30 mai 2013

Tutorial foto: Sistemul de focalizare automata de la Nikon - Partea II

In prima parte a articolului am discutat despre modul de functionare a focalizarii automate si despre setarile de baza, acum vom vedea cum interactioneaza modurile de declansare cu cele de focalizare si zona AF si care combinatii sunt indicate pentru diferite scenarii.

Ca o mica recapitulare, modurile principale de declansare sunt: S (single frame – cadru unic) in care aparatul declanseaza cate un cadru  la apasarea declansatorului si C (continuous) in care aparatul declanseaza de la 3 la 11 cadre pe secunda (in functie de modelul de DSLR). Modurile principale de focalizare sunt: AF-S (single servo mode), AF-C (Continuous Servo Mode) si AF-A (Auto Servo Mode). Modurile zona AF sunt: AF punct unic (Single Point-AF), AF zona dinamica (Dynamic Area-AF), Urmarire 3D (3D-Tracking) si  AF zona auto (Auto-Area AF).

Sa vedem cum se comporta fiecare.


AF-S (single servo mode)

Unul dintre cele mai populare in randul fotografilor, amatori si profesionisti, modul AF-S este ideal pentru cadrele in care subiectul ramane static, cum ar fi portretele sau fotografiile de produs.

Atunci cand este selectat, aparatul va realiza punerea la punct (focalizarea) atunci cand  butonul de declansare este apasat pana la jumatate. Presupunand ca nu a fost dezactivata optiunea din meniu, odata ce aparatul a realizat focalizarea automata veti auzi o avertizare sonora de confirmare si veti putea declansa.

Daca in perioada in care aparatul a focalizat si momentul in care ati declansat, subiectul s-a miscat, va trebui sa apasati din nou butonul declansator pana la jumatate pentru a refocaliza.

 

Nikon D200, NIKKOR AF-S Micro 105mm f/2.8G ED VR, mod declansare S (cadru unic), mod focalizare AF-S, AF punct unic (Single Point-AF)

Pe langa modul de focalizare, trebuie sa alegeti si dintre modurile zona AF. In AF-S, puteti alege dintre AF punct unic (Single Point-AF) si AF zona auto (Auto-Area AF).

In modul arie AF punct unic, aparatul va focaliza in punctul indicat in vizor, iar in AF zona auto, va alege automat punctul folosind algoritmi speciali de recunoastere a fetei si informatii legate de culoare.

Desi aparatul "ghiceste" bine de cele mai multe ori unde s-a dorit punerea la punct, pentru cele mai bune rezultate se recomanda folosirea modului arie AF punct unic (Single Point AF). In acest fel, veti controla cu precizie punctul de focalizare.



Nikon D300s, NIKKOR AF-S Micro 105mm f/2.8G ED VR, mod declansare S (cadru unic), mod focalizare AF-S, AF punct unic (Single Point-AF)


Trebuie mentionat ca, desi unele modele permit selectarea modului zona AF dinamica in AF-S (single-servo mode), comportamentul sistemului de AF este identic cu cel AF punct unic.

In functie de modul de declansare ales, adica S (single frame – cadru unic) si C (continuous), aparatul va realiza o fotografie sau mai multe dupa ce a focalizat.


AF-C (Continuous Servo Mode)

Spre deosebire de AF-S, unde aparatul sisteaza focalizarea automata odata ce a fost realizata punerea la punct, in modul AF-C, focalizarea automata se realizeaza atata timp cat butonul de declansare este apasat pana la jumatate. Desi poate fi folosit si atunci cand subiectul este static, modul AF-C este indicat in situatiile dinamice de fotografiat.    

Focalizarea continua functioneaza impreuna cu tehnologia Predictive Focus Tracking System care foloseste algoritmi pentru a anticipa pozitia subiectului atunci cand butonul declansare este apasat pana la capat. Altfel spus, acesta detecteaza viteza subiectului si  deplaseaza elementele blocului optic al obiectivului pentru a compensa intarzierea la declansare. 

 

© Dragos Stoica, Nikon D4, NIKKOR AF-S 600mm f/4G ED VR, declansare C (in rafala), mod focalizare AF-C, AF dinamic (9 puncte)

Astfel, aparatul va urmari subiectul daca acesta se misca si va face corectiile necesare pentru ca acesta sa fie in constant in focus.

In AF-C, aveti la dispozitie patru moduri zona AF, AF punct unic (Single Point AF), AF zona dinamica (Dynamic Area-AF), Urmarire 3D (3D-Tracking) si  AF zona auto (Auto-Area AF), care influenteaza comportamentul sistemului de focalizare automata.

Sa vedem cum lucreaza fiecare.

In AF-C si AF punct unic (Single Point AF), alegeti unul dintre punctele de focalizare ale aparatului, iar sistemul de focalizare automata va urmari deplasarea subiectului aflat in dreptul punctului respectiv atata timp cat butonul de declansare este apasat pana la jumatate. Daca la nu moment dat, subiectul nu se mai afla in dreptul punctului de focalizare, nu va folosi punctele alaturate de focalizare pentru a-l urmari.

In AF-C si AF zona dinamica (Dynamic Area-AF), alegeti punctul initial de focalizare iar sistemul de focalizare automata va urmari deplasarea subiectului folosindu-se si de punctele de focalizare invecinate. In functie de aparat si de necesitati, puteti alege intre 9, 11, 21, 39 si 51 de puncte. 

 

© Dragos Stoica, Nikon D4, NIKKOR AF-S 600mm f/4G ED VR, declansare C (in rafala), mod focalizare AF-C, AF dinamic (9 puncte)

 

© Dragos Stoica, Nikon D4, NIKKOR AF-S 600mm f/4G ED VR, declansare C (in rafala), mod focalizare AF-C, AF dinamic (9 puncte)


In AF-C si Urmarire 3D (3D-Tracking), comportamentul este similar cu optiunea AF zona dinamica (Dynamic Area-AF), cu o diferenta importanta. Folosind Dynamic Area-AF, nu puteti recompune imaginea cu butonul de declansare apasat pana la jumatate, pentru ca imediat ce ati miscat aparatul, sistemul de focalizare automata va re-focaliza pe un nou subiect. Folosind Urmarire 3D (3D-Tracking), aparatul retine informatii legate de culoarea si luminozitatea subiectului fotografiat, astfel incat daca miscati aparatul si re-compuneti imaginea, sistemul de focalizare va pastra selectat subiectul initial alegand punctele de focalizare ce il contin.

Daca selectati Urmarire 3D, trebuie sa aveti grija ca subiectul sa nu aiba aceeasi culoare ca si fundalul, pentru ca aparatul nu va sti pe care sa il urmareasca.

In AF zona auto (Auto-Area AF), aparatul foloseste sistemul SRS (Scene Recognition System) si detecteaza daca subiectul este static sau dinamic, selectand apoi zona potrivita. Intr-un fel, AF zona auto seamana cu Urmarire 3D (3D-Tracking), cu diferenta semnificativa ca in cazul celui din urma se poate selecta punctul initial.



AF-A (Auto Servo Mode)


In modul AF-A, aparatul selecteaza automat focalizarea automata servo unica daca subiectul este stationar, focalizarea automata servo continua daca subiectul este in miscare. Comportamentul ulterior al sistemului de focalizare automata depinde mult de zona AF selectata.  Obturatorul poate fi declansat numai daca aparatul foto poate focaliza.

Pentru ca deja am vorbit despre AF-S si AF-C mai sus, ne vom concentra doar pe cazul in care ati selectat AF zona auto (Auto-Area AF). Cu alte cuvinte, va setati aparatul foto intr-un mod “ultra-auto” AF si toate deciziile vor fi luate de catre modulul AF impreuna cu sistemul SRS (Scene Recognition System). In acest mod, nu veti mai vedea in vizor punctele de AF selectate. Aceasta combinatie este folosita in general de catre fotografii aflati la inceput de drum, care nu stapanesc inca suficient de bine aceste informatii.

 

Setari personalizate ale sistemului de focalizare automata

Dintre toate setarile personalizate ce tin de focalizarea automata pe care le puteti modifica, vom vorbi despre cele care sunt cele mai importante si care afecteaza functionalitatea si viteza sistemului AF. Vom lua ca model de referinta Nikon D4, pentru ca acesta beneficiaza de toate optiunile.

Sa incepem cu prima, a1, denumita in limba engleza AF-C priority selection. Cand optiunea release (declansare) este selectata, aparatul va declansa de fiecare data cand butonul declansator este apasat pana la jumatate. La focus+release, aparatul va acorda prioritate focalizarii automate pentru primul cadru si cadentei (numarul de cadre pe secunda) pentru restul cadrelor. La release+focus, cadenta scade in favoarea obtinerii focalizarii numai daca subiectul este intunecat sau nu are contrast. Pentru ultima optiune, focus, aparatul poate fi declansat numai daca apare indicatorul “in-focus”. 


Nikon D300s, NIKKOR AF 50mm f/1.8D, mod declansare C (rafala, mod focalizare AF-C, AF punct unic (Single Point-AF)


Pentru AF-S priority selection, optiunile sunt mult mai simple, release sau focus. In cazul celei dintai, aparatul declanseaza ori de cate ori apasati butonul de declansare. Pentru ultima optiune, focus, aparatul poate fi declansat numai daca apare indicatorul “in-focus”. 


Focus tracking with lock-on (in limba romana, urmarire focalizare cu blocare) este foarte importanta, mai ales atunci cand fotografiati subiecte dinamice in modul AF-C. Aceasta optiune controleaza comportamentul sistemului AF atunci cand intervine un obstacol intre aparat si subiectul focalizat. Astfel, atunci cand optiunea este dezactivata, aparatul va refocaliza pe noul subiect aparut in cadru. Presupunand ca nu fotografiati subiecte aflate constant  la o anumita distanta, aceasta este optiunea recomandata pentru majoritatea cadrelor.  Cand este activata optiunea, puteti alege intarzierea aparatului in a refocaliza pe subiectul care a intrat in cadru, setarea 1 reprezentand intervalul cel mai scurt, iar 5 cel mai lung.

Ultima, dar nu cea mai putin importanta este AF activation (Activare AF). De aici controlati activarea sistemului AF. Astfel, puteti activa focalizarea automata folosind butonul declansator si butonul AF-ON (in cazul unor aparate, trebuie sa configurati butonul AE-L/AF-L sa functioneze ca AF-ON) sau doar cu AF-ON. Tehnica folosirii butonului AF-ON pentru activarea focalizarii automate este in general folosita de catre multi fotografi profesionisti pentru ca ofera mai mult control. Mai mult, modelele din generatiile anterioare decupleaza functia VR atunci cand este folosita optiunea AF-ON si o activeaza doar cand apasati butonul declansator pentru a realiza imaginea.



Scenarii pentru alegerea corecta a setarilor sistemului AF


Alegerea combinatiei corecte intre modul de declansare, cel de focalizare si zona AF nu este o sarcina usoara, si nici nu exista retete ce nu trebuie incalcate. De exemplu, unii fotografi vor folosi modul de focalizare AF-C impreuna cu zona AF punct unic pentru a fotografia pasari, iar altii vor folosi AF-C impreuna cu zona dinamica. Totusi, noi vom incerca sa va furnizam cateva notiuni de baza care sa va ajute sa obtineti cadre clare indiferent de situatie.

Punctul de plecare in alegerea setarilor corecte trebuie sa fie intotdeauna intrebarea “Subiectul este static sau dinamic?”.

Iata cateva scenarii des intalnite

Pentru o fotografie de tip portret, se recomanda in general urmatoarele setari: modul de declansare S (single servo mode), mod de focalizare AF-S si punct unic de focalizare (single-point AF). Cadrul este static, asadar nu trebuie declansare in rafala, iar punctul de focalizare ales trebuie sa fie in general pe ochi. Asadar, compuneti imaginea si mutati punctul de focalizare pe ochi, pentru ca de cele mai multe ori ochii trebuie sa fie clari intr-o imagine portret. Dupa care, apasati butonul declansator pana la jumatate, asteptati confirmarea de focalizare si declansati. Aceleasi setari se aplica si la fotografia macro.

Apropo de regulile de care va spuneam mai sus, exista multi fotografi care folosesc AF-C si nu AF-S la portrete atunci cand fotografiaza cu obiective foarte luminoase ca NIKKOR AF-S 50mm f/1.4 sau NIKKOR AF-S 85mm f/1.8G. Motivul il reprezinta profunzimea foarte mica de camp pe care o au acestea, mai ales la distante foarte mici de focalizare. Folosind AF-C, va asigurati ca aparatul face ajustarile necesare pentru cea mai mica deplasare a subiectului sau a voastra. Restul parametrilor raman la fel. 

 

Nikon D300s, NIKKOR AF-S Micro 105mm f/2.8G ED VR, mod declansare C (rafala, mod focalizare AF-C, AF punct unic (Single Point-AF), a fost folosit modul AF-C pentru ca subiectul nu era tocmai static.

Acum sa presupunem ca fotografiati un copil, care nu se dezminte si se misca destul de mult, si pe directia voastra si in lateral. In aceasta situatie, setarile se schimba. Pentru cele mai rezultate, va recomandam modul de declansare in rafala, modul de focalizare AF-C si AF zona dinamica. Odata setat, aparatul va focaliza continuu atata timp cat tineti apasat butonul declansator pana la jumatate si va folosi si punctele alaturate celui selectat pentru AF (numarul lor depinde de aparat si de setarile facute; poate sa fie 9, 11, 21, 39 sau 51 de puncte) pentru a urmari subiectul. Declansarea in rafala va ajuta sa obtineti cea mai buna  fotografie dintr-o serie, pentru ca desi cadrul este clar, s-ar putea sa surprindeti copilul cu ochii inchisi sau cu o expresie neflatanta.

Nikon D300s, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR, mod declansare C (rafala), mod focalizare AF-C, AF dinamic (9 puncte)

Pentru fotografierea pasarilor in zbor, modul de declansare trebuie sa fie rafala, iar modul de focalizare trebuie sa fie AF-C. Parerile sunt impartite cand vine vorba despre zona AF folosita. Desi, in mod clasic, este recomandat sa folositi Dynamic Area-AF cu un numar de puncte in functie de dimensiunea pasarii si de viteza cu care zboara, multi fotografi prefera sa foloseasca AF-C, dar cu un singur punct, pentru ca le ofera mai mult control. Alegerea dintre cele doua moduri depinde de experienta fotografului si tehnica preferata.

© Dragos Stoica, Nikon D4, NIKKOR AF-S 600mm f/4G ED VR, declansare C (in rafala), mod focalizare AF-C, AF dinamic (9 puncte)

© Dragos Stoica, Nikon D4, NIKKOR AF-S 600mm f/4G ED VR, declansare C (in rafala), mod focalizare AF-C, AF dinamic (9 puncte)
 

© Dragos Stoica, Nikon D4, NIKKOR AF-S 600mm f/4G ED VR, declansare C (in rafala), mod focalizare AF-C, AF dinamic (9 puncte)

Acestea sunt recomandarile noastre legate de focalizarea automata. Voi ce setari folositi si de ce probleme v-ati lovit?

Prima parte a articolului Sistemul de focalizare automata de la Nikon poate fi citita aici.

dslr, focalizare automata, tutorial, autofocus, acil, multi-cam, detectie faza, detectie contrast



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 3 comentarii
Ionut
Ionut a scris pe 05-01-2019 la 01:49
Salut. Am o intrebare la care nu am gasit un raspuns. Este o mare diferenta intre un dalrcu 11 puncre de focus si altul cu 39? Cel cu 11 are 1 in cruce celalalt are 9. Sa inteleg ca cel cu 11 nu focalozeaza la fel de bine sau ratezi mult mai des focusul? E mai dificil sa focalizezi? Multumeac
0
0
Giurgiu Alexandru
Giurgiu Alexandru a scris pe 23-12-2013 la 20:04
Multumim pt informatii. Pentru incepatori sunt foarte bune
0
0
Serbeszki Marius
Serbeszki Marius a scris pe 07-06-2013 la 13:22
Tutorial excelent ! Multumesc !
1
0
Nikonisti
Nikonisti a scris pe 01-08-2013 la 14:38
Multumim pentru aprecieri.
0
0

Articole similare |
Articole recente
Nikon are placerea sa anunte ca varfurile sale de gama DSLR, aparatele foto Nikon D5 si Nikon D500 au primit premiul pentru design ‘iF Design Award 2017’       Aparatul foto digital SLR – Nikon D5 Nikon D5 este...
citeste tot
Va prezentam o serie deosebit de apetisanta realizata de catre fotograful Claudiu Dunga cu Nikon 1 V1. In acest proiect, deconstructia sandwichurilor are rolul de a starni privitorul prin puritatea si frumusetea ingredientelor utilizate. Putina lume...
citeste tot
In acest inceput de iarna, fotograful Dan Dinu impreuna cu Photolife, va invita la Brasov pentru a invata despre fotografie. Daca sunteti la inceput de drum si aveti un aparat DSLR ce va da batai de cap, atunci aveti ocazia de a invata rapid si...
citeste tot
Bucuresti,  13  septembrie 2012 – SKIN, unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea aparatului DSLR in format FX Nikon D600, a grip-ului MB-D14 si a adaptorului wireless WU-1B. Nikon D600 a fost proiectat pentru cei care doresc...
citeste tot
O fotografie poate avea o compozitie excelenta, un balans de alb impecabil, poate fi expusa corect, dar totul este in zadar daca nu este bine focalizata. Si asta pentru ca, in timp ce balansul de alb si expunerea se pot ajusta pana la nivelul dorit...
citeste tot
Univeristatea Nationala de Arta Teatrala si Film "I.L. Caragiale" a fost ieri, 28 mai, gazda workshop-ului Prezentarea procesului de filmare cu DSLR Nikon. Evenimentul a debutat cu o prezentare din partea reprezentantului Nikon, Geo Dobre (PR...
citeste tot
Profunzimea de camp este versiunea romaneasca a notiunii de DOF, acronim pentru "depth of field", si este definita ca portiunea dintr-o imagine exprimata ca distanta care este clara. Atunci cand focalizam intr-un anumit punct, vom obtine o zona clara...
citeste tot
Nikon organizeaza in parteneriat cu Univeristatea Nationala de Arta Teatrala si Film "I.L. Caragiale" un workshop in care se va prezenta procesul de productie video cu DSLR-uri Nikon, de la filmarea propriu-zisa, la editare si proiectie. Evenimentul...
citeste tot
Cand apasati butonului de declansare al unui aparat DSLR si selectati modul rafala, cel mai probabil veti obtine multe priviri mirate si intrigate de zgomotul ce vine dinspre "cutia" neagra pe care o tineti in mana. Si vorbim aici de viteze obisnuite...
citeste tot
 Probabil una dintre cele mai spinoase probleme pentru fotografii amatori, balansul de alb este un concept de baza in fotografie si vital in obtinerea unei imagini de calitate si se refera la redarea corecta a culorilor.Originar din epoca...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.