NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR testat de Ricci Chera de la Nikon School
Instructorul de la Nikon School si fotograful de fauna salbatica, Ricci Chera, a fost printre primii care au folosit noul NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR. Nikon l-a insotit intr-o excursie de observare a pasarilor la coasta, pentru a fotografia totul, de la pasari gannets care zboara, la puffinii timizi, folosind acest super-teleobiectiv zoom accesibil si agil. Iata cum s-a descurcat.
Primele impresii. La prima utilizare a obiectivului 180-600mm, am observat ca era foarte bine echilibrat, cu greutatea distribuita in principal in centrul obiectivului. L-am montat pe noul meu Nikon Z8 si am scos colierul detasabil pentru trepied. Ca ansamblu, s-a simtit foarte confortabil pentru fotografierea din mana. De asemenea, dispunerea controalelor este foarte similara cu cea a altor obiective cu montura Z de la Nikon, ceea ce il face usor de utilizat imediat.
Cele mai bune utilizari. Intervalul de distanta focala de 180-600mm ofera o flexibilitate si creativitate uriasa pentru multe tipuri de fotografie. Totusi, acest obiectiv va fi utilizat in principal de fotografii pasionati de fauna salbatica, aviatie si sport. Fiind fotograf de fauna salbatica, a fost perfect pentru mine sa ies si sa fotografiez pasari. Distanta focala de 180 mm este suficient de larga pentru a umple cadrul cu subiecte mai mari sau pentru subiecte care se apropie neasteptat. Iar distanta de 600mm este ideala pentru subiecte mici si sperioase, cum ar fi pasarile si mamiferele. Este, de asemenea, excelent pentru subiectele la care nu poti ajunge fizic, cum ar fi avioanele sau masinile de pe o pista de curse.
Performanta in scenarii reale. Am luat NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR intr-o excursie recenta la coasta, montat pe Nikon Z8, pentru a fotografia pasari marine. Ziua a inceput cu ceata, iar cand ceata s-a ridicat, cerul a devenit senin, oferind conditii variate de lumina pentru testare. Trei aspecte mi-au atras atentia:
Capacitatea de a mari/micsora rapid. Inelul de zoom are o cursa foarte scurta, necesitand doar o rotire de 70° pentru a trece de la 180mm la 600mm, ceea ce face o diferenta semnificativa in cazul subiectelor foarte rapide si imprevizibile. Pasarile se misca adesea direct spre tine sau se indeparteaza rapid.
Viteza de focalizare rapida si precisa. Un obiectiv de acest tip este adesea folosit pentru capturarea subiectelor care se misca rapid si imprevizibil, asa ca o focalizare rapida si precisa este esentiala. Obiectivul focalizeaza rapid, poate trece cu usurinta de la un subiect la altul si, chiar daca subiectele se apropie mult, poate focaliza la o distanta de 1,3 m. Imaginile sunt foarte clare.
Calitatea imaginii. Obiectivul foloseste un element asferic si sase elemente din sticla ED pentru a combate aberatiile cromatice, ceea ce inseamna ca pastreaza o calitate excelenta a imaginii pe tot intervalul de zoom. Obiectivele cu distante focale mari pot avea probleme de vignetare, insa designul acestui obiectiv a fost conceput pentru a reduce acest efect.
Utilitatea pentru video. Ca toate obiectivele, NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR este proiectat cu gandul si la filmare. Butoanele de control sunt fluide si silentioase, eliminand zgomotele nedorite la inregistrare – un aspect deosebit de util pentru filmarea faunei salbatice. Obiectivul este proiectat pentru a limita „focus breathing” si reduce variatiile de expunere la ajustarea diafragmei in timpul inregistrarii video.
Sfaturile esentiale ale lui Ricci Chera
- Nu uita ca este un zoom! Obiectivul ofera o distanta focala foarte mare de 600 mm, asa ca este comun sa vezi fotografi folosindu-l mereu la 600 mm. Nu uita sa ajustezi zoomul pentru a obtine o imagine mai larga sau pentru a surprinde mediul in care se afla subiectul. O imagine cu un animal in habitatul sau poate spune o poveste mai complexa decat un cadru foarte strans. De asemenea, obisnuieste-te sa folosesti inelul de zoom – capacitatea de a mari sau micsora rapid poate face diferenta in surprinderea unui subiect imprevizibil.
- Foloseste butoanele functionale. Butoanele personalizabile de pe obiectiv sunt adesea rezervate pentru modelele mai scumpe, dar Nikon le-a pastrat pe acest obiectiv, ceea ce este fantastic la acest pret. Aceste butoane pot fi utilizate pentru diverse functii utile, cum ar fi:
- Schimbarea modurilor de focalizare automata
- Activarea focalizarii automate
- Stocarea pozitiilor de focalizare
- Rechemarea setarilor de viteza a obturatorului, diafragmei si ISO-ului
- Nota: Unele functii sunt dependente de corpul camerei.
- Extinde distanta focala cu un teleconvertor. Daca simti ca nici 600 mm nu este suficient, poti extinde distanta focala a obiectivului 180-600mm cu un teleconvertor Z mount de 1.4x sau 2x. Acesta poate creste distanta pana la 1200 mm, ideal pentru subiectele foarte indepartate.
Ce imi place la acest obiectiv? NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR este un obiectiv fantastic pentru fotografii pasionati de fauna salbatica. Fiind fotograf de fauna salbatica, este minunat sa vad obiective care permit tot mai multor fotografi sa captureze imagini excelente ale faunei din jurul lor. In mod normal, obiectivele de 600mm sunt rezervate pentru modelele mai scumpe, dar acesta permite multor fotografi sa obtina acele cadre uimitoare si cred ca va deveni un obiectiv preferat pentru multi.
nikon romania, nikon school, nikkor z, 180-600mm, ricci chera, review obiectiv
citeste tot
citeste tot
Primul fotograf roman prezent, in mod oficial, la DAKAR RALLY - Irina Petrichei, Creator Z Nikon Romania
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Workshopul de fotografie de nunta in destinatie, cu Creatorul Nikon Z8 Ionut Poptelecan - impresiile participantilor
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Nikon Romania se alatura fotografului Mihai Moiceanu in prima expeditie fotografica de trekking in Himalaya
citeste tot