29 octombrie 2010

Review Nikon COOLPIX S1100pj - Victor Rizescu

Acum doua saptamani am oferit spre testare publicatiei online Playtech.ro noul aparat foto cu proiector incorporat Nikon COOLPIX S1100pj. Va redam mai jos recenzia realizata de Victor Rizescu, jurnalist al acestei publicatii.

 

De curand am anuntat lansarea si in Romania a noului model Nikon Coolpix S1100pj, care se remarca nu doar printr-un design futurist cat si prin inovatii tehnice demne de luat in seama. Aceasta camera compacta vine sa completeze gama camerelor cu proiector integrat. Primul model, S1000pj, s-a bucurat de un real succes, fiind prima camera de acest tip din lume. Practic, modelul de fata se vrea a fi o alternativa mai compacta, cu design si functii imbunatatite si la un pret sensibil mai mic.

 

 

Asadar am avut ocazia să ma joc cu aceasta minunatie Nikon, sosita la redactie pentru a fi testata.

 

Design & Dimensiuni:
Dupa cum spuneam si mai sus, camera vine cu o forma noua si un design ceva mai futurist, care se incadreaza perfect in gama Coolpix. Varianta de culoare disponibila in Romania este negru care ii confera o nota de seriozitate si eleganta.

 

Din punct de vedere al dimensiunilor, acest proiector, pardon camera, nu va avea probleme sa intre si sa stea cumintel in orice buzunar sau gentuta. Asta pentru ca noul model se lauda cu urmatoarele dimensiuni: 100,8 x 62,7 x 24,1 mm (LxlxA) si o greutate de aproximativ 180 de grame. Cu alte cuvinte poti avea o camera si un proiector intr-o „cutiuta” un pic mai mare decat un smartphone.

 

Principalele functii:
Avand in vedere faptul ca avem de-a face cu un produs 2 in 1, adica o camera cu proiector incorporat, am decis sa analizam separat cele doua „jucarii”.

 

Camera foto S1100pj
Noul model Nikon dispune de un senzor de imagine de 1/2,3 inci RGB CCD capabil sa capteze instantanee la o rezolutie maxima de 14,48 megapixeli, ajutat de un obiectiv NIKKOR cu unghi larg si zoom optic de 5x. Constructia obiectivului cu 13 elemente in 9 grupuri permite efectuarea zoom-ului si a focalizarii in interiorul camerei, ceea ce ajuta la economisirea spatiului si la usurinta in utilizare a aparatului. Printre functiile si caracteristicile camerei care merita mentionate se numara sistemul de procesare a imaginii EXPEED C2, care maximizeaza performantele senzorului, ajutand la o mai buna captare a culorilor si la reducerea zgomotului, lucru ce se observa in calitatea superioara a pozelor si filmelor. De asemenea, camera dispune si de un sistem de stabilizare a imaginii prin reducerea vibratilor cu ajutorul miscarii lentilelor (simplu) si electronic (hybrid). Mai pe romaneste, cand iti tremura mana sau esti in miscare si vrei sa faci o poza sau sa filmezi ceva, camera va incerca sa anuleze unele mici vibratii sau miscari si astfel vei avea mai multe sanse sa obtii imagini si filme mai clare.

 

Asa cum a fost proiectata, S1100pj este o compacta desavarsita, care ofera cat mai multe setari predefinite, adevarata mana cereasca pentru utilizatorii incepatori.

 

Camera dispune de 4 moduri principale de fotografiere: Easy Auto, Auto, Scene si Smart Portrait. Daca in Easy Auto nu poti face aproape nici o setare manuala, in Auto te poti juca cu white balansul, (Auto, setare manuala, zi, incandescent, fluorescent, inorat, blit), timpul de expunere si chiar cu ISO-ul (Auto, 80-200, 80-400, 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400). De precizat ca ISO 3200 si 6400 modifica automat rezolutia camerei la 3 megapixeli.

 

Modul Scene ofera nu mai putin de 17 presetari pentru fotografierea in diferite conditii. Dintre toate cele mai interesante si mai putin obisnuite mi s-au parut: muzeu (pentru fotografie in muzeu fara blit), copy (pentru fotografierea clara a textului, atunci cand vrei sa fotocopiezi o carte spre exemplu), backlight (pentru fotografierea subiectilor luminati din spate).

 

Modul Smart Portrait ofera optiuni precum: skin softening (ar trebui sa netezeasca tonul de culoare al pielii), blink proof (te avertizeaza cand clipesti pentru a evita fotografierea cu ochii inchisi) si smile timer-ul (declanseaza atunci cand camera detecteaza un zambet). Nu stiu cat de folositoare sunt aceste functii in utilizarea de zi cu zi, dar mai mult ca sigur suna destul de impresionant.

 

Camera ofera trei posibilitati de autofocus: automat, prin atingere si de urmarire a subiectului. Dintre toate cel mai util mi s-a parut cel prin atingere pentru ca focusul este exact acolo unde vrei tu sa fie… De asemenea, se poate focaliza pe maxim 12 fete intr-un cadru, functie destul de utila cand sunt facute poze de grup.

 

Setarile blit-ului sunt generale: on/off, auto/auto cu eliminarea ochilor rosii, fill flash si slow sync (intarzaie declansarea). In teste, blit-ul a facut fata fara probleme reusind sa lumineze acceptabil obiecte aflate la o distanta de maxim 3 metri.

 

Un detaliu de apreciat mi s-a parut posibilitatea de a face fotografii din orice pozitie cu ajutorul telecomenzii si asta pentru ca aparatul dispune de doi senzori unul pe fata si celalalt pe spate, o idee buna cand vreti sa faceti adevarate instantanee prietenilor.

 

Ca si camcorder, S1100pj se lauda cu capabilitati HD, mai exact reuseste sa traga clipuri in format MOV la 30 fps si rezolutii de: 1280 x 720, 640 x 480 si 320 x 240. Nu sunt disponibile prea multe setari la acest capitol decat lumina de asistenta la filmare, care este foarte puternica (on/off) si autofocusul care poate fi setat ca fix (single AF) cand distanta fata de subiect nu se modifica sau full AF, camera focalizeaza pe toata perioada inregistrarii filmului.

 

Se simte, totusi, absenta unui mod video de sine statator si asta pentru ca aparatul nu are decat un buton de rec care, odata apasat, incepe sa filmeze indiferent de zona din meniu in care te afli.

 

Din punct de vedere al capacitatii de stocare, S1100pj are o memorie interna de 79 de MB la care se poate adauga orice card SD/SDHC/SDXC de pana la 64 de GB.

 

Mai jos puteti vedea cateva poze si un videoclip filmat cu aparatul.

 

 

 

 

 

Proiectorul S1100pj
Uitandu-ma la un proiector obisnuit si la ce spatiu ocupa, sincer sa fiu, nu prea pot sa-mi dau seama cum cei de la Nikon au reusit sa faca o camera cu proiector si chiar una atat de mica… Mai mult ca sigur s-au facut si compromisuri, iar noua compacta nu va putea sa ia locul unui proiector in toata regula, dar il va suplini cu limitele de rigoare atunci cand acesta lipseste cu desavarsire.

 

Printre caracteristicile care mi-au atras atentia asupra jucariei se numara luminozitatea de pana la 14 lumeni, rezolutia VGA si posibilitatea de a proiecta imagini cu dimensiuni intre 13 si 120 de cm. Contrastul de 30:1 precum si autonomia acumulatorului in proiectie (o ora), nu pot sa zic ca m-au incantat prea tare si asta pentru ca imaginiile nu sunt foarte vii, iar daca vrei sa urmaresti vreun film din vacanta se prea poate sa ramai fara baterie.

 

Pe timp de zi orice incercare de a proiecta de la mai mult de un metru departare este absolut inutila pentru ca nu vei reusi sa deslusesti mare lucru, pe cand de la jumatate de metru iti poti recunoaste fata in pozele/filmele facute… Pe timp de noapte lucrurile se schimba total si camera isi intra in rolul de microproiector… De mentionat ca focalizarea se face manual, in functie de distanta si suprafata pe care proiectezi…

Mi s-a parut ciudat ca Nikon nu specifica nicaieri ce durata de viata are lampa acestui proiector in miniatura si nici daca se poate schimba si cu ce… Practic daca esti innebunit sa-ti vezi pozele/filmele pe pereti poti sa ai surpriza sa ramai fara lampa cand ti-e lumea mai draga, fara nici macar sa banuiesti ce urmeaza sa se intample.

 

Trecand peste acest aspect, mi-a placut grija pentru detalii a celor de la Nikon, care au dotat camera cu un sistem simplu de tilt, adica in partea de jos, prin apasarea unui buton, putem sa inclinam camera usor pe spate, pentru un mai bun unghi de proiectare. Telecomanda s-a dovedit extrem de utila pentru ca poti sta linistit in pat si sa controlezi proiectia de pe perete.

 

Am incercat sa proiectez si imaginile de pe calculator cu ajutorul camerei, pentru ca Nikon furnizeaza un soft special. Intr-un final, am reusit, dar cred ca exista o incompatibilitate intre software si Windows 7 pentru ca ruleaza foarte greu si consuma exagerat de multe resurse pe un sistem ce are la baza un Phenom 2 de 3,2 GHz…

 

Display si meniuri:
Camera are un display LCD de 3 inci cu aproximativ 460.000 de pixeli, ce dispune de tehnologia Clear Color (o mai buna afisare a imaginilor cu un consum redus de energie). Pana aici toate bune si frumoase, dar problema este ca acest display este de fapt un touch screen rezistiv. Nikon a implementat acest ecran din dorinta de a oferi utilizatorului cat mai multe, ca, spre exemplu, posibilitatea de a desena sau de a modifica pozele dupa ce au fost facute sau chiar in timp ce acestea sunt proiectate. Asa se explica faptul ca au folosit touch-ul rezistiv, acesta fiind capabil sa recunoasca scrisul. Sensibilitatea acestuia lasa destul de mult de dorit mai ales cand vine vorba de utilizarea cu ajutorul degetelor. In pachet se regaseste si un soi de stylus din plastic, care usureaza considerabil munca si care se poate atasa de cordeluta camerei. Oricum, este destul de frustrant sa apesi de 3 ori pentru o functie, parca incepi sa crezi ca te balbai.

 

Meniurile sunt cat se poate de simple si ofera un acees facil la majoritatea functiilor atat din modurile camerei cat si din meniul intern de setari. Ce mi-a placut a fost faptul ca accelerometrul functioneaza pe toate „partile”, adica oricum ai roti camera vei putea sa vezi pozele/filmele si chiar unele meniuri in pozitia corecta.

 

Poate un aspect deranjant este faptul ca, odata selectata sau modificata o optiune, meniul trebuie coborat manual de pe ecran, problema identificata mai ales in modul redare, in care nu poti trece la urmatoarea poza/film daca nu ai inchis meniul… Sunt disponibile de asemenea o serie de optiuni in meniuri pentru retusarea pozelor, modificarea acestora, protejarea impotriva stergerii accidentale si chiar un sistem de rating de la 0 la 5 stele in functie de care poti reda mai apoi continutul.

 

Accesorii:
Nikon ofera în pachet strictul necesar si totodata suficient:
– acumulator Li-ion EN-EL12 (3,7V si 1050 mAh)
– încarcatorul pentru baterie MH-65
– telecomanda ML-L5
– cablul USB pentru conexiunea cu PC-ul (UC-E6)
– cablul AV (EG-CP14)
– pen-ul TP-1
– snurul de prindere
– un ghid de utilizare si cd-uri cu drivere si software

 

Specificatii tehnice:
Intregul set de specificatii tehnice poate fi gasit aici.

 

Verdict:
Modelul de fata aduce imbunatatiri clare fata de predecesorul sau, S1000pj, atat la nivelul camerei, cat mai ales la capitolul proiectiei. Privita in ansamblu, S1100pj isi face treaba excelent, reusind sa capteze imagini clare si de calitate, filme HD si, nu in ultimul rand, ajuta si la impartasirea acestora intr-un mod inedit, prin proiectare. Bineinteles ca tehnologia de incorporare a proiectorului mai are de evoluat, dar in acest moment Nikon pune la dispozitia utilizatorilor un gadget pe cat de inedit, pe atat de folositor.

 

Marturisesc ca nu ma asteptam sa fiu impresionat de aceasta solutie 2 in 1, dar se pare ca noul model reuseste sa indeplineasca cele doua sarcini fara prea mari dificultati.

 

Cu alte cuvinte, daca iti place sa faci poze sau filme si nu ai rabdare sa le descarci pentru a le vedea, atunci S1100pj este solutia ideala pentru tine.

 

Puteti citi recenzia in original pe Playtech.ro.

nikon coolpix, coolpix, nikon coolpix s1100pj, coolpix s1100pj, s1100pj, victor, victor rizescu, rizescu



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Nikon a anuntat recent versiunea de firmware 1.1 pentru Nikon COOLPIX S800c, primul aparat foto cu Android. Acest software se utilizeaza pentru actualizarea firmware a COOLPIX S800c de la v1.0 la v1.1.Iata lista imbunatatirile de care beneficiati...
citeste tot
Lansat la sfarsitul lunii august impreuna cu alte patru modele noi, Nikon COOLPIX P7700 este upgrade-ul mult asteptat al lui COOLPIX P7100 si reprezinta noul varf de gama a seriei P (Performance). Ca si fratele sau mai mic, COOLPIX P310, P7700 ofera...
citeste tot
Avand la baza platforma Android, Nikon COOLPIX S800c se conecteaza la internet prin Wi-Fi si puteti descarca orice aplicatie de pe Google Play, deschizand o noua lume de aplicatii foto, social media si jocuri.  Cu un obiectiv NIKKOR cu zoom...
citeste tot
Nikon a anuntat disponibilitatea unei actualizari de firmware pentru modelele Nikon COOLPIX S6100 si S6150. Astfel, versiunea 1.1 rezolva problema legata de incarcarea acumulatorului  litiu-ion EN-EL12. Cand adaptorul de incarcare CA EH-69P si...
citeste tot
Proiectul Satwa Guna, ai carui sponsori sunt Nikon si Lowepro si in spatele caruia se afla Stelian Pavalache (fotograf) si Simina Cernat (scriitor), a ajuns anul acesta la a treia editie, intitulata sugestiv Unknown Vietnam. Timp de trei luni,...
citeste tot
Pana acum cativa ani, se considera super-zoom un aparat care avea zoom optic 10x, performanta ce este acum obtinuta de modele ca Nikon COOLPIX S6300. In 2012, producatorul japonez a ridicat stacheta la incredibila valoare de  42x  cu cel...
citeste tot
Ne place sa motivam constant tinerii fotografi, asa ca ne-am hotarat sa marim miza concursului concursului Nikon-LicArt cu un premiu mai atractiv. Astfel, in locul lui Nikon COOLPIX S2500, vom oferi castigatorului o camera foto Nikon COOLPIX S2600....
citeste tot
Bucuresti,  1 februarie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea a 11 noi aparate din gama COOLPIX: P510, P310, S9300, S6300, S4300, S3300, S2600, S30, L810, L26 si L25. Nikon COOLPIX include asadar 5 modele cu zoom...
citeste tot
Bucuresti, 12 octombrie 2010 – SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, are placerea sa anunte ca aparatele foto Nikon...
citeste tot
Bucuresti, 17 august 2010 – SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, are placerea de a anunta lansarea a doua noi...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.