7 fotografi ne-au marturisit de ce au ales tehnologia Nikon Z
Am întrebat mai multi fotografi de ce au ales tehnologia Nikon Z. Iata ce ne-au raspuns:
Cosmin Lautar: ”Inainte de a raspunde la aceasta intrebare as vrea sa mentionez faptul ca in tot parcursul meu in fotografie am folosit aproape toate aparatele legendare Nikon, incepand de la Nikon d2x, d200, d700, d3 sau D4s. Cu D4s am realizat toate fotografiile mele din ultimii 3-4 ani si inca face parte din trusa mea. Fac fotografie in special de eveniment, portret, concert si fotografie documentara.
Fotografiez in stil reportaj, caut sa surprind momente. De cele mai multe ori conditiile de fotografiere sunt destul de dificile iar camera mea trebuie sa reziste la ploaie, praf, temperaturi scazute sau crescute si in acelasi timp camera trebuie sa fie rapida si sa ma ajute sa suprind exact ceea ce vad si simt, practic sa gandeasca odata cu mine. Din acest motiv m-am impacat cel mai bine cu gama profesionala Nikon.
Odata cu avansarea tehnologiei am simtit nevoia de o schimbare. O focalizare auto mult mai precisa, mai ales in conditii grele de iluminare, o calitate mult mai buna a imaginii m-au facut sa aleg sistemul Z. In momentul de fata ma bucur de noul meu aparat Nikon Z9, o camera cu care m-am acomodat repede si ma simt familiarizat datorita faptului ca este foarte asemanatoare la constructie cu Nikonul meu D4s.
Se simte grozav in mana si ma ajuta faptul ca am foarte multe butoane pe care le pot customiza usor. Focusul este fenomenal. Este cu siguranta cel mai bun sistem pe care Nikon l-a avut vreodata. Este o camera cu care ma simt sigur si creativ totodata.”
Urmareste-l pe Cosmin Lautar pe Facebook sau pe Instagram.
Mihai Balta: ”Principalul factor, si unul destul de evident, este tehnologia de ultima generatie de care dispun aparatele Nikon Z. Sistemul de focalizare net superior al sistemelor mirrorless care este unul incredibil de rapid si de precis. Un alt motiv a coincis cu o dorinta personala si anume de a avea varful de gama de la Nikon, iar la acest moment folosesc un Nikon Z9 de care nu m-as desparti niciodata.”
Urmareste-l pe Mihai Balta pe Facebook sau pe Instagram.
Oana Vedinas: ”Am ales Nikon Z, pentru ca a fost alegerea inteligenta pentru a trece la mirrorless. Trecerea intre D750 si Z6 prima generatie, a fost extrem de smooth. Sistemul Nikon a fost la fel de intuitiv. A fost nevoie de cateva zile pentru a ma adapta la noua pozitie a butoanelor.
Calitatea imaginii e extraordinara, mai ales cu obiectivele dedicate seriei Z, iar usurinta cu care se utilizeaza e uimitoare. Eu fotografiez doar in modul Manual, astfel, faptul ca pot modifica setarile aparatului din rotite, fara a fi nevoie sa accesez interfata meniului, e un avantaj major. Cand a aparut Z6II am decis sa il achitionez si pe acesta.
Munca mea se desfasoara 95% din timp in studioul foto, iar atunci cand fotografiez produse, folosesc functia tether. La inceput asta a impus oarecare probleme, fiind nevoie de un 3rd party pentru a importa fotografiile direct in LR, pentru ca acesta nu recunostea camera (folosesc sisteme MAC), insa ma bucur ca totul a fost updatat si acum atat Z6 cat si Z6II se conecteaza.”
Urmareste-o pe Oana Vedinas pe Facebook sau pe Instagram.
Mihai Stetcu: ”Pentru ca Nikon Z, in special Z9, prin ce ofera nu are concurenta in piata. Poate cel mai important atu al lui Z9 este ca cu fiecare nou firmware devine mai bun, mai performant.”
Urmareste-l pe Mihai Stetcu pe Facebook sau pe Instagram.
Adrian Dedu: ”In primul rand am ales Nikon Z deoarece am fotografiat inca de la inceput cu echipamente Nikon, adica de mai bine de zece ani si sunt foarte familiarizat cu sistemele lor.
Decizia nu a fost una usoara la inceput si sunt convins ca este o chestie cu care s-au confruntat marea majoritate a fotografilor din lume. Am citit zeci de articole si am vazut zeci de review-uri ale fotografilor pe care-i urmaresc pe internet despre camerele Nikon Z si am cantarit mult avantajele si dezavantajele fata de un DSLR.
Indecizia initiala venea din teama ca nu voi putea folosi la capacitate maxima toate obiectivele actuale pentru DSLR, investitia in acestea fiind una foarte mare. Aici ma refer la 500mm f/4, 16-35mm f/4, 24-120mm f/4, 70-200mm f/4, 105mm f/2.8 si asa mai departe. Insa, dupa ceva research atat pe internet cat si teste facute personal pe un combo Nikon Z6 II si teleobiectivul de 500mm f/4 conectat prin acel adaptor FTZ II, am constatat ca delay-urile de focalizare erau aproape inexistente. Ba mai mult, teleobiectivul de 500mm f/4 focalizare mai rapid pe un Z9 printr-un adaptor FTZ II decat o facea printr-un D6! Aici ma refer la viteza de recuperare din focus hunting.
Au fost cateva caracteristici unice ale unui mirrorless care m-au facut sa optez pentru un astfel de echipament. Spre exemplu, pentru ca fotografiez aproape numai animale salbatice, pentru mine precizia de focalizare este absolut critica. Si ca sa verific asta pe un DSLR, de obicei dupa ce faceam fotografiile, le verificam claritatea pe display-ul extern. La Z6 II pot face acel zoom digital la 100% direct in vizor inainte sa fotografiez. Asta ma ajuta sa fac micro ajustari, mai ales daca fotografiez o pasare in frunzis spre exemplu, unde focalizarea automata poate intampina dificultati.
O alta caracteristica pe care am luat-o in considerare cand m-am gandit sa cumpar un Z6 II, a fost calitatea filmarilor pe care acesta le realizeaza. In ultima vreme, pe langa fotografiatul animalelor, am inceput sa le si filmez. Filmarea cu un DSLR nu este tocmai fiabila cand vine vorba de focus continuu atunci cand urmaresti un animal prin cadru.
Pe viitor ma gandesc sa fac un upgrade la Z8 sau Z9, pentru ca sistemele lor de focalizare sunt superioare lui Z6 II si m-ar ajuta mult in fotografia de wildlife.”
Urmareste-l pe Adrian Dedu pe Facebook sau pe Instagram.
Beatrice Boghian: ”Am ales Nikon z6ii pentru ca imi doream de mult timp sa fotografiez fara sa ma mai uit pe vizorul aparatului si sa pot folosi doar ecranul care sa imi arate imaginea exact asa cum va iesi fotografia finala.
Un alt motiv foarte important pentru mine a fost autofocusul face-detect care functioneaza foarte bine in cadre cu subiect in miscare. Aceste doua functii mi-au usurat mult stresul din ziua nuntii cand totul se misca foarte repede si trebuie sa fiu pe faza sa surpind cadre emotionante. În plus, ador culorile sistemului Nikon pentru ca ofera o naturalete aparte fotografiilor.”
Urmareste-o pe Beatrice Boghian pe Facebook sau pe Instagram.
Alexander Lupascu: ”Trebuie sa recunosc ca in prima faza, noul sistem nikon Z nu m-a atras in mod deosebit, in principal din prisma faptului ca nu sunt un fotograf care sa se bazeze in workflow-ul sau pe automatisme precum Eye-AF si, exceptand acest aspect, pentru ca batranele mele D750 si D810 inca faceau fata cu brio.
Totusi, anul trecut, decis fiind sa mai adaug una bucata body la colectia mea de aparate Nikon, am ales ca urmatorul aparat sa fie Z6ii, un aparat pe care initial l-am privit cu o oarecare reticenta, mai ales ca zvonurile legate de AF-ul lui nu erau foarte bune.
Dar, care, dupa putina munca de cercetare legata de felul in care el se comporta in anume situatii si felul in care poate fi optimizat pentru a da rezultate optime de fiecare data, am realizat ca este un aparat exceptional. Isi face treaba incredibil de bine, iar pentru costul lui imbatabil (in perioadele de promotii) este un adevarat workhorse si ma incanta tare ca micul Z 6ii mi-a rezolvat frustrarile pe care le aveam cu vechile mele aparate (bufferul si punctele de focus grupate in centrul cadrului).
Si uite asa a intrat si Nikon Z in trusa mea foto, cel mai probabil, in viitorul apropiat, va urma si Z8 :)"
Urmareste-l pe Alexander Lupascu pe Facebook sau pe Instagram.
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Redescopera bucuria de a te juca. NIKON lanseaza aparatul foto mirrorless Z50II cu format DX
citeste tot
NIKON anunta dezvoltarea modelului NIKKOR Z 28-135mm f/4 PZ: pentru creatorii de materiale video
citeste tot
Arta Fotografiei si a Videourilor Wildlife - Seasons - A short wildlife story in four acts, by Razvan Alexandru Duta
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot