Irina Petrichei si pasiunea pentru fotografia de rally raid si enduro
Irina Petrichei este fotograf de rally raid si enduro, Creator Nikon Z8 si primul fotograf roman ce a fost acreditat sa participe in echipa oficiala de fotografi a evenimentului Dakar Rally 2024. Pe 1 septembrie va avea loc workshopul de fotografie organizat de Nikon Romania si sustinut de Irina, la Cluj-Napoca (in imprejurimi). Inscrie-te si tu!
Nikonisti: Cum a inceput pasiunea ta pentru fotografie?
Irina: Pasiunea mea pentru fotografie a prins viata in liceu, cand am simtit dorinta puternica de a documenta evolutia fratelui meu. La varsta de 16 ani, cand el s-a nascut, am fost profund captivata de acest moment special si am simtit dorinta de a pastra vii aceste amintiri prin intermediul fotografiei.
Nikonisti: Ce inseamna sa fii fotograf de rally raid si enduro enduro?
Irina: A fi fotograf de rally raid si enduro inseama sa fii mereu in priza, iar pasiunea mea pentru aceasta forma de arta fotografica se leaga strans cu iubirea mea pentru enduro. Am parte de doze de adrenalina incredibile... Cu toate ca, de fiecare data cand fotografiez la un concurs, ma aflu intr-o continua balanta intre dorinta de a captura imagini unice si tentatia de a ma urca si eu pe motor pentru a experimenta emotiile curselor pe propria piele. Este o combinatie fascinanta!
Nikonisti: Ce fel de provocari ai intampinat pana acum in acest tip de fotografie?
Una dintre cele mai mari provocari pe care le-am intampinat in acest domeniu al fotografiei a fost, fara indoiala, inceputul meu de la zero. Nu cunosteam pe nimeni din industrie si ma simteam pierduta.
Mergeam la concursuri ca voluntar, fara sa stiu cu exactitate unde sa ma pozitionez pentru cele mai bune cadre sau care sunt cele mai potrivite locuri de fotografiat. Cu toate acestea, am ramas consecventa si am fost mereu prezenta la evenimente. Treptat, oamenii au inceput sa ma cunoasca, iar eu am invatat multe de la alti fotografi pe care ii urmaream si admiram. Astfel, am reusit sa-mi dezvolt o identitate si un stil propriu de fotografie.
O alta provocare importanta a fost adaptarea la faptul ca nu pot fi in mai multe locuri in acelasi timp. Initial, simteam ca pierd momente unice pentru ca asteptam prea mult intr-un singur loc, sperand ca se va intampla ceva spectaculos.
Cu timpul, am dezvoltat o intuitie speciala care ma ajuta sa identific instantaneu zonele spectaculoase, luand in considerare nu doar terenul, ci si modul in care riderii reactioneaza in functie de clasa lor, fie ca sunt profesionisti sau amatori. Acest "al 6-lea simt" a devenit natural pentru mine si in prezent pot spune ca imi face munca mai usoara.
Nikonisti: Care este cel mai mare vis al tau?
Cred ca este o intrebare dificila pentru mine, deoarece am multe vise si toate mi se par deosebit de mari. Totusi, printre cele mai mari aspiratii ale mele se numara dorinta de a atinge un nivel de relaxare in ceea ce fac astfel incat sa nu ma mai stresez atat de mult ca in prezent. Un alt vis important este sa devin suficient de cunoscuta in industrie incat sa nu mai fie necesar sa-mi caut eu clienti.
Ar fi o mare implinire sa fiu chemata la evenimente si sa pot spune cu sinceritate ca "nu pot participa, pentru ca am agenda plina, imi pare rau." Iubesc profund ceea ce fac si sper sa continui sa fac acest lucru cat mai mult timp posibil, pentru ca este o pasiune care imi da sens vietii.
Nikonisti: Cu ce alte tipuri de fotografie jonglezi?
Imi place foarte mult si fotografia de portret, care a fost, de fapt, prima mea pasiune in fotografie. Incerc pe cat de mult posibil sa exersez si sa dezvolt acest skill, deoarece este cu totul diferita faat de fotografia sportiva. In fotografia de portret, ai timp sa gandesti si sa creezi lucruri, nu trebuie sa surprinzi momente instantaneu.
Acest aspect ma ajuta sa-mi mentin creativitatea antrenata si, in acelasi timp, imi ofera abilitatea de a gasi cadre diferite in functie de locatie, natura, conditii meteo si multe altele in domeniul meu de activitate. Aceasta diversitate in stilurile de fotografie pe care le abordez ma ajuta sa devin un fotograf mai versatil si sa imi aduc propria nota distinctiva in fiecare domeniu.
Nikonisti: Ce sfaturi ai pentru fotografele care isi doresc sa urmeze o astfel de specializare fotografica?
In primul rad, fii acolo, prezent peste tot unde se intampla evenimentele sportive pe care le iubesti. Consistenta este cheia succesului in aceasta specializare. Nu rata nici o ocazie de a exersa si de a invata din fiecare moment.
In aceasta lume a fotografiei sportive, este extrem de important sa cunosti oameni, sa comunici cu ei si sa gasesti conexiuni reale. Relatiile pe care le construiesti pot face diferenta in accesul la evenimente de mare anvergura. Asadar, nu doar calitatea fotografiilor tale va creste pe masura ce exersezi, ci si reteaua ta de contacte si interactiunile cu persoanele din industrie. Astfel, vei fi mai usor de remarcat si poti ajunge la evenimente deosebit de importante.
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Redescopera bucuria de a te juca. NIKON lanseaza aparatul foto mirrorless Z50II cu format DX
citeste tot
NIKON anunta dezvoltarea modelului NIKKOR Z 28-135mm f/4 PZ: pentru creatorii de materiale video
citeste tot
Arta Fotografiei si a Videourilor Wildlife - Seasons - A short wildlife story in four acts, by Razvan Alexandru Duta
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot