29 ianuarie 2024

Ghid esential pentru sistemul AF Nikon

In timp ce post procesarea poate rezolva multe probleme, o imagine neclara nu poate fi corectata nicicum. Fotografiile clare sunt esentiale pentru o fotografie excelenta, asa ca iata tot ce trebuie sa stii despre autofocusul aparatului tau foto DSLR sau Z series de la Nikon.

 

Nu exista dubii in privinta asta: o imagine neclara va ramane intotdeauna neclara. Sigur, s-ar putea sa doresti sa folosesti intentionat blurarea imaginii ca efect creativ, dar asta este o alta poveste fata de a nu obtine claritate in timp ce fotografiezi. Stiind cum sa focalizezi cu precizie si ce moduri de autofocus (AF) sa folosesti este una dintre cele mai esentiale abilitati in fotografie.

 

Focalizarea precisa este vitala pentru ca adancimea de camp depinde de punctul de focalizare. Punctul de focalizare si adancimea de camp s-ar putea afla intr-un loc gresit - astfel incat o parte gresita a imaginii sa iasa clara, in timp ce partea cruciala este estompata.

 

Camerele Nikon folosesc doua sisteme de autofocalizare pentru a te ajuta sa obti rezultate bune:

 

AF prin detectie de contrast - nu surprinzator, acest mod necesita zone de contrast pentru a confirma fixarea pe subiect. Se bazeaza pe algoritmi software pentru a examina imaginea in cautarea contrastului si detaliilor marginale. Zona de sub punctul de focalizare (sau punctele) este analizata, iar datele sunt trimise obiectivului pentru a schimba rapid focalizarea de la prim-plan la fundal pana cand subiectul este focalizat. Unui subiect caruia ii lipseste textura, cum ar fi un cer senin, nu ofera sistemului tau de autofocus nimic la care sa se fixeze, rezultatul este un obiectiv care cauta constant un subiect pentru a-l focaliza. Pe de alta parte, zonele de contrast care incorporeaza linii verticale sau orizontale sau contrast puternic pe margine permit autofocalizarii sa functioneze rapid si precis.

 

AF prin detectie de faza - acesta foloseste micro-lentile pentru focalizare si functioneaza mai rapid decat autofocalizarea prin detectie de contrast. Cand lumina trece prin micro-lentile, se imparte intr-o pereche de imagini. Distanta dintre aceste imagini este masurata si comparata pentru a localiza unde se afla subiectul, permitand camerei sa spuna obiectivului exact unde sa focalizeze.

 

Camerele Mirrorless din seria Z au senzorul AF incorporat in senzorul de imagine. Imaginea si datele de focalizare de la senzor sunt trimise catre vizorul electronic, permitand focalizarea rapida prin detectie de faza atat pentru imagini fixe, cat si pentru video. Acest design permite camerelor din seria Z sa aiba mult mai multe puncte AF decat un DSLR.

 

Dar a avea un numar mare de puncte de focalizare este doar o parte a unui sistem bun de focalizare. Tipul de puncte AF este, de asemenea, foarte important pentru obtinerea de rezultate precise. Exista trei tipuri de puncte AF - verticale, orizontale si de tip cruce. Cu cat camera ta are mai multe senzori de tip cruce, cu atat sistemul tau de autofocus va fi mai rapid si mai precis.

 

 

ALEGE MODUL AF PERFECT PENTRU SUBIECTUL TAU

 

Pe aparatul tau Nikon ai la dispozitie mai multe moduri de autofocalizare pentru a te asigura ca obtii rezultatul optim, indiferent daca subiectul tau este static sau in miscare.

 

AF-S - Cel mai bun pentru subiecte statice precum peisajele – AF-S (autofocalizare pe zona unica) permite camerei sa focalizeze o singura data pe un subiect aflat la o anumita distanta si nu va re-focaliza automat daca tu sau subiectul tau va deplasati. Odata ce ai obtinut fixarea focalizarii, punctul de focalizare va clipi scurt in verde pentru a confirma.

 

AF-C - Cel mai bun pentru urmarirea subiectilor in miscare, cum ar fi pasarile in zbor – Pentru a utiliza AF-C (autofocalizare continua), apasa pe jumatate butonul de declansare (sau AF-ON) pentru a viza continuu subiectul sub punctul (punctele) de focalizare active. Sistemul AF se va ajusta automat pentru a mentine subiectul in focalizare, iar punctul de focalizare ramane rosu pentru ca sistemul focalizeaza in mod continuu.

 

AF-A - Cel mai bun pentru subiecte statice si in miscare in cadrul – AF-A (autofocalizare automata) comuta automat intre modurile AF-S si AF-C, in functie de subiectul aflat sub punctul (punctele) de focalizare active. Daca aparatul foto considera ca subiectul este static, comuta in modul AF-S. Daca subiectul se misca, trece la modul AF-C. Aparatele foto de inalta performanta nu au modul AF-A, deoarece poate exista o intarziere la comutarea intre cele doua moduri, ceea ce ar putea duce la pierderea unui cadru.

 

AF-F - Cel mai bun pentru filmare – AF-F (autofocalizare permanenta) urmareste automat miscarea subiectului si focalizeaza constant in timpul inregistrarii video. Utilizati functia de 3D tracking pe o camera din seria Z pentru o focalizare perfecta.

 

MF - Cel mai bun pentru cerinte specifice de focalizare – MF (focalizare manuala) te poate ajuta sa vizezi subiectul mai precis in conditii de iluminare scazuta, cum ar fi pentru o fotografie de la amurg cu trepied, sau cu subiecte care se deplaseaza rapid pe un traseu previzibil, cum ar fi un automobil pe o pista de curse. Este util si pentru subiecte cu contrast redus, in care autofocusul ar avea dificultati in focalizare, de exemplu, in cazul in care exista putine diferente in culoare intre subiect si fundal. Util in cazul in care doresti sa utilizezi functia de evidentiere a focalizarii (mai multe detalii mai jos) sau aveti cerinte specifice de focalizare.

 

 

 

OBTINE O FOCALIZARE PERFECTA UTILIZAND AF AREA MODES 

 

Pana acum, totul e bine. Dar, un lucru pe care tehnologia aparatului tau foto Nikon nu poate sa-l faca este sa citeasca mintea. Nu stie unde in cadrul tau doresti sa focalizezi, iar pozitia sa implicita va fi de a se fixa pe zona fotografiei care este cel mai aproape sau are cel mai mare contrast si detaliu. Aici intra in joc AF Area Modes, pentru a te ajuta sa prinzi punctul potrivit in cadru.

 

Seria Z ofera pinpoint, dynamic si single-point AF, precum si cele mai recente generatii de moduri de focalizare, inclusiv:

 

• Pinpoint foloseste autofocalizarea de detectare a contrastului pentru a se concentra precis pe un subiect. Punctul de focalizare este de patru ori mai mic decat un punct unic, astfel incat este foarte precis, dar se misca incet si este disponibil doar in modul AF-S.

 

• Single-point iti ofera un singur punct de focalizare pe care il poti muta in intreaga zona de focalizare. Cea mai clara parte a imaginii tale va fi zona sub acest punct unic si este cel mai bine utilizata pe subiecte statice.

 

• Dynamic este folosit pentru actiune si cadre in miscare rapida si are multe optiuni, in functie de aparatul foto. Stabileste numarul de puncte de focalizare care vor acoperi subiectul tau si apoi urmareste-l miscand aparatul foto.

  

Wide area (small) care mareste dimensiunea zonei de focalizare pentru a facilita focalizarea pe obiecte mai mari. Invers, wide area (large) este util atunci cand subiectul tau este dificil de gasit in scena si ai nevoie de o zona de focalizare controlata pentru a lucra.

 

• Auto area cauta fetele de oameni sau animale pentru a se focaliza daca utilizezi un Z 5, Z 6 sau Z 7. Daca ai mai multi oameni in cadru, poti utiliza selectorul multiplu (multi-selector) pentru a-i selecta pe cei asupra carora doresti sa te concentrezi. Daca nu se gasesc fete, modul auto area se fixeaza pe zona cu cel mai mare contrast sau cel mai apropiat subiect din cadru. Acesta are si un mod de urmarire a subiectului care se activeaza apasand butonul OK. Cand caseta de urmarire alba apare, pozitionati-o pe subiectul pe care doriti sa-l urmariti si apasati OK. Caseta de urmarire devine galbena si va urmari acum acel subiect pe tot cadru.

 

• Auto area (people/animal) - doua moduri exclusive pentru Z 6II si Z 7II. Auto area (people/animal) cauta fete de oameni sau animale in zona de focalizare, care acopera 90% din cadrul imaginii. Poti alege, de asemenea, pe care ochi sau fata sa te concentrezi in cadrul imaginii. Autofocalizarea in wide area (people/animal) poate fi utilizata pentru a seta o zona specifica a cadrului AF pentru a cauta ochii oamenilor sau animalelor.

 

 

 

 

PERSONALIZEAZA-TI MODURILE DE AF ASA CUM AI NEVOIE

 

 Poti schimba multe optiuni de autofocus in meniul de setari personalizate si submeniul de autofocus. Meniul   prezentat aici provine de pe un Z 7II. Nu toate camerele vor avea fiecare caracteristica listata si unele elemente   de meniu pot fi diferite, dar acesta iti ofera o idee a posibilitatilor.

 

 • a1, Selectia prioritatii AF-C - Acest setare controleaza butonul de declansare, daca poate fi apasat sau nu. Cu   focalizarea selectata, aparatul de fotografiat nu iti va permite sa fotografiezi pana cand nu are un subiect in   focalizare. Setarea de declansare inseamna ca poti realiza o imagine chiar daca nu este focalizata. Setarea de   declansare este cea mai buna pentru acest mod.

 

 • a2, Selectia prioritatii AF-S - Aceasta ar trebui setata pe Focalizare.

 

• a3, focus Tracking cu blocare (lock-on) - Modul Default este 3, care este potrivit pentru majoritatea subiectelor. Daca doresti ca aparatul foto sa mentina un subiect in focalizare pentru o perioada mai lunga si sa ignore obiectele care trec intre tine si subiect, seteaza-l la 5. Daca doresti ca aparatul foto sa treaca rapid de la un subiect la altul, seteaza-l la 1.

 

• a4, Punctele de focalizare utilizate - Setarea „ALL” iti permite sa muti punctul de focalizare la fiecare punct selectabil din cadrul imaginii. „1/2 every other point” reduce la jumatate numarul de puncte pe care le poti selecta, ceea ce inseamna ca te poti deplasa mai rapid intre punctele de focalizare, dar reduce optiunile si precizia focalizarii.

 

• a5, Pastrarea punctelor in functie de orientare - Daca este setat pe „Da”, acesta va mentine pozitia punctului de focalizare atunci cand misti aparatul foto de la orizontala la verticala sau invers.

 

• a6, Activarea AF - Acestea sunt setarile pentru focalizarea cu butonul de pe spate. „Shutter/AF-ON” activeaza atat butonul de declansare, cat si butonul AF-ON pentru a focaliza. „AF-ON” inseamna ca doar butonul AF-ON va focaliza.

 

• a7, Limitarea selectiei modului AF-area - Limiteaza modurile de focalizare care sunt afisate cand derulezi prin meniul de focalizare. Utilizeaza selectorul multiplu pentru a selecta modurile pe care doresti sa le afisezi.

 

• a8, punctul de focalizare wrap-around - Seteaza „Wrap” pentru a permite punctului tau. AF sa inconjoare zona de focalizare si sa apara pe partea opusa. Acelasi lucru se intampla si cu miscarea in sus si in jos.

 

• a9, Optiuni punct de focalizare - Modul de focalizare manuala va determina daca punctul activ de focalizare se ilumineaza atunci cand este in modul de focalizare manuala. Asistenta Dynamic-area AF iti ofera optiuni pentru selectarea modului in care sunt afisate punctele de focalizare atunci cand utilizezi modurile de focalizare dinamice.

 

• a10, AF cu lumina scazuta - Exclusiv pentru camerele din seria Z, acesta permite focalizarea mai precisa in conditii de iluminare scazuta atunci cand se utilizeaza focalizarea pe un singur punct AF. Setarea sugerata este „ON”.

 

• a11, AF-assist illuminator incorporat - Acesta activeaza iluminatorul AF asistat pentru a ilumina subiectele in medii cu lumina redusa, ajutand aparatul foto sa obtina focalizarea.

 

 

FOLOSESTE BUTOANELE PERSONALIZABILE CA SA NU RATEZI NICIODATA O IMAGINE

 

Utilizarea butonului de declansare pentru a realiza atat focalizarea, cat si fotografia inseamna ca de fiecare data cand il apesi, pierzi focalizarea pentru o scurta perioada, pana cand il apesi "pe jumatate" din nou. Chiar daca camerele Nikon realizeaza focalizarea rapid, tot veti sfarsi prin a rata cateva imagini intr-o situatie de schimbare rapida.

 

Pentru a rezolva aceasta problema, poti atribui functia de focalizare unuia dintre butoanele de pe spatele aparatului foto, rezervand butonul de declansare strict pentru captarea imaginii. Daca aparatul tau are unul, utilizeaza butonul AF-ON pentru focalizare cu butonul de pe spate, in caz contrar atribuie butonul AE-L / AF-L sau alt buton programabil pentru a realiza acest lucru. Focalizarea cu butonul de pe spate poate fi utilizata atat cu modurile AF-S, cat si cu cele AF-C.

 

Focalizarea cu butonul de pe spate iti ofera un avantaj in urmarirea subiectilor in miscare. Daca mentii apasat butonul atribuit in modul AF-C, vei mentine constanta focalizarea asupra subiectului sub punctul (punctele) de focalizare active, chiar si atunci cand apesi butonul de declansare pentru a realiza o secventa de imagini.

 

 

SASE PASI PENTRU FOCALIZARE IN LIVE-VIEW

 

 Poti focaliza cu vizorul sau cu LIVE-VIEW - fiecare avand avantajele si tehnologiile de focalizare separate in  interiorul camerei. Folosirea Vizualizarii Live permite o focalizare extrem de precisa atunci cand fotografiezi pe  trepied, fiind ideala pentru macro, imagini de produs si peisaje. Iata cum sa o faci:

 

  • Treci la LIVE VIEW (LV) sau porneste ecranul LCD.
  • Compune imaginea folosind ecranul LCD.
  • Apasa butonul + pentru a mari imaginea. Utilizeaza selectorul multiplu pentru a te deplasa in jurul  imaginii.
  • Focalizeaza folosind focalizarea manuala sau autofocus. Daca utilizezi AF, utilizeaza focalizarea cu butonul  de pe spate, in caz contrar comuta obiectivul in focalizare manuala pentru a opri refocalizarea camerei  atunci cand apesi butonul de declansare.
  • Apasa butonul - pentru a micsora imaginea si pentru a reveni la vizualizarea principala a scenei.
  • Rezultatul: focalizare extrem de precisa pe o mica parte a imaginii generale.

 

 

OBTINETI O ACUITATE MAXIMA CU FOCUS PEAKING

 

Focusul peaking te ajuta sa focalizezi cu precizie si arata, de asemenea, zona de claritate acceptabila in interiorul imaginii tale. Se activeaza atunci cand treci obiectivul sau aparatul foto in focalizare manuala.

 

• Pe seria Z sau D780, focusul peaking se gaseste in meniul de setari personalizate si in meniul „d Shooting/display” sub „Peaking Highlights”. Seteaza sensibilitatea la 2, apoi alege o culoare pentru focus peaking. De obicei, rosu sau albastru ies bine in evidenta..

 

• Pe D850, treci mai intai la LIVE VIEW, apoi apasa butonul i si deruleaza prin meniu pe partea dreapta pana cand vezi „Peaking”.

 

Oricare ar fi metoda, pe masura ce focalizezi manual obiectivul, zonele in focus sunt conturate cu culoarea de peaking pe care ai selectat-o. Practic, vezi adancimea de camp in timp real pentru imaginea ta, ceea ce face focalizarea foarte simpla.

 

FOCUS PEAKING OPRIT

 

FOCUS PEAKING ACTIVAT

 

 

 

PATRU SFATURI PENTRU O FOCALIZARE MAI BUNA IN CONDITII DE LUMINA SCAZUTA

 

 Cand nivelurile de lumina scad, scade si contrastul, ceea ce inseamna ca aparatul tau de fotografiat poate   intampina dificultati in focalizare - asa ca este momentul sa-i oferi o mana de ajutor.

 

 - Utilizeaza punctul de focalizare central, deoarece acesta este un senzor AF de tip cruce.

 - Utilizeaza functia de iluminare a focalizarii in lumina scazuta. Trebuie sa selectezi si modul AF-S. Pe o serie Z,     activeaza, de asemenea, focalizarea in lumina scazuta.

 - Focalizeaza pe subiecte care au contrast sau concentreaza-te pe marginea unui subiect.

 - Miscarea aparatului este adesea confundata cu o focalizare slaba, asa ca, pentru a o minimiza atunci cand       fotografiezi din mana, incerca sa iti menti viteza de declansare in jurul valorii reciproce a lungimii focale - si       dubleaz-o daca utilizezi un senzor cu multi megapixeli. Stabilizarea imaginii in aparat si obiectivele VR te ajuta     sa obti imagini clare la timpi de expunere mai lungi.

 

 

 

 

 

nikon mirrorless, nikon z, af nikon, autofocus nikon, ghid esential



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Nikon este incantat sa anunte ca Nikon Z 9 a fost lansata in orbita catre Statia Spatiala Internationala (ISS) in luna ianuarie, ajutand astronautii NASA sa captureze imagini iconice si uluitoare ale Pamantului si spatiului intr-o calitate si...
citeste tot
Nikon Z f este biletul tau catre o lume in care estetica vintage se intalneste cu tehnologia de ultima ora. Fie ca fotografiezi peisaje, portrete sau explorezi fotografia de strada, aceasta camera te incurajeaza sa-ti exprimi perspectiva unica....
citeste tot
Asociatia Romana de Educatie in Alergii impreuna cu fotograful Nikon, Cosmin Lautar, va invita la o expozitie de fotografie destinata constientizarii dermatitei atopice.    Vernisajul va avea loc pe 10 octombrie, 2023, la Teatrul...
citeste tot
Pentru a celebra noua lansare a aparatului foto mirrorless full-frame Nikon Z f, Nikon Romania ofera o oferta speciala de precomanda care nu poate fi ratata.   La orice precomanda a noului Nikon Z f, vei primi un grip cadou, proiectat special...
citeste tot
Alexander Lupascu, fotograf de nunta si evenimente, ne-a marturisit ca primeste aceeasi intrebare in mod constant: ”Ce parere ai despre AF-ul de pe Z 6II?”. Pentru ca vrem sa elucidam misterul din jurul acestui subiect...
citeste tot
Acesti fotografi, creatori si videografi au fost printre primii care au avut ocazia sa testeze Nikon Z 8 si sa il puna la incercare. Iata ce spun ei...   Frøydis Geithus, fotograf de nunta si arta fotografica   "Am fost impresionata....
citeste tot
Tot mai multi fotografi decid sa treaca pe sistemul Nikon Mirrorless datorita avantajelor tehnologice net superioare fata de DSLR-uri. Diana este specializata pe fotografia culinara si de ceva vreme s-a hotarat sa faca trecerea de la DSLR la Nikon...
citeste tot
Bucuresti, 04 aprilie 2023: SKIN, unic importator Nikon in Romania, are placerea sa anunte astazi obtinerea a trei premii la TIPA World Awards din acest an. Primul produs pe lista castigatorilor a fost Z 30, care a fost desemnat ,"Best...
citeste tot
Bucuresti, 14 aprilie 2022 - SKIN, unic importator Nikon in Romania, are placerea sa anunte noul firmware pentru aparatul foto mirrorless de top Z 9 si pentru aparatele foto mirrorless Z 7II si Z 6II. In plus, Nikon anunta astazi dezvoltarea gripului...
citeste tot
Bucuresti, 10 octombrie 2019 – SKIN, unic importator Nikon in Romania prezinta astazi Nikon Z 50, primul aparat foto mirrorless in format DX din seria Z si primele doua obiective cu zoom in format DX din seria NIKKOR...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.