10 august 2011

Cum sa folosim histograma

Fotografii mai avansati care citesc aceste randuri pot fi familiarizati cu modul in care functioneaza histograma pe aparatele foto DSLR, dar cati dintre voi chiar o folositi in practica ca sa imbunatatiti expunerea in imaginile voastre? Daca inca nu folositi aceasta "arma secreta" a fotografiei, s-ar putea sa fiti interesati de sugestiile si sfaturile noastre, care va vor ajuta sa o intelegeti mai bine.

Pentru inceput, ce este histograma?

Histograma este o reprezentare grafica a gamei de tonuri dintr-o imagine, afisandu-le de la cele mai intunecate in partea stanga a graficului (0 in termeni digitali) la cele mai luminoase in partea dreapta (255 in termeni digitali).

Ati putea intelege asa: un exponometru evalueaza lumina existenta inainte de a face fotografia, iar histograma o analizeaza in fotografia deja realizata.

 


Un exemplu de histograma la Nikon D3S
Copyright Imagine © Nikon Corporation

Cum ne poate ajuta histograma?

O privire pe histograma va spune daca parti ale fotografiei sunt supraexpuse sau subexpuse. Prin analiza histogramei, din gama tonurilor imaginii, puteti vedea daca aveti nevoie sa modificati expunerea.

Iata cum trebuie interpretata histograma:

Supraexpunerea inseamna lipsa de detalii in zonele luminoase; subexpunerea este lipsa de detalii in zonele umbrite. Histograma va arata imediat situatia din imagine: o concentrare mare in partea stanga a graficului inseamna ca imaginea este subexpusa si ati pierdut detaliile din zonele umbrite; o concentrare mare in partea dreapta inseamna ca zonele luminoase vor fi arse. Solutia? Pentru a corecta supraexpunerea puteti mari viteza obturatorului, puteti inchide diafragma sau puteti seta o sensibilitate ISO mai mica. Setarile opuse vor fi folosite pentru a corecta subexpunerea.

Cand ar trebui utilizata histograma?

Utilizarea histogramei nu este intotdeauna necesara. De fapt, folosirea selectiva a histogramei este cea mai buna solutie. Foarte putini fotografi analizeaza histograma dupa fiecare fotografie facuta. In cele mai multe cazuri, exponometrul aparatului va stabili corect expunerea pentru scena fotografiata.

Dar ar trebui sa verificati histograma atunci cand conditiile de iluminare sunt dificile, atunci cand exista zone de umbra profunda si lumina puternica in cadru sau cand doriti sa faceti o serie de imagini la aceleasi setari si doriti sa va asigurati ca expunerea este corecta.

O alta sugestie referitor la histograma

Un alt mod in care ati putea sa folositi histograma este sa activati avertismentul de zone supraexpuse. Activati acceasta optiune (vedeti in manualul de utilizare cum se activeaza aceasta optiune in cazul aparatului dumneavoastra DSLR) si zonele supraexpuse vor clipi pe display. Astfel, veti sti exact ce zone ale imaginii sunt supraexpuse.

 

Copyright Imagine © Nikon USA

Iar atunci cand ati invatat notiunile de baza...

Mai multe modele DSLR Nikon ofera si histograme secundare, de culoare. Ca in imaginea folosita ca exemplu, atunci cand alegeti sa afisati histograma veti vedea trei grafice mici, care arata intensitatea RGB (rosu, verde si albastru) a culoarilor din fotografie. Daca doriti sa corectati aceste valori o puteti face corectant balansul de alb.

Practica te ajuta sa te perfectionezi

Cel mai bun mod de a vedea cum te poate ajuta histograma sa controlezi expunerea este sa experimentezi. Facand fotografii in situatii diferite va veti familiariza cu informatiile pe care histograma le transmite despre rezultate.

Speram ca ati gasit sfaturile noastre despre histograma utile. Daca le puneti in practica va invitam sa publicati cele mai bune fotografii in galeria foto nikonisti de pe Flikr sau Forum.

histograma



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Obtinerea unei expuneri corecte poate fi o sarcina frustranta, mai ales in cazul cadrelor cu o iluminare dificila/complexa. Multe fotografii care pareau bine expuse la prima vedere, se dovedesc a fi subexpuse sau supraexpuse la o vizualizare...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.