Dan Dinu: Making Of - Workshop Foto Vulcanii Noroiosi
Peisajul de la Vulcanii Noroiosi este unic in tara si in cea mai mare parte a Europei, astfel de fenomene intalnindu-se in lume in zone din Azerbaidjan si Siberia unde sunt la o scara mult mai mare. Desi multi au auzit de acesti vulcani, putini sunt atrasi de ei in perioadele mai reci si prefera sa mearga sa ii viziteze vara, cand totul este arid iar caldura naucitoare. Iarna sau primavara timpurie, vulcanii au un farmec aparte dat de faptul ca sunt mult mai activi, iar cu putin noroc eruptiile si rupturile de crater genereaza adevarate rauri de noroi ce curg linistit, domol catre ravenele sapate de-a lungul timpului.
O astfel de perioada am ales si eu pentru workshop-ul din cadrul proiectului PHOTOLIFE, stiind ca precipitatiile din zona sunt destul de scazute, zapada lipseste iar vantul care bate destul de puternic in zona poate forma nori spectaculosi. Experienta de fotograf de natura nu m-a inselat iar vremea a fost exact asa cum am preconizat ca o sa fie.
Alegerea zonei de langa Berca pentru desfasurarea unui workshop de fotografie de peisaj a fost una care s-a bazat pe niste baze solide. Peisajul aproape primordial ofera multe oportunitati de fotografiere intr-un singur loc, oportunitati ce ar fi trebuit mult cautate in alte zone. Aici compozitiile pot deveni mult mai elaborate, datorita prim-planului perfect format din conuri, texturi sau linii formate de ravene sau canale de scurgere. Pe suprafata noroiului sau in baltile formate in craterele mai mari se pot reflecta foarte spectaculos albastrul unui cer senin sau culorile frumoase ale unui apus de soare. Un alt punct forte de luat in seama sunt texturile variate si ciudate care pot forma chiar subiectul unei fotografii abstracte. Una peste alta, locul ideal pentru a putea invata fotografie de peisaj.
Workshop-ul a inceput vineri seara cu parti de teorie si diaporame din care cei prezenti au putut invata bazele fotografie de peisaj si s-a continuat cu practica din urmatoarea zi. Desi dimineata nu a fost foarte promitatore in privinta vremii dupa o ploaie de noapte si un cer compact si intunecat, vantul a creat curand conditii ideale pentru fotogarfie. Nori involburati s-au transformat usor intr-un adevarat cer de furtuna, insa spre norocul nostru fara ploaie. Normal ca in aceste conditii temperaturile erau destul de joase, dar cui ii mai pasa de acest lucru, cand ne aflam in fata unui peisaj numai bun de fotografiat. Sincer nu credeam ca o sa putem rezista in teren prea mult, insa am putut fotografia intreaga zi de la ora 9 si pana la 19, tarziu in seara dupa apusul soarelui. Efortul si stoicismul cu care am infruntat frigul ne-a fost rasplatit cu multe imagini bune care au fost comentate si care au primit un feedback a doua zi de dimineata.
A face fotografie de peisaj nu este usor si cu siguranta unele din imaginile din galeria foto arata acest lucru. A trebuit sa ne trantim in noroi pentru un unghi mai bun, unii au facut-o voluntar altii din neatentie, a trebuit sa urcam pantele conurilor de zeci de ori dupa cum ne ghida lumina, iar spre sfarsitul turei a trebuit sa mai si privim cu ochiul nu numai prin obiectiv pentru a mai economisi energie si a ne salva acumulatorii pentru apusul de soare.
Aventura a fost una deosebita, echipa una unita si perseverenta, iar cardurile s-au dovedit neicapatoare. Fiecare dintre cei prezenti se poate mandri acum ca are in portofoliu fotografii cu un peisaj atat de inedit si rar incat putini fotografi se pot lauda cu acest lucru.
Va astept pe www.photolife.ro^www.photolife.ro pentru alte aventuri de acest gen si pe http://dandinu.net/interface/main_frame.php?uppermenu=2977e93b4b34594d0530d9a18eb59d18&FOTO_COLLECTION_GUID=65f0c4dd1a92025160241883c56abfc2&page=1^www.dandinu.net sa vedeti o galerie de imagini realizata la acest workshop.
Drumuri bune si poteci insorite.
Dan DINU
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot