Tips & Tricks: Histograma - Un instrument esential pentru o expunere perfecta
Intelegerea histogramei
Utilizarea histogramei aparatului foto va garanta un procent mult mai mare de imagini bine expuse, merita sa petreci timp pentru a intelege-o. Histograma este ca o "harta" a tonurilor dintr-o imagine si este un aliat indispensabil pentru fotografii care doresc control total asupra expunerii si a detaliilor fotografice.
Aceasta este un grafic care reprezinta distributia tonurilor de lumina dintr-o imagine, de la cele mai intunecate (umbra) la cele mai luminoase (lumini). Este un instrument esential folosit pentru a evalua expunerea unei fotografii si pentru a intelege cum sunt distribuite detaliile in zonele intunecate, medii si luminoase ale imaginii.
Cum obtii expunerea corecta cu ajutorul histogramei?
Iata cum functioneaza si cum poti evalua lumina din imagine:
- Histograma arata distributia tonurilor de la cele mai intunecate la cele mai luminoase.
- Daca graficul se concentreaza in stanga, asta inseamna ca imaginea este prea întunecata (subexpusa).
- Daca graficul este concentrat in dreapta, imaginea este prea luminoasa (supraexpusa).
- O histograma echilibrata, care acopera intreaga gama de tonuri si se concentreaza spre mijloc fara a atinge marginile extreme, sugereaza o expunere corecta.
Tips & Tricks
1. Pe masura ce fotografiezi, poti verifica histograma in timp real pe ecranul aparatului foto pentru a te asigura ca expunerea este corecta pe parcursul intregii sesiuni foto. Acest lucru te ajuta sa eviti erorile de expunere si sa obtii imagini bine echilibrate din punct de vedere al luminii.
2. Cand o fotografie este expusa corect, histograma ar trebui sa aiba o forma similara unui clopot sau a unei curbe de distributie normala, cu majoritatea tonurilor concentrate in zona centrala si o usoara extindere catre stanga si dreapta, dar fara a ajunge prea aproape de margini.
3. Uneori, chiar si greselile pot fi acceptabile. In anumite situatii o histograma care se abate spre stanga sau spre dreapta si nu are o forma de clopot nu inseamna ca fotografia trebuie neaparat respinsa ci se poate interpreta si ca o forma de exprimare artistica. Cel mai bun exemplu sunt fotografiile de noapte unde imaginea este un buna chiar daca histograma nu e cea in forma de clopot din cauza predominarii zonelor intunecate.
histograma, aparate foto, nikon, tips & tricks fotografie

citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Noile aparate foto Nikon COOLPIX A100 si A10: realizati imagini de calitate, simplu si elegant
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot