Cum arata vacanta perfecta pentru un fotograf? Despre ture foto si alte aventuri cu Victor Emilian Baldea.

Nikonisti: Spune-ne cate ceva despre tine. Cum ai descoperit fotografia si ce inseamna pentru tine sa fii fotograf de peisaj.

 

Victor: ”Sunt de profesie medic, specialist in gastroenterologie si mare pasionat de calatorii si explorat natura la pas. Pasiunea pentru fotografie a inceput de prin 2009. Calatorind prin lume, mi-am dorit foarte mult sa pot sa imortalizez destinatiile pe care le vizitam, si asa am inceput sa fac un research despre ce inseamna un aparat foto si ce presupune fotografia. Dupa ce am inceput sa ma plimb pe munti si sa iau si aparatul cu mine mi-am dorit mereu sa ma perfectionez si sa imi imbunatatesc fotografia.

 

 

 

Cand m-am apucat eu, accesul la informatii era mult mai dificil fata de cum este acuma si la inceput am studiat foarte mult fotografia din punct de vedere artistic. Citind carti despre fotografi de peisaj precum Ansel Adams sau Charlie Waite precum si carti despre pictori clasici, ulterior am inceput sa experimentez cu diferite compozitii si cu editarea. Pana ce am ajuns sa imi dezvolt propriul stil a trecut un numar destul de insemnat de ani. In final am ajuns sa realizez ca pentru mine fotografia de peisaj inseamna in primul rand sa ma bucur de natura si sa apreciez ceea ce ea imi ofera.

 

Nikonisti: Cate destinatii ai vizitat pana acum si care ar fi cateva din preferatele tale?

 

Victor: ”Nu am tinut o evidenta a numarului de destinatii vizitate, dar cu siguranta ca pana in prezent am vizitat peste 60 de tari. Imi este dificil sa fac o astfel de clasificare intrucat fiecare destinatie vizitata ofera ceva diferit si oarecum unicat.

 

 

 

Daca ar fi sa fac o clasificare probabil ca in primele 3 destinatii ar fi Peru, Kyrgyzstan si Norvegia pentru ca in primul rand atunci cand aleg o destinatie incerc sa ma duc in locuri mai putin cunoscute si explorate, unde turismul de masa nu isi face simtita prezenta. Un alt motiv pentru care as alege aceste locuri este ca din punct de vedere personal sunt foarte atras de munti si de petrecut timp in natura la cort, iar aceste destinatii ofera acest lucru din belsug.

 

 

Nikonisti: Pleci des in ture foto organizate. Ce inseamna o astfel de tura foto si cum te poate ajuta ca fotograf?

 

Victor: ”Incerc sa fac in fiecare an intre 4 si 6 ture foto internationale in care explorez destinatii noi sau revizitez anumite destinatii ce au ajuns sa imi fie foarte dragi. O tura foto in primul rand este un schimb de experiente cu alti oameni pasionati de acelasi lucru ca si tine de la care poti sa inveti mereu lucruri noi si cu care poti lega prietenii ce pot sa tina o viata.

 

Din fiecare tura foto la care am participat pot sa zic ca am venit cu o experienta placuta si am legat prietenii prin diverse colturi ale lumii care de multe ori imi faciliteaza accesul la informatii atunci cand ma gandesc sa vizitez una dintre acele tari, in sensul ca mereu pot sa cer informatii de la alti fotografi care vor cunoaste zona mult mai bine decat poti face tu research pe internet.

 

 

Nikonisti: Ce sfaturi ai pentru fotografii care inca nu au fost intr-o tura foto, dar isi doresc sa mearga?

 

Victor: ”Cred ca cel mai bun sfat pe care pot sa il ofer este sa nu fie tematori sa mearga cu cineva necunoscut daca isi doresc cu adevarat sa ajunga intr-o destinatie noua. O tura foto poate fi o ocazie extraordinara pentru a-si imbunatatii abilitatile tehnice in arta fotografiei, dar si de a forma noi prietenii cu oameni care impartasesc cu tine aceeasi pasiune.

 

La inceput cand am mers in primele ture internationale am fost putin reticent pentru ca nu cunosteam fotografii respectivi foarte bine, cel putin la nivel de personalitate, dar in toate turele in care am fost pana in prezent pot sa zic ca am avut parte de experiente placute.

 

 

Nikonisti: Care a fost cea mai periculoasa experienta intalnita intr-o astfel de plecare? Dar cea mai amuzanta?

 

Victor: ”Nu cred ca m-am expus vreodata unor riscuri foarte mari, cu toate ca in cateva ocazii au fost si momente mai dificile. Spre exemplu, imi amintesc cu placere cand am trecut un rau involburat si destul de adanc calare pe cal in Kyrgyzstan, mai ales ca, spre jumatatea trecerii, calul s-a oprit pur si simplu in mijlocul raului si i-a fost teama sa mai inainteze. Asta a condus la un moment de suspans de aproximativ 30 secunde ce mi s-a parut o eternitate, reusind intr-un final sa starnesc calul sa inainteze, ulterior realizand ca daca as fi picat de pe cal in acel moment ar fi fost foarte dificil sa ma redresez.

 

 

 

Ca intamplare amuzanta a fost experienta din Peru in care efectiv porterii nu vorbeau deloc engleza si dupa ce ne-am chinuit sa comunicam prin semne cu ei, ca trebuiau sa ne duca bagajele si inapoi zicandu-ne ca totul e in regula, ziua urmatoare cand urma sa plecam intr-o alta locatie, ne-am trezit ca nu mai apar deloc si am fost nevoiti intr-un final sa urcam si sa coboram dupa bagaje de doua ori, toti din grup fiind epuizati, dar oarecum amuzati de intreaga situatie.

 

 

Nikonisti: Cum te ajuta Nikon Z8 in fotografia de peisaj?

 

Victor: ”Nikon Z8 pot sa spun ca ma ajuta foarte mult pentru ca imi usureaza munca nemaifiind nevoit sa apelez la trepied decat foarte rar. Eu personal folosesc foarte mult focus stacking in fotografiile mele, pe care il fac si manual, dar si automat si ecranul tactil si stabilizarea excelenta imi faciliteaza realizarea de fotografii chiar si in conditii de luminozitate scazuta. Un alt motiv pentru care imi place foarte mult este calitatea constructiei fiind proiectat sa reziste bine in conditii dificile.

 

 

 

Inainte de Z8 am avut un Z7 si D850 si pot sa zic ca Z8-ul este un succesor redutabil al D850, probabil cel mai performant DSLR din era lui. Totodata intrucat din cand in cand mai fac si fotografie de tip wildlife sau portret pot sa zic ca sunt foarte multumit de autofocusul actual, mai ales ca la primele generatii de mirrorless Nikon nu a stat foarte bine, iar la ora actuala a recuperat foarte mult si consider ca este unul dintre cele mai performante din industrie.

 

 

 

Nikonisti: Ce alt echipament mai folosesti in astfel de ture foto?

 

Victor: ”In ultimii ani incerc sa evit tot mai mult folosirea trepiedului intrucat consider ca imi limiteaza cumva creativitatea pentru ca investesc timp in asamblarea si pozitionarea lui astfel incat sa obtin imaginea dorita, iar cu tehnologia actuala din Z8 nu prea mai este nevoie de trepied decat in situatia in care vrei sa faci expuneri lungi. Pe langa trepied folosesc mai multe tipuri de capete de trepied pe care le schimb in functie de tipul de fotografie realizat, in sensul ca detin si capete de trepied pentru fotografie panoramica.

 

 

 

Foarte mult ma folosesc de google earth pentru studierea terenului astfel incat sa imi pot da seama de cum bate lumina si cum trebuie sa ma pozitionez raportat la geografica locului. In rest ca orice alt fotograf de peisaj dedicat mai folosesc filtre ND si de polarizare pentru a obtine efectele dorite in functie de situatia in care ma aflu.

 

 

Victor: ”Urmatoarea destinatie pentru mine va fi Scotia in octombrie. Cum sunt un pasionat al tarilor nordice imi doresc sa vizitez si aceasta tara cara are de oferit multe, pe langa castele si fortarete extrem de pitoresti, paduri cu copaci foarte spectaculosi, iar culorile toamnei amplifica cel mai bine frumusetea acelor locuri deosbite.

 

  © Toate imaginile apartin lui Victor Emilian Baldea

norvegia, ture foto, mirrorless, nikon z8, fotografie de peisaj, victor emilian baldea, peru, kyrgyzstan



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Daca sunteti pasionati de calatorii sau fotografi entuziasti, sunteti influenceri sau creatori de continut video, Nikon Z50 este alegerea perfecta pentru cei care isi doresc esente tari in sticlute mici. Noul aparat Nikon Mirrorless cu sensor APSC,...
citeste tot
Locul desfasurarii evenimentului -  ARHIPELAGUL LOFOTEN Tema propusa - fotografie de peisaj si fotografie de calatorie Data desfasurarii 4 - 14 Martie  2020 (11 zile) Locuri disponibile - 6 PRET 1200 Euro        ...
citeste tot
Bucuresti, 25 iulie 2018 – SKIN, unic importator Nikon in Romania are placerea sa anunte dezvoltarea de catre Nikon a unui aparat foto mirrorless in format FX – cu fotografiere pe intregul cadru – si a unor obiective...
citeste tot
Calatorie in Tinutul Fiordurilor   Sunt convins ca multi iubitori ai fotografiei cunosc faptul ca o calatorie dedicata fotografiei de peisaj necesita multa documentare asupra locurilor ce urmeaza sa fie fotografiate. Planurile pentru calatoria...
citeste tot
– Myanmar?! Da’ unde vine, frate, asta? mi-a spus, nedumerit, vara-mea, cand a auzit care este urmatoarea mea destinatie de vacanta.    – Vrei sa pleci in My-an-mar?! Acolo unde se omoara aia in strada? Pai ei nu stiu...
citeste tot
  Ninge de mai bine de doua saptamani. Aproape neincetat. Parca ar fi sfarsitul lumii. Uneori mai domol, cu fulgi mari si jucausi, alteori in rafale de vant cumplite. Ninge chiar si pe orizontala. Nu pare vremea in care sa vrei sa iesi afara din...
citeste tot
Ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu organizeaza in aceasta toamna o serie de 4 workshop-uri si seminarii foto:       1. Seminar foto Bucuresti, 3-4 octombrie 2. Tura foto in Dolomiti, 7-13 octombrie 3. Workshop foto la Sf. Ana, 16-18...
citeste tot
Fotografii Laurentiu Pavel si Dorin Bofan s-au intors cu imagini si un clip din tinuturile nordice, mai precis vestul Norvegiei. Au trecut prin mai multe parcuri nationale unde toamna este bine reprezentata de mesteceni si vegetatia alpina....
citeste tot
Drumul ne trece de cercul polar, de Laponia, de primele fiorduri ale Norvegiei, iar in final dupa cateva poduri si tunele suntem in Lofoten. Iesim repede de pe drumul principal, ne abatem printre niste casute si coboram pe plaja. Valurile inspumate...
citeste tot
De o buna bucata de vreme imi propusesm sa ajung in nordul Europei, zona care mi se parea indeparata si fantomatica, senzatie alimentata de mitologia nordului, de Valhalla si Kalevala, de Odin si corbii sai. Am inceput sa ma documentez despre zona de...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.