Toamna si a ei cromatica alaturi de Nikon Z6 - de Florin Cristescu
Pentru fotografii de piesaj toamna este cel mai darnic dintre anotimpuri, oferind nenumarate ocazii de fotografiere. Lumina blanda, umbrele lungi, culorile de neegalat ale naturii, ceata cea plina de mister, covorul de frunze aramii, toate spun povesti ce asteapta sa fie captate de senzorul aparatului tau foto. Cum sa le vezi, ce anume sa cauti... iata aici cateva sfaturi pentru fotografiile tale de toamna, oferite cu drag de fotograful Florin Cristescu:
Toamna este probabil anotimpul favorit al fotografilor de peisaj, atat datorita cromaticii diversificate cat si a unui fenomen foarte ravnit si anume ceata. Daca vei vedea cumva un sofer la volan bucurandu-se de ceata, sa stii ca acela este cu siguranta un fotograf de peisaj. :)
Desi explozia culorilor oferite de copaci, se petrece in general in a 2 a parte a lunii octombrie si tine aproximativ 2, maxim 3 saptamani pana se scutura frunzele, fotografii bune se pot face pe toata perioada toamnei. Si veti vedea in continuare la ce ma refer.
Toate fotografiile prezentate in articol au fost realizate cu aparatul foto mirrorless Nikon Z6 si obiectivele NIKKOR Z 14-30mm f/4 S, NIKKOR Z 24-70mm f/4 S si NIKKOR AF-S 70-200mm f/4G ED VR impreuna cu adaptorul FTZ. Sunt obiective de o calitate optica superioara si, foarte important, sunt foarte usoare!
In luna septembrie, in zona de deal totul este inca verde, dar lumina devine mai blanda chiar si dupa ce soarele a rasarit. Iar daca in combinatie apare si putina ceata, toamna incepe sa capete contur!
In zona de munte in schimb, inca de la inceputul toamnei, vegetatia este aproape complet uscata, iar culorile sunt cu totul altele.
Ba mai mult, in special la rasarit, vremea incepe sa-si faca de cap iar spectacolul oferit este unul deosebit:
Fara indoiala, luna octombrie este cea mai asteptata de catre toti fotografii de peisaj. Diversitatea culorilor este de-a dreptul fascinanta, iar ceata, daca ai noroc, o intalnesti tot mai des.
Padurile incep sa capete un contrast captivant de culori, in special acolo unde intalnim paduri de foioase in combinatie cu conifere:
Ceata cea mult ravnita de fotografi si blestemata de soferi, ofera posibilitatea crearii unor cadre mai minimaliste, cu o nota de mister. Iar in combinatie cu primele raze ale soarelui, intreaga scena capata o culoare rosiatic-portocalie.
In lipsa cetii, trebuie sa ne punem si mai mult la treaba creativitatea, pentru a nu pleca cu cardul gol acasa. Iata de exemplu imaginea de mai jos: in momentul captarii ei, vantul adia cu ceva intensitate creand valuri nedorite la nivelul apei. Cu ajutorul unei perspective corecte, am putut surprinde atat reflexia cerului albastru dar si a copacilor in apa, ajutat fiind si de un filtru de densitate neutra (ND) care mi-a permis sa expun 30 de secunde dupa rasarit, si astfel am scapat de valurile ce imi stricau complet reflexia in apa. Un aspect foarte important si util al aparatului foto mirrorless Nikon Z6 este posibilitatea de a vizualiza expunerea finala chiar si cu un ND de 10 stopuri, iar astfel rezultatul este exact cum il doresti, fara subexpunere sau supraexpunere. Datorita vizualizarii in timp real a expunerii, sistemul de auto focus functioneaza perfect (fie prin vizour electronic, fie pe display), chiar si cu filtrul de 10 stopuri montat in fata obiectivului.
Atentie insa: in cazul reflexiilor, accesoriul de nadejde din fotografia de peisaj si anume – filtrul de polarizare circulara –, este cel mai mare dusman. Pe cat de mult ajuta la saturarea culorilor si la marirea cotrastului in mod natural, pe atat incurca eliminand reflexiile dorite din apa lacurilor de exemplu. Asa ca faceti bine si dati-l jos de pe obiectiv, sau fiti atenti sa nu eliminati reflexiile de fiecare data cand treceti de la incadrare orizontala la verticala sau invers.
Cand soarele/lumina devin putin prea dure si nu mai poti fotografia direct spre subiect, de asemenea trebuie sa iti pui putin la contributie creativitatea:
Tot in luna octombrie putem revizita si cascadele pe care le-am fotografiat in lunile mai/iunie. Le vom gasi intr-o cu totul alta cromatica fata de cea verde crud din primavara. Trebuie insa sa tineti cont ca nu toate vor avea un debit suficient, cum aveau in luna mai de exemplu. In cazul fotografierii apelor curgatoare, care arunca stropi de apa pe aparatul foto si pe obiectiv, nu am avut niciodata probleme cu etanseitatea mirorrlessului Nikon Z6 sau a obiectivelor foto.
In aceasta luna de “aur” nu trebuie ignorata deloc nici fotografia de portret, cele mai frumoase sedinte foto putand fi facute fara batai de cap si doar in lumina naturala, chiar in plina zi.
Nu puneti aparatele foto la naftalina, spectacolul continua in zona de deal si in luna noiembrie. Chiar daca frunzele copacilor vor fi in mare parte pe sol sau luate de vant, cerul nu va dezamagi.
In zona de munte aerul rece si atmosfera foarte curata faciliteaza vizibilitatea pe zeci de kilometri, marea alpina poate fi si ea prezenta, iar rasariturile continua sa faca un spectacol pe cinste.
In final continuati sa profitati de acest anotimp minunat, care ofera rasarituri si apusuri extrem de frumoase, ceata sau mare alpina in zona de munte si deal, ori culori fascinante in zona padurilor de foioase.
Stima si lumina buna tuturor!
toamna, peisaj, mirrorless, z6, nikon z6, florin cristescu
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Patrundeti in inima scenei cu NIKKOR Z 14-30mm f/4 S, noul zoom cu unghi ultra-larg
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Nikon prezinta noul sistem cu montura Z si lanseaza doua aparate foto mirrorless FX: Z 7 si Z 6
citeste tot