Cum sa fii publicat in National Geographic cu Nikon D90 - Interviu cu Gabriel Marian
O fotografie buna nu inseamna neaparat aparatura care sa coste cat o masina, iar acest lucru l-a demonstrat cu succes Gabriel Marian, fotograf sucevean care a reusit sa fie publicat in revista National Geographic Traveler. Cadrul Petece, ce surprinde un apus de sfarsit de primavara peste satul Moara Carp din judetul Suceava, a fost ales de catre editorii prestigioasei reviste sa apara sub numele "A Walk in the Clouds". L-am contactat pe fotograful sucevean pentru a ne spune mai multe despre experienta National Geographic.
Nikon: Inainte de toate, trebuie sa te felicitam pentru performanta de a aparea intr-una dintre cele mai prestigioase reviste din lume. Intrebarea care sta pe buzele tuturor este cu ce echipament ai fotografiat peisajul din Suceava?
Gabriel Marian: Va multumesc pentru interes si pentru gandurile bune. Este intr-adevar o performanta pe care am asteptat-o si la care am visat, insa este vorba doar de un prim pas, unul mic, as spune eu, fara falsa modestie. Fotografia cu pricina a fost realizata la aproximativ 2 luni de cand schimbasem sistemul si trecusem la un Nikon D90, alaturi de obiectivul de kit 18-105mm VR, plus un teleobiectiv third-party, care functioneaza cand are el chef. Deci, ca sa raspund concret la intrebare, fotografia – intitulata de mine "Petece", iar de cei de la Nat Geo "A Walk In the Clouds" a fost realizata cu Nikon D90 si obiectivul Nikkor AF-S 18-105mm.
Nikon: Multi fotografi amatori au preconceptia ca pentru a realiza imagini bune ai nevoie de un body si obiective profesionale. Tu ai reusit sa le demonstrezi contrarul. Spune-ne cate ceva despre experientele tale cu D90 si despre punctele forte ale aparatului, din punctul tau de vedere.
Gabriel Marian: Asa este. Chiar si eu am trecut printr-o astfel de perioada, pana mi-am dat seama ca pentru o fotografie reusita e nevoie in primul rand de un subiect pe care sa il imortalizezi. Pentru ca degeaba ai cele mai noi aparitii in materie de echipament sau varfurile de gama, daca fotografiile tale nu exprima nimic. In plus, cred ca cel mai bine in aceasta pasiune este sa incepi "de jos". De cele mai multe ori sa fii la locul potrivit si la momentul potrivit este de ajuns pentru a surprinde imagini extraordinare. Desigur ca sunt situatii in care poti fi limitat de "tehnica", insa cred ca un fotograf bun gaseste solutii (fie ele si de compromis) in orice situatie.
Dupa cum aminteam si mai devreme, am trecut la Nikon nu de foarte multa vreme – de exact un an mai precis. Inainte am folosit aparate de la alti producatori, insa am ales Nikon pentru viteza de raspuns la comenzi, calitatea imaginii, multitudinea de functii, gama bogata de obiective si accesorii disponibile dar si pentru functia de filmare (pe care o folosesc destul de rar, dar necesara in unele situatii). Din punctul meu de vedere, calitatea imaginii atat la valori ISO de baza cat si la valori ridicate, focusul destul de rapid si functiile sale sunt principalele atuuri ale lui D90, care ramane si acum, la mai bine de 3 ani de la lansare, o camera competitiva capabila sa ofere rezultate excelente. Privind in urma, cred ca pot spune, fara sa exagerez, ca "perioada Nikon" mi-a adus cele mai mari satisfactii fotografice.
Nikon: A fost dificila procedura de inscriere a imaginii la National Geographic? Ce pasi ai urmat?
Gabriel Marian: Procedura de inscriere nu este dificila, atata timp cat urmezi cu atentie pasii de pe site-ul lor. Mai greu e sa atragi atentia asupra lucrarilor tale. Practic, oricine poate uploada o fotografie pe site-ul principal National Geographic, urmand ca editorii sa decida daca merita sa fie publicata pe site sau nu.
Nikon: Spune-ne povestea fotografiei ce a fost selectata pentru revista.
Gabriel Marian: Povestea fotografiei este destul de interesanta : era seara unei zile de sfarsit de mai a anului trecut, cand am sunat un amic si i-am propus sa iesim la o tura de fotografie. Fiind de acord, am mers catre o zona rurala din apropierea Sucevei, unde nu mai fusesem pana atunci. Interesant este ca am ajuns acolo din intamplare – ne-am zis "hai sa vedem ce e aici". Am vazut scena aceea superba si, fara sa stau prea mult pe ganduri, am declansat cateva cadre la diferite focale si cu diferite incadrari. Abia dupa ce am ajuns acasa si am analizat capturile de la iesirea respectiva, mi-am dat seama ce potential avea fotografia pe care o surprinsesem. Am postat-o la scurt timp pe unul dintre site-urile enumerate mai sus iar aprecierile nu au intarziat sa apara. Am incercat apoi si pe site-uri "de afara", de unde au venit, de asemeni, multe aprecieri pozitive. De altfel, utilizatorii Photographyblog.com (UK) au ales imaginea respectiva drept "fotografia saptamanii", iar editorii site-ului imaging-resource.com(US) au ales-o drept "fotografia zilei" – photo of the day. Apoi pe undeva prin noiembrie am trimis fotografia la National Geographic, iar continuarea o stim cu totii.
Nikon: In afara de peisaje, mai practici si alte stiluri fotografice? Ai putea spune ca ai o anumita preferinta?
Gabriel Marian: Peisajele raman preferatele mele, pentru ca natura ofera uneori niste spectacole extraordinare, insa cochetez si cu macro (in limita posibilitatilor tehnice), iar pe viitor mi-as dori sa incerc wildlife si sport (evident cu dotarile necesare).
Nikon: Poti spune ca imaginea A Walk in the Clouds este cea mai mare realizare fotografica? Ce alte proiecte ai pe viitor?
Gabriel Marian: Cu siguranta "A Walk in the Clouds" – Petece este cea mai mare realizare fotografica a mea de pana acum, fiind imaginea care mi-a adus cele mai multe distinctii si satisfactii. Desigur ca, pe viitor, imi doresc sa pot surprinde fotografii cel putin la fel de bune ca aceasta, insa totul depinde de oportunitatile care se vor ivi. Planurile personale pentru viitorul apropiat vizeaza o noua expozitie foto de anvergura, careia m-am gandit sa-i dau chiar titlul fotografiei – A walk in the clouds, al carei continut nu e greu de ghicit. Ma gandesc de asemeni si la o calatorie cu dublu scop, spiritual si fotografic, la Sf. Munte Athos, dar si catre alte destinatii de pelerinaj crestin.
Pentru a vedea mai multe fotografii realizate de catre Gabriel Marian, puteti accesa blogul sau.
marian, publicat, national, national geographic, geographic, gabriel, gabriel marian
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot