Manual Viewer 2 - cum sa aveti manualul Nikon tot timpul la voi
Zilele acestea Nikon a lansat online, in magazinul Google Play, o aplicatie denumita Nikon Manual Viewer 2, disponibila deci pentru platforma Android.
De fapt, aplicatia respectiva, sub numele de Manual Viewer, era deja disponibila inca de la finalul anului 2011 pentru platformele mobile si dispozitivele inteligente care functioneaza pe iOS, insa a fost pusa la dispozitie si pentru platforma Android abia la inceputul acestei luni. Ne bucura acest fapt, consideram ca este o aplicatie foarte utila posesorilor de echipamente Nikon si de aceea ne-am gandit sa v-o prezentam.
Nikon Manual Viewer 2 este o aplicatie care se instaleaza gratuit din oricare din cele doua magazine de aplicatii amintite mai sus, iar prin intermediul ei putem descarca manualele in format PDF, la rezolutie foarte mare, ale celor mai noi si populare modele de aparate foto digitale Nikon, Nikon 1, blituri si alte accesorii, ale unor modele COOLPIX, dar si manuale pentru utilizarea unor software-uri create de Nikon. Manualele pot fi descarcate de asemenea gratuit si dupa descarcarea pe smartphone-ul sau tableta personala, raman stocate pe dispozitiv si sunt disponibile oricand pentru consultarea offline, fara a mai avea nevoie de o conexiune la internet. Astfel, ne poate fi de un real ajutor atunci cand suntem plecati undeva pe teren, la o sedinta foto, si avem nevoie sa gasim rapid detalii despre o anumita setare a aparatului sau accesoriu foto, pe care nu ne-o amintim la momentul respectiv.
Va recomandam sa fiti conectati la o retea Wi-Fi atunci cand descarcati manualele, pentru ca in general au dimensiuni de peste 10MB si v-ar putea consuma destul de mult din traficul de internet inclus in abonament sau pre-pay.
De asemenea, aplicatia functioneaza cel mai bine cu versiuni de Android de minimum sau peste Android 2.3.3.
Dar sa incepem cu instalarea ei si apoi va vom demonstra cum se utilizeaza. Vom face acest lucru cu un telefon ce utilizeaza platforma Android.
Pe tableta sau smartphone-ul dvs. ce functioneaza cu Android, accesati Magazinul Google Play. Cautati “nikon manual viewer 2”. Va va aparea o noua pagina, care contine un sigur rezultat si care este chiar aplicatia care ne intereseaza. Apasati pe simbolul grafic mare si se va deschide chiar pagina unde putem vedea capturi de ecran cu detalii cum arata aplicatia, apoi mai avem specificatii ale acesteia, respectiv descrierea, si sugestii de alte aplicatii create de Nikon.
Apasand pe butonul “Instalati”, se deschide o fereastra de tip pop-up unde ne sunt cerute permisiunile necesare instalarii cu succes a aplicatiei si de care are nevoie pentru a rula optim. “Acceptati” toate permisiunile solicitate, iar aplicatia se va descarca si instala automat. Putem inchide Magazinul Play si vom observa ca a fost creata o comanda rapida “ManualViewer”, de unde putem accesa aplicatia propriu-zisa.
La pornire, ni se va solicita sa alegem limba in care vrem sa folosim aplicatia, si putem alege din limbile germana, engleza, spaniola, franceza, italiana, rusa, chineza si japoneza. Vom selecta limba engleza. Precizam ca acestea sunt deocamdata limbile in care sunt disponibile manualele spre descarcare, si exista posibilitatea ca ulterior aplicatia sa primeasca actualizari pentru utilizarea in mai multe limbi.
Pentru inceput ni se deschide direct pagina de unde putem descarca manualele, pentru ca aplicatia nu vine cu manuale pre-instalate, ci trebuie sa alegem noi ce dorim sa descarcam pe propriul dispozitiv. Putem observa ca in aceasta pagina avem patru taburi in partea de sus, de unde putem selecta categoria de manuale care ne intereseaza, respectiv aparate foto DLSR, gama Nikon 1, blituri si kituri de iluminare artificiala, sau un ultim tab unde vom gasi alte manuale pentru aparatele foto, mai specifice, cum ar fi “Setting Guide” pentru D4, “Technical Guide” sau “D-Movie Setting” pentru D800 si D800E, pentru unele aparate compacte din gama COOLPIX, sau chiar pentru softul ViewNX 2.
Haideti sa selectam pentru descarcare manualul pentru Nikon D7100. Va aparea o noua fereastra de tip pop-up care ne va cere sa confirmam faptul ca vrem sa efectuam descarcarea. Apasam pe OK si incepe descarcarea fisierului PDF. Viteza de descarcare depinde de cat de mult sunt utilizate serverele Nikon, dar si de viteza pe care v-o permite reteaua mobila sau wireless la care sunteti conectati.
Odata descarcat manualul ales, aplicatia deschide pagina “biblioteca”, unde sunt afisate sub forma unor carti mici manualele descarcate. Uitandu-ne la pagina respectiva, putem observa cateva butoane in partea de sus si jos. Sus avem butoanele de selectare a modului de vizualizare, ca grila cu imagini mici sau ca lista, butonul de editare a manualelor descarcate, pe care le putem sorta sau sterge dupa preferinta; in partea de jos exista in stanga butonul de accesare a setarilor aplicatiei, iar in dreapta butonul de accesare a paginii de unde selectam si descarcam manualele dorite.
Sa ne uitam putin in setarile aparatului. Avem mai multe optiuni: de alegere a limbii in care folosim aplicatia si in care descarcam manualele; apoi putem selecta o imagine de fundal pentru aplicatie, fie din cele incluse fie din imaginile disponibile pe dispozitivul nostru; mai avem o pagina cu detalii despre aplicatie si cu indicatii de utilizare a acesteia; o pagina de notificari si inca una in care putem afla ce versiune e aplicatia instalata.
Intorcandu-ne in pagina “biblioteca”, selectam un manual pe care vrem sa-l vizualizam. Imediat se deschide interfata de vizualizare a fisierului PDF de mare rezolutie. Pentru navigarea prin paginile manualului avem mai multe optiuni: putem trage pur si simplu paginile cu degetul si sa le glisam spre stanga sau spre dreapta, sau mai avem in partea de jos o bara si un buton de avansare, pe care il putem trage sa ajungem la sectiunile care ne intereseaza.
Precizam ca peste manual se suprapune o interfata minimalista de utilizare, insa aceasta apare doar atunci cand atingem ecranul cu degetul, iar in restul timpului se retrage in sus si in jos. In partea de jos a interfetei exista, pe langa bara si butonul de derulare a paginilor, cinci butoane foarte utile, intre care il remarcam pe cel mai mare, din partea dreapta, si prin intermediul caruia accesam un meniu rapid al continutului, tot de tip pop-up. Aici apar doar capitolele mari ale manualului, iar cele care au mai multe sub-capitole sau pagini, au in dreptul lor un semn “+”; accesandu-l, ajungem exact acolo unde ne dorim.
Celelalte butoane sunt la fel de interesante. Astfel, primul buton din stanga ne ajuta sa scriem notite, care sunt salvate sub forma unor semne de carte, si pot fi apoi accesate de la cel de-al doilea buton; dand click pe denumirea notitei suntem dusi direct la pagina in care a fost creata, iar daca dam click pe sageata din dreapta se deschide notita si putem s-o editam ulterior. Bineinteles ca putem sa stergem una sau mai multe notite de la butonul “Edit”.
Mai avem un buton lupa, care ne ajuta sa gasim rapid informatia dorita; daca tastam de exemplu “autofocus”, aplicatia cauta cuvantul respectiv in tot manualul si ne afiseaza o pagina cu toate rezultatele in care l-a gasit.
Iar butonul “a, b, c” ne afiseaza pagina “Index”, cu toate cuvintele-cheie, specificatiile tehnice sau diversele functii ale aparatului, cu precizarea paginii sau paginilor unde gasim informatii despre acestea; numarul paginii este sub forma de legatura directa spre pagina/paginile unde apare termenul corespunzator.
Langa bara de derulare a paginilor exista si un buton “Inapoi”, care ne ajuta sa ne intoarcem la pagina vizitata anterior.
Cam acestea sunt functiile si dotarile aplicatiei Nikon Manual Viewer 2. Va recomandam s-o utilizati, penntru ca nu se stie niciodata cand aveti nevoie sa aflati informatii despre o functie sau setare a aparatului si nu aveti posibilitatea sa consultati manualul printat.
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Redescopera bucuria de a te juca. NIKON lanseaza aparatul foto mirrorless Z50II cu format DX
citeste tot
NIKON anunta dezvoltarea modelului NIKKOR Z 28-135mm f/4 PZ: pentru creatorii de materiale video
citeste tot
Arta Fotografiei si a Videourilor Wildlife - Seasons - A short wildlife story in four acts, by Razvan Alexandru Duta
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot