La cercul polar cu Micul Gigant - Nikon Z50, de Eduard Gutescu
Daca sunteti pasionati de calatorii sau fotografi entuziasti, sunteti influenceri sau creatori de continut video, Nikon Z50 este alegerea perfecta pentru cei care isi doresc esente tari in sticlute mici. Noul aparat Nikon Mirrorless cu sensor APSC, Nikon Z50 este o versiune mai mica in dimensiuni a variantelor Nikon Z6 si Nikon Z7 dar cu capacitati tehnice aproape asemanatoare.
Cu toti stim ca aparatele foto full frame sunt foarte tentante, dar nu toata lumea si le poate permite mai ales cand doriti sa faceti fotografii doar din pasiune si nu doriti sa cheltuiti foarte multi bani. Ne dorim de fiecare data sa avem cea mai noua tehnologie la un pret accesibil. Nikon a facut o treaba excelenta in momentul cand s-a gandit sa acopere aceasta zona cu o camera accesibila la pret dar in acelasi timp si foarte versatila. Cand pleci in calatorii si nu vrei sa cari echipamente grele, iar Nikon Z50 impreuna cu cele doua obiective Nikon Z 16-50mm f/3.5-6.3 VR DX si Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR sunt suficiente pentru a acoperi o gama larga de genuri fotografice de la fotografia de peisaj pana la fotografie de natura si wildlife. Impreuna cu cele doua obiective acestea cantaresc doar 990 grame cu baterie inclusa.
Am avut ocazia sa testez Nikon Z50 pe teren in calatoria mea din Norvegia in conditii destul de vitrege. Am avut parte de doua anotimpuri in cele 11 zile petrecute aici. De la ninsoare abundenta la ploaie si lapovita, de la vant cu rafale de 100 km/h la umezeala de 100% in atmosfera, iar Nikon Z50 a trecut testul cu brio.
Hai sa vedem si cateva detalii tehnice principale oferite de acest aparat .
Senzor APSC (crop 1.5) 20.88Mp
Sistem de focalizare hibrid cu 209 puncte de focalizare dar si fuctie detectie automata pentru fata si ochi
Sensibilitate ISO de la 100 la 51.200
Ecran tactil si rabatabil 180 grade in pozitie selfie
Video 4K UHD - 30p, 25p, 24p
Timelapse video 4K direct din camera
Conexiunile Wi-Fi si Bluetooth
Rafala 11 cadre pe secunda
Noua gama de obiective DX cu stabilizare excelenta si care au o greutate foarte mica.
Posibilitatea de a folosi obiective montura F cu ajutorul adaptorului FTZ
Vizor OLED (XGA), cu 2.360.000 puncte
Butoane customizable (F1 si F2) in fata aparatului care sunt foarte usor de accesat fara sa lasati aparatul de la ochi. Eu am setat modificarea rapida a tipului de focus pe F1 si balansul de alb pe F2.
Grip asemanator cu cel de la Nikon Z6 care ofera o prindere ferma.
Doua rotite pentru comenzi principale ce ofera o setare rapida pentru expunere. (diafragma si timp de expunere).
Avantajul care nu trebuie trecut cu vederea este ca in vizor veti putea vizualiza imaginea finala ce va fi capturata inainte de apasarea butonului de declansare. Dupa dorinta aveti posibilitatea sa setati prezenta histogramei direct in vizor. Cu bateria model EN-EL25 am reusit sa fotografiez in jur de 400 de cadre la temperature scazute. Cu toate ca aceasta camera se poate incarca chiar si la mufa USB din masina (cablu USB – USB C) ,cumpararea unei baterii de rezerva se va dovedi o idee foarte buna.
Stiu ca toti va asteptati sa vedeti fotografii cu aurora boreala ,dar din pacate vremea a fost impotriva noastra de aceasta data. Am promis ca anul viitor ne vom lua revansa in aceasta privinta. A trebuit sa ne adaptam conditiilor oferite de clima nordica si sa cautam mai mult fotografile dorite. Va las in compania unor fotografii realizate cu Nikon Z50 si Nikon Z 16-50mm f/3.5-6.3 VR DX si Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR.
Text si imagini realizate de Eduard Gutescu, ambasador Nikon.
norvegia, eduard gutescu, mirrorless, z50, nikon z, 16-50, 50-250
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot