Telefonul mobil si cursa megapixelilor
Saptamana trecuta Vicepresedintele Executiv al companiei finlandeze Nokia, Anssi Vanjoki, ii asigura pe utilizatorii de telefoane mobile ca “in viitorul apropiat (telefoanele cu aparat foto) vor revolutiona piata aparatelor foto. Nu va mai fi nevoie sa caram peste tot acele obiective grele”, dupa cum informeaza Reuters. Si toate acestea in mai putin de un an. Cu alte cuvinte, in viitorul apropiat aparatele foto DSLR vor fi inlocuite de catre performantele aparate foto din telefoanele mobile.
Multi dintre voi vor lua aceasta afirmatie ca o gluma, ceea ce si este (desi domnul director de la Nokia era extrem de serios). Dar pentru cei care inca nu inteleg de ce un telefon mobil nu va putea vreodata sa inlocuiasca macar un aparat foto compact de gama medie, vom incerca in cele ce urmeaza sa dezvaluim tainele acestei imposibilitati.
Calitatea imaginii este pentru majoritatea posesorilor de aparate foto principalul factor care influenteaza categorisirea unui aparat ca “bun” si in final, principalul motiv de cumparare. Calitatea imaginii este influentata de mai multe variabile: marimea senzorului de imagine, marimea pixelilor de pe senzor, calitatea sticlei din care sunt realizate lentilele obiectivului, constructia obiectivului, sistemul de stabilizare a imaginii, tehnologiile hardware si software de imbunatatire a imaginii, etc. Dintre toate acestea marimea senzorului si a pixelilor de pe senzor sunt cele mai important in asigurarea unei imagini de calitate.
Senzorul de imagine joaca acelasi rol in captarea imaginii pe care il are filmul fotografic intr-un aparat foto cu film. El capteaza lumina pe care o transforma in impuls electric si inregistreaza astfel imaginea incadrata prin vizor sau pe ecranul LCD. Acea imagine este apoi stocata in memoria aparatului sau direct pe cardul de memorie.
Senzorul de imagine este realizat din milioane de pixeli, fiecare dintre ei avand o cavitate fotosensibila in care colecteaza fotoni. In functie de cantitatea de fotoni din fiecare cavitate este transmisa informatia despre intensitatea luminii si a culorii. Cu cat pixelii sunt mai mari cu atat cavitatile sunt mai mari si pot capta mai multi fotoni, in final fotografia redand mai fidel realitatea.
Care sunt consecintele acestei tehnologii? Cu cat pixelii sunt mai mari, cu atat fotografia va fi mai clara si detaliile mai precise. Numarul de pixeli este limitat si de marimea totala a senzorului si de spatiile dintre pixeli. Deci cu cat senzorul este mai mare cu atat pot incapea mai multi pixeli pe el. In concluzie calitatea imaginii este influentata in mod decisiv de combinarea acestor doua variabile: marimea senzorului si marimea pixelilor.
Senzorul de imagine al unui aparat foto DSLR in format full-frame, sau FX cum este denumit de catre Nikon, are dimensiunile 24x36mm. Seria D3 si D700 au senzorul de aceasta dimensiune. Un pixel in cazul unui D3S are 8,45 microni.
Cu cat senzorul scade ca marime, iar numarul de pixeli se mentine, cu atat pixelii sunt mai mici si informatia captata de fiecare este mai putina, deci imaginea este mai slaba. Numarul mare de pixeli inghesuiti pe un senzor mic scade in fapt calitatea imaginii, nu o creste. Puteti vedea alaturi o reprezentare la scara a marimii senzorilor care se regasesc in aparatele foto de astazi. Cel mai mare este senzorul full-frame, urmat de cel APS-C existent in aparate DSLR precum D300S, D90, D5000 sau D3000, de senzorul Four Thirds dezvoltat de producatori de aparate DSLR precum Olympus, si senzori pentru aparate foto compacte, notate cu dimensiunile respective ca parti ale unui inch (doua treimi, o jumatate si o treime de inch).
Un aparat foto cu multi megapixeli si senzor mic nu va putea capta toate informatiile necesare pentru redarea fidela a realitatii. Acest fapt este mai evident in lumina scazuta, atunci cand apare zgomotul de imagine, iar detaliile se pierd.
Pentru a reveni la subiectul deschis de domnul Vanjoki de la Nokia, un senzor foarte performant folosit pentru telefoanele mobile are diagonala de 1/3inci (aproximativ 8,5mm) si pixelii au maximum 1,4microni. Toate aparatele din gama Nikon COOLPIX au caracteristici superioare acestora, cu alte cuvinte telefoanele mobile inca nu au ajuns in materie de tehnologie a senzorului de imagine la calitatea oferita de cel mai accesibil aparat foto din gama Nikon. Si nici nu vor putea ajunge deoarece telefonul mobil nu dispune de dimensiunile necesare pentru a fi dotat cu un senzor mai mare, care ar aduce dupa sine un obiectiv mai voluminos, greutate mai mare, etc.
Speram ca am reusit sa explicam care este legatura dintre marimea senzorului si calitatea imaginii si de ce un numar mare de megapixeli nu inseamna neaparat o imagine mai buna. Daca aveti intrebari va asteptam pe Forum, pe Facebook sau pe Twitter.
telefonul, telefonul mobil, mobil
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Revolutia Mirrorless: Descopera Inovatiile Impresionante ale Aparatului Nikon Z6III
citeste tot
citeste tot
citeste tot