07 octombrie 2009

Review COOLPIX S1000pj - Sorin Voicu

Primul aparat foto compact cu proiector integrat. Multi vor spune: inca un gadget. Mie personal mi se pare o idee foarte interesanta. Cu ajutorul proiectorului poti impartasi mult mai usor si in mod placut fotografiile tale. Singura si totodata cea mai esentiala conditie este existenta unei suprafete cât mai albe si a unei lumini ambientale scazute in intensitate (pentru a putea vizualiza fotografiile in mod decent). Personal am proiectat fotografiile intr-o seara, pe o terasa, pe tricoul alb al sotiei. Foarte distractiv!



Dar ce este un aparat foto compact?
Un aparat foto compact, in cazul nostru si digital, este un aparat foto de dimensiuni reduse, cu o greutate de asemenea redusa, in care sunt "compactate" diverse functii de utilizare. Insa, in comparatie cu aparatele DSLR, functiile pe care un aparat foto compact le poate oferi sunt mult mai reduse ca numar. De asemenea, datorita dimensiunilor reduse ale senzorului, calitatea imaginii nu se poate ridica la cea oferita de un DSLR. Avantajul aparatelor foto compacte este in primul rând tocmai dimensiunea redusa a acestora. Pretul joaca si el un rol deloc de neglijat. In zilele noastre nu cred ca exista un pasionat de fotografie care sa nu detina un aparat foto compact. Iar numarul celor care cumpara un astfel de aparat este in continua crestere.
Nikon Coolpix S1000pj se adreseaza persoanelor ce isi doresc un aparat foto digital compact, robust, cu o calitate a imaginii buna. In plus, proiectorul este cireasa pe tort. Foarte distractiv, destul de puternic pentru a proiecta o imagine cu o diagonala de 1m. In plus, poate prezenta, de ce nu, un aparat foto de colectie, fiind primul din lume cu proiector incorporat.



Constructie
Fabricat in Indonezia. Corp din metal si plastic. Constructie foarte compacta, foarte bine inchegata. Singurul punct mai slab il reprezinta capacul care acopera obiectivul, capac ce poate fi miscat cu mâna. Declansatorul si inelul de zoom din jurul acestuia raspund bine la comenzi, nu au joc. Butonul de pornire / oprire este bine amplasat, direct lânga declansator. Este prevazut cu un mic LED verde care sa aprinde pentru câteva secunde atunci când se porneste aparatul. Pe partea superioara se afla amplasat butonul de activare al proiectorului (extrema stânga). In partea dreapta fata de acesta se afla un buton culisant pentru reglarea claritatii imaginii proiectate. Când proiectorul este in functiune, LED-ul butonului de pornit / oprit este aprins permanent. Butoanele de pe spatele aparatului, amplasate toate in dreapta ecranului de 2,7" si o rezolutie de 230.000 de pixeli, desi de dimensiuni mici, pot fi accesate comod. In ciuda degetelor groase, nu m-au incurcat in utilizare. Usita compartimentului pentru acumulator si card SD de pe fundul aparatului are un mic joc, care insa nu deranjeaza in utilizare.

Electronica
Obiectivul este unul pe verticala, cu un zoom de 5x, cu valori ale diafragmei cuprinse intre 3.9 si 5.8. Nu este deci foarte luminos, specific categoriei din care face parte. Aberatiile cromatice sunt existente, foarte slab sesizabile in mod normal. Evident, devin vizibile, la marirea cadrului. Nimic neobisnuit. Nu exceleaza, dar nici nu sunt mai rele decât la concurenta.

Aberatii cromatice


Senzorul de 12.1 megapixeli ofera imagini de calitate. Totusi, pe malul marii, acolo unde razele ultraviolete sunt mai puternice, imaginile luate sufera un pic de lipsa de contrast, lucru usor de corectat prin procesarea ulterioara a fotografiilor.



Autofocusul este rapid, chiar foarte rapid pentru un aparat foto compact. Focalizeaza bine si in lumina slaba cu ajutorul LED-ului rosu de asistare a AF-ului.



Nu am intâlnit situatii in care autofocusul sa imi creeze probleme. In conditii normale de utilizare. Focalizarea automata este de patru tipuri: prioritate detectare fata (aparatul recunoaste fata sau fetele si focalizeaza pe acestea), automat (se focalizeaza pe subiectul cel mai aproape de aparatul foto), manual (unde utilizatorul are posibilitatea de a selecta una din numeroasele zone de focalizare afisate pe ecranul de selectare folosindu-se de tastele sageti; de mentionat ca zona de focalizare nu cuprinde intregul cadru/ecran) si central (se focalizeaza pe subiectul aflat in centrul cadrului, zona centrala de focalizare este afisata permanent; se focalizeaza in centru, dupa care se recompune cadrul cu butonul declansatorului apasat pe jumatate. Atentie: va trebui sa aveti grija ca distanta fata de subiectul pe care s-a facut focalizarea sa nu se schimbe!).

Ecranul de 2,7" este suficient de mare. Mai ales daca luam in considerare marimea aparatului. Fotografiile se pot vizualiza bine si in conditii de lumina mai puternica.

Plaja focala acoperita este una decenta. Zoom-ul nu este prea mare, 5X, dar se situeaza peste cel standard (3X). In majoritatea cazurilor este suficient. Mai ales daca luam in considerare marimea compacta a aparatului.



Zoomul se face in trepte, ceea ce face incadrarea un pic mai dificila. Insa nimic nou in categoria compactelor. Mi s-a intâmplat nu o data sa actionez zoomul cu un rezultat prea brutal. Am revenit la distanta focala anterioara si am mai incercat o data, actionând mai fin butonul de zoom, cu rezultate mult mai bune. Atentie deci la cum se actioneaza butonul de zoom. Cât mai usor cu putinta.

28mm


140mm


Pentru obtinerea unor imagini cât mai bune recomand prelucrarea imaginilor. Fotografiile facute la malul marii sunt adesea mai laptoase, mai lipsite de contrast. Acest lucru se datoreaza nivelului mai ridicat de raze ultraviolete. Din pacate, la majoritatea camerelor compacte nu se pot atasa filtre (in cazul nostru filtru UV). Singura posibilitate de corectare ramâne partea software. Mai jos un exemplu de prelucrare foarte simpla. Am folosit Photoshop Element, Levels (Ctrl + L), Auto. Mai simplu nici nu se poate.

Imagine neprelucrata:

Imagine prelucrata:

In privinta posibilitatilor de setare, singurele lucruri care imi lipsesc sunt modurile prioritate de timp si prioritate de diafragma...

Meniurile sunt bine structurate si usor de inteles.

Butonul pentru modul de fotografiere va afisa pe ecran meniul de selectare pentru modurile automat, scena, portret inteligent (Smart portrait), urmarire subiect (Subject tracking) si modul filmare (Movie).

In modul automat exista posibilitatea de setare a blitzului, se pot folosi modul macro si modul de compensare a expunerii. Daca in modul automat se apasa butonul "meniu" se pot specifica setarile pentru fotografiere.
1.Nivelul de calitate al imaginii
2.Balansul de alb
3.Focalizare (un singur cadru, focalizare continua, BSS, multi-cadre 16)
4.Sensibilitatea ISO
5.Optiuni culoare
6.Modul de lucru al autofocusului (prioritate fata, auto, manual - unde se poate alege punctul de focalizare pe ecranul aparatului, centru)

Se pot stabili, de asemenea, setarile propriu-zise ale aparatului:
1.Meniul (text sau simboluri)
2.Mesajul de intâmpinare la pornirea aparatului
3.Data si ora
4.Setari monitor (informatii fotografie, vizualizarea fotografiei dupa declansare, luminozitate)
5.Reducerea vibratiilor (stabilizatorul de imagine)
6.Detectarea miscarii
7.Asistent AF (LED-ul de culoare rosie)
8.Zoom digital (activare/dezactivare)
9.Setari sunete (activare/dezactivare)
10.Oprire automata (intre 30s si 30 de minute)
11.Formatare memorie (daca aparatul nu are card, se formateaza memoria interna, daca are card se va formata cardul)
12.Selectare limba
13.Modul de redare video (PAL sau NTSC)
14.Avertizare clipire (activare/dezactivare)
15.Resetare totala (se reseteaza toate setarile facute de utilizator)
16.Versiune firmware

Modul scena ofera 17 scene prestabilite:

1.Selectare automata a scenei, unde aparatul selecteaza in mod automat scena optima.
2.Portret, pentru fotografierea portretelor. Aparatul recunoaste si focalizeaza pe o fata umana. Daca in cadru exista mai multe chipuri, aparatul va focaliza pe cea mai aproape. In plus, aparatul va estompa aspectul pielii (pentru cel mult trei chipuri), aplicând functia de estompare piele inainte de inregistrarea fotografiilor. Daca in cadru nu se afla nici un chip, aparatul va focaliza pe subiectul aflat in centru. Zoomul digital nu este disponibil.



3.Peisaj, pentru fotografierea peisajelor urbane si peisajelor in natura. Aparatul va focaliza la infinit, Obiectele din primplan risca sa nu fie focalizate intotdeauna. LED-ul rosu de asistare a focalizarii nu este activat.



4.Sport, pentru cadre dinamice, de actiune. Aparatul va focaliza pe subiectul aflat in centrul cadrului, mentinând focalizarea in mod continuu pâna la apasarea pe jumatate a declansatorului. Când butonul declansator este apasat complet, aparatul va inregistra pâna la 4 fotografii la o viteza de cca. 0.9 cadre pe secunda, numai daca gradul de calitate al imaginilor este setat pe 12m Normal (4000). Focalizarea, expunerea si balansul de alb sunt fixate la valorile definite la prima fotografie din fiecare serie. LED-ul de asistenta la focalizare este dezactivat. Viteza de declansare in rafala (fotografiere continua) depinde de setari, de cardul de memorie folosit (cât de rapid este) sau de conditiile de fotografiere.
5.Portret de noapte, pentru portrete realizate la apus sau pe timp de noapte. Blitzul este declansat in asa fel, incât sa pastreze un echilibru intre subiect si fundal. Aparatul identifica si focalizeaza pe chipul unei persoane sau, in cazul unor mai multe chipuri, pe cel mai apropiat. Va estompa aspectul pielii pentru maxim trei fete. Daca in cadru nu se afla nici un chip, aparatul va focaliza pe subiectul aflat in centru. Zoomul digital nu este disponibil. Blitzul va functiona in regim de blitz de umplere cu sincronizare lenta si reducere ochi rosii.
6.Petrecere/interior, unde aparatul focalizeaza pe subiectul aflat in centru. Se recomanda tinerea aparatului nemiscat sau folosirea unui trepied. Daca folositi trepied, dezactivati functia de stabilizare optica (VR).
7.Plaja/zapada, unde focalizarea se face pe subiectul aflat in centru. Aparatul va tine cont de cresterea crescuta la luminozitatii. Recomand folosirea blitzului de umplere (blitz activat permanent) daca se constata ca persoanele din imagine apar mai inchise. 8.Asfintit. Aparatul mentine profunzimea tonalitatilor culorilor la apus si rasarit. Focalizarea se face in centrul cadrului.
9.Inserare/zori. Sunt pastrate culorile din lumina naturala slaba de dinaintea rasaritului si a apusului. Focalizarea se face la infinit. LED-ul de asistenta la focalizare este dezactivat.
10.Peisaj de noapte. Se foloseste un timp de expunere lung. Focalizarea se face la infinit. LED-ul de asistenta la focalizare este dezactivat.



11.Fotografierea de aproape / macro. Pentru fotografierea florilor, a insectelor si a altor subiecte de mici dimensiuni sau pentru apropiere in vederea evidentierii detaliilor. Aparatul focalizeaza pe subiectul cel mai apropiat, la cea mai apropiata pozitie de care in stare (distanta minima de focalizare). Distanta minima de focalizare difera in functie de zoom. Zoom-ul este insa limitat atunci când se foloseste functia de macro.



12.Alimente. De fapt un mod macro, unde puteti seta in plus balansul de alb (pondere rosu sau albastru). Modul blitz este dezactivat. Balansul de alb setat in modul "Alimente" este memorat chiar si dupa inchiderea aparatului foto. Va fi aplicat si data viitoare când alegeti modul "Alimente".
13.Muzeu. Special pentru interioare unde se interzice fotografierea cu blitzul, de regula in muzee si galeriile de arta. Sau pentru toate celelalte situatii in care nu doriti folosirea blitzului. Aparatul va focaliza pe subiectul aflat in centrul cadrului. Se poate activa functia BSS, selector cea mai buna fotografie. Datorita faptului ca nu se foloseste blitzul, pentru evitarea imaginilor miscate se recomanda activarea functiei de stabilizare a imaginii (VR) sau folosirea unui trepied (caz in care se va dezactiva functia VR). LED-ul de asistenta la focalizare nu este activat.
14.Spectacol de artificii. Se foloseste un timp de expunere mai lung pentru imortalizarea expansiunii exploziilor de artificii. Se focalizeaza la infinit. LED-ul de asistenta la focalizare nu este activat, deci nu se aprinde la focalizare. Indicatorul de focalizare este verde la apasarea pe jumatate a declansatorului.
15.Copiere. Pentru fotografierea cât mai clara a textului sau a desenelor pe hârtie alba. Se focalizeaza pe subiectul aflat in centrul cadrului. Pentru fotografierea de la distante mici se foloseste si functia macro. Pot apare situatii in care textele si desenele color sa nu arate prea bine.
16.Iluminarea fundalului. Se foloseste cu precadere atunci când lumina cade din spatele subiectului. Blitzul se va declansa automat pentru umplere (iluminarea zonelor inchise). Aparatul focalizeaza in centru.
17.Asistenta panorame. Se foloseste când se doreste fotografierea panoramelor. Pentru aceasta se fac o serie de fotografii ce vor fi unite ulterior intr-una singura cu ajutorul software-ului Panorama Maker livrat impreuna cu aparatul foto. Aparatul focalizeaza pe subiectul aflat in centru. Pentru rezultate cât mai bune se recomanda folosirea trepiedului. In acest caz se recomanda dezactivarea functiei VR (stabilizarea imaginii). Pentru mai multe detalii cititi manualul de utilizare incepând de la pagina 47.

De retinut:
In modurile scena cu pictograma de trepied se recomanda folosirea unuia. Daca folositi trepied, dezactivati functia de stabilizare a imaginii (VR).
In modurile scena cu simbolul NR, reducerea zgomotului de imagine se realizeaza automat. In acest caz, salvarea fotografiilor pe card va dura ceva mai mult.

Pixeli (efectivi):

12.1 milioane

Senzorul de imagine:

1/2,3 inci CCD; numar total pixeli: aprox. 12,39 milioane

Obiectiv:

Obiectiv zoom NIKKOR 5x
Distanta focala: 5,0-25,0 mm, echivalent format 35 mm
28-140 mm)
f/3.9-5.8
Zoom digital: pâna la 4x (560 mm echivalent format 35mm)

Distanta de focalizare:

30 cm pâna la infinit (∞)
Macro: 3cm pâna la infinit (∞)

Monitor:

LCD TFT de 2,7 inci, 230.000 puncte cu strat anti-reflexie

Mediu de stocare:

SD/SDHC
Memorie interna 36 MB

Dimensiuni imagine:

4000 x 3000 (Ridicata: 4000*/Normal: 4000), 3264 x 2448 (Normal: 3264), 2592 x 1944 (Normal: 2592), 2048 x 1536 (Normal: 2048), 1024 x 768 (PC: 1024), 640 x 480 (TV: 640), 3968 x 2232 (16:9: 3968)

Stabilizare de imagine (VR):

Reducere optica a vibratiilor cu deplasarea obiectivului si procesare digitala (cresterea valorii ISO)

Sensibilitate ISO:

ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600
3200 - 6400  - valori disponibile doar pentru formate de imagine de 3M (2048 x 1536) sau mai mici)
Auto (crestere automata ISO 80-800)
Auto cu distanta fixa (ISO 80-200, 80-400)

Interfata:

USB de mare viteza

Alimentare:

Acumulator Li-ion EN-EL12 (inclus in pachet)
Adaptor CA EH-62F (optional)

Numarul de cadre fara reincarcare

cca. 220 de fotografii

Dimensiuni:

Latime: 99,5mm
Inaltime: 62,5mm
Adâncime: 23mm

Greutate:

cca. 155 g fara acumulator si card de memorie SD/SDHC

Accesorii incluse in pachet:

Acumulator Li-ion EN-EL12, incarcator acumulator MH-65, cablu USB UC-E6, cablu audio video EG-CP14, curea AN-CP19, suport proiector ET-2, telecomanda ML-L4, CD Software Suite

Date proiector:

Luminozitate*: pâna la 10 lumeni
Dimensiune imagine: 12,5 cm bis 1 m
Distanta de proiectare: cca. 26 cm pâna la 2 m
Durata de functionare cu acumulator incarcat**: cca. 1 ora Rezolutie (iesire): echivalent VGA

* Masuratoarea, conditiile de masurare si metoda de notare sunt in conformitate cu ISO 21118.
** Calculata pe baza utilizarii continue a unui acumulator EN-EL12 complet incarcat la 25 °C/77 °F.

Accesorii optionale:

Alimentator de retea CA EH-62F



Comparatie valori ISO:

ISO 80 (crop 100%)

ISO 100 (crop 100%)

Nu se observa nici o diferenta majora intre cele doua valori ISO. Se constata o crestere a zgomotului de imagine incepând cu ISO 200.

ISO 200 (crop 100%)

ISO 400 (crop 100%)

ISO 800 (crop 100%)

ISO 1600 (crop 100%)

ISO 3200 (crop 100%) - rezolutia scade la 3 megapixeli

ISO 6400 (crop 100%)

Trebuie mentionat urmatoarele: fotografia facuta la ISO 6400 printata pe un format 10x15 cm este perfect utilizabila. Totusi nu ofera detalii ca una la rezolutia de 100 ISO.

Un articol realizat de Sorin Voicu coolpix, sorin, sorin voicu, voicu, coolpix s1000pj, s1000pj



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Nikon a anuntat recent versiunea de firmware 1.1 pentru Nikon COOLPIX S800c, primul aparat foto cu Android. Acest software se utilizeaza pentru actualizarea firmware a COOLPIX S800c de la v1.0 la v1.1.Iata lista imbunatatirile de care beneficiati...
citeste tot
Lansat la sfarsitul lunii august impreuna cu alte patru modele noi, Nikon COOLPIX P7700 este upgrade-ul mult asteptat al lui COOLPIX P7100 si reprezinta noul varf de gama a seriei P (Performance). Ca si fratele sau mai mic, COOLPIX P310, P7700 ofera...
citeste tot
Avand la baza platforma Android, Nikon COOLPIX S800c se conecteaza la internet prin Wi-Fi si puteti descarca orice aplicatie de pe Google Play, deschizand o noua lume de aplicatii foto, social media si jocuri.  Cu un obiectiv NIKKOR cu zoom...
citeste tot
Nikon a anuntat disponibilitatea unei actualizari de firmware pentru modelele Nikon COOLPIX S6100 si S6150. Astfel, versiunea 1.1 rezolva problema legata de incarcarea acumulatorului  litiu-ion EN-EL12. Cand adaptorul de incarcare CA EH-69P si...
citeste tot
Proiectul Satwa Guna, ai carui sponsori sunt Nikon si Lowepro si in spatele caruia se afla Stelian Pavalache (fotograf) si Simina Cernat (scriitor), a ajuns anul acesta la a treia editie, intitulata sugestiv Unknown Vietnam. Timp de trei luni,...
citeste tot
Unul dintre cele mai interesante modele din noua gama COOLPIX, lansata la inceputul lunii februarie, COOLPIX P310 ascunde in carcasa compacta un pachet absolut impresionant de functii, dintre care cea mai atragatoare este fara indoiala diafragma...
citeste tot
Weekend-ul acesta va invitam la Decathlon sa incepem sezonul de mers cu bicicleta si sa testati cel mai potrivit aparat pentru acest sport, COOLPIX AW100. Pe 24 si 25 martie, magazinul din Berceni organizeaza concursuri de slalom printre jaloane si...
citeste tot
Un aparat compact cu un zoom de 10x, senzor CMOS cu iluminare din spate, obiectiv cu o distanta focala de 30-300mm (echivalent 35mm) si sticla ED, filmare full HD cu sunet stereo, ecran de 3 inci (7,5cm) cu 921.000 de puncte; o mica bijuterie....
citeste tot
  La primul contact cu noul P100 am avut reactia: vai, ce usor este. Intr-adevar, la cele 481 de grame cu acumulator cu tot aproape ca nu il simti. Obisnuit cu DSLR-uri, greutatea redusa a noului model Coolpix mi-a lasat impresia ca l-am uitat...
citeste tot
Anuntat de Nikon din Marea Britanie pe 13 octombrie 2009, obiectivul macro de 85mm f/3.5 GVR vine sa acopere "golul" dintre obiectivul macro de 60mm si cel de 105 mm. Este un obiectiv compact si usor, cu optica de foarte buna calitate, cu sistem de...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.