Peisaje romanesti in fotografiile lui Alex Robciuc
Alex Robciuc este fotograful ale carui fotografii, devenite virale pe internet, au atras tuturor atentia asupra frumusetii de basm a peisajelor romanesti. Nascut in Maramures intr-o zona pitoreasca ce i-a fost dintotdeauna sursa de inspiratie, Alex a dorit ca prin fotografie sa arate si altora frumusetea atemporala a acestor locuri:
Legatura mea cu fotografia a inceput foarte devreme, la inceput din curiozitate, fiind intrigat de primul aparat foto care mi-a picat in mana. Ulterior prin aprofundare si exercitiu, fotografia a devenit o pasiune, o predilectie pentru frumos, indiferent ca vorbim de un peisaj, un portret sau un eveniment de familie.
Peisajele romanesti, in special cele din Maramures mi-au fost aproape atat fizic cat si sufleteste si astfel ele au devenit baza portofoliului meu.
Majoritatea fotografiilor mele redau peisaje din zona Maramuresului, zona mea natala, locul de basm care m-a inspirat si mi-a oferit cele mai bune conditii pe care si le poate dori un fotograf in ceea ce priveste cadrul natural. Maramuresul are ceva magic, nu cred ca exista sat sau varf de munte care sa nu intrige si sa nu te provoace sa il privesti, ca pana la urma sa il admiri si sa vrei sa te reintorci acolo.
Locurile de aici sunt o mostenire aproape intacta si bruta, careia nimeni nu a reusit sau nu a vrut sa ii aduca schimbari radicale, o zona ce are un puternic caracter ancestral, si daca nu exagerez, are forta de a depasi cele patru dimensiuni. Spun asta pentru ca daca faci o plimbare mai indelungata si gasesti o zona asa cum am amintit mai sus, e foarte posibil sa ai senzatia ca nu mai esti sigur in ce timp te afli. Cum de e posibil ca unele lucruri sa stea pe loc in timp ce altele evolueaza? Si cel mai important, acest sentiment ciudat si dragut iti poate arata cat e de minunata viata atunci cand o descoperi cu adevarat.
Este foarte important sa promovam aceste locuri, atat pentru straini cat si pentru noi. Genul acesta de imagini iti raman in minte si fac mai mult decat o mie de cuvinte. Locurile din Romania de acest fel sunt multe si majoritatea usor accesibile. Fiecare din noi cunoaste locuri frumoase din Romania, ce merita vizitate si admirate. Cred ca avem o problema in a crede cu adevarat ca ele sunt deosebite si chiar de invidiat. Pentru a imbunatati acest lucru, ar trebui sa fim mandri de ceea ce avem si sa ne asumam Romania cu tot ce are de oferit. Maramuresul are locuri minunate si spectaculoase, pastrate astfel de oameni la fel de minunati si frumosi. In unele locuri ai sansa sa faci o calatorie in timp doar privind in jur.
Fotografia a fost la inceput o curiozitate, mai apoi un hobby, si ulterior, cand ceea ce am reusit sa realizez era cu adevarat ceea ce imi doream, a devenit pasiunea mea. Am primit primul aparat foto in copilarie, am fotografiat ca orice fotograf incepator tot ce imi iesea in cale si cautam sa obtin imagini cat mai interesante. In timp m-am documentat in ceea ce priveste fotografia, am cautat sa aflu reguli de baza si tainele ei ascunse.
De asemenea din punct de vedere tehnic am evoluat, cumparand primul DSLR, un Nikon model entry level, care mi-a fost cel mai bun prieten in drumetiile mele. Este vorba despre un Nikon D40 unul dintre cele mai versatile modele pentru incepatori la acea vreme. Ulterior, peste aproximativ 2 ani, am trecut la un model mai avansat, dar in acelasi timo am hotarat sa nu ma avant in gama profesionala a aparatelor foto, asa ca am achizitionat un Nikon D90, un aparat middle-level. Am simtit din plin beneficiile acestui aparat, pe care il folosesc si in ziua de azi pentru fotografia de peisaj impreuna cu un teleobiectiv NIKKOR AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G ED VR, un obiectiv NIKKOR AF-S 18-55 f/3.5-5.6G si un NIKKOR AF-S 50mm f/1.8G. Utilizez aceast set-up si acum deoarece imi place sa simplific acest capitol, cel al hardware-ului. In prezent activez si in zona fotografiei comerciale (fotografie de produs, wedding si corporate), domeniu in care lucrez bineinteles cu un set-up mai avansat, dar as dori sa nu intru in detalii, deoarece nu m-as incadra in tema acestui articol.
Revenind la evolutia mea ca fotograf, a fost intradevar nevoie de pasiune si munca, o doza de talent, pentru ca ochiul fotografului e cel mai important aspect in fotografie si bineinteles timp. Efortul meu a fost rasplatit dupa cativa ani cand am devenit cunoscut, sau viral daca vreti, si munca mea a aparut in intreaga lume dupa ce anumite site-uri, publicatii si editoriale precum Daily Mail, Daily Express, Corriera dela Sera, La Repubblica, Pravda El comercio, Associated Press, Yahoo, Microsoft Bing, Discovery România au preluat fotografiile mele de peisaj si portrete.
Portofoliul meu a fost construit si adunat in timp. Un fotograf de peisaj trebuie sa aiba rabdare, acuratete si cunostinte despre diferitele forme pe care le ia natura in cursul unui an, despre cat de folositoare iti poate fi lumina aleasa corect, despre importanta unui unghi ales corect in redarea fotografica a unui peisaj.
Inca din copilarie, pe langa regulile de comportament si alte indrumari morale, e benefic sa faci cunostinta cu cel putin o forma de arta. Fotografia face parte din aceasta sfera, si e o forma de arta ce a avut o foarte mare expansiune in ultimul secol, ca sa nu mai vorbim de zilele noastre in care imaginea inseamna extrem mult. Parerea mea e ca o astfel de pasiune iti poate aduce mari satisfactii personale si poate imbina multe activitati considerate placute (calatorii, relatii sociale, mini-sedinte foto, promovarea oricarei activitati personale, etc.) cu faptul ca le poti face sa devina memorabile.
romania, fotografii, peisaje, maramures, alex robciuc
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot