08 martie 2012

COOLPIX S6300, cel mai subtire super-zoom de la Nikon in laboratorul de teste

Noul COOLPIX S6300, lansat in inceputul lunii februarie, este o evolutie logica in gama de aparate compacte de la Nikon, acesta rafinand o parte a functiilor existente in clasa S. Probabil cea mai importanta inovatie o reprezinta senzorul CMOS de 16 megapixeli cu iluminare din spate, folosit pentru aproape toate modelele noi lansate in acest an.

Vorbind de clasa S, modelul care face subiectul acestui review este situat imediat sub varful de gama S9300, cele doua fiind separate doar prin design-ul usor diferit si cateva specificatii si dotari prezente pe cel din urma, cum ar fi sistemul GPS.

Asadar, fara alte adaugiri, sa vedem de ce este in stare COOLPIX S6300.


Design si constructie


Asa cum v-ati astepta de la aparat din clasa Style, S6300 se mandreste cu un design elegant si discret. O diferenta interesanta fata de generatia anterioara este forma mult mai rotunjita a carcasei.

Ca la multe alte compacte COOLPIX, partea frontala adaposteste doar obiectivul Nikkocr, blit-ul incorporat din partea dreapta, lampa pentru autofocalizare si doua orificii mici pentru microfonul stereo.

 

 

In partea superioara se gasesc butonul de pornire/oprire si cel de declansare, in jurul caruia este amplasat si inelul de zoom, care are o miscare de rotatie foarte fina.

 


Daca sunteti familiar cu gama S, partea din spate vi se va parea extrem de cunoscuta. Afisajul de 6,7 centimetri este completat de butoanele de control ale aparatului, printre care cel mai important este selectorul multiplu rotativ. Pe langa acesta, puteti initia inregistrarea video extrem de usor cu ajutorul butonului dedicat ce se acceseaza cu degetul mare. De altfel, asa cum este priza aparatului, degetul aratator sta deasupra declansatorului, iar cel mare sta fix in dreptul butonului de inregistrare video. Partea laterala stanga este ocupata doar de difuzor.

 

 

 

 

In partea laterala din dreapta, veti gasi un port HDMI mini (Tip C) prin care puteti conecta camera la televizoare. Acest lucru se poate realiza si cu ajutorul portului AV-out de tip USB din partea de dedesubt. Acelasi port se foloseste si pentru incarcarea acumulatorului si pentru conectarea aparatului la calculator. Se poate spune ca acesta este "portul bun la toate".

 

 

 

Tot in partea de dedesubt se afla si locasul pentru acumulatorul EN-EL12 si pentru cardul SD, cu versiunile sale SDHC si SDXC, si montura 1/4 pentru trepied.

 

 


Dotari


Desi nu ai crede, avand in vedere cat este de subtire, aparatul este inzestrat cu un obiectiv Nikkor cu zoom optic 10x. Da, o distanta focala intre 4,5 si 45 mm, cu un unghi de vizualizare ce corespunde unui obiectiv 25-250mm in format 35mm, impachetata intr-un corp care masoara doar 2,6 cm in grosime. In plus, toata plaja focala este stabilizata prin VR-ul mecanic (Vibration Reduction), care reduce vibratiile nedorite. Un alt detaliu important este elementul ED care minimizeaza aberatiile cromatice si asigura o mai buna calitate a imaginii.

 

 

 



Cand aparatul este oprit, intregul ansamblu se pliaza in interiorul camerei, facandu-l extrem de compact. Pornit, obiectivul se extinde cativa centimetri in afara, lungimea maxima fiind atinsa doar atunci cand faceti zoom maxim.

Pentru focalizare, COOLPIX S6300 se foloseste de un sistem cu detectie de contrast, performantele acestuia fiind oarecum clasice. La capatul larg (cand inelul de zoom este rotit inspre W), aparatul se descurca bine, inclusiv la distante mici de focalizare, si asta chiar si in conditii de lumina artificiala slaba. Lucrurile incep sa se complice putin pe masura ce marim distanta focala (adica rotim inelul spre T), dar asta  in lumina artificiala. In lumina natura, nu am intampinat probleme in acest sens, ba chiar am fost surprinsi de cat de bine focalizeaza S6300 la capatul cel mai lung. Daca luam in considerare cat de compact este tot blocul optic, putem spune ca acest COOLPIX se descurca excelent la capitolul focalizare automata.

 

Optiunea din meniu care va permite sa dezactivati VR-ul. In cazul in catre fotografiati de pe trepied, acesta trebuie sa fie OFF.

 

In mod normal, VR-ul mecanic ajuta considerabil la obtinerea de imagini clare. Crop-urile de mai jos sunt din cadre realizate din mana la focala lunga si cu un timp de expunere mult mai lung decat ar fi recomandat.

 

VR dezactivat - se poate observa ca imaginea este miscata

 

VR activat - imaginea este clara

 

VR dezactivat -  imaginea este miscata

 

VR activat - imaginea este clara

 

Imaginile vizualizate prin LCD-ul de 6,7 cm cu o rezolutie de 230.000 de puncte, cu strat anti-reflexie ajung  prin senzorul CMOS iluminat din spate  cu o rezolutie maxima de 16 megapixeli. Spre deosebire de senzorii CCD sau CMOS conventionali, tehnologia iluminarii din spate il face mai sensibil la lumina. Rezultatul este ca fotografiile obtinute au un zgomot redus de imagine.

Asemenea tuturor compactelor noi, S6300 nu este dotat cu un vizor suplimentar, compunerea imaginilor si accesarea functiilor realizandu-se exclusiv cu ajutorul afisajului.

Masurarea expunerii se realizeaza cu ajutorul sistemului tip matrice cu 256 de segmente sau, in anumite cazuri, cu metoda central evaluativa. Puteti interveni manual asupra setarilor compensand valorile de la -2.0 EV la +2.0 EV in trepte 1/3 EV. 

Sensibilitatea ISO poate fi setata pe auto, caz in care aparatul selecteaza valori intre 125 si 1600 sau  puteti sa definiti doua intervale predefinite 125-400 si 125-800 pentru un control mai fin.   Posibilitatea definirii a doua limite maxime pentru ISO este foarte utila, mai ales cand  vreti sa aveti cea mai buna calitate a imaginii si nu doriti ca aparatul sa selecteze valori prea inalte. Suplimentar, S6300 va permite sa specificati manual o valoare ISO intre 125 si 3200.

 

Meniul sensbilitatii ISO

In termeni de expunere, compensarea si sensibilitatea ISO sunt cele doua setari manuale pe care le puteti face in modul auto. In afara de acestea, camera calculeaza restul parametrilor pentru a obtine cea mai buna expunere.

Functia balansului de alb, accesibila doar in modul auto, asigura tot controlul necesar si include optiuni ca incadescent, fluorescent, daylight, cloudy si flash. Daca sunteti genul care isi doreste ceva mai mult control in fotografii, veti aprecia cu siguranta optiunea "preset" care va permite sa masurati balansul de alb in orice situatie data.



Functii si performanta



Compactele au reputatia, uneori intemeiata, ca sunt mult prea lente. Nu este cazul lui S6300, care, multumita procesorului EXPEED C2, este extrem  de rapid la pornire, dar si la accesarea meniului si realizarea imaginilor. Este evident ca epoca camerelor point&shoot la care dura o vesnicie pana porneau si faceau o imagine a apus demult.

Asa cum va spuneam si mai sus, performantele focalizarii automate sunt foarte bune, singura problema pe care s-ar putea sa o intampinati fiind in lumina artificiala slaba si mai ales cand sunteti la capatul telefotografic (adica aparatul are zoom-ul la maxim).

Acesea fiind spuse, haideti sa vedem cu ce functii este inzestrat COOLPIX S6300.

In primul rand, trebuie sa stiti ca al doilea cel mai folosit buton al aparatului, dupa declansator, este cel cu care selectati modul de fotografiere, acelasi de altfel cu cel care face trecerea de la redare la inregistrare.

De aici aveti acces la modul automat si la toate preset-urile si efectele camerei. Gradul cel mai mare de control pe care il aveti asupra parametrilor aparatului, adica sensibilitate ISO, compensare, tipul focalizarii automate (AF-S si AF-F) si modul declansarii (cadru cu cadru sau rafala), il aveti pe auto.

Desi nu puteti influenta diafragma si timpul de expunere, aparatul calculand aceste valori, restul de setari sunt usor accesibile cu ajutorul butonului "Menu".

Functiile accesibile odata apasat butonul Menu in modul Auto. In meniul "Image mode", printre multiplele rezolutii, puteti selecta si raportul 16:9 cu 4608 x 2592 pixeli.

 

Daca totusi preferati sa lasati toate setarile in grija camerei, cea mai buna solutie este sa alegeti modurile presetate, in numar de 19. De aici, in functie de ce doriti sa fotografiati, puteti selecta o multitudine de situatii, portrete cu soare puternic in spate, artificii, peisaj samd.

 

Modurile presetate ale lui COOLPIX S6300.


Pe langa modul panorama, care va permite sa realizati imagini de 180 sau 360 grade extrem de facil, o premiera absoluta pentru gama COOLPIX este cel 3D. Asemenea celui panoramic, si acesta este foarte usor de folosit. O fotografie 3D implica combinarea a doua imagini 2D realizate cu o usoara deplasare orizontala intre ele. Odata selectat, dupa ce realizati prima imagine, aparatul va va indica pozitia pentru a doua, dupa care procesorul le va combina pe amandoua intr-un fisier cu extensia MPO, special pentru fotografiile 3D. Acestea pot fi vizualizate pe televizoare si monitoare capabile sa redea imagini tridimensionale si compatibile cu acest tip de extensie. 

 

Mesajul afisat de camera cand selectati modul 3D.

 

Dupa realizarea primul cadru, aparatul va arata in ce pozitie trebuie rotit pentru realizarea celui de-al doilea.

 
In afara de modurile presetate, mai aveti la dispozitie 6 efecte pe care le puteti aplica si anume: soft, sepia, monocrom contrast ridicat, cheie inalta (high-key), cheie joasa (low-key) si color selectiv. Gasiti imagini cu fiecare efect in parte in galeria din partea stanga. 

In cazul in care realizati mai mult portrete, puteti selecta modul dedicat "Smart Potrait", ce include mai multe functii, cum ar fi In-Camera Red-Eye Fix, Improved Face-Priority AF, Face Priority AE, Smile Mode, Blink Warning, Skin Softening si D-Lighting. Odata activat "Smile Mode", aparatul focalizeaza automat pe fata, asteapta pana detecteaza un zambet si declanseaza. La fel de util este este si "Blink warning", care avertizeaza in cazul in care detecteaza ca subiectul a clipit.

Ultimul mod din lista, Subject Tracking,  vizeaza subiectele in miscare si, asa cum sugereaza si numele, urmareste deplasarea lor prin cadru. Pentru a testa, am tinut camera intr-o pozitie fixa, in timp una dintre colegele noastre se plimba prin birou. Aparatul folosea una dintre cele 99 de zone de focalizare pentru a urmari deplasarea, in timp ce ajusta pozitia elementelor blocului optic pentru a focaliza.   
 

Calitatea imaginii, teste

 

De la bun inceput, am fost impresionati de performanta senzorului CMOS de 16 megapixeli cu iluminare din spate, si asta mai ales in conditii de lumina naturala, fie ea si putina. Asa cum puteti observa in cadrele de test pe care le-am realizat doar cu lumina naturala, COOLPIX S6300 reuseste sa pastreze foarte bine detaliile la valori ISO de pana la 800.  Foarte interesant de observat este ca inclusiv la ISO 800, aparatul este programat sa nu activeze "noise reduction", semn ca pana la aceasta valoare senzorul si procesorul EXPEED C2 se descurca excelent.

 

Cadrele de mai jos sunt realizate de pe trepied, cu modul VR comutat pe Off, cu lumina naturala.

 

Crop din cadru realizat la ISO 125. Click aici pentru fisierul original.

 

Crop din cadru realizat la ISO 400. Click aici pentru fisierul original.

 

Crop din cadru realizat la ISO 800. Click aici pentru fisierul original.

 

Crop din cadru realizat la ISO 1600. Click aici pentru fisierul original.

 

Crop din cadru realizat la ISO 3200. Click aici pentru fisierul original.

 

Chiar si la 1600, nivelul de zgomot este suficient de redus pentru obtinerea unor imagini utilizabile. Totusi, aparatul incepe sa aplice "noise reduction" la  ISO 1600 si ISO 3200, valori de altfel foarte ridicate pentru aparatele compacte point&shoot. Zgomotul devine usor vizibil si incepe sa se piarda din detalii. Spre deosebire de alti producatori, la Nikon zgomotul de imagine are un caracter preponderent monocromatic, o directie intalnita de altfel la toate modelele producatorului japonez, de la aparate compacte la DSLR-uri profesionale. Zgomotul color, cel care afecteaza cel mai tare imaginile digitale, este aproape inexistent.

La capitolul culori, S6300 se descurca foarte bine sa reproduca fidel tonurile, imaginile aratand foarte natural. Pentru un plus de saturatie si contrast, puteti oricand sa selectati modul "Vivid" din meniu.

 

Aveti mai jos cateva imagini realizate de catre noi la un targ de martisor.

 

Click aici pentru fisierul la rezolutie maxima.

 

 

Click aici pentru fisierul la rezolutie maxima.

 

Click aici pentru fisierul la rezolutie maxima.

 

Click aici pentru fisierul la rezolutie maxima.

 

Click aici pentru fisierul la rezolutie maxima.

 

Pentru restul imaginilor accesati galeria din partea stanga.

 

Video



Capitolul video se bucura de una dintre cele mai importante evolutii si asta pentru ca S6300 poate sa inregistreze clip-uri video HD 1080p, la rezolutie de 1920x1080 si o rata de 30 fps, Materialul este comprimat cu codecul H.264/MPEG-4 AVC, pentru cel mai bun raport intre calitate si dimensiune. Asa cum era de asteptat, se pot selecta si rezolutii mai mici, cum ar fi 720p.

 

 

Noi ne-am distrat copios in redactia nikonisti.ro cu modul HS 120 fps. Desi rezolutia este doar 640x480, posibilitatile sunt nelimitate. Aparatul inregistreaza la 120 de cadre pe secunda, dupa care redarea se face la 30 de cadre pe secunda. Este ca si cum ati urmari ceva cu incetinitorul. Aveti mai jos doua filmulete, unul tras normal la 1080p si 30 fps si celalalt in HS la 120 fps. Din pacate, acest mod nu are sunet si este limitat ca durata fata de standardul de 29 de minute.

 

1080p, 1920x1080, 30 fps.

 

HS 120 fps, 640x480

 

O scurta filmare din timpul Weekend-ului Nikonistilor, 1080p, 1920x1080, 30 fps.

 

Alte functii video includ posibilitatea focalizarii automate si zoom-ul in timpul filmarii si portul HDMI pentru conectarea aparatului la un televizor compatibil.


Acumulator si incarcare



COOLPIX S6300 este alimentat de un acumulator Li-Ion EN-EL12, ce poate fi incarcat de la priza cu ajutorul adaptorului de  incarcare CA EH-69P. Cablu USB care intra in adaptor poate fi folosit si pentru reincarcarea de la calculator.

 

 

Cutia lui COOLPIX S6300 contine accesoriile de mai sus.

 

Autonomia specificata este de 230 de fotografii sau aproximativ 1 ora de filmat la cea mai buna calitate. Evident, aceste cifre pot diferi in functiile de conditiile de utilizare. In timpul testelor, am avut impresia ca se descarca putin cam repede. Pentru a fi siguri ca nu ramaneti fara baterie intr-un moment cheie, noi va recomandam achizitionarea unui al doilea acumulator de rezerva.


Concluzie



Noul COOLPIX S6300  este ideal pentru  utilizatorii care nu vor sa se complice cu setari si au nevoie de un aparat rapid ce ofera o calitate buna a imaginii.

Pe langa senzorul CMOS de ultima generatie cu  rezolutie de 16 megapixeli si iluminare din spate, una dintre cele mai importante componente este obiectivul Nikkor cu zoom optic 10x stabilizat mecanic prin sistemul VR. Aproape la fel de importanta este si incorporarea acestuia intr-un corp de doar 2,6 cm.

Imaginile generate de procesorul EXPEED C2 au culori placute, naturale si cu  zgomot redus, chiar la sensibilitati ISO ridicate. Cum spuneam, algoritmii de reducere a zgomotului intra in lucru automat doar dupa ISO 800.

Interfata este foarte usor de accesat, toate modurile de fotografiere fiind accesibile cu ajutorul butonului Scene. In cazul in care sunteti pasionat de fotografia 3D si aveti un televizor capabil sa redea fisierele .MPO, o sa puteti realiza imagini tridimensionale cu modul dedicat.

 

Daca adaugati si posibilitatea de a inregistra full-HD (1080p, 30 fps) si modul video slow-motion (HS 120 fps), Nikon COOLPIX S6300 devine un candidat perfect pentru o viitoare achizitie foto.

coolpix, coolpix s6300, s6300, subtire, teste



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
De multe ori m-am intrebat oare la ce poate fi util un aparat foto cu super zoom 83X si practic nu a fost chip sa aflu altfel decat atunci cand l-am putut avea. Da, mirarea a fost foarte mare atunci cand l-am descoperit pe Nikon Coolpix P900 clasat...
citeste tot
Nikon a anuntat recent versiunea de firmware 1.1 pentru Nikon COOLPIX S800c, primul aparat foto cu Android. Acest software se utilizeaza pentru actualizarea firmware a COOLPIX S800c de la v1.0 la v1.1.Iata lista imbunatatirile de care beneficiati...
citeste tot
Lansat la sfarsitul lunii august impreuna cu alte patru modele noi, Nikon COOLPIX P7700 este upgrade-ul mult asteptat al lui COOLPIX P7100 si reprezinta noul varf de gama a seriei P (Performance). Ca si fratele sau mai mic, COOLPIX P310, P7700 ofera...
citeste tot
Avand la baza platforma Android, Nikon COOLPIX S800c se conecteaza la internet prin Wi-Fi si puteti descarca orice aplicatie de pe Google Play, deschizand o noua lume de aplicatii foto, social media si jocuri.  Cu un obiectiv NIKKOR cu zoom...
citeste tot
Nikon a anuntat disponibilitatea unei actualizari de firmware pentru modelele Nikon COOLPIX S6100 si S6150. Astfel, versiunea 1.1 rezolva problema legata de incarcarea acumulatorului  litiu-ion EN-EL12. Cand adaptorul de incarcare CA EH-69P si...
citeste tot
Proiectul Satwa Guna, ai carui sponsori sunt Nikon si Lowepro si in spatele caruia se afla Stelian Pavalache (fotograf) si Simina Cernat (scriitor), a ajuns anul acesta la a treia editie, intitulata sugestiv Unknown Vietnam. Timp de trei luni,...
citeste tot
Unul dintre cele mai interesante modele din noua gama COOLPIX, lansata la inceputul lunii februarie, COOLPIX P310 ascunde in carcasa compacta un pachet absolut impresionant de functii, dintre care cea mai atragatoare este fara indoiala diafragma...
citeste tot
Weekend-ul acesta va invitam la Decathlon sa incepem sezonul de mers cu bicicleta si sa testati cel mai potrivit aparat pentru acest sport, COOLPIX AW100. Pe 24 si 25 martie, magazinul din Berceni organizeaza concursuri de slalom printre jaloane si...
citeste tot
Pana acum cativa ani, se considera super-zoom un aparat care avea zoom optic 10x, performanta ce este acum obtinuta de modele ca Nikon COOLPIX S6300. In 2012, producatorul japonez a ridicat stacheta la incredibila valoare de  42x  cu cel...
citeste tot
Aparatele foto compacte sunt in mod traditional produse extrem de delicate ce trebuie manevrate cu grija si atentie doar de catre adulti. Imaginea parintilor speriati cand cei mici iau camera de pe masa si  incep sa butoneze sau mai rau, sa o...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.