Magic Morocco - cu Gina Buliga si Bogdan Comanescu
Calatoria fotografilor Gina Buliga si Bogdan Comanescu continua in Maroc. Haideti sa aflam chiar de la ei povestea calatoriei si sa ne bucuram de fotografiile realizate:
Dupa Cuba, am continuat aventura in Maroc in echipa cu Bogdan Comanescu. Am fost sustinuti si de data asta de Nikon cu 4 echipamente: Nikon D600, Nikon D750, Nikon D4S, Nikon Df.
Cine ne aude ne intreaba ce mai cautam in Maroc, sunt atatea destinatii in care am putea sa mergem… atatea locuri. Am putea daca ne-am plictisi de tot ce e minunat in Maroc! Dar acest lucru nu s-a intamplat iar cu fiecare calatorie totul este schimbat, ca si cum locul ne ofera din ce in ce mai mult.
De data asta desertul Merzouga ne-a primit cu o mica furtuna de nisip minunata, o atmosfera de neuitat. Aparatura Nikon rezista.
Am avut locatii incredibile, ca de fiecare data de altfel: Fes Medina, Orasul albastru Chefchaouen, Orasul Merzouga si desertul Sahara.
Micul Sala jucandu-se printr-una din odaile casei sale de la marginea desertului. O casa rudimentara dar curata,
in care isi duce viata o familie de tarani crescatori de capre. 17 aprilie 2015. Nikon D750 + NIKKOR AF-S 28mm f/1.8G
Am aterizat in Fez, dupa o escala lunga in Bergamo, dar frumoasa in felul ei. Bergamo este un orasel in care merita sa stai cateva zile.
After lunch... Bergamo, Italy. Nikon D750 + NIKKOR AF-S 70-200mm f/4G ED VR
“Fezul, in care m-am simtit cumva ca acasa, asteptand sa vad portile Medinei, loc in care ne-am plimbat ca nebunii cu aparatele de gat. Ca de fiecare data suntem “sub raza“ si am avut parte de o vreme frumoasa si de colegi frumosi si pasionati. Fezul este inima simbolica a Marocului, localnicii spun ca aici exista un labirint de 9000 de stradute.” - Gina Buliga
Despre prelucrarea pielii - Fes, 18 aprilie 2015. Nikon Df + NIKKOR AF-S 16-35mm f/4G ED VR
“O locatie impresionanta din toate punctele de vedere este vopsitoria Chouaras, un loc fotogenic, dar cu un miros neplacut. Insa noi, pasionatii de fotografie, din momentul in care am intrat in procesul de creatie, nu am mai simtit niciun miros. La intrare primesti si frunze de menta.Dupa parerea noastra vopsitoria este un loc ce nu trebuie sa il ratezi daca ajungi In Fez. Vopsitoriile si tehnica lor de lucru nu s-a schimbat aproape deloc din evul mediu.” - Gina Buliga
Abdul si Marja, doi muncitori veseli si primitori din pielaria din Fes. M-am simtit foarte bine la ei, am discutat, evident mai mult prin semne, si am baut un ceai. Muncesc de o viata in pielarie si sunt multumiti de viata pe care o duc.
Fes, 18 aprilie 2015. Nikon D4s + NIKKOR AF-S 16-35mm f/4G ED VR
“Medina Fezului este ca un labirint de stradute inguste, mult mai inguste decat in Marrakesh. Stradute pline de tarabe de condimente, mancare de strada traditionala marocana, mici ateliere de pielarit sau mestesugarit in metal. Prin tot acest „centru comercial” organizat la fel ca acum 1000 de ani, circula oameni, biciclete, motorete si nelipsitii magari incarcati cu piei, haine sau baxuri de apa, care si in ziua de astazi reprezinta cea mai eficienta forma de transport pe acele stradute inguste si intortocheate. Daca inchizi ochii pentru un moment, incerci sa iti inchipui cum a fost cu cateva secole in urma aceasta lume araba. Cand ii deschizi, facand abstractie de cateva elemente ce tradeaza timpul, poti intra in acea lume de acum cateva sute de ani, lasandu-te dus de inspiratie si dand frau liber creativitatii vizuale. Pentru mine Fez-ul a ramas cetatea galben-maronie, cu mesteri ai pielii si ai tablei, cu forfota comerciantilor, din care in anumite zone mai razbat lovituri de ciocan si copite de magari pe pavajul strazilor inguste. Lumina pe aceste stradute variaza de la zone luminate puternic (in general doar de sus), la zone intunecate unde se creaza o atmosfera de crepuscul si unde intrezaresti doar siluete, pe alocuri cu fante de lumina ce strabate prin usa vreunei pivnite. In aceasta ultima situatie este foarte frumos sa creezi cadre cu siluete si cu pete de lumina ce dau un farmec aparte situatiilor si expresiilor personajelor. Aceasta atmosfera „intunecata” a orasului m-a fascinat: petele de lumina, peretii care se transforma in blende perfecte pentru subiecte, stradutele inguste si serpuite te indeamna sa cauti compozitii si sa astepti situatii, subiecte, care sigur nu vor intarzia sa apara.
Locuri speciale mi s-au mai parut brutariile cu cuptoarele lor construite la subsol, cat mai aproape de pamant si vopsitoria de piei cu incaperile in care am descoperit muncitori primitori.” - Bogdan Comanescu.
In piata mesterilor in fier si table Fes, Maroc. Nikon D750 + NIKKOR AF-S 300mm f/4D IF-ED
“De data asta a fost o tura care mi-o doream foarte tare: sa introducem desertul intre doua locatii faine, una mai dark cum e Fez-ul si una minunat de albastra Chefchouene, si s-a intamplat! (intr-o alta tura facand doar Fez Si Orasul Albastru)”. Gina Buliga
into the blue…
“CASUTELE DIN POVESTI EXISTA SI IN REALITATE
Chefchaouen are origini spaniole, si asa iti explici mai bine senzatia de familiaritate a locului si aerul relaxat ce-l percepi. In trecut, locul era considerat un orasel sacru, iar acest lucru se simte si acum in aer… Turistii sunt la orice pas, desi nimic care sa se compare cu numeroasa lor prezenta din orasele imperiale. Chefchaouen ii intampina cu o multime de mici hoteluri, cu ateliere pline de panze, tesaturi, cosuri, mirodenii sau stofe, cu un muzeu plin de colectii de dantele si porturi traditionale. Impreuna cu Bogdan si ceilalti prieteni am umblat pe strazile orasului albastru, fiecare gasindu-si propriile povesti.” - Gina Buliga
Into the blue. Chefchaouen, 20 aprilie 2015. Nikon D4s + NIKKOR AF-S 70-200mm f/4G ED VR
“Medina Chefchaouen-ului, imbracata in culoarea sa dominata - albastru, uneori cu diferite nuante, creaza un “stindard” al orasului ce poate fi recunoscut in fiecare coltisor ascuns. Originalitatea oraselului este amplificata si prin arhitectura cu influenta spaniola, diferita de cea din restul oraselor pe care le-am vizitat. Lumina pe aceste stradute iti inspira un loc de visare, de parca ar fi un oras construit undeva sus pe cer. Constrastele de lumina sunt fascinante dupa rasarit si inainte de apus, atunci cand de sus patrund razele aurii ale soarelui, iar peretii reflecta o lumina usor rece, albastruie. Spatiile sunt mai aerisite si mai linistite in general, comparativ cu Fez-ul, fiecare avand charmul sau.” - Bogdan Comanescu
“Daca ar fi sa ma gandesc mai bine, desertul e cel care m-a readus in Maroc, nu puteam sta mult pe loc. Din partea desertului am simtit de fiecare data o chemare incredibila”. Gina Buliga
Mohamed – ingerul desertului
Back to the roots, cum spune micul album semnat de noi, fotografii romani. La Merzouga esti imbiat sa te ratacesti si sa te regasesti, sa visezi si sa te trezesti, sa asculti si sa nu vorbesti, sa privesti si sa multumesti.
Desertul ne-a aratat de data asta o alta fata, o furtuna de nisip la apus in drum spre tabara, o atmosfera de neuitat, o armonie cumva in tot acel haos in care ne aflam! E atat de fain cand dupa stres si agitatie, se asterne pacea peste noi, la apus.
“Fotografia a aparut in viata mea cu mult timp in urma, dar de 6 ani m-a ajutat sa vad mai departe, sa prind aripi, mi-a luminat inima si am descoperit ca asta iubesc sa fac, din tot sufletul! E modul in care ma exprim cel mai bine, este magic!!!
Magia o simti, momentul bun la fel, il simti. Opresc timpul. Sunt cadre care ma fac fericita si imi lumineaza viata. Pasiunea pentru fotografie este o mare iubire care nu se va termina si pe care sper sa o transmit mai departe. Cel mai mult imi place sa fotografiez copii. De la copii am invatat ca suntem fericiti atunci cand nu ne propunem sa cautam fericirea. Si de cele mai multe ori fericirea este chiar langa noi, desi uneori nu o vedem!” - Gina Buliga
“Calatoria in Maroc a fost pentru mine o dorinta mai veche ascunsa pe undeva. Dupa ce am ajuns acolo pentru prima oara, am stiut ca ma voi intoarce acolo cu siguranta! Iar momentul in care am vazut Sahara, a fost din punct de vedere fotografic cel mai puternic moment: eram cu aparatul si realizam ca in orice parte ma uit totul este magnific si legat de lumina. Dupa rasaritul soarelui, sus pe dune, lumina se schimba in fiecare minut... Magic! You only need the light! Nu mai povestesc mai mult, las fotografiile sa vorbeasca...” - Gina Buliga
Let the beauty of what you love be what you do...
“Lucrez mult pe partea umana (portrete de viata, fotoreportaj), incerc sa transmit prin fotografie mai cu seama povestile oamenilor si sa descriu lumea lor. Oamenii pot fi foarte frumosi! Ma fascineaza frumusetea sufletului omenesc, natura si mai ales omul integrat in natura. Imi place sa intalnesc oamenii in viata lor de zi cu zi, sa ajung sa-i cunosc, sa le aflu bucuriile si necazurile, sa aflu modul in care vad ei lumea, sa le descopar filozofia lor de viata. Multe din fotografiile mele reprezinta si experientele pe care le-am trait eu, experiente ce devin fragmente din viata mea, multe de nepretuit.
Nu am o definitie exacta a stilului meu fotografic, directia este in spre fotojurnalism documentar. Folosesc de asemenea elemente de portret, peisaj si fotografie de strada.
Imi place mult sa calatoresc, asta nu atat pentru arhitectura, monumentele sau clima locurilor, ci pentru oamenii de diferite culturi, prin care si elementele anterior enumerate castiga semnificatie.” Bogdan Comanescu.
Fes Medina:
Desert Merzouga Sahara:
Chefchaouen:
maroc, bogdan comanescu, gina buliga, chefchaouen
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot