29 martie 2011

Ghid pentru achizitionarea de obiective

Multe dintre intrebarile pe care le primim la adresa de contact nikoninfo@skin.ro sau pe forum se refera la tipuri de obiective si la alegerea unui obiectiv pentru achizitie. Vom incerca in cele ce urmeaza sa va oferim cateva sfaturi simple care sa va ajute sa achizitionati obiectivele de care aveti cea mai multa nevoie.

 

Vreau un obiectiv cu zoom

De foarte multe ori cei care sunt la inceput in arta fotografica nu fac diferenta intre zoom si telefotografiere. Un obiectiv zoom este un tip de obiectiv ce ofera o lungime focala ajustabila. Fata de un obiectiv cu focala fixa (50mm de exemplu), cel zoom poate fi utilizat la diverse lungimi focale. Cel mai folosit obiectiv zoom de la Nikon, 18-55mm, poate fi utilizat la orice lungime focala intre 18mm si 55mm.

 

Atunci cand suntem intrebati de zoom, de cele mai multe ori utilizatorii se refera la telefotografiere, adica la obiectivele care apropie subiectul de cateva ori mai mult decat vederea umana. In mod clasic teleobiectivul este definit ca tipul de obiectiv a carui lungime fizica este mai mica decat lungimea focala. In mod curent, orice obiectiv cu lungimea focala de peste 80mm intra in aceasta categorie.

 

Daca doriti un teleobiectiv zoom versatil, care sa va ajute sa surprindeti atat cadre mai largi cat si detalii, 18-200mm, 55-200mm, 55-300mm sau 70-300mm sunt alegeri demne de luat in seama. Acestea se pot utiliza cu succes in nenumarate conditii de fotografiere si apropie indeajuns de mult cat sa puteti surprinde in prim-plan subiecte aflate la mai multe zeci sau chiar sute de metri departare. Fiind potrivite pentru aparatele Nikon in format DX (70-300mm este singurul in format FX), aceste obiective se regasesc intr-o gama de pret foarte accesibila.

 

Teleobiectivele fixe sunt o alegere inspirata mai ales pentru fotografia sportiva, natura si wildlife. Obiective precum 200mm f/2 sau 300mm f/2.8 sunt utilizate de cele mai prestigioase publicatii sportive si de fotografii profesionisti din intreaga lume. Fiind obiective dedicate aparatelor in format FX gama de pret este mai ridicata decat a celor zoom prezentate mai sus.

 

Pentru o referinta vizuala asupra acestor obiective si a capacitatii lor de apropiere va rugam sa accesati Simulatorul de obiective.

 

Vreau un obiectiv luminos

Intrebarile legate de obiectivele "luminoase" care ne sunt adresate se refera la acele obiective ce au deschiderea diafragmei mai mare sau egala cu f/2.8. In general cei care ne intreaba despre aceste obiective doresc ori sa fotografieze in lumina scazuta, ori sa detaseze subiectul din prim-plan de fundalul placut defocalizat (efect denumit si bokeh).

 

Pentru cei care fotografiaza in lumina scazuta, obiectivele cu diafragma intre f/1.4 si f/2.8 pot fi o solutie foarte buna. Nu uitati insa ca veti avea un camp de profunzime (zona de clar) cu atat mai mic cu cat diafragma este mai deschisa. Daca nu faceti focalizarea precis pe subiect, acesta va fi neclar, stricand complet compozitia. Daca va ganditi sa folositi un obiectiv de 35mm 1.8 sau 50mm 1.8, foarte raspandite intre utilizatorii de aparate Nikon in format DX, va trebui sa ridicati si valoarea ISO mai mult sau sa coborati timpul de expunere, astfel incat sa nu va bazati doar pe diafragma deschisa la maximum.

 

Daca ceea ce cautati este un efect bokeh cat mai placut trebuie sa stiti ca acesta nu este doar efectul diafragmei deschise, ci si al distantei dintre subiect si fundal. Cu cat fundalul este mai departe de zona de clar in care se afla subiectul, cu atat va fi mai defocalizata. Puteti sa realizati fotografii cu efect bokeh atat cu ajutorul unei diafragme deschise, care sa micsoreze campul de profunzime, cat si cu un teleobiectiv care sa surprinda subiectul la o distanta mare de fundal.

 

Vreau un obiectiv pentru portret

Portretul clasic este realizat cu teleobiective cu lungimea focala intre 80mm si 135mm. Acesta surprindea doar bustul sau fata subiectului. Portretistica a evoluat insa, astazi fiind considerat a fi portret si un cadru in care subiectul a fost surprins in intregime. Conditia este ca punctul de interes sa fie expresia subiectului. De aceea, in afara de clasicul 85mm pot fi utilizate pentru portret si obiective precum 35mm sau 50mm.

 

Atentie insa daca utilizati oricare dintre obiectivele Nikkor 50mm pe un aparat foto in format DX, deoarece acesta devine automat de 75mm. Explicatia pentru acest fapt rezida in multiplicarea distantei focale (FX) cu factorul de crop DX - 1,5 (50*1,5=75). Puteti face acest exercitiu si vizual pe Simulatorul de obiective alegand un obiectiv de 50mm si, alternativ, un aparat in format FX si unul in format DX. Veti observa cum, atasat de un Nikon D90 de exemplu, 50mm f/1.8 apropie mai mult decat pe un Nikon D700.

 

Nu in ultimul rand, obiectivele pentru portrat trebuie sa aiba o diafragma cat mai mare, pentru un camp de profunzime cat mai scurt si un efect bokeh cat mai placut.

 

Vreau un obiectiv pentru peisaj

Peisajele se pot realiza atat cu obiective cu unghi larg, cat si cu teleobiective, in functie de incadrarea pe care vrem sa o obtinem. Daca sunteti la tarmul marii si in fata se afla doar plaja, apa si cerul, este necesar un obiectiv cu unghi larg care sa surprinda toate cele trei elemente. Un obiectiv 10-24mm este foarte util intr-o astfel de situatie. Daca in schimb va intereseaza mai degraba un prim-plan al unui masiv muntos, un teleobiectiv este mult mai indicat.

 

La fotografia de peisaj deschiderea diafragmei nu este atat de importanta deoarece se fotografiaza in general cu peste f/8. Rareori aceasta valoare ajunge sa fie mai mare (f/5,6 sau mai mult).

 

Puteti face mai multe exercitii de incadrare in fotografia de peisaj utilizand Simulatorul de obiective.

 

Nu stiu ce obiectiv sa imi cumpar

Daca nu puteti iesi din dilema legata de achizitia unui anumit obiectiv intr-un buget dat, ganditi-va mai intai in ce situatii fotografiati mai degraba. Daca faceti mai mult peisaje ori portrete ori alt tip de fotografie. Ce lungime focala s-ar preta pentru ceea ce vreti sa faceti? Cat de aproape mergeti de subiect sau cat de larg sa fie cadrul? Solutia cea mai simpla in cazul in care nu reusiti sa va hotarati este un obiectiv versatil all-around precum 18-200mm, 18-105mm, 16-85mm sau 24-120mm (FX). Oricare dintre acestea poate fi completat cu un obiectiv fix care sa va ofere si sansa unei diafragme largi.

 

Pentru alte intrebari si nelamuriri legate de obiective puteti accesa forumul.

 

 

 

ghid, tutorial, portret, zoom, obiectiv, diafragma, teleobiectiv, peisaj, fix, luminos



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 2 comentarii
Liviu
Liviu a scris pe 28-05-2017 la 23:26
Salutare! Ma puteti indruma pentru a achizitiona un obiectiv decent ca pret pentru pozat evenimente (nunti, botez ..... etc)

Va multumesc
0
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 30-05-2017 la 15:52
Buna ziua,
Este greu de oferit un raspuns in lipsa altor detalii, precum aparatul foto pe care il detineti (DX/FX), alte obiective in trusa dvs, bugetul alocat, preferinta zoom/fix.
0
0
Hogas Nicolae
Hogas Nicolae a scris pe 18-11-2016 la 10:04
Un articol scurt si la obiect. Imi place!
0
0

Articole similare |
Articole recente
Bucuresti, 11 iulie 2017 - SKIN, unic importator Nikon in Romania anunta: Nikon ofera fotografilor specializati in sport, natura salbatica si calatorii posibilitatea de a obtine imagini telefotografice mai bune cu aparatul foto tinut in mana,...
citeste tot
Mircea Bezergheanu, membru NPS si ambasador Nikon in Romania a testat noul obiectiv NIKKOR AF-S 300mm f/4E PF ED VR, lansat la inceputul acestui an. Haideti sa aflam ce impresie i-a lasat acest teleobiectiv si sa vedem...
citeste tot
Fotograful Eduard Gutescu va invita in perioada 9 - 17 august 2015 intr-o Tabara de fotografie in Tara Barsei, care il va avea ca lector pe profesorul Radu Grozescu. Tabara foto se adreseaza persoanelor de toate varstele, nivel incepator,...
citeste tot
Fotograful Alin Popescu semneaza cel mai noi episod din SUNT Ghid de Calatorie: Descopera Romania, de aceasta data in partea estica a tarii, mai exact in Moldova. Alaturi de Nikon COOLPIX P510, acesta bifeaza cele mai interesante obiective turistice...
citeste tot
SUNT Ghid de Calatorie: Descopera Romania a ajuns de aceasta data in partea de sud-est a tarii, mai exact in Dobrogea, unde Mircea Bezergheanu va arata cele mai interesante obiective alaturi de Nikon D3200. Cunoscuta in trecutul istoric sub numele de...
citeste tot
Profunzimea de camp este versiunea romaneasca a notiunii de DOF, acronim pentru "depth of field", si este definita ca portiunea dintr-o imagine exprimata ca distanta care este clara. Atunci cand focalizam intr-un anumit punct, vom obtine o zona clara...
citeste tot
Va invitam la un nou episod din initiativa noastra de a descoperi Romania. De data aceasta calatorim in Ardeal impreuna cu Sebastian Marcovici si Alex Axon, care au impartit vasta regiune din inima tarii. Sebastian Marcovici exploreaza cu Nikon...
citeste tot
Targul de Craciun din Viena este probabil cel mai cunoscut astfel de eveniment din intreaga Europa. Daca punem la socoteala si numeroasele obiective care pot fi vizitate, agenda unei calatorii de cateva zile este deja supraaglomerata.  ...
citeste tot
Bucuresti, 12 iulie 2011 – SKIN, unic importator Nikon in Romania si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei, anunta lansarea obiectivului dedicat fotografiei de macro AF-S...
citeste tot
1.Introducere Pe numele sau intreg AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8 G este unul din ultimele obiective lansate de Nikon (un alt exemplu notabil fiind 10-24mm f/3.5-4.5 lansat in aproximativ aceeasi perioada), este primul obiectiv de tip "prime"...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.