Maramuresul Fotogenic in Tara Lapusului, de Gabriel Motica
Tara Lapusului este o regiune geografica si etno-culturala romaneasca din partea de nord-vest a depresiunii Transilvaniei, in sudul judetului Maramures. Este asezata intr-o depresiune intramontana, care se sprijina, la nord, de muntii vulcanici ai Tiblesului, ai Lapusului si Gutaiului si se deschide la sud, peste Podisul Boiului si Culmea Breaza, spre valea Somesului. Editia din acest an al Maramuresului Fotogenic s-a desfasurat in Tara Lasusului, iar participantii au avut ocazia sa testeze echipamente foto Nikon, aparate foto DSLR si mirrorless.
Povestea Tarii Lapusului este una a lemnului si a produselor forestiere. La aceasta editie ne-am adunat cam 30 de fotografi din diverse zone ale tarii. Evenimentul a coincis cu sarbatoarea Baloanelor astfel ca posibilitatilor fotografice au fost foarte variate.
Zona etnografica este un teritoriu ale carui contururi geografice pot fi precizate si care se caracterizeaza prin trasaturi distincte ale culturii populare. Cei care traiesc in aceste zone si le vad dinauntru, le numesc Tari. Pentru acestia Tara nu este numai un teritoriu delimitat, este inainte de toate o entitate spirituala in care oamenii au aceeiasi imagine despre lumea din afara, aceleasi norme intre relatiile dintre ei, aceleasi comportamente. O Tara este pentru ei o stare de constiinta, este identitatea pe care o pretuiesc si de care sunt mandrii.
Portul lapusean, elegant, sobru, expresiv, cu o identitate si individualitate proprie, prezinta si unele influente ale portului din Bistrita Nasaud cu care se invecineaza. Are caracteristici deosebit de interesante, unele atestand un substrat foarte vechi, altele o puternica nota de originalitate si o vadita forta creatoare. Armonia ornamentelor, bogata lui policromie, distinctia liniei si eleganta simplitatii, confera un statut aparte portului popular lapusean si o valoare etnografica si artistica deosebita, atribuindu-i o inconfundabila originalitate si unicitate in ansamblul portului popular romanesc. Noi am avut placerea de a petrece o zi intreaga la Casa Muzeu Rogoz si de a-l surprinde pe indelete.
Vatra de veche traditie culturala romaneasca, Tara Lapusului pastreaza un numar impresionant de monumente medievale din lemn, exemplare importante ale genului. Prin valoarea arhitecturii, frumusetea si complexitatea decorului, iconografia lucrata cu maiestrie de mesteri iscusiti, la care se adauga valoarea obiectelor de cult, ele impresioneaza profund.
Tara Lapusului ofera peisaje care iti taie repiratia, dar este ceva mai presus decat legile naturii: intalnirea cu oamenii locului, cu modestia lor, cu bunul lor simt si cu respectul pe care-l au fata de straini. va lasam in continuare sa vizualizati imaginile realizate in timpul intalnirii fotografice.
testare, maramures, nikon, z7, z6
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Patrundeti in inima scenei cu NIKKOR Z 14-30mm f/4 S, noul zoom cu unghi ultra-larg
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Nikon prezinta noul sistem cu montura Z si lanseaza doua aparate foto mirrorless FX: Z 7 si Z 6
citeste tot