Test cu Nikon COOLPIX S8100 - Sorin Voicu
Un aparat compact cu un zoom de 10x, senzor CMOS cu iluminare din spate, obiectiv cu o distanta focala de 30-300mm (echivalent 35mm) si sticla ED, filmare full HD cu sunet stereo, ecran de 3 inci (7,5cm) cu 921.000 de puncte; o mica bijuterie.
Exteriorul este de o calitate exemplara. Toata partea frontala este acoperita de o suprafata cauciucata, fapt ce ofera o priza excelenta. Cadrul de metal care aproape ca inconjoara laturile aparatului ofera o senzatie de corp solid. Declansatorul si butonul rotativ de zoom sunt semi-ingropate contribuind din plin la aspectul sic al aparatului. Selectorul de moduri lucreaza ferm, butonul de pornit/oprit este ingropat in corp, in asa fel incat sa impiedice o eventuala pornire nedorita. Spatele aparatului este acoperit in mare masura de generosul ecran de 3 inci. in partea dreapta regasim selectorul rotativ multiplu, butonul de redare, indicatorul de incarcare al blitului, butonul de inregistrare filmare, butonul de meniu si butonul de stergere.
Butoanele au o ergonomie buna, sunt usor accesibile si totodata suficient de aerisite incat sa nu puna probleme in utilizare. Numai selectorul rotativ ar putea crea probleme la o manipulare mai neglijenta; in rest, nici o problema. Deosebit de utila este amplasarea blitului putin mai spre centrul aparatului, astfel incat degetul mainii stangi nu impiedica ridicarea acestuia. O alta caracteristica mai aparte consta in amplasarea mufei de incarcare (acumulatorul se incarca in aparat, prin intermediul cablului USB).
Aceasta se afla pe fundul aparatului, sub un capacel de protectie din cauciuc, foarte bine inchis. incarcarea direct in aparat are avantaje, dar si dezavantaje. Printre avantaje se numara posibilitatea de incarcare a acumulatorului direct de la un port USB cu alimentare de 5V. Un dezavantaj (pentru unii) este incarcarea unui al doilea acumulator (de rezerva). Personal sunt de parere ca acest lucru tine si de obisnuinta sau comoditate. Nu ne impiedica nimic sa incarcam un al doilea acumulator peste noapte sau atunci cand nu folosim aparatul. Cred ca incarcarea prin cablul USB are mai multe avantaje decat incarcarea clasica cu incarcator de sine statator. Ma gandesc la posibilitatea de incarcare direct la priza brichetei unui autovehicul sau pur si simplu de la orice gen de dispozitiv cu mufa USB cu alimentare.
Performante
Atat cat mi-am putut da seama, aparatul raspunde bine la comenzi. Nu este un vitezoman. Mai ales in lumina mai slaba. si nu ma refer la focalizare, care este la standardele actuale. Ma refer la timpul de raspuns intre salvarea imaginii pe card si posibilitatea de a inregistra urmatorul cadru. De asemenea, am constatat o oarecare intarziere atunci cand utilizatorul focalizeaza pe un subiect, dar nu inregistreaza imaginea, ci prefera o alta incadrare. Ei bine, din momentul luarii degetului pe declansator si pana la urmatoarea focalizare trece ceva timp, suficient ca subiectivul aflat in miscare sa se situeze altundeva in cadru. Aceasta intarziere este mai suparatoare atunci cand se foloseste focala lunga a obiectivului. La capatul scurt, nu ridica probleme deosebite. Dar asta nu inseamna ca aparatul este slab. Din contra. Este un aparat compact modern, la standarde inalte.
Filmarea full HD oferita este excelenta pentru un aparat foto compact. Sunetul stereo este suficient de fin. Focalizarea continua este buna. Zgomotul produs de motorul de focalizare este sesizabil, dar nu deosebit de deranjant. La fel si zgomotul produs la actionarea butonului de zoom.
Calitatea imaginii
Nimic de reprosat. Din contra. La ISO 3200 am obtinut, in conditii "normale" de lumina, rezultate perfect utilizabile, asa cum se poate vedea in imaginea de mai jos.
Un crop de cca. 100%:
Sa nu uitam ca avem de a face cu un aparat foto compact. in plus, formatul imaginii este jpg. Personal, ma declar multumit de rezultat.
La valori ISO normale, putem folosi chiar si un crop de suta la suta pe post de imagine "originala".
Un crop:
Zoomul generos de 10x ne ajuta foarte mult atunci cand, din diverse motive, nu nu putem apropia suficient.
Iar rezolutia si calitatea obiectivului ED ne ofera destule resurse pentru a taia dintr-un cadru ceea ce ne intereseaza in mod deosebit.
Iar functia macro a aparatului ne permite sa ne apropiem suficient de mult pentru a putea fotografia insecte, de exemplu. Ce-i drept, am avut ceva de furca cu focalizarea (fiind un aparat compact, punctul de focalizare, ca sa zic asa, este mai mare decat la un DSLR, fapt ce ingreuneaza autofocalizarea precisa pe o anumita parte a subiectului, mai ales la fotografia macro, unde distanta dintre subiect si fundal este extrem de mica), dar am perseverat si am putut obtine rezultatul de mai jos.
Per total, aparatul m-a impresionat pozitiv. Este mic, cu zoom generos, ecran mare, de inalta rezolutie, autofocalizarea este rapida. Printre punctele mai slabe asi enumera raspunsul lent la anumite operatii, focala minima de 30mm echivalent 35mm, zgomotul produs de motorul de autofocalizare si de zoom in modul filmare. Dar cum nu le putem avea pe toate… Daca ar fi sa ii acord o nota pe o scara de la 6 la 10, nota mea, personala, este 8,5.
Dupa cum spune si titlul, acesta este o recenzie scurta. Pentru cine doreste sa citeasca un material mai amplu, rog sa cititi articolul despre Istanbul din seria SUNT Ghid de calatorie aici. Un articol pe care personal il apreciez foarte mult.
Text si imagini: Sorin Voicu
sorin, sorin voicu, voicu
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot