"Romania salbatica" - expeditie de fotografie in ariile protejate din Romania
Ziua de 11 august va marca inceputul expeditiei fotografice "Romania salbatica", un proiect initiat de fotograful Dan Dinu in parteneriat cu WWF (World Wide Fund for Nature). Timp de aproape doi ani, cele mai spectaculoase zone din parcurile nationale si naturale vor fi surprinse in imagini menite sa constituie o colectie publica de fotografii de calitate din ariile protejate din Romania.
Primele destinatii ale expeditiei vor fi Parcul National Muntii Rodnei, Parcul National Semenic–Cheile Carasului, Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas si Parcul National Domogled-Valea Cernei, care se vor afla in obiectiv pe parcursul lunilor august si septembrie. Urmeaza, pana la finalul anului 2010, Parcul National Retezat, Parcul National Defileul Jiului, Parcul National Ceahlau si Parcul National Piatra Craiului.
„In prima etapa, fiecare administratie de parc este consultata in legatura cu cele mai importante locuri si specii care fac respectiva arie protejata deosebita si care ar trebui fotografiate. Planul fiecarei deplasari se decide in stransa colaborare cu echipa parcului si apreciez tot suportul pe care l-am primit pana acum din partea lor”, a declarat Dan Dinu, initiatorul expeditiei.
In faza initiala a expeditiei imaginile realizate vor fi postate pe site-ul www.dandinu.net, principala platforma de comunicare a proiectului, urmand ca, pe parcurs, sa fie creat un site al proiectului, care va stoca, la final, intreaga colectie de fotografii.
Expeditia va continua pana in luna mai 2012, vizand toate cele 28 de parcuri nationale, naturale si geoparcuri din Romania, iar in viitor se doreste o continuare a proiectului, prin realizarea unei banci de imagini din ariile protejate din afara parcurilor, multe dintre ele mai putin cunoscute publicului, mai ales in afara tarii.
„Nu cred ca multi profesionisti valorifica la maximum potentialul tuturor ariilor protejate. Exista locuri deosebite si in zone mai putin celebre si sunt sigur ca multi fotografi, romani si straini, vor dori sa viziteze aceste arii protejate, dupa aceste acþiuni de promovare”, a adaugat Dan Dinu.
„Acest proiect va scoate la lumina diversitatea si bogatia naturii pe care o avem, lucrurile valoroase pe care echipele parcurilor nationale si naturale incearca sa le protejeze cu atat de putine resurse si cu atat de putina recunoastere” a declarat Luminita Tanasie, director de program al WWF in Romania.
Imaginile obtinute in cadrul expeditiei vor putea fi utilizate de catre administratiile parcurilor din Romania in materialele de comunicare (website-uri, publicatii), ceea ce va crea, prin nivelul calitativ ridicat al imaginilor, un plus de valoare in componenta de promovare si de atragere a vizitatorilor.
Publicul larg va putea admira frumusetea zonelor fotografiate in cadrul proiectului “Romania salbatica”, atat pe Internet, cat si in cadrul unei expozitii ce va fi organizata anul viitor. De altfel, WWF a organizat, in luna mai, o expozitie de strada cu imagini din toate cele 28 de parcuri nationale, naturale si geoparcuri din Romania, dar si din Delta Dunarii, Rezervatie a Biosferei. Intitulata „la multi ani!”, expozitia a fost realizata cu sprijinul acordat de Dan Dinu si de partenerii media Photolife si Terra Magazin si a constat in panouri fotografice de 1 metru pe 1,5 metri, expuse in parcul Alexandru Ioan Cuza din Capitala.
Proiectul “Romania salbatica” beneficiaza de sustinerea Nikon si www.nikonisti.ro.
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot