24 septembrie 2010

Review Nikon COOLPIX P7000 - Radu Grozescu

Nikon P7000 face parte din categoria aparatelor compacte de top si prin caracteristicile constructive si performanta se adreseaza in mod clar amatorilor avansati si profesionistilor, care vor putea sa-i exploateze cu adevarat multiplele posibilitati.

P7000 va fi foarte folosit ca aparat pentru "timpul liber" al posesorilor de DSLR-uri deoarece forma si dimensiunile il fac foarte potrivit si pentru fotografierea discreta, fotograful fiind imediat etichetat ca "turist" de catre cei din jur, care nu cunosc performantele acestui aparat ale carui imagini pot fi pe deplin utilizabile chiar in scopuri profesionale.

Calitatea imaginii si maniabilitatea il pot transforma intr-o camera de back-up, putand cu putina atentie suplini in caz de nevoie un DSLR, compatibilitatea cu flash-uri Nikon fiind o caracteristica foarte importanta in acest scop. Faptul ca poate fi purtat in permanenta, il face foarte important mai ales pentru cazurile in care trusa DSLR ramane acasa. Performanta excelenta la sensibilitati mari ii sporeste flexibilitatea in abordarea unei game mai largi de subiecte, devenind un aparat ideal pentru fotografia de calatorie in conditiile in care nu se poate transporta mult echipament.

Construit din metal, cu un zoom 7x echivalent cu 28-200 la luminozitatea 2.8-5,6, vizor optic, monitor LCD de 3'' si 921.000 de pixeli, avand un set de rotite si butoane de control dedicate, P7000 ofera o maniabilitate sporita si o viteza de lucru superioara aparatelor din clasa compact.

Senzorul este de 1/1.7'' cu o rezolutie de 10MP, absolut suficienta pentru printuri A4 la 300dpi, respectiv A3 la 200dpi. Rezolutia moderata permite o performanta surprinzator de buna la sensibilitati mari, fiind primul compact Nikon care poate fi folosit la 400 si 800 ISO, iar in caz de nevoie, cu o expunere si balans de alb exacte, chiar si imaginile la 1600 ISO sunt multumitoare.

Test ISO Nikon P7000

Imaginile de mai sus sunt crop la 50%.

 

Zgomotul este aproape complet monocromatic, ceea ce il face mult mai usor de tolerat decat mozaicul de pixeli colorati caracteristic aparatelor compact obisnuite utilizate la sensibilitati mai mari de 200 ISO. In conditii de fotografiere ingrijita, rezultatele la sensibilitati mari sunt foarte aproape de ale DSLR-urilor din generatiile mai vechi. Utilizatorul poate opta pentru doua trepte de reducere a zgomotului, setarea Normal oferind un compromis foarte bun intre redarea detaliilor si atenuarea zgomotului, cea Low oferind o claritate mai mare dar cu un zgomot mai vizibil.

Calitatea imaginilor este foarte buna, atat ca rezolutie cat si ca tonuri, aparatul beneficiind de sistemul Picture Controls la care se adauga Active D-Lighting pe 3 nivele, similare cu ale DSLR-urilor Nikon. Formatul RAW este prezent si se poate fotografia in RAW + jpeg la o viteza rezonabila, chiar daca la utilizarea jpeg aparatul se va dovedi mai rapid. Buffer-ul este insa generos, pe un card SDHC class 6 am reusit la fotografiere continua 26 cadre in jpeg fine sau 5 in RAW + Jpeg fine.

 

 

Pe langa Auto si modurile scena binecunoscute de la majoritatea aparatelor compact, P7000 dispune de Program, prioritate Timp, prioritate Diafragma si Manual, ceea ce il transforma intr-un aparat usor de folosit de fotografii mai avansati. Masurarea expunerii este selectabila intre matricial, integral poderat si spot pentru utilizatorii pretentiosi, cu toate ca functioneaza foarte bine in mod matricial.

Balansul de alb aduce, pe langa Auto si preset-uri, scala de Kelvin si nu mai putin de 3 memorii pentru balans de alb manual, caracteristici cu adevarat profesionale. Balansul de alb se face foarte rapid si usor, ceea ce este important pentru utilizatorii de DSLR-uri care o folosesc in mod curent.

 

 

Vizarea se face pe monitorul LCD care este acoperit cu un ecran de sticla tratat antireflex si dispune de reglaj de stralucire. Rezolutia mare, caracteristica aparatelor DSLR pretentioase, face ca aprecierea claritatii imaginilor sa poata fi facuta in teren. Pe langa un caroiaj optional, se poate activa o nivela electronica pe o axa, pentru a asigura orizontalitatea aparatului la fotografiere. Exista si un vizor optic cu corectie de dioptrii, care este foarte util in conditii de lumina puternica, sau pentru fotografii care resping ideea de a viza cu mainile intinse datorita prizei incomode si destul de instabile.

Dintre controalele externe apare ca noutate selectorul de meniu rapid care permite accesul direct la sensibilitate, balansul de alb, bracketing, formatele de imagine, histograma avansata si My menu, selector inspirat din DSLR-urile de top iar pentru modificarea setarilor exista doua rotite de comanda. Corectia de expunere dispune de un selector separat alaturi de care este butonul AE-L/AF-L. Exista un buton Function, iar alaturi de acesta pot fi personalizate si Av/Tv si AE-L/AF-L. Pe selectorul de moduri exista 3 memorii pentru setari personalizate.

Obiectivul ofera o plaja foarte flexibila pentru un aparat cu obiectiv retractabil, iar selectia distantelor focale se poate face rapid dintr-o lista setata de utilizator. Stabilizarea optica (VR) functioneaza impecabil atat la fotografiere cat si la filmare. Va fi disponibil ca accesoriu un convertor wide care extinde unghiul de cuprindere la un echivalent de 21mm, important pentru fotografia de peisaj si interioare.

Flash-ul intern este ascuns in corpul aparatului, o caracteristica interesanta fiind posibilitatea de a-l folosi si in mod manual, in trepte pana la 1/64 din putere, fiind astfel capabil sa declanseze flash-uri de studio. Un mare atu al lui P7000 este sincronizarea cu flash-ul pana la 1/2000s.

Una dintre atractiile principale ale acestui aparat este patina de flash compatibila cu flash-urile Nikon SB400, SB600, SB700, SB900. Aparatul este partial compatibil si cu posibilitatile wireless ale sistemului Nikon, putand folosi un commander SU-800 sau un flash Nikon SB-900 pentru a comanda o grupa de flash-uri externe.

Filmarea este 720p la 24 cadre pe secunda, la o calitate foarte buna, cu posibilitatea de focalizare continua si de zoom in timpul filmarii, o premiera la aparatele din aceasta clasa. Exista si un filtru ND cu o atenuare de 3 trepte. Sunetul este stereo, iar aparatul dispune si de o mufa externa pentru microfon, prezenta doar pe DSLR-urile mai pretentioase.

Un articol mai amplu despre Nikon P7000 va aparea curand in revista FotoClass.

p7000



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Nikon a realizat o actualizare firmware pentru Nikon COOLPIX P7000 la versiunea v1.2Modificari aduse de aceasta versiune firmware:    * Performanta functiei de focalizare automata a fost sporita pentru o obtinere mai sigura a...
citeste tot
Bucuresti, 8 septembrie 2010 – SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, are placerea de a anunta lansarea unui nou...
citeste tot
Nikon COOLPIX P7000 este noul varf de gama Nikon COOLPIX, oferind utilizatorilor cele mai avansate functii si cel mai extins control creativ incorporate vreodata de Nikon intr-un aparat foto compact.     Calitatea imaginii oferita de...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.