21 octombrie 2016

Nikon D5300 - companionul de incredere! Review de Dorin Balanescu

In acest articol, cu intarziere din pacate, va voi povesti simplu despre scurta mea relatie cu Nikon D5300, care s-a dovedit a fi o minunatie de aparat de fotografiat!

 

In vara care s-a incheiat, am efectuat o tabara in zona Mehedinti – Caras-Severin si o excursie in zona Buzau. Daca nu ati ajuns pana acum, trebuie sa mergeti de indata, mai ales ca a venit toamna cu ale ei frunze ruginii si mixuri minunate de culori pastelate. Asa ca m-am intrebat cu ce aparat de fotografiat as putea capta imaginile din periplul meu prin acele zone, avand nevoie de un aparat micut, dotat, si care sa aiba o plaja dinamica a expunerii plus o gama cromatica de incredere. Si, curiozitatea m-a impins spre Nikon D5300 si al sau obiectiv de kit 18-55 mm VR, aparat pe care l-am si primit spre testare de la Nikon Romania, cu sprijinul dlui. Manager NPS – Olaru Mihai, caruia ii multumesc si pe aceasta cale.

 

Pe scurt, amintesc cateva specificatii care il fac interesant pentru a fi utilizat in excursii, vacante si proiecte personale:

  • senzor cu factor de crop (APS-C) de 24 de megapixeli fara filtru antialiasing ceea ce conduce la detalii uimitoare;
  • tehnologie Wi-Fi si GPS incorporat;
  • monitor LCD de inalta rezolutie si cu unghi variabil, de 3,2″;
  • sistem AF cu 39 de puncte din care 9 in cruce.
  • filmare Full HD (1920 x 1080 la 60, 50, 30, 25, 24 fps).

 

Pe parcursul utilizarii acestui aparat de fotografiat (atat in Galati cat si in tabara ori excursia din zona Buzaului), am captat doar imagini RAW pe care, ulterior le-am prelucrat cu softul Nikon CaptureNX-D. Ideea de baza a fost aceea ca mi-am dorit sa pot fotografia linistit in lumina naturala fara sa utilizez obiective cu diafragma foarte deschisa sau lumina ajutatoare a blitului si sa ma bucur de fotografiat. Era totusi vacanta si nu voiam sa-mi incarc rucsacul inutil cu aparatura scumpa si performanta ori sa stau „paznic la echipament”!

 

In linii mari, voi aborda doua directii esentiale de avut in vedere atunci cand dorim sa ne cumparam un aparat de fotografiat:

  • Cat de larga este plaja dinamica a expunerii pe care o poate acoperi senzorul incorporat prin captarea unui singur cadru, cadru care ulterior va fi editat digital pentru recuperarea anumitor detalii din umbre sau lumini, la care se adauga posibilitatea mentinerii unei game de culori cat mai largi in urma unei editari la limita.
  • Cat de bine sta la sensibilitatea ISO, fapt care ar putea sa ne scuteasca de foarte multe ori de transportarea unui trepied sau de folosirea unor lumini suplimentare.

 

In ceea ce priveste capabilitatile sistemului de autofocalizare, tinand cont ca aparatul se adreseaza categoriilor de utilizatori normali si in mod special ca aparat personal – bun la toate, nu voi insista asupra acestui fapt desi sistemul de AF este foarte capabil, mai ales in modul AF-S.

 

 

Plaja dinamica

 

Am ramas placut impresionat de intervalul larg cuprins si mai ales de capabilitatea senzorului de a retine o gama cromatica cat mai realista in urma unor editari cat mai agresive.

 


 

 cadru captat in intunericul deplin al padurii!

 

 

 

expunere pentru a mentine detaliile pe cer apoi recuperate umbrele in editarea digitala, utilizand softul Capture NX 2.

 

 

 … expunere in lumina directa si dura a soarelui, balans de alb pe „Lumina de zi”

 

 

Urmatoarele doua cadre reprezinta un colaj inainte si dupa editare a unui jpeg editat din NEF (RAW-ul proprietar Nikon). Se observa cu usurinta cat de multe detalii se pot recupera in urma editarii din zona umbrelor, ceea ce ne scuteste de tehnica folosirii HDR-ului sau a pseudo – HDR-ului.

 

 

 

 

Sensibilitatea ISO 

 

Cu cei 24 de megapixeli struniti de procesorul de imagine Expeed 4, avem posibilitati marite de a jongla in timpul captarii unei fotografii:

 

Prima, demna de remarcat, este aceea ca, desi are atat de multi megapixeli, sensibilitatea ISO se prezinta foarte bine chiar si la cote inalte. Recunosc ca nu am urcat mai sus de ISO 3200 si nu pentru ca o valoare crescuta ar fi fost dezastruoasa ci pur si simplu pentru ca mi-a fost suficienta aceasta valoare combinata cu sistemul VR integrat (de stabilizare al imaginii) al obiectivului.

 

A doua posibilitate de obtinere a unor imagini cat mai curate din punct de vedere al zgomotului de imagine prezent la valori crescute ale ISO, este procesarea ulterioara privind reducerea acestuia si, culminand, in ultima instanta, cu o redimensionare in sensul micsorarii imaginii, cei 24 de mp permitandu-ne din plin acest artificiu. Precizez ca asupra exemplarelor de mai jos nu s-a intervenit prin reducerea zgomotului in urma editarii sau prin redimensionare :

 

 

 ISO 1600

 

 ...si crop 100%

 

 ISO 3200

 

 si crop 100%

 

 … si crop 100%

 

 

 

 si crop 100%

 

 

 

 

 

 … si crop 100%

 

 

 

 

 

 

 

 … si crop 100%

 

 

 

 … si crop 100%

 

 

 

Cu Nikon D5300 am putut aborda aproape orice tip de fotografie, fie ea de detaliu, de peisaj sau arhitectura. Chiar si de portret. Insa, din pacate, nu am avut acceptul de a publica aici fotografiile realizate unui minor.

 

In privinta detaliilor, cei 24 MP fara filtru AA, ecranul rabatabil, NEF pe 14 biti precum si functia Live view, reprezinta o combinatie imbatabila!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obiectivul Nikon 18-55 mm VR este mai mult decat suficient pentru fotografia de arhitectura atat pentru un amator cat si pentru un pasionat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peisajul poate fi abordat relativ lejer si cu atat mai mult daca dispunem de un trepied si niscaiva filtre (polarizare circulara sau de densitate neutra), fiind suficienti cei 24 de MP iar lipsa filtrului Anti-aliasing binevenita:

 

 

 

 

 

 

 

 si crop 100%

 

 

 

 

 

 

 

In final, recunosc ca acest micut aparat are un potential enorm! Pe langa faptul ca este minunat ca aparat de fotografiat personal si pentru concedii/vacante, el se achita cu brio si in privinta executarii unor fotografii mai pretentioase, gen fotografie de studio, fotografie de stock si macro. Rezolutia impresionanta si mai mult decat suficienta, lipsa filtrului AA si culorile corecte il recomanda fara doar si poate.

 

Cei pretentiosi vor descoperi o sofisticata si foarte bine implementata functie de Auto-ISO, un buton customizabil, plus alte multe scurtaturi deja existente, ca si un menu customizabil in privinta accederii rapide asupra setarilor cel mai des folosite.

 

Acum fuguta, daca v-ati decis, mergeti repede si cumparati ultimele exemplare aflate in stoc!

 

 

Pe Dorin Balanescu il puteti contacta pe blogul sau

 

dslr, review, aparat foto, nikon, d5300, fotogratii



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
Mirel Sandu
Mirel Sandu a scris pe 14-11-2017 la 21:02
Astea sunt poze facute profesionist? Intreb ca sa fiu sigur. Eu aveam impresia ca arata altfel.
0
0

Articole similare |
Articole recente
Oameni buni! Va spun de la inceput ca m-am caznit sa caut un titlu pompos care sa va deschida irisul si sa va zgaraie placut timpanul incitandu-va si facandu-va curiosi. Nu am reusit sa o fac, iar “SUNT IN CAUTAREA MOMENTELOR” este...
citeste tot
Ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu a realizat testarea senzorului aparatului foto Nikon D500, noul varf de gama DX, la diverse valori de sensibilitate ISO. Va invitam sa vedeti testele facute si sa aflati concluziile sale:     ...
citeste tot
In perioada sarbatorilor de iarna, Gabriel Buse a avut ocazia sa testeze aparatul foto DSLR DX cu ecran tactil si unghi variabil, Nikon D5500. In 2015, Nikon D5500 a castigat premiile European Consumer DSLR Camera 2015-2016 in cadrul...
citeste tot
Nikon a anuntat astazi actualizarea firmware-ului aparatelor foto DSLR Entry Level D3300, D5300 si D5500 pentru a putea fi utilizate impreuna cu noile obiective cu motor pas cu pas, AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR si AF-P DX NIKKOR 18-55mm...
citeste tot
Bucuresti,  15 ianuarie 2016 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta noul varf de gama in format DSLR DX, Nikon D500, aparatul foto cu senzor CMOS de 20.9MP care imbina functionalitatea si performatele superioare intr-un un corp...
citeste tot
Nikon are placerea sa anunte ca dezvolta aparatul foto DSLR Nikon D5, care reprezinta generatia urmatoare de modele profesionale in format FX de la Nikon. De asemenea, se afla in proces de dezvoltare noul transmitator fara fir WT-6 si noul...
citeste tot
La finalul lunii septembrie am avut norocul sa ma aflu pentru cateva zile in New York, in prima mea calatorie in Statele Unite ale Americii. Aveam deja in cap imagini desprinse din tot felul de locuri care ma faceau si mai nerabdator sa descopar...
citeste tot
Nikon a castigat premiul „European Consumer DSLR Camera 2015-2016” pentru aparatul foto DSLR Nikon D5500 in cadrul premiilor EISA din acest an.    Premiul anuntat se adauga la succesul companiei Nikon in cadrul premiilor...
citeste tot
Bucuresti,  6 ianuarie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea noului varf de gama al aparatelor DSLR Nikon in format FX, modelul Nikon D4, care impune noi standarde atat in ceea ce priveste fotografia, cat si...
citeste tot
Bucuresti,  6 ianuarie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea noului varf de gama al aparatelor DSLR Nikon in format FX, modelul Nikon D4, care impune noi standarde atat in ceea ce priveste fotografia, cat si...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.