare subiectele articolelor se vor referi la CaptureNX 2.

Interfata programului ViewNX cuprinde citeva rubrici distincte care vor fi prezentate in continuare: lista de imagini (Browser), informatii despre imagini (Metadata), optiunile de editare a imaginilor (Quick Adjust) si conversia fisierelor RAW (Convert).


La vizualizarea imaginilor butonul din stinga sus intitulat RAW permite afisarea fie a JPEG-ului (inclus in fiecare RAW) pentru o viteza marita, fie poate executa conversia pe loc de la originalul RAW la JPEG pentru afisarea imaginii. Daca imaginea provine direct din camera, fisierul JPEG are o calitate medie; daca provine dintr-o editare (prin ViewNX sau CaptureNX) atunci calitatea este foarte buna. Pentru a vedea imaginea la calitate maxima butonul RAW trebuie activat.

ViewNX poate converti fisiere RAW la JPEG sau TIFF pentru a fi utilizate in pagini web, la imprimare sau in alte programe. Fisierele RAW editate de CaptureNX nu mai pot fi convertite de ViewNX deoarece acesta nu cuprinde o gama de optiuni la fel de extinsa, in acest caz butonul de conversie este dezactivat.


In lucrul zilnic cu imagini este util sa le clasificam dupa diverse proprietati. Se folosesc frecvent doua tipuri de clasificari: etichete cifre/culori (label) sau stele (rating):

Aceste doua clasificari se pot folosi pentru a filtra imaginile afisate in lista (browser). Spre exemplu se pot afisa doar cele care au un anumit numar de stele si/sau o anumita categorie.



Ramine la latitudinea utilizatorului sa decida cum isi organizeaza colectia (de ex. dupa calitate, claritate, tipul subiectului etc). Cu cit mai multe detalii sunt introduse despre acea imagine cu atit va fi mai usor de catalogat o colectie de imagini.

ViewNX ofera posibilitatea de a atribui unei imagini cuvinte cheie (Keywords). Aceastea pot descrie tipul imaginii (peisaj, portret, etc), numele persoanelor din imagine, locatia sau orice alt cuvint care e caracteristic acelei imagini si care are sens pentru autor. Atit cuvintele cheie cit si etichetele, datele despre autor, categorii etc. formeaza o lista denumita metadata. Aceasta este stocata in fisierul de imagine si este accesibila si de alte programe.





In cadrul Quick Adjust se pot face o serie de modificari asupra imaginii. In cazul unei fotografii RAW numarul ajustarilor este mai mare.

Compensarea expunerii modifica intreaga expunere a imaginii cu +/- EV. O imagine putin supraexpusa se poate corecta prin aplicarea unei valori -EV. In mod similar o imagine subexpusa se poate corecta prin aplicarea unei valori +EV.

Se mai pot face ajustari ale balansului de alb (White Balance), a claritatii (Sharpness) sau contrastului.

Recuperarea zonelor "arse" se face cu ajutorul barei de Highlight Protection. Aceasta modifica expunerea zonelor cu luminozitate apropiata de maxim pentru a face detaliile vizibile. Shadow Protection creste expunerea zonelor intunecate ale imaginii si e util in recuperarea detaliilor subexpuse.

Este important de retinut faptul ca la imaginile RAW modificarea acestor parametrii nu afecteaza originalul si nu altereaza imaginea intr-un fel distructiv. Fotografia RAW produsa de aparat (in format Bayer RGGB) este convertita de aplicatie la o imagine bitmap (RGB) folosind parametrii alesi de utilizator. Datele RAW nu sunt niciodata alterate nici de ViewNX nici de CaptureNX.

Toate modificarile aduse imaginilor RAW in ViewNX sau CaptureNX sunt stocate in acelasi fisier NEF sub forma unei liste (edit list) si in orice moment ulterior se poate reveni la forma initiala sau schimba parametrii.

Mai multe informatii despre formatul RAW si continutul unui container NEF in articolul urmator.



Pe linga fisiere RAW cu Quick Adjust se pot modifica si imagini in format JPEG sau TIFF insa numarul optiunilor de editare disponibile este mai redus.

Picture Controls ofera posibilitatea folosirii unui set de parametrii predefiniti (Standard, Neutral, Vivid etc) care sunt inclusi cu ViewNX sau care se pot descarca de pe site-ul Nikon. Aceste setari sunt aplicate ca valori implicite in cazul fisierelor RAW (putind fi schimbate ulterior in orice fel) sau ca parametrii de conversie in cazul JPEG (conversia in camera).

De asemenea ele ofera posibilitatea realizarii si salvarii unui anumit stil dupa preferinta. Acest fisier poate fi salvat pe card-ul de memorie si folosit direct din aparatul foto (la momentul scrierii articolului functia utilizarii de pe card e disponibila la D90, D300, D3, D3x). Pentru alte modele exista doar posibilitatea aplicarii lui pe imagini RAW. Utilizarea Picture Controls permite obtinerea unui aspect similar al imaginilor indiferent de tipul camerei folosite si ofera optiuni extinse in cazul fisierelor JPEG.

O optiune foarte utila este Custom Curve. Aceasta reprezinta curba de conversie a expunerii de la RAW la JPEG. In cazul in care este un grafic liniar conversia se face direct; imaginea pe 12-14 biti din RAW este transferata in 8 biti in prin interpolare liniara.

Daca aceasta curba este modificata de utilizator atunci poate fi controlat modul in care este convertit fisierul RAW la JPEG. Spre exemplu se pot comprima zonele luminoase in asa fel incit sa nu ajunga supraexpuse in JPEG. La D90 se pot aplica Picture Controls si pe video. In acest mod se pot evita ajustarile ulterioare care pot produce probleme datorate compresiei video.

Picture Controls si Custom Curve sunt recomandate si in cazul utilizatorilor care realizeaza un numar mare de fotografii direct JPEG ( la evenimente spre ex.) si care doresc optimizarea conversiei in camera RAW > JPEG. O ajustare similara e imposibil de realizat dupa ce imaginea JPEG a fost salvata deoarece Custom Curve sunt aplicate intr-un spatiu de 12-14bit.



Posesorii de DSLR incompatibil cu optiunea Picture Controls pot folosi Camera Control Pro 1 sau 2 (oferit si ca trial) pentru a defini si transfera un Custom Curve in aparat (in momentul conectarii la PC prin USB).

Linkuri utile: Picture Controls, Picture Controls Library, Nikon Download Center

Sorin Sava

Va invitam sa discutati pe forum despre seria de tutoriale realizate de Sorin Sava: Forum Tutorial Editare Foto.

 

 

Puteti vedea si alte episoade ale tutorialului de editare foto accesand urmatoarele link-uri:
Episodul 2 - Capture NX2: Versiuni, TIFF/JPEG si NEF, Optiuni, Camera Settings, Quick Fix
Episodul 3 - Capture NX2: Quick Fix (continuare), Grafice, Double Thr., Vignetare
Episodul 4 - Capture NX2: Auto Retouch, Straighten, Red Eye, Crop
Episodul 5 - Capture NX2: Selection CP, Opacity, Selection Brush, Gradient, Lasso Tools, Black-White-Neutral
Episodul 6 - Capture NX2: Light Adjustment
Episodul 7 - Capture NX2: Color Adjustment
Episodul 8 - Focus Filters, Noise Reduction si Color Profiles