Nikon D5100

Nikon D5100

Nikon D5100 este un aparat foto DSLR extraordinar care oferă o paletă largă de funcţii creative. Dispune de un senzor de imagine CMOS de 16,2 megapixeli, monitor LCD cu unghi variabil, perfect pentru surprinderea unghiurilor inedite, mod filmare Full HD, tehnologie HDR , mod efecte speciale, ISO 100-6400 şi sistem de focalizare automată cu 11 puncte. Este modalitatea perfectă de a vă stimula latura creativă.

Specificatii importante:

  • •Senzor de imagine CMOS în format DX, de 16,2 megapixeli
  • •Monitor LCD cu unghi variabil, de 7,5 cm (3 inci), 921.000 puncte cu unghi larg de vizualizare
  • •Mod Efecte speciale
  • •D-Movie: filme HD full (1080p)


Accesorii utilizate:

Paris

Tara: Franta
Pozitionare pe Glob: 48° 51' 24" N, 2° 21' 3" E
Populatie: 2.193.031 locuitori
Densitate: 24,948 loc/km2
Limba vorbita: franceza
Temperatura medie maxima: 25° (iulie)
Temperatura medie minima: 2,5° (ianuarie)

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Que je t'aime, Paris!

Fotograf: Vlad Eftenie


"Imi petrec viata pe strazile oraselor pe care le vizitez. Nu un muzeu te face sa intelegi un oras, ci mersul pe strazile lui" (Woody Allen)


Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 1 18mm    ISO 100    4,3mm    f 8    1/250 exp    comp -0.3EV

Preambul


Cand am aflat ca Parisul va fi destinatia turei mele fotografice SUNT ghid de calatorie m-a cuprins o bucurie nespusa si in acelasi timp sentimentul unei datorii de onoare. Fotografia mea si in general tot ceea ce cred eu despre fotografie i-o datorez in cea mai mare masura acestui oras pe care l-am cunoscut pentru prima data in 1998. Pe atunci nu pozam decat monumentele principale. Nu eram inca pasionat de fotografie, nu stiam sa ma plimb, nu stiam ce sa caut. In timp am revenit de cate ori am avut ocazia. Tot in timp a aparut printre preocuparile mele si fotografia si am invatat cum se parcurge un oras si cum sa te imprietenesti cu el.

Unul din cele mai importante lucruri pe care le-am aflat este ca un oras nu este reprezentat doar de reperele sale majore. Cu alte cuvinte, Paris nu inseamna doar Tour Eiffel, Champs Elisees si Louvre (de exemplu) ci si tot ce se intampla intre acestea, viata orasului, vuietul strazii, parcurile linistite, pietonii nenumarati si zgomotosi, un sarut furat langa un felinar, soarele bland si aerul cu aroma oceanica. Cu alte cuvinte, tot ceea ce creaza impresii, stari, povesti. Modul meu de a parcurge orasul s-a schimbat astfel in timp si a adus cu sine capacitatea de a "te umple" cu un loc prin tot ceea ce ofera el. La un moment dat, alte vizite la Paris au adus cu sine o provocare : "hai sa vedem toate muzeele, cat suntem aici". La sfarsit ne-am dat seama ca uitasem sa vedem orasul, stand inchisi in fiecare zi in spatii protejate de oras. Cuvintele recente ale lui Woddy Allen (rostite poate nu intamplator cu ocazia unui recent interviu ce preceda lansarea filmului "Minuit a Paris") au venit ca o concluzie peste timp, un oras negasindu-se doar in muzeele sale, ci afara. Desigur, o atitudine echilibrata este cea mai recomandata, muzeul fiind un depozit de cultura universala, un spatiu atemporal in timp ce strada este locul sedimentarii si consumarii vietii cotidiene, ai timpilor trecerii scurte. Am inteles in timp si de unde provine acest reflex al retragerii de pe strada in locuri sigure, precum muzeele : de cele mai multe ori strada este perceputa ca un loc nefamiliar, necunoscutul se intampla aici la fiecare pas in timp ce muzeul este un loc sigur, organizat si in care de cele mai multe ori ti se propune un tur organizat, nu te poti pierde. Tururi ti se ofera insa si afara, sub forma de incursiuni cu autobuze panoramice, orasul aratandu-se atunci ca un film pe ecranul constituit de parbrizul prin care privesti afara. Odata constientizate aceste fapte, fiecare isi poate "proiecta" o abordare personala a unui oras, experienta personala fiind cheia senzatiilor care vor ramane in urma vizitei.

Parisul cuprinde si o alta variabila: de cate ori l-ai vizita, mereu e ceva nou de vazut, nu poti avea niciodata sentimentul ca l-ai epuizat complet. Probabil aceasta este si cheia reintoarcerii permanente, cine a fost odata este mereu atras sa revina.

Abordarea acestei vizite, dublata de un demers fotografic in care aparatul Nikon D5100 a fost din nou partener de drum are asadar o latura foarte personala si in acelasi timp se bucura si de o capacitate, urmare a experientei, de a privi obiectiv aspectele cheie ale orasului. Vom incerca sa punem in folosul viitorilor turisti de Paris-fotografi cunostintele si invataturile pe care orasul le-a daruit, in timp. Vom incerca sa explicam cateva aspecte precum ceea ce merita vazut, cum merita abordat, cum se fotografiaza, cum se parcurge eficient orasul, cum se imbina ceea ce constituie un bun al tuturor - obiectiv (reperele majore care schiteaza o agenda de vizitare) cu ceea ce devine personal, ca traire subiectiva.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Tehnica fotografica

Pentru a fotografia, Nikon mi-a pus la dispozitie recent lansatul model Nikon D5100 si trei obiective: Nikkor AF-S 18-55mm f/3.5-5.6G VR (cel din kit), AF-S DX Nikkor 55-300mm f/4.5-5.6G ED VRII si pentru ca am fost reticent la inceput cu capacitatea obiectivelor cu f5.6 de a fi utile pe strada – Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX. Doua baterii, doua carduri incapatoare, filtre Marumi UV si de polarizare si un rucsac Lowepro Flipside 200 foarte ergonomic si placut de tinut in spate precum si un trepied Velbon VS-443D au completat kitul de drum. Nu am mai folosit in Paris un aparat digital incepand cu 2004, anii urmatori dedicandu-i peliculei. Revenirea in mediu digital, dupa acest timp, mi-a starnit curiozitatea de evalua tehnica cea mai recenta. Cele cateva zile de imprietenire cu aparatul si obiectivele sale au avut darul de a arunca in aer toate prejudecatile mele si ideile fixe (cum ca imaginea digitala nu are vibratie si obiectivele cu f5.6 nu sunt capabile de DOF-uri poetice, fiind cele mai acute bariere proprii). Recunosc astfel ca pentru a putea evolua trebuie sa fii deschis schimbarilor si noutatilor, Nikon D5100 oferindu-mi inca de la primul cadru acel "wow" pe care cu greu mi-l poate smulge ceva (pentru ca sunt foarte pretentios).

Pentru a putea beneficia de toate avantajele pe care Nikon D5100 le ofera si pentru a te plia cat mai exact pe situatiile parcurse este insa necesara cunoasterea prealabila in detaliu a functiilor sale. Nikon D5100 fiind orientat catre incepatorii entuziasti, presupunem ca stie sa preia o multime din nevoile acestora si sa le ofere solutii imediate. Este necesar sa intelegem, ca fotografi, ca aparatul nu face insa poze in locul nostru si cand il setam pe modul "verde" fara sa cunoastem nicio variabila sau functie, el va incerca sa raspunda dar e foarte posibil ca rezultatul sa nu fie neaparat cel dorit. Asadar, inainte de a porni la drum, am trecut in revista toate setarile si am incercat sa ma obisnuiesc cu modul de a le aborda optim prin comenzile aparatului – care nu are butoane dedicate pentru fiecare functie, fiind necesara cateodata parcurgerea unui meniu in care se pot modifica variabile de lucru precum control imagine, balans de alb, ISO, etc. Am optat asadar pentru cateva setari fixe, umand ca in functie de situatie (intensitate lumina, subiect, etc) sa apelez meniul pentru ajustari contextuale. Nikon D5100 ofera posibilitatea ca butonului Fn sa-I fie atribuita o functie de utilizator – eu alegand NEF(RAW). In general prefer sa lucrez in mod JPG (setat la calitate maxima) din motiv ca la o rezolutie mare (16 mpix in acest caz) NEF-urile ar umple imediat cardul, oricat de incapator ar fi iar pe strada trebuie sa dozezi bine atat spatiul pe card cat si consumul bateriei. Ca mod de focalizare am optat pentru AF-S (single servo) cu un singur punct central (sistemul avand 11). Modul de lucru de tip "snapshot" cu recadrare poate fi o optiune de lucru pe strada. Aici sunt foarte multe obiecte-subiect suprapuse, in miscare – aparatul putand fi usor pacalit ca vrei sa pozezi cel mai apropiat obiect sau pe cel aflat in miscare – pentru inceput preferand sa-i spun eu ce vreau sa pozez. Am setat modul imagine (picture mode) pe Standard cu +7 sharpness si +1 contrast, celelalte setari ramanand neschimbate. Cateodata am ales modul de lucru alb-negru (desi orice imagine color se poate converti) pentru a putea vedea rezultatul. Filtrul de culoare galben ajuta sporirea contrastului. Daca se opteaza pentru cel rosu exista riscul ca pielea sa iasa prea alba, in caz ca realizam un portret in acest mod de lucru. Initial am setat ISO pe auto-mode cu marja 800, pentru a nu ma mai preocupa de setarile ISO atunci cand strabat zone mai intunecate sau intru intr-o incapere cu lumina putina. Adevarata putere a lui Nikon D5100 (si a motorului Expeed2) sta in capacitatea de a oferi o latitudine de expunere extinsa, acest lucru fiind esential in oras unde lumina creaza contraste puternice. Modul Active D-Lighting a fost permanent setat pe High. Cateodata, in situatii de contrast prea puternice este necesara functia HDR. Balansul de alb a fost setat pe Auto, cu o corectie B1-M1. Masurarea a pendulat intre Centrala si Matrix, in functie de situatia parcursa.

Cum Nikon D5100 tinde sa supraexpuna putin, am compensat expunerea cu -0.3 permanent, uneori fiind necesar -0.7. Am folosit exclusiv modurile P, A si M. Multiplele moduri scena (copii, catei, mancare) sunt insotite mereu si de o imagine ajutatoare pentru ca fotograful sa poata selecta mai usor un mod de lucru adecvat subiectului. O atractie deosebita o reprezinta accesarea modului Effects unde sunt disponibile o suma de filtre creative (miniatura, culoare selectiva, viziune de noapte, color sketch, etc). Butonul dedicat pentru Live-view si ecranul rabatabil sunt de asemenea optiuni forte ale aparatului, acesta fiind pregatit pentru filmare HD de inalta calitate atat a imagini cat si a sunetului, prin folosirea microfonului optional Nikon ME-1. Setarile aparatului Nikon D5100 fiind invatate, bagajul gata si voia buna la purtator, am asteptat nerabdator sa incep o tura noua de Paris.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Ziua 1

In general cand calatoriti cu avionul, nu va ambalati bagajul foto intr-un mod definitiv, functionarul de la RX (acel aparat cu banda care va radiografiaza bagajul si hainele) cerand in mod sistematic sa-i prezint fiecare piesa a kitului foto. In general este o ocazie pentru o prima prelegere despre fotografie, operatorii descoperindu-si atunci pasiunea pentru fotografie si intreband detalii, chiar daca avionul e deja la scara.

Dupa un zbor linistit cu Air France - pilotii francezi au cele mai line aterizari dupa parerea mea - am ajuns la Paris fara intarziere, lucru pe care l-am apreciat avand in vedere ca aveam o zi incarcata inainte.

Parisul m-a intampinat cu soare si vreme buna si calda, desi eram pregatit (ca in anii trecuti) ca in aceasta perioada sa fie maxim 10 grade si ploi marunte si fara sfarsit (cum lasasem acasa). Din fericire nu a fost asa si astfel au fost intrunite conditiile sa plec imediat la plimbare. Am verificat kitul de drum din nou, baterii, carduri, filtre, harta si bani marunti pentru metrou. Orice hotel are la receptie diverse harti. Una din cele mai eficiente este cea de la Lafayette, de mici dimensiuni si continand toate punctele esentiale ale orasului.

Ora 11 a venit, sunt gata de drum, de unde incep? Cel mai simplu este sa investighezi imprejurimile hotelului la care esti cazat, sa vezi daca exista puncte de interes in apropiere. Acest lucru poate deveni pretextul unei vizite ca pieton, dupa atata drum si transferuri, cea mai indicata fiind o plimbare pe jos pentru a lua pulsul orasului. Cum hotelul unde am fost cazat este in zona Motte-Piquet, la doi pasi de Ecole Militaire, loc de unde incepe esplanada Champ de Mars care culmineaza cu Tour Eiffel, optiunile sunt clarificate rapid. Studiez lumina si setez aparatul Nikon D5100 in modul P, ISO 100. Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 2 24mm    ISO 200    f 10    1/400 exp comp -0.3EV Ziua incepe asadar cu Tour Eiffel si poti spune ca te afli in Paris inca din primul moment al excursiei.
Construit in 1889 cu ocazia celebrarii centenarului revolutiei franceze (si prevazut a fi demolat dupa terminarea Expozitiei Universale din acelasi an), turnul a ramas si este astazi unul din cele mai puternice simboluri ale orasului. Inalt de 300 de metri si stabilizat prin milioane de profile metalice (unele produse la Resita) si nituri, fixeaza practic orasul pe harta lumii si ofera in acelasi timp o perspectiva ametitoare asupra orasului. Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 3 18mm    ISO 320    f10    1/250 Ca sa vizitezi Tour Eiffel, trebuie sa ai timp si rabdare sa stai la cozi interminabile.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

De data aceasta nu mi-am permis acest lux, fiind mult mai preocupat de parcurgerea si altor obiective de pe ordinea de zi. Turnul se vede din aproape orice loc din oras, astfel incat o singura imagine nu-i suficienta pentru a-i descrie prezenta. Desigur, un prim punct de statie se afla in capatul esplanadei, langa pavilionul multiculturalitatii amplasat in fata lui Ecole Militaire.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 4 20mm    ISO 100    f 11    1/500 exp comp -0.3EV Obiectivul 18-55mm acompaniat si de filtrul de polarizare isi face datoria cu brio. Nu este necesar sa inventati moduri noi de a fotografia Tour Eiffel si sa nu aveti teama de clisee. Pozati exact asa cum simtiti.
Tentatia de a vedea acea foiala din turn aduce montarea lui 55-300 si brusc capatam acces la imagini cu furnici, turnul parand ca poate fi atins cu mana. E ora 12 la pranz si planuiesc sa revin mai pe seara cand stiu ca turnul este luminat si farurile din varf descriu miscari de rotatie care scruteaza orizontul.

Champ de Mars este o esplanada verde de mare intindere, cand e vreme buna sau de sarbatori fiind intesata cu oameni care stau la pincnic, se imbratiseaza, se joaca, danseaza, canta sau fotografiaza si se fotografiaza tinand turnul in palma (un cliseu de care totusi va puteti feri sau macar il puteti amana). Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 5 270mm    ISO 100    f 5,6    1/250 exp comp -0.3EV Este locul in care se pot intalni oameni apartinand tuturor continentelor, raselor si etniilor.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Parcurile dimprejur ascund terenuri de joaca sau piste de alergare, o parcurgere a lor oferind o imagine filtrata prin vegetatie. Un loc ideal pentru o diluare printre ei si pentru instantanee haioase.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 6 24mm ISO 200 f 11 1/400 exp comp Mod Color Sketch Am incercat si efectul sketch, cu efecte grafice interesante.
Pe masura ce ne apropiem de turn creste si aglomeratia. Parcurgerea dinamica, aproape cinematica, are darul de a pune obiectul in ipostaze multiple, aceasta fiind de altfel o regula generala de pozare a obiectelor de arhitectura – prin cautarea dinamica unor puncte de statie optime care sa le puna in evidenta.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 7 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.3EV Aproape ca uit sa mai plec de pe espalanada, multimea de oameni obisnuiti cu prezenta aparatului foto consumand multiple instantanee.
Curentul mare si umbra de la baza turnului nu ne permit sa poposim prea mult, traseul continuand spre TrocaderoPalais Chaillot, cladirea care inchide perspectiva ce incepe la Ecole Militaire.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 8 140mm ISO 100 f 4.8 1/500 exp comp -0.3EV Traficul pietonilor este intens, este un permanent du-te – vino.

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 9 80mm ISO 100 f 11 1/160 Mod Miniature Privind de pe pod spre cheiul inferior, testez modul efect "miniatura", cu rezultate interesante de schimbare de scara.
Construit in 1867 cu ocazia Expozitiei Mondiale, palatul a fost reconstruit in 1937 intr-un stil modern acompaniat insa de elemente clasice. Gazduieste cateva muzee precum cel al Marinei, al Omului, cel mai important si vizitat fiind cel al Arhitecturii si Patrimoniului.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 10 55mm ISO 100 f 9 1/320 exp comp -0.7EV Scarile monumentale de acces constituie un bun fundal fotografic prin efectele geometrice pe care le ofera, compozitiile cu siluete umane putand fi un subiect de studiu fotografic.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 11 220mm ISO 100 f 5.3 1/1000 exp comp -0.3EV Terasa ofera o perspectiva uluitoare spre Tour Eiffel si Champ de Mars, teleobiectivul Nikkor 55-300mm fiind si aici un companion recomandat.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris 24mm ISO 100 f 4 1/200 exp comp -0.3EV
De la Palais Chaillot, luand-o la dreapta pe oricare bulevard, destinatia este unica : Arcul de Triumf. Bulevardele cu terase si magazine si sedii de fime au o arhitectura impunatoare, cu un stil unitar.

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris 300mm ISO 100 f 5.6 1/640 exp comp -0.3EV
Continui drumul pe jos si ajung la Place Etoile, acolo unde impunatorul Arc de Triumf inceput de Napoleon 1 in 1806 si terminat in 1836 marcheaza debutul unuia dintre cele mai celebre bulevarde din lume – Champs Elysees.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 13 300mm ISO 100 f 5.6 1/800 exp comp -0.3EV Oferind o privire directa spre Louvre, bulevardul Champs Elysees a constituit dintotdeauna un loc de promenada (incepand cu 1616), astazi fiind una din cele mai elegante si aglomerate artere comerciale, toate marile firme (haine, parfumuri, masini) avand aici magazine.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

E adevarat ca odata ajuns aici trebuie sa-ti clarifici care este scopul vizitei, riscand sa te pierzi prin magazine si sa uiti sa pleci mai departe. Aglomeratia si mixarea pietonilor sunt maxime. Terasele au preturi duble pentru orice articol, de la cafea la mancare. Lung de doi kilometri si lat de 80 de metri, renovat in anii 80. Este probabil un caz unic cand un bulevard (ca prezenta urbana si entitate de sine statatoare) este un punct de reper in oras – si nu neaparat cladirile care-l alcatuiesc, punctual.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 14 18mm ISO 100 f 5 1/100 exp comp -0.3EV Desigur, magazinul Louis Vuitton, exclusivistul hotel Fuquet, reprezentanta Citroen - sunt destinatii tinta.
Alternez cele doua obiective zoom pentru a putea parcurge intreg spectrul de profunzime al bulevardului. Observ ca daca iluminarea locala necesita activarea functiei HDR, dubla expunere necesara surprinde siluete in miscare – ceea ce poate oferi imaginii un efect grafic interesant.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 15 62mm ISO 100 f 6.3 1/640 exp comp -0.3EV Continuand drumul acesta ne aduce in preajma lui Grand Palais si Petit Palais, construite tot cu ocazia expozitiei universale din 1867.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 17 18mm ISO 100 f 9 1/320 exp comp -0.3EV Mod HDR Statuia lui Charles de Gaulle ofera din nou ocazia testarii modului HDR, eu plasandu-ma in contre-jour.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

La dreapta, spre capatul bulevardului se zareste Domul Invalizilor dar acesta va figura pe lista de plimbare intr-o alta zi. Parcurgem parcul si ajungem la Place de la Concorde, marcata prin verticalitatea obeliscului egiptean cu hieroglife si varf aurite.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 17 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.3EV Mod Monochrome Am optat pentru modul alb negru de lucu pentru a contura mai bine prezenta verticala.
Nod de circulatie atat pentru autovehicule cat si pentru metrou, de aici putem usor sa optam pentru a o lua la stanga, spre Opera Garnier, la dreapta spre Assemblee Nationale – de unde incepe zona Saint-Germain sau sa continuam drumul spre Louvre, prin Jardin de Tuileries, unul din cele mai intinse parcuri de promenada ale orasului. Din Place de la Concorde zarim Tour Eiffel a carui silueta se deseneaza printre cele ale felinarelor si fantanilor arteziene verzi-aurite.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 18 260mm ISO 400 f 5.6 1/400 exp comp -0.3EV Tot aici asteapta velo-taxiuri pentru ture ecologice prin oras , mersul pe jos ramanand insa o alternativa pentru toate varstele.
Parcul, conceput initial in 1564 ca gradina la comanda Caterinei de Medici, in stil italian, este refacut in 1664 de arhitectul peisagist Andre LeNotre, cel responsabil de gradinile de la Vaux-le-Vicomte si Versailles. Fantana octogonala aduna o multime de vizitatori care fac popas, odihnindu-se sau contempland asezati pe scaunele cu design specific, unic pentru toate parcurile din Paris.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 19 120mm ISO 100 f 4.8 1/1250 exp comp -0.3EV Parcul este vast, numeroase statui par a comunica cu trecatorii.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Soarele incepe sa coboare, lumina devine rosiatica, siluetele pietonilor se deseneaza in contre-jour in nuante de jar. Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 20 200mm ISO 100 f 5 1/250 exp comp -0.3EV Obiectivul Nikkor 55-300mm deschide perspective noi in lung de ax, timpul de expunere fiind suficient de scurt, iar stabilizatorul dand sigurata, in plus.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 21 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.3EV Ajuns la Louvre, inserarea cuprinde intreaga piata si piramida de sticla capata reflexe rosiatice-albastrui.
Muzeul Louvre este unul din cele mai renumite si vizitate muzee ale lumii. De mare intindere, nu este suficienta o zi daca vizitarea lui devine un scop. De la arta egipteana si pana la Mona Lisa, muzeul abunda de exponate valoroase de sculptura, pictura si arte decorative, incursiunea in timp si printre valorile mondiale necesitand rabdare si deschidere. Initial o fortareata, Philippe-Auguste o mareste in jurul anului 1200. In 1385 Carol al V-lea il transforma in resedinta regala. Francisc I, pasionat de arta, aduce aici intreaga sa colectie, dupa 1515. Intre 1595-1607 Henric al IV-lea construiste o lunga galerie de-alungul Senei. In 1682 curtea regala se muta la Louvre, Ludovic al XIV-lea marind impresionant colectia de arta. Napoleon inaugureaza aici in 1739 Musee Central des Arts. In perioada lui Francois Mitterand se realizeaza o extindere-reabilitare, arhitectul I.M. Pei propunand aici in 1984 piramida de sticla care marcheaza astazi definitiv curtea muzeului. Ca optiuni de fotografiere avem de-a face cu un obiect central (piramida de sticla, transparenta, inconjurata de oglinzi de apa si fantani), profilat pe fundalul cladirii muzeului.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 22 78mm ISO 200 f 4.5 1/100 exp comp -1EV Perspectiva centrala sau compozitii complexe sunt posibile, contrastul, reflexiile, prezenta oamenilor putand construi tablouri fotografice.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Piramida se profileaza interesant si daca este privita prin galeriile de acces aflate pe cele trei aripi construite. Aici vom vedea mereu fotografi, cu sau fara trepied, ocupand pozitii cheie in cautarea simetriilor si a reflexiilor. De asemenea, aglomeratia este si ea prezenta. Accesul in muzeu, prin piramida, este liber si ofera acces la perspectiva interioara. Am ramas in exterior, am facut cateva cadre wide, in lumina inserarii si am continuat traseul, urmand sa aprofundez in alta zi zona de interior. Stabilizatorul isi face bine treaba, timpii mai lungi de expunere nepunand probleme, din mana. Prin curtea de onoare, la dreapta, se iese spre Sena, Pont des Arts fiind un popas necesar si care ofera o perspectiva minunata a veniri noptii, peste oras. Si de aici se zareste Tour Eiffel, pardoseala din lemn transforma podul pietonal intr-un popas indiferent de ora sau anotimp.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 23 55mm ISO 800 f 5.6 1/80 exp comp -0.3EV Daca anul trecut se zareau cateva lacate legate de plasa de protectie, anul acesta sunt mii si semnifica un juramant de dragoste.
Atmosfera e relaxata, dragostea pluteste in aer, iar cate un bateau-mouche strabate cursul apei si lumineaza din cand in cand fatadele muzeului.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 24 18mm ISO 800 f 5.6 1/20 exp comp -0.3EV Podul este marcat si de cladirea Ecole des Beaux-Arts.
Simt ca ziua de fotografiat si de plimbat se termina – consider ca pentru o prima zi de contact cu orasul am parcurs si descoperit deja cateva elemente cheie din lista de obiective. Rue Mazarine ma conduce prin cartierul cu galerii de arta si terase spre Odeon de unde iau metroul inapoi spre hotel.

Am ajuns frant, am descarcat cardurile si am pus bateriile la incarcat, am sters obiectivele si filtrele, am realizat o curatare de senzor cu functia disponibila la Nikon D5100 pentru ca a doua zi sa fiu pregatit de drum.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Ziua 2


Dimineata am rezumat agenda de zi – aveam pe lista ca obiective principale Galeriile Lafayette, Opera Garnier, bulevardul Rivoli si catedrala Notre Dame. Pentru a castiga timp, am luat metroul si am coborat la Madeleine, catedrala romano-catolica edificata incepand cu anul 1757 si pe care o zarisem in ziua precedenta, fiind la Concorde. Biserica avand un stil neo-clasic, cu coloane corintice, prezinta pe timpan scena judecatii de apoi si este amplasata in capatul lui Rue Royalle, intr-o piateta foarte aglomerata de obicei, ceea ce o face greu de fotografiat in conditii optime. Se poate opta pentru o tratare frontala sau in perspectiva dar punctul de fotografiere depinde foarte mult de trafic. Nu sunt necesare setari speciale ale aparatului, obiectivul din kit facandu-si bine treaba.

Bulevardul Madeleine, continuat cu Capucines, descrie exemplar zona Marilor bulevarde, amprenta actiunilor de modernizare urbana ale baronului Haussmann (la jumatatea sec. al XIX-lea) fiind vizibila si astazi la nivelul profilului strazilor si arhitecturii de front, cu un regim de inaltime si stil arhitectural unice.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 25 18mm ISO 800 f 5.6 1/20 exp comp -0.3EV Parterul cu profil comercial a transformat zona Grands Boulevards intr-o atractie turistica pentru cei interesati de cumparaturi.
Ocolind Opera, aflata deocamdata partial in santier de reabilitare, aflam zona aglomerata a Galeriilor Lafayette, punct cu care culmineaza visurile de cumparaturi ale turistilor.

Initiata in 1893, cladirea este desavarsita in 1912 odata cu finisarea cupolei de sticla si a scarii interioare in stil Art Nouveau. Obiectivul din kit, setat la cea mai scurta focala (18) face fata cu greu distantei relativ mici pana la fronturi, nereusind sa cuprinda intreg ansamblul. Pentru a scapa de o parte din trafic ideal este sa ne amplasam punctul de fotografiere in mijlocul intersectiei, ocolit de masini.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 26 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.3EV Locul este supus unui trafic infernal, atat al autovehiculelor cat si al pietonilor, aflati intr-o miscare permanenta intre fronturile strazii, galeriile ocupand toate laturile intersectiei.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 27 18mm ISO 100 f 10 1/80 exp comp -0.3EV Spatiul interior este impresionant, atirul bogat ornamentat taind respiratia prin bogatia si complexitatea imaginii oferite.
Pentru a-l cuprinde este insa nevoie de un obiectiv cu o cuprindere mai mare. Nu uit sa scot filtrul de polarizare a carui folosire la interior nu este recomandata, el micsorand cantitatea de lumina accesibila senzorului. Alte precautii nu sunt necesare, auto-ISO isi face datoria, stabilizatorul la fel, balansul de alb ramane pe mod auto.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 28 18mm ISO 100 f 3.5 1/10 exp comp -0.3EV In interior, organizate pe categorii, se afla cele mai mari firme de moda, cosmetice, bijuterii, produse gourmet.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 29 18mm ISO 250 f 8 1/200 exp comp -0.3EV Cum nu sunt un pasionat de cumparaturi, profit de ocazie sa urc pe terasa magazinului unde exista o terasa-belvedere care ofera o privire darnica peste Paris. Imaginea este impresionanta.
Tehnic setarile sunt neschimbate, alternez insa cele doua obiective zoom, acoperind astfel o distanta focala de la 18 la 300, hranind in acest fel spiritul oricarui fotograf si dorinta de a vedea cat mai mult. Am instalat si pe teleobiectiv un filtru de polarizare pentru a reduce influenta straturilor difuze de aer din atmosfera si reflexiile aferente. Plin cu o noua viziune asupra orasului, evit la coborare magazinele care riscau sa ma acapareze si continui traseul spre Opera, timpul fiind scurt si drumul inainte, lung.

Cladirea operei Garnier, denumita astfel dupa arhitectul care a proiectat-o (Charles Garnier) este unul din punctele de reper arhitecturale ale Parisului. Construita intre 1862 – 1868, inaugurata insa oficial abia in 1875, edificiul in stil neo-baroc marcheaza bulevardul ce-i poarta numele. Interiorul este somptuos, sala aurita si cupola pictata de Matisse fiind atractii principale.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 30 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.3EV Dat fiind faptul ca ocupa o insula in forma de romb cu trotuare inguste, cladirea este dificil de fotografiat din lateral, zona optima fiind cea frontala.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Daca de aproape traficul intens creaza de cele mai multe ori neplaceri fotografilor, frontul nefiind decat foare rar liber de prezenta masinilor, o optiune buna de fotografiere o constituie cautarea unui punct de statie indepartat, de-a lungul bulevardului Operei si folosirea unui obiectiv cu focala lunga. Nu mergem acum pentru a poza opera deorece vom regasi putin mai tarziu punctul optim de fotografiere.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 31 98mm ISO 100 f 5.6 1/500 exp comp -0.3EV Place Vendome ne atrage cu o coloana centrala, monumentala.
Forma rectangulara ii este datorata lui Jules Mansart si a fost mentionata pentru prima data in anul 1702. Coloana Centrala a fost ridicata de Napoleon, avand ca model columna lui Traian. Circulatia centrala impiedica in general obtinerea unei imagini curate, amplasarea in ax si sincronizarea cu cele cateva semafoare fiind optiuni indicate.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 32 24mm ISO 100 f 5.6 1/125 exp comp -0.7EV Sediul unor ministere, al unor hoteluri celebre si al unor magazine de bijuterii exclusiviste , cladirile care formeaza piata au un stil arhitectural unitar.
Continuand traseul, se poate iesi catre gradinile Tuileries. Intrucat le-am vizitat deja, alegem colorata si stilata strada Saint-Honore, ramasita a unui vechi cartier si loc ce gazduieste acum magazine scumpe si terase chic.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 33 55mm ISO 100 f 6.3 1/160 exp comp -0.3EV Inaintand spre Palais Royal, urmatoarea noastra tinta, aflam pe aripa stanga o cladire de sticla a carei arhitectura contemporana contrasteaza profund cu imprejurimile si totusi se inscrie armonios, prin contrast.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 34 125mm ISO 100 f 4.8 1/200 exp comp -0.3EV E timpul pentru o pauza asa ca fac un popas intr-unul din bistrourile de pe traseu.
Continuand drumul spre Palais Royal, regasim cladirea operei in capatul bulevardului, ca fundal intr-o masa de obiecte aflate in continua miscare, descriind agitatia specifica orasului, la acea ora a dupa-amiezii.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 35 165mm ISO 100 f 5 1/800 exp comp -0.3EV Teleobiectivul 55-300, la focala maxima isi face datoria pentru a prelua aceasta imagine.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 36 46mm ISO 100 f 6.3 1/160 exp comp -0.3EV Piateta Colette, aferenta Comediei Franceze ne intampina bej si primitoare.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Este doar preambulul curtii interioare (de onoare) a lui Palais Royal. Cunoscut in epoca initial drept resedinta a cardinalului Richelieu, palatul a gazduit de-a lungul vremii multiple figuri incoronate, scriitori si ganditori. Cunoscut astazi ca sediul Conseil d’Etat, accesul in curti este liber publicului larg si constituie, prin conexiune cu parcul adiacent – bordat de Bilbliotheque de France, unul din cele mai placute locuri de promenada din Paris. Curtea de onoare a fost regandita in anii ‘80 de designerul Daniel Buren, primind celebrele coloane care astazi induc locului spiritul ludic si se constituie intr-un motiv fotografic des abordat.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 37 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.3EV Oameni de toate varstele, localnici sau turisti, rolleri sau biciclisti – toti isi dau rende-vous in acest loc primitor.
Obiectivul de kit si teleobiectivul isi fac datoria, surprinzand in compozitii ceea ce locul ofera, imbinand staticul elementelor de arhitectura fixe cu dinamica subiectelor in miscare.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 38 24mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.7EV Mod HDR Traversez spre parc si intalnesc sirurile simetrice de copaci care deseneaza in cartezian.
O atentie deosebita trebuie avuta aici cu expunerea, modul HDR fiind necesar pentru a face fata contrastului puternic.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 39 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.7EV Continuam drumul spre Notre Dame, urmand sa traversam Rue Rivoli.
Place Royale ne intampina cu o multime pestrita de oameni care stau la terase sau se deplaseaza in toate directiile. Rue Rivoli cea comerciala si vesnic aglomerata ne intampina cu porticele din al caror joc cu lumina rezulta contrastul atat de dorit de fotografi. Dat fiind tonalitatea bej preponderenta (cauza din care devine plata) se poate incerca modul alb negru, cu un efect grafic mai pronuntat.

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris 32mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.3EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 40 62mm ISO 100 f 4.5 1/160 exp comp -0.7EV Locul te inspira sa fotografiezi.
Ocolind de data aceasta Muzeul Louvre, se iese pe cheiul Senei, intre Pont de Arts si Pont Neuf. Aleg sa cobor deocamdata pe chei pentru a lua cateva cadre cu grupuri care au iesit la picnic. Buchinistii ocupa in general cheiul, creand aglomeratie.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris 300mm ISO 100 f 5.6 1/640 exp comp -0.3EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 41 35mm ISO 100 f 5 1/100 exp comp -0.3EV Pont Neuf ofera o perspectiva care merita sa fie speculata fotografic, spre Pont des Arts si magazinul Samaritaine.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 42 22mm ISO 100 f 6.3 1/160 exp comp -0.3EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris 22mm ISO 100 f 6.3 1/160 exp comp -0.3EV
Foarte discreta, Place Dauphine cu a sa forma triunghiulara se ascunde unei priviri grabite, constituind insa un popas obligatoriu pentru intalnirea Parisului istoric, fiind edificata in 1609.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 43 68mm ISO 100 f 5 1/400 exp comp -0.3EV Accesul pe Ile de la Cite atrage perspective deschise de-a lungul Senei.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 44 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.3EV Trecand pe langa Conciergerie si Palais de Justice, zarim in sfarsit catedrala Notre Dame.
Perspectivele optime se deschid de pe podurile Saint Michel si Petit Pont. Daca am vira dreapta, am putea accesa Cartierul Latin. Amanam insa aceasta directie, avand de studiat fotografic catedrala Notre Dame, lumina calda a inserarii creand o atmosfera poetica.

Alt punct de reper major pe harta umanitatii si a Parisului, Notre Dame isi ridica semet cele doua clopotnite, profilate pe cerul inserarii. Martor al istoriei, construita in stil gotic si edificata intr-un loc locuit de pe vremea romanilor, acestesta cladire are o poveste care se confunda in mare parte cu cea a orasului. Victor Hugo l-a inspirat pe Viollet-le-Duc sa redea orasului o imagine restaurata a catedralei, incepand cu 1844.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 45 18mm ISO 100 f 4 1/60 exp comp -0.3EV Clopotnitele, Galeria Regilor, garguii, contrafortii, nava centrala monumentala si marea orga sunt elemente care contureaza imaginea catedralei.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Cum esplanada centrala sta mereu sub semnul forfotei pietonilor si a actorilor ambulanti, o imagine frontala este in general incarcata si cu elemente nedorite. Se recomanda cautarea unor locuri de fotografiere alternative, in lateral, pentru a specula si perspectiva. Obiectivul este cel din kit - cu deschidere maxima, setarile lui Nikon D5100 - cele curente. Pentru a fotografia asadar nu trebuie decat sa ne deplasam in cautarea unghiurilor optime. Intrarea este libera dar fotografiatul este interzis, chiar si fara flash.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 46 18mm ISO 400 f 3.5 1/8 exp comp -0.3EV WB Tungsten In acest caz, ecranul rabatabil al lui Nikon D5100 intra in actiune, stand asezat putandu-se "fura" un cadru al navei centrale. Am avut grija sa tin aparatul nemiscat pentru ca lumina insuficienta lungeste timpul de expunere in afara capacitatii stabilizatorului. Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 47 18mm ISO 400 f 4 1/800 exp comp -0.3EV Mod Vivid Pont de Sully si Pont Austerlitz ofera fotografilor o perspectiva larga, potrivita pentru a cuprinde silueta catedralei, desenata sub cerul rosiatic. Modul Vivid aduce cu sine o saturare a culorilor, binevenita pentru a sublinia acest moment al zilei.
Simtind ca am epuizat posibilitatile de fotografiere ale catedralei, pentru moment, m-am indreptat spre Institut du Monde Arabe, aflat la mica distanta. Exemplu de arhitectura contemporana si proiectat de Jean Nouvel, cladirea m-a intampinat tacuta, fiind deja inchisa.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 48 18mm ISO 200 f 4 1/30 exp comp -0.3EV Fatada de sticla insa este un partener de dialog al cerului de inserare, facand cateva studii de expunere si distorsiuni.
Dat fiind faptul ca geometria intregului ansamblu este desenata din linii drepte, paralele, perpendiculare sau convergente, se poate testa geometria obiectivului. Setarea din meniul lui Nikon D5100 a “distortion correction – on” ajuta mult corectarea aberatiilor geometrice aferente unor obiective accesibile. Temporar in curte este amplasata o expozitie a arhitectei iraniene Zaha Hadid, formele lichide fiind un subiect interesant pentru fotografie. Mi-am propus sa revin pe ziua, stiind ca de pe terasa Institutului se deschide o frumoasa perspectiva asupra orasului. Tot de acolo se vede si Notre Dame si varful coloanei din Place Bastille.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 49 34mm ISO 400 f 5 1/40 exp comp -0.3EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 50 18mm ISO 400 f 4 1/13 exp comp -0.3EV Profit de ocazia ca lumina si cerul la aceasta ora sunt magnifice si inaintez spre Place Bastille, loc cu incarcatura istorica majora pentru istoria Parisului.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 51 18mm ISO 400 f 4 1/8 exp comp -0.3EV Mi-am propus sa inchid bucla si am atins debutul bulevardului Rivoli pentru a incheia tura si a lua metroul spre hotel.
Voi reveni la Place Bastille in alta zi pentru a accesa de acolo bulevardul Beaumarchais pe care aflam celebrele magazine de aparatura fotografica, magazinul Nikon si cartierul istoric Marais.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 52 22mm ISO 400 f 4 1/4 exp comp -0.3EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 54 18mm ISO 400 f 4 1/3 exp comp -0.3EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 55 18mm ISO 100 f 4 1/4 exp comp -0.3EV
Coborand cu o statie inainte de destinatie am mai parcurs esplanada din fata lui Ecole Militarie, cu terasele celebre, pavilionul multiculturalitatii, Tour Eiffel profilat pe cerul noptii si cladirea Ecole Militaire . Cateva reflexii “flare” sunt observabile atunci cand in cadru exista lumini nocturne puternice. Nu au fost necesare setari particulare pentru Nikon D5100, obiectivul de kit stabilizat facandu-si din plin datoria. Grija mea ca fotograf a fost sa-mi aleg puncte de statie care sa ofere cadre cat mai expresive.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Ziua 3


Pe agenda zilei aveam trecute ca obiective principale Palais Behague (sediul ambasadei Romaniei si al ICR), catacombele, cimitirul Montparnasse, Pantheonul.

Cum primul obiectiv se afla la doar cateva strazi de hotel, pe rue Saint-Dominique la numarul 123, am luat-o pe jos, de dimineata, in cautarea sa.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 56 18mm ISO 100 f 6.3 1/160 exp comp -0.7EV Traversand din nou prin fata lui Ecole Militarie si bulevardele cu cafenele celebre, am parcurs somptusoul Avenue de Bosquet.
Am folosit din nou setarile standard, mod auto P, WB auto corectat, ISO 100, masurare centrala, compensare a expunerii -0.7, D-Lighting setat "high", filtru de polarizare. Am gasit usor Palais Behague despre care se spune ca e una din cele mai scumpe proprietati detinute de statul roman.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 57 18mm ISO 100 f 4.5 1/80 exp comp -0.7EV Cladirea cu aer clasicist este retrasa de la strada, cauza din care nici nu ofera o vizibilitate buna. Masinile parcate in fata nu ajuta nici ele obtinerea unui cadru curat.
Un filtru degrade gri neutral ar fi oferit o randare mai buna a cerului, expunerea neputand face fata si frontului construit si intensitatii luminozitatii cerului (si nu din vina aparatului ci a luminii generale puternice, cu umbre consistente).

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Cum Domul Invalizilor era foarte aproape de locul in care ma aflam, am decis sa profit de ocazie si sa-i dau un ocol fotografic, in prima zi zarindu-l pe traseul adiacent axei Champs Elisees-Concorde. Pe drum am descoperit si parcurs Rue Cler, strada comerciala exclusiv pietonala.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 58 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.7EV Comertul traditional cu branze specifice, pesti exotici, legume si fructe, vinuri "de pays", terasele si atmosfera calma au darul de a crea o ambianta foarte placuta. Iti vine sa stai si sa vezi fiecare stand si vitrina.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 59 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.7EV Odata ajuns in fata espalandei Domului, cladirea acestuia de prezinta maiestuoasa.
Dedicat istoriei militare a imperiului, Louis XIV este acela care in 1670 initiaza construirea acestui edificiu grandios ce se supune cu acuratete stilului baroc. Eroii neamului sunt inmormantati aici, cel mai de seama fiind insusi Napoleon Bonaparte.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 60 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.7EV Accesul dinspre Esplanade des Invalides conduce catre o curte interioara de plan rectangular, cu fatade simetrice.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Singurele puncte de statie pe care le-am abordat au fost cel axial si lateral, pentru a pune in evidenta simetria si ritmul arcadelor ce creaza porticele parterului. Functia D-Lighting si-a facut datoria din plin, contrastul excesiv fiind extrem de greu de rezolvat intr-o forma onorabila de catre orice alt aparat. Nikon D5100 a stiut sa pastreze o atmosfera naturala chiar daca umbrele au fost imblanzite de procesorul de imagine Expeed 2.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 61 18mm ISO 100 f 5 1/100 exp comp -0.7EV Interiorul este frust, de piatra aparenta. Din aceasta aripa, accesul la dom se face doar daca iei bilet de intrare.
Din motive pur fotografice am preferat sa ies si sa dau un ocol ansamblului, pentru a putea cauta puncte noi de statie in vederea evidentierii prezentei domului cu a sa cupola aurita, stralucitoare. La iesire se deschide o vedere larga spre Grand si Petit Palais. Este vizibil din nou si Tour Eiffel.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 62 55mm ISO 100 f 8 1/250 exp comp -0.7EV Teleobiectivul Nikkor 55-300mm nu are nicio problema in a aborda aceste spatii vaste, aducand cu sine noi perspective.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 63 280mm ISO 100 f 5.6 1/125 exp comp -0.7EV Descopar un mic parculet in care jocul aspersorului devine un nou subiect fotografic.
Am masurat in zona cea mai luminata pentru a putea avea un timp de expunere cat mai scurt, capabil sa "inghete" stropii de apa.

Dat fiind orientarea mea si lumina puternica, am avut din nou ocazia sa testez modul HDR, dubla expunere aducand cu sine desenarea miscarii personajelor din scena sau compensarea umbrelor excesive si dezvaluind detalii invizibile ochiului liber.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.7EV
Prezenta domului se poate specula fotografic prin perspective dinamizante. Filtrul de polarizare reuseste sa puna in valoare mult mai bine stralucirea aurita a cupolei, inchizand nuanta cerului si sporind astfel contrastul.

Parcurg Avenue des Invalides in cautarea unui metrou. Arhitectura locului este interesanta, alternand clasic si modern intr-un joc echilibrat. Am speculat perspectiva utilizand pe rand obiectivele 18-55 si 55-300, fara alte setari particulare.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 65 18mm ISO 100 f 3.5 0.62s exp comp -0.7EV Caut sa ajung la Catacombe si iau metroul spre Denfert-Rochereau.
Odata ajuns, ma asez la o coada pe care nu o prevazusem si care din pacate consuma timp pretios. Din fericire coada merge destul de repede si intru, avand ocazia sa testez modul “night vision” la adevarata sa capacitate, fiind un loc predestinat luminii putine. Catacombele sunt constituite de-alungul unor lungi galerii in care sunt depozitate osemintele celor transmutati din cimitirele peste care s-a construit Parisul, in etapele sale de evolutie. Mai mult deca un simplu depozit, a devenit un loc de vizitat odata cu anul 1811.

Recomandat doar celor care nu ametesc coborand o scara in spirala, fara sfarsit si carora desenele cu cranii le produc placeri ascunse. Profit de ocazie ca am la mine si obiectivul Nikkor 35 f1.8 Af-S DX si il montez in detrimentul obiectivului de kit cu unghi mai larg de cuprindere dar mai putin luminos.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 66 18mm ISO 102400 f 4.5 1/30 Mod Night Vision Diafragma deschisa la maxim si efectul "night vision" sunt combinatia optima de a lucra in acest mediu intunecos.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 67 35mm ISO 1600 f 1.8 1/6 exp comp -0.7EV WB Tungsten Profit de zonele luminate artificial pentru a seta la loc modul standard de lucru, cu un balans de alb setat pe tungsten.
Lucrez acum in mod prioritate de diafragma (A), cu ISO 1600. Gasind destul de monotone privirile seci care erau indreptate spre mine, aleg sa termin tura si sa ies inapoi la suprafata, incantat de modul in care Nikon D5100 s-a descurcat, in combinatia de obiective, ISO si moduri de lucru folosite cu aceasta ocazie unica.

Ma indrept acum spre cimitirul Montparnasse, urmatorul obiectiv de pe lista, aflat in proximitate. Pe bulevardul Raspail se afla insa cladirea Fondation Cartier realizata de acelasi arhitect Jean Nouvel in 1994, unul din cele mai subtile obiecte de arhitectura moderna, prin grija cu care acesta a fost proiectat si integrat in context. Cum drumul spre Montparnasse trece prin fata cladirii Cartier, ma indrept intr-acolo. Pun inapoi obiectivul de kit 18-55 si filtrul de polarizare, revin la ISO 100 si la setarile standard.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 68 55mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.7EV Cafeneaua cu nume predestinat pentru fotografi ma atrage si gasesc o scurtatura pe o straduta comerciala, foarte colorata si activa.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Imi iau o inghetata ca sa mai indulcesc gustul dialogului mut cu osemintele catacombelor si deja zaresc cladirea Cartier.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 69 28mm ISO 100 f 4.5 1/60 exp comp -0.7EV Surpriza, pe drum intalnesc un magazin cu produse Nikon.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 70 24mm ISO 100 f 5.6 1/125 exp comp -0.7EV Detaliile specifice ale panourilor de sticla marcheaza prezenta obiectului de arhitectura intr-o zona foarte inverzita, cele mai bune fotografii facandu-se probabil cand copacii sunt desfrunziti.
In contextul in care ma aflam este pusa foarte bine in evidenta felul in care cladirea este absorbita de vegetatie.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 71 18mm ISO 100 f 7.1 1/250 exp comp -0.7EV Mod HDR Mod Monochrome Pe drum aflu un "impasse" (o strada fara iesire) parca rupt din alte timpuri, scaldat de lumina in cel mai fericit mod. Cu toata mirarea trag cateva cadre frontale cu obiectivul din kit si testez modul alb negru combinat cu HDR.
Continui drumul spre Montparnasse, prima intersectie aratandu-mi turnul de birouri cu acelasi nume, inalt de 210 metri si care marcheaza prin silueta sa aceasta parte a orasului, incepand cu anul 1972. Stiind ca pe terasa sa este accesibila o belvedere pe care nu am abordat-o vreodata, o asez temporar in planul de zi si trag cu ochiul prin teleobiectivul 55-300, in focala maxima. Cum nu intrevad nicio silueta pe terasa, presupun ca nu este deschisa si il scot de pe lista, deocamdata, indreptandu-ma spre cimitir.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 72 18mm ISO 100 f 8 1/250 exp comp -0.7EV Aici ma intampina o atmosfera linistita, tacuta, in acord deplin cu locul.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 73 26mm ISO 100 f 6.3 1/160 exp comp -0.7EV Mormantul lui Constantin Brancusi.
Nu aflu mormantul lui Eugen Ionesco, dar gasesc pe cel al lui Serge Gainsbourg, ingrijit de o babuta simpatica si excentrica. Multi alti actori, artisti plastici sau ganditori se afla aici, o cautare prin labirirntul cimititului necesitand mult timp. Sunt atras de strada si ies cu gandul la obiectivul urmator, Pantheonul. Cel mai scurt drum trece insa prin Jardin Luxembourg si-mi ofer astfel ocazia de a completa fericit traseul in continuare si cu alte obiective reprezentative pentru Paris.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 74 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.7EV Momentul dupa-amiezii este marcat de strazile aglomerate si forfota teraselor. Gasesc o oglinda si fac un autoportret, ocazie cu care se evidentiaza din nou capacitatea obiectivului din kit de a oferi profunzimi de camp suficient de scurte.
In drumul spre Jardin Luxembourg traversez un scuar unde testez din nou modul alb negru, acesta fiind mai adecvat in situatia data, dat fiind si intensitatea luminii.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 75 18mm ISO 100 f 6.3 1/160 exp comp -0.7EV Mod Monochrome Efectul 3D pe care Nikon D5100 il ofera imaginilor ramane nealterat, chiar si in alb-negru.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 76 18mm ISO 100 f 4 1/60 exp comp -0.7EV Intrarea in parc ma aduce langa "boulisti", jucatorii de petanque, un joc specific frantuzesc.
Planurile multiple de verde si cantitatea enorma de detalii nu constituie o problema pentru Nikon D5100, cei 16 MP si procesorul grafic descurcandu-se admirabil, fara setari aditionale. Un efect 3D este foarte vizibil, planurile detasandu-se net, prin contrast.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 77 140mm ISO 100 f 4.8 1/320 exp comp -0.3EV Jardin de Luxembourg este unul din cele mai atractive pentru promenada, lectura, jocuri sau imbratisari, si dateaza inca din 1611.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 78 18mm ISO 100 f 3.6 1/250 exp comp -0.7EV Palatul Luxembourg este astazi sediul Senatului francez. Ca si in cazul lui Palais Royal, avem aici un alt exemplu de cladire cu functiune politica imprejurul careia publicul are insa acces neingradit.
Parcul vast este populat cu statui, palmieri, un foisor de fanfara si constituie, dat fiind densitatea pietonilor cu activitati diverse si configuratia geometrica, un loc ideal pentru exercitii fotografice.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 79 28mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.7EV Cladirea Pantheonului se profileaza maret in capatul bulevardului cu acelasi nume.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Situat in Cartierul Latin, a fost proiectat de Soufflot in stil neo-clasicist in 1757 la ordinul lui Louis XV, constructia inalta de 83 de metri fiind terminata in 1790. In 1851 fizicianul Foucault demonstreaza aici rotatia pamantului folosind un pendul inalt de 67 de metri. In Pantheon sunt inmormantati cei mai de seama oameni ai natiunii franceze – ganditori, scriitori, presedinti.

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 80 50mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.7EV Cunoscuta universitate Sorbonne.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 81 18mm ISO 100 f 3.6 1/50 exp comp -0.3EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 81 24mm ISO 200 f 4 1/30 exp comp -0.7EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 82 22mm ISO 100 f 4 1/60 exp comp -0.3EV Ocolesc cladirea in cautarea altei strazi celebre – rue Mouffetard, specifica tesutului urban al cartierului latin, cu terase frecventate de studenti, comert traditional si atmosfera de bistro specific.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Rue des Ecoles - care gazduieste College de France, reputat centru de invatamant datand din 1530, ne conduce spre bulevardul Saint Michel, foarte aglomerat la acesta ora a dupa-amiezii. In lungul lui Rue des Ecoles, privind in sens opus, se zareste cladirea turn a universitatii Jussieu spre care ne vom indrepta insa maine. Deocamdata ocolim inima Cartierului Latin, pentru a inchide o bucla traversand bulevardul Saint Michel, spre Odeon.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 83 170mm ISO 100 f 9 1/160 exp comp -0.7EV Mod Monochrome Traversam o zona cu profil universitar (facultatea de medicina fiind in apropiere) ceea ce explica densitatea prezentei tinerilor. De asemenea aici abunda bistrourile si terasele, multe dintre ele celebre.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 84 18mm ISO 100 f 3.5 1/40 exp comp -0.3EV Un punct de reper si popas obligatoriu, neschimbandu-si locul in ani de zile il reprezinta taraba cu dulciuri de la intersectia rue de l’Ancienne Comedie cu boulevard Saint Germain.
Drumul continua printr-o zona cu multe tersase si bistrouri, un nod si popas obligatoriu, fara sa aiba un profil turistic predestinat (precum Cartierul Latin). Ai aici ocazia sa intalnesti parizienii iesiti la un pahar sau o mancare buna si usoara de seara.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 85 18mm ISO 100 f 3.5 1/40 exp comp -0.7EV Tot aici regasim cea mai veche cafenea din paris, Café Procope, datand din 1686 , loc pe unde au trecut Voltaire, Rousseau, Robespierre, Balzac, Hugo.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 86 30mm ISO 100 f 4.5 1/60 exp comp -0.7EV Aromele si tentatiile bantuind aici la tot pasul decid ca e cazul sa fac un popas si sa iau cina, alegand "maigret de canard grille aux legumes".
Lasandu-se seara si fiind foarte aproape de Louvre, decid sa intreprind o tura de fotografie nocturna la piramida de sticla. Parcurg Rue de la Seine cu galeriile ei de arta si alte bistrouri celebre si obligatorii (la care se asteapta la rand).
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 87 32mm ISO 200 f 4.8 1/100 exp comp -0.7EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 88 18mm ISO 400 f 4.5 1/50 exp comp -0.7EV Ies din nou pe Pont des Arts, la ceas de inserare. Obiectivul din kit este la locul lui, am crescut ISO la valoarea 400, stabilizatorul este pornit, celelalte variabile de lucru fiind neschimbate, ca in timpul zilei. Nikon D5100 se descurca admirabil.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 89 18mm ISO 400 f 4.5 1/10 exp comp -0.7EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 90 18mm ISO 400 f 4.5 1/5 exp comp -0.7EV Traversez spre Louvre si privelistea se deschide in fata ochilor.
Incerc cateva puncte de statie alternative pentru a specula perspectiva si volumele contrastante.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 91 28mm ISO 400 f 4.5 1/4 exp comp -0.7EV Luciul apei devine un partener de dialog in crearea unor compozitii cat mai expresive.
Desi as putea lucra cu Nikkor 35 f1.8, prefer obiectivul de kit stabilizat care-mi ofera o deschidere mai larga. Imi iau ramas bun de la Louvre si plec spre metroul de la Place Royale prin porticul de acces spre bulevard.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 92 35mm ISO 400 f 1.8 1/13 exp comp -0.7EV Montez obiectivul 35 f.18 pentru a realiza in conditii optime cateva cadre ale piramidei de sticla, intrevazuta printre arcade.
Balansul de alb este setat pe sursa incandescenta, pentru a stapani expunerea prefer sa trec in mod manual de lucru (M), ISO a ramas la valoarea 400.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 93 35mm ISO 200 f 1.8 1/13 exp comp -0.7EV O ultima ocazie de a realiza o imagine nocturna a cladirii Hotel du Louvre si de a lua metroul spre hotelul gazda, dupa o zi plina si cu traseu lung si variat ce a alternat zonele de liniste cu unele de maxima aglomeratie, arhitectura clasica cu cea contemporana.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Ziua 4


Pe agenda de zi sunt cartierul istoric Marais, zona Montmartre, bazilica Sacre Coeur si teatrul Moulin Rouge. Cum inserarea si noaptea aduc cu sine spectacolul cel mai valoros din punct de vedere vizual al celor doua ultime obiective, le-am lasat pentru sfarsitul zilei, propunandu-mi sa prind apusul avand Parisul la picioare, pentru panorame care iti taie respiratia. Pana atunci mi-am propus sa dau o tura rapida pana la biblioteca Francois Mitterand.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 94 18mm ISO 100 f 3.5 1/30 exp comp -0.7EV Statia metroului aerian de la Motte-Piquet are un aspect clasic si profit de lumina de dimineata pentru a incerca din nou modul alb-negru. Obiectivul din kit, ISO 100, setarile curente.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 95 22mm ISO 200 f 3.8 1/4 exp comp -0.7EV Pentru a ajunge la biblioteca trebuie luat un metrou (ultimul creat in Paris) care merge fara conductor.
Trec prin statia cu aspect impunator si ies chiar la biblioteca. Obiect de arhitectura contemporana, creat de arhitectul Dominique Perrault la initiativa presedintelui si inaugurata in 1994, compozitia sa grupeaza patru volume care inchipuiesc carti deschise, dispuse imprejurul unei curti cu vegetatie luxurianta. Marcheaza vizual zona de vest a Parisului si a determinat innoirea completa a acesteia, prin operatiuni complexe de conversie a unor foste zone industriale, actiune aflata inca in desfasurare.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 96 18mm ISO 100 f 8 1/250 exp comp -0.7EV Soclul de acces finisat cu lemn, acuratetea grafica a compozitiei platoului central, arhitectura fatadelor determina compozitii geometrice complexe, imposibil de ratat de catre un fotograf entuziast.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Folosesc atat obiectivul din kit cat si teleobiectivul pentru a surprinde compozitii de linii. Setarile sunt cele curente, ISO 100, balans de alb auto cu corectie, expunerea compensata -0.7, filtru de polarizare.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 97 55mm ISO 100 f 5.6 1/80 exp comp -0.7EV Scarile de acces sunt si ele subiecte care introduc dinamism.
Dat fiind tonurile preponderente de gri si texturile metalice si reflexive ale panourilor de sticla incerc si modul alb-negru de lucru (cu un filtru galben setat) pentru a specula cat mai bine valentele locului. Mai mult, testez din nou modul HDR iar dubla expunere aduce cu sine din nou suprapuneri interesante.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 98 55mm ISO 100 f 5.6 1/80 exp comp -0.7EV Mod Color Sketch Este un loc bun pentru a incerca cateva efecte creative, modul “sketch” oferind rezultate interesante.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 99 18mm ISO 100 f 5.6 1/125 exp comp -0.7EV Mod Monochrome Trec inapoi in modul alb-negru pentru a inregistra cateva imagini ale soclului monumental, ansamblul oferind un adevarat spectacol vizual.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Compozitiile dinamice sunt practic sugerate de liniile de forta pe care lumina si umbra le deseneaza pe texturile moi (ceea ce necesita o sporire subtila a contrastului).
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 100 18mm ISO 100 f 3.6 1/250 exp comp -0.7EV Foarte interesant, din anumite unghiuri, desi sunt in mod standard de lucru, imaginile par a fi lucrate cu efectul “selective color”, dat fiind faptul ca lemnul scarilor este gri natural.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 101 195mm ISO 100 f 5 1/500 exp comp -0.7EV

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 102 165mm ISO 200 f 11 1/100 exp comp -0.7EV Mod Miniature Incercand insa din nou efectul "miniatura". Imaginea ansamblului se ofera acum complet, capatul pasarelei oferind un bun punct de statie.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 103 28mm ISO 100 f 6.3 1/160 exp comp -0.7EV Caut metroul de la Bercy pentru a ajunge la urmatoarea destinatie insa pe drum intalnesc in vastul parc cladirea cu forme lichide a cinematecii franceze, opera a arhitectului american Frank O. Gehry, si cladirea multifunctionala a salii de spectacole Bercy. Zona este linistita, mediul fiind rezidential sau cu profil de afaceri si administratie.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Cum am de ajuns in Marais, ma gandesc sa epuizez inainte cladirea Institutului Lumii Arabe cu belvederea sa si apoi sa ma indrept spre Place Bastille. Iau metroul aerian si ma indrept spre Jussieu.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 104 24mm ISO 100 f 9 1/250 exp comp -0.7EV Terasa universitatii ofera acces vizual spre cladirea Institutului, fiind un loc bun penru a stabili un punct de statie ce ofera un cadru al intregului ansamblu.
Obiectivul din kit, 18-55mm, se comporta bine si sistemul compenseaza eventualele distorsiuni ce pot aparea la distanta focala minima 18. Accesul pe cladirea Institutului este gratuit, trebuie doar trecut de un filtru RX la intrare si luat liftul la ultimul nivel.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 105 18mm ISO 100 f 8 1/250 exp comp -0.7EV De aici se deschide panorama peste oras...
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 106 55mm ISO 100 f 8 1/250 exp comp -0.7EV Mod Monochrome Tot de aici se poate fotografia catedrala Notre Dame dintr-un unghi inedit.
Am optat aici pentru modul alb-negru de lucru pentru a spori contrastul scenei, lumina nefiind optima pentru panorame. Teleobiectivul 55-300 este un partener de nadejde, din nou, setari suplimentare nu sunt necesare.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 107 22mm ISO 100 f 4.5 1/80 exp comp -0.7EV Coborand, surprind un fragment din panoul cu diafragme comandate automat de senzori care se inchid si deschid in functie de cantitatea de lumina.
Conceptul fatadei inteligente care preia motivul "musharabie"-ului si a "pattern"-ului repetitiv specific artelor decorative arabe ii aduce autorului sau, arhitectul Jean Nouvel, un meritat premiu in 1987.


Traversez Sena si ma indrept spre Place Bastille, locul in care a cazut fortareata cu acelasi nume in 1789. In timpul zilei imaginea nu este ofertanta, circulatia intensa si aglomeratia neoferind posibilitatea de a suprinde o imagine memorabila (recomandata fiind seara/noaptea pentru aceasta) sau o zi cu o atmosfera si lumina particulare.

Drumul spre Marais trece prin Place des Vosges, o alta piata-parc importanta, esentiala pentru istoria Parisului. Pentru a ajunge in Place de Vosges din Bastille exista doua variante – fie urmand traseul istoricei Rue du Faubourg Saint-Antoine, fie urcand pe comercialul bulevard Beaumarchais. Aleg a doua varianta intrucat, pentru orice fotograf, vizita pe Beaumarchais la magazinele de tehnica fotografica este o tinta obligatorie.

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 109 48mm ISO 100 f 6.3 1/160 exp comp -0.7EV O vizita pe la reprezentanta Nikon poate informa calatorul despre ultimele aparitii ale marcii.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris 18mm ISO 100 f 6.3 1/160 exp comp -0.7EV

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Rue de pas de la Mule ne conduce direct in Place de Vosges, loc incarcat cu istorie. Datand inca din 1612, a fost construita la comanda lui Henric al IV-lea. Aici au locuit Richelieu, Moliere, Hugo. Hotel de Sully, aflat in aripa de sud-vest este unul din cele mai valoroase castele private. Parcul central este un iubit loc de popas, plaja si picnic, putand intalni aici oameni de toate varstele. Copacii ordonati simetric aduc aminte de parcul de la Palais Royal.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 110 29mm ISO 100 f 4.5 1/60 exp comp -0.7EV In porticul din parter care delimiteaza toate cele patru laturi ale pietei se pot intalni galerii de arta si bistrouri. Tehnic, nu modific nicio setare a aparatului, masurarea luminii este centrala.
Rue des Francs Burgeois ne indreapta spre inima cartierului Marais, zona istorica a Parisului, mentionata inca de la jumatatea sec. al XIII-lea si reabilitat incepand cu 1964 dupa un program model.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 111 20mm ISO 100 f 5 1/100 exp comp -0.7EV Micul comert si bistrourile creaza o atmosfera specifica.
Imaginea arhitecturii clasice creaza o amprenta unica a acestui loc. M-am jucat din nou cu modul alb-negru si cu functia HDR pentru a imblanzi contrastul scenei.

Cartierul este insa cunoscut si pentru cofetariile sale, in aceasta zona avandu-si sediul comunitatea evreilor. Rue de Rosiers sau Sinagoga sunt locuri istorice, un subiect bun pentru o vizita. Muzeul Carnavalet, muzeul Picasso sau Arhivele Nationale sunt alte obiective ale zonei, pe traseu.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 112 18mm ISO 100 f 5 1/100 exp comp -0.7EV Mod Monochrome Continuand, atmosfera ramane clasica si optez din nou pentru alb- negru, cu obiectivul din kit care cuprinde suficient campul de privire.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Orice strada ne conduce spre Centrul Georges Pompidou, muzeul de arta moderna care marcheaza decisiv traseul spre Hale.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 113 18mm ISO 100 f 3.5 1/40 exp comp -0.3EV Opera a arhitectilor Renzo Piano si Richard Rogers, opera de vizionar a presedintelui Georges Pompidou in anii ’70, obiectul de arhitectura, cu un aer tehnicist-industrial este o aparitie ciudata, masiva si colorata in tesutul urban unitar la zonei. Se spune anecdotic ca poate fi demontat cu o cheie franceza.
Traversand, zarim in lungul bulevardului Renard catedrala Notre Dame si astfel ne localizam mai usor in oras. In fata cladirii se afla muzeul Brancusi, punand astfel inca o data in lumina geniul si importanta creatiei marelui sculptor.

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris 38mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.3EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris 18mm ISO 100 f 3.5 1/50 exp comp -0.3EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 114 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.3EV Esplanada din fata muzeului este o adevarata agora urbana care devine loc de popas, contemplare si expresie pentru artistii ambulanti. Se spune anecdotic ca poate fi demontat cu o cheie franceza.
Obiectivul din kit nu poate cuprinde intreaga deschidere a fatadei, fiind necesar un obiectiv cu o deschidere mai larga. Mai exista si optiunea compunerii unei panorame, din mai multe segmente. Teleobiectivul insa ne poate ajuta sa surprindem expresii, gesturi sau expresii grafice ale multimii care inunda spatiul public.

Exista doua alternative de traseu - sa continuam spre Hale - zona puternic comerciala sau spre Notre Dame. Nu uit ca urmatorul obiectiv este de fapt zona Montmartre si bazilica Sacre Coeur – cum insa mai e timp pana incepe sa apuna soarele, ma indrept spre Cartierul Latin pentru a-i surprinde forfota. Drumul spre Notre Dame strabate o zona comerciala si iese apoi la Hotel de Ville.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 115 55mm ISO 100 f 5 1/100 exp comp -0.3EV Traversand cursul apei am surpriza sa aflu pe o scara laterala a cheiului un cantaret solitar care crea o atmosfera extraordinara imprejurul lui, cantand parca atemporal pentru Sena si trecatori.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 116 22mm ISO 100 f 6.3 1/160 exp comp -0.3EV Drumul spre catedrala este bordat cu comerturi de suveniruri si bistrouri. Lumina este blanda si esplanada din fata catedralei pare mai aerisita ceea ce-mi permite sa realizez o imagine frontala, cu un punct de statie clasic.
Obiectivul 18-55 cu filtru de polarizare si o compensare a expunerii cu -0.7 sunt singurele detalii, de altfel nemodificate de multa vreme.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 117 18mm ISO 100 f 3.5 1/40 exp comp -0.7EV Cartierul Latin, popular - are ceva seducator prin ingustimea stradutelor, forfota permanenta si aromele ucigatoare ale restaurantelor cu specific (arabesc, italian, frantuzesc, chinezesc) care captureaza simturile.
Ora apusului se apropie si cum mai am de urcat si pe Butte Montmartre, ma indrept catre metrou, pentru transfer.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 118 18mm ISO 400 f 8 1/250 exp comp -0.7EV Ma intampina stradute stramte, albe, in panta, singurul accent de culoare fiind oferit de mici bistrouri din parter.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris 18mm ISO 400 f 8 1/250 exp comp -0.7EV
Scarile pun la incercare pulsul fotografului dar scopul este nobil, minunate perspective deschizandu-se pe masura ce se urca. Mic sat in afara Parisului, Montmartre a fost inglobat in 1860. Tot in aceeasi perioada morile de vant care creau un peisaj specific au fost inchise.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 119 29mm ISO 200 f 5.6 1/125 exp comp -0.3EV Loc exemplar pentru evolutia artistilor, Place du Tertre adaposteste astazi graficieni si pictori.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 120 24mm ISO 200 f 4.5 1/80 exp comp -0.3EV
Cartierul are un aer familiar si cochet, cu colturi peste care timpul a crescut verde, cu urme de iedera perena.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 120 18mm ISO 250 f 5.6 1/125 Efect Selective Color Adaptez setarile ISO la valoarea 200, o compensare -0.3 si incerc efectul Selective color, alegand culoarea pielii. Nikon D5100 proceseaza imaginea, pastrand doar tentele de rosu si portocaliu si trecand in alb-negru toate celelalte culori. Cateva restaurante traditionale isi marcheaza prezenta prin aromele lor subtile constribuind la conturarea imaginii definitorii a locului.
Deja se zareste bazilica Sacre Coeur, acest fapt ajutandu-ne sa ne orientam printre stradutele inguste, aglomerate si purtatoare de arome placute. Esplanada din fata sa ofera o belvedere uluitoare spre Paris, descoperirea acestui loc obligand practic fotograful sa-si caute un loc printre ceilalti detinatori de aparate foto, sa monteze efervescent teleobiectivul cu focala lunga si sa inceapa sa scruteze cu ochi de vultur orizontul, in cautarea detaliilor orasului.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 121 135mm ISO 200 f 4.8 1/320 exp comp -0.3EV De pe esplanada bazilicii Sacre Coeur este vizibil Tour Eiffel, intr-o perspectiva unica.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Am sporit putin contrastul modului de lucru Standard, compensarea expunerii este -0.3, masurarea centrala, stabilizatorul pornit, modul de lucru P.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 122 18mm ISO 400 f 3.6 1/4 exp comp -0.3EV

Construita intre 1876-1919 in cinstea martirilor neamului, Sacre Coeur lacasul de cult monumental reprezinta punctul culminant al traseului nostru.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 122 18mm ISO 200 f 6.3 1/160 exp comp -0.3EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 123 18mm ISO 200 f 6.3 1/160 exp comp -0.3EV Posibilitatile de fotografiere sunt multiple, recomandand – ca si pana acum, o studiere "cinematica" a imprejurimilor, in cautarea perspectivei cele mai echilibrate.
Mi-as dori intr-o astfel de situatie un obiectiv cu o cuprindere mai larga decat cel de kit, pentru efecte vizuale mai grafice. Un Nikkor 10-24mm ar fi perfect. Setarile precedente ale aparatului Nikon D5100 nu se schimba. "Ora albastra" refuza sa vina si, epuizand alternativele de puncte de statie intru in bazilica unde sunt instiintat ca fotografiatul este interzis, chiar si fara flash. Nu e vorba ca nu-mi doresc sa respect regulile dar din motive tehnice este necesara fotografiarea cupolei, testand si de data aceasta functionalitatea ecranului rabatabil.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 124 18mm ISO 1600 f 3.5 1/30 exp comp -0.3EV Ma refugiez intr-un scaun si pun Nikon D5100 pe genunchi, privind in sus, cu ecranul rotit spre mine. Setez ISO 1600 pentru a avea un timp de expunere mai accesibil (1/30) si trag cateva cadre.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Sunt multumit de rezultat si fac o tura completa a interiorului, sperand sa aflu cerul cu nuante albastre, la iesire. Apusul isi aseaza mantia peste Paris si timpul meu de asteptat a luat sfarsit.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 125 22mm ISO 400 f 3.9 1/5 exp comp -0.3EV Pendulez intre ISO 100 si 400 intrucat lumina scade subit si tin sa iau cateva cadre cu silueta alba a bazilicii pe fundalul albastru al innoptarii.
Prefer perspectivele dinamice, ca si pana acum si cobor, indreptandu-ma spre Moulin Rouge, urmatorul obiectiv.

Zona Pigalle, unde se afla obiectivul nostru, este renumita pentru viata de noapte. De aceea am si asteptat sa vina noaptea, pentru a putea specula la maxim dinamismul si forforta care descriu aceasta parte a orasului, la ore tarzii.

Obiectivul din kit isi reia locul, ISO 400 este suficient pentru a crea cadrele dorite. Trec pe langa cladirea localului La Cigalle, sala de spectacole renumita.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 126 18mm ISO 400 f 3.5 1/20 exp comp -0.3EV Zona este cunoscuta pentru "serviciile" de noapte, vitrinele cu neoane colorate si palpaitoare definind la aceasta ora imaginea strazii (mult mai vizibil decat ziua).

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Dat fiind aglomeratia crescuta, nu ma simt in pericol deloc, de altfel aici se fac adevarate pelerinaje turistice de noapte pentru a gusta din plin savoarea zonei Pigalle.

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 128 18mm ISO 400 f 3.5 1/30 exp comp -0.3EV Moulin Rouge este un local cu program specific de cabaret si punct de reper al zonei.
Tinand seama ca in general diverse excursii ofera in program si o seara la Moulin Rouge, cozile de turisti (de regula rusi sau americani) imbracati de gala sunt permanente in fata cladirii. Am avut sansa ca autocarele sa stationeze cu timp limitat si astfel sa obtin o imagine libera de obstacole. Setarile curente nu au necesitat modificari, obtinand o imagine uimitor de clara, curata si echilibrat expusa.

Fiind ultima zi pe care mi-am acordat-o turelor foto prelungi, am decis sa continui sesiunea de fotografie nocturna cu cateva obiective vizitate anterior pe parcursul zilei, pentru a le completa astfel imaginea de ansamblu si a arata cum traiesc acestea si pe timpul noptii.

Metroul m-a condus de la Pigalle la Chatelet. Am pastrat in continuare setarile curente, ISO 400 si stabilizatorul activat fiind optiuni suficiente pentru a obtine imagini vibrante, clare, corect expuse, nemiscate.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 129 18mm ISO 400 f 3.5 1/5 exp comp -0.3EV Esplanada Centrului Pompidou, subtil luminat era inca un punct de atractie, in ciuda orei tarzii, vremea fiind buna si tinerii avand o energie debordanta.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 130 42mm ISO 400 f 5.3 1/4 exp comp -0.3EV
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 131 20mm ISO 400 f 3.8 1/4 exp comp -0.3EV Am urmat acelasi traseu spre Notre Dame, traversand Sena.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 132 20mm ISO 400 f 3.8 1/8 exp comp -0.3EV Catedrala se inalta semeata, modul de iluminare nocturn punand-o foarte bine in valoare pe fundalul negru al noptii.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 133 32mm ISO 400 f 4.8 1/15 exp comp -0.3EV Terasele bistrourilor creaza o ambianta foarte placuta la aceasta ora, "flanarea" pe stradutele aceluiasi Cartier Latin aducand din nou in lumina o atmosfera pestrita, foarte colorata.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 134 18mm ISO 400 f 3.5 1/15 exp comp -0.3EV Decid sa iau metroul spre hotel si totusi tura foto refuza sa se incheie, ultimul cadru trezindu-mi o senzatie de "film noir".
Am setat din nou modul grafic alb-negru si cel manual (M) de lucru – pentru a cotrola expunerea "sobra" si am asteptat sa treaca o silueta, speculand contrastul generat de configuratia geometrica a cadrului, cu ritmuri si repetitii ce induc un puternic impact vizual.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 134 18mm ISO 400 f 3.6 1/6 exp comp -0.3EV
Am parcurs astfel ultimele doua zone importante ale Parisului istoric – Marais si Montmartre, am punctat cateva cladiri cu arhitectura contemporana esentiale pentru harta orasului, am avut acces vizual asupra siluetei urbane de ansamblu si am luat pulsul vietii de noapte.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Ziua 5



Epuizand in cele patru zile trecute aproape toate obiectivele propuse, am lasat pentru final castelul Versailles, pentru a afla linistea unei plimbari de sambata, in contrast cu energicele ture din timpul saptamanii deja trecute.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 135 18mm ISO 100 f 6.3 1/160 exp comp -0.3EV Conexiunea metroului aflat chiar langa hotel cu RER-ul A ne duce direct la Chateau de Versailles, rive gauche, dupa aproximativ 20 de km parcursi.
Evocarea istoriei castelului si a devenirii sale cat si insemnatatea lui ca sediu al regalitatii franceze ar depasi paginile acestui articol. Pe scurt, de ce trebuie vizitat? Pentru ca a fost martorul uneia din cele mai importante perioade ale istoriei franceze, regii au locuit aici de la instalarea lui Ludovic al XIV-lea in 1682 si pana la alungarea lui Ludovic al XVI-lea in 1789. Arhitectura a fost incredintata lui Le Vau si apoi lui Mansart, amenajarea interioarelor lui Le Brun iar gradinile, de o intindere inimaginabila si cu un plan al carei maiestrie nu a mai fost depasita vreodata, lui Le Notre.

Sala oglinzilor si apartamentele regale reprezinta reale atractii. Pentru a vizita gradinile nu-ti este suficienta o singura zi. Marele si micul Trianon, orangeria, Grand Canal, fantanile arteziene muzicale sunt atractii principale ale plimbarii prin parcul care pare nesfarsit.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 136 18mm ISO 100 f 9 1/320 exp comp -0.3EV In scurtul drum dinspre gara spre castel ne intampina o mare de oameni, masini si un santier de reabilitare. Lumina este puternica, am montat obiectivul de kit 18-55mm cu filtru de polarizare, setarile auto, ca de obicei.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 137 32mm ISO 100 f 10 1/400 exp comp -0.3EV Portile aurite sunt o atractie pentru toata lumea si trebuie sa stau la rand sa le prind mai libere.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Folosind teleobiectivul reusesc sa apropii fatada de caramida a pavilionului de vanatoare al lui Ludovic al XIII-lea, cel imprejurul caruia s-a extins in epocile viitoare castelul.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 138 20mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.3EV Imi dau seama ca pentru a intra ar trebui (ca si in alte cazuri in Paris) sa stau la o coada foarte lunga si consumatoare de timp pretios.
Lasam la latitudinea cititorului optiunea parcurgerii interiorului castelului. Vremea fiind excelenta si dorinta de plimbare in aer liber la fel de mare ca si in celelalte zile, ne indreptam spre accesul in gradini unde biletul se ia pe loc.

Ne intampina o atmosfera prafoasa, un soare cu lumina palida. Fotografiez fatada estica fara tragere de inima, rezultatul fiind insa mult peste asteptari, contrastul fiind echilibrat si nu sters, asa cum ma asteptam. Inca o data Nikon D5100 uimeste prin capacitatea de rezolvare grafica a unor situatii dificile. Sunetul artezienelor muzicale, simfoniile baroce creaza o atmosfera unica, in acest context. Plonjezi practic inapoi in istorie, iti imaginezi suita regala iesind in gradini.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 139 38mm ISO 100 f 8 1/250
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 140 130mm ISO 100 f 5.6 1/500 Fantana Latona imi solicita imaginatia si folosesc ambele obiective pentru a-i pune in evidenta detaliile si subtilul joc al apei. Filtrul de polarizare ma ajuta acum sa elimin reflexiile nedorite pentru a pune mai bine in evidenta luciul apei.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Fascinat de atmosfera creata de muzica simfonica ce creaza parca ritmul intregii miscari a apei, decid ca este momentul sa montez microfonul optional Nikon ME-1



Foarte interesant ca si ergonomie, Nikon ME-1 imi ofera inca un punct de stabilitate in momentul pozarii, capatul lui sprijinindu-se in frunte.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 141 220mm ISO 100 f 5.3 1/400 exp comp -0.3EV Esplanada care se deschide in fata priviri este ametitoare, panta usoara creind un efect monumental, subtil.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris 220mm ISO 100 f 5.3 1/400 exp comp -0.3EV
Este momentul de gratie al teleobiectivului Nikkor 55-300mm, focala maxima profitand din plin de profunzimea generoasa a peisajului. Desi incerc si aici efectul “miniatura”, totul pare oricum atat de mic incat ramane doar un test. Setarile aparatului Nikon D5100 sunt cele uzuale de pana acum, mod auto P. Folosirea focalei lungi este o placere si cu greu iau aparatul de la ochi pentru a profita din nou de microfon, filmand o scena ludica haioasa

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona


Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 142 155mm ISO 100 f 5 1/250 exp comp -0.3EV Cobor si ajung la baza peluzei, moment in care mi se infatiseaza din nou fatada castelului, in toata splendoarea.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 143 155mm ISO 100 f 5 1/640 Bosquet du Dauphin ma atrage si ma pierd in labirintul verde. Desenul parcului este supus stilului formal al secolului al XVII-lea, natura fiind perfect fasonata dupa linii drepte.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 144 70mm ISO 100 f 5 1/400 exp comp -0.3EV Ies in dreptul fantanii lui Apollo care-l infatiseaza pe insusi regele Soare, in maniera clasica.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Cum parcul e nesfarsit si neavand tot timpul la dispozitie, decid momentul intoarcerii. Nu inainte de a descoperi insa, din pura intamplare, atras fiind de sunetele ciudate (urma sa aflu ca organizarea sunetului urmeaza o schema de surround in peisaj, basii fiind amplasati diametral opus fata de inalte, fapt care explica aparentele bubuieli inexplicabile pe langa care am trecut la un moment dat). Descopar astfel o noua fantana arteziana dinamica corelata cu muzica, un nou motiv de a sonda capabilitatile de filmare ale aparatului si acuratetea sunetului.


Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 145 18mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.3EV Trecand pe langa aripa sudica a castelului aflam minunatul desen geometric al rondurilor de flori si alte fantani, amenajarea fiind o adevarata opera de arta.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 146 20mm ISO 100 f 7.1 1/200 exp comp -0.3EV Perspectiva culmineaza insa cu orangeria, un alt spatiu verde care se dezvolta spre sud.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Incantati de plimbare, de atmosfera creata de fantanile arteziene muzicale, revenim in orasul zgomotos. In metrou pot fi deseori intalniti cantareti (autorizati de o comisie speciala care ii audiaza in prealabil). In timpul saptamanii am intalnit destui dar parca nu am fost atras sa stau si sa incerc o inregistrare audio-video. De data aceasta, o intreaga formatie de cantareti rusi crea un spectacol antrenant. Despartirea celor doi tineri, surprinsa si avand ca fundal muzica lor reprezinta un scurt moment magic, de gratie


Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 147 280mm ISO 100 f 5.6 1/100 exp comp -0.3EV Rue Rivoli ne intampina mai zgomotoasa ca oricand, ziua de sambata transformand parca toti oamenii din Paris in potentiali cumparatori.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 148 18mm ISO 100 f 5.6 1/125 exp comp -0.7EV Fatada laterala a lui Hotel de Ville, aflata in umbra proprie este randata in mod exceptional de Nikon D5100, cu setarile curente si obiectivul din kit.
Este o situatie foarte dificila, pentru orice mediu fotosensibil. Incantat, plec mai departe cu gandul sa finalizez muzeul Louvre – ramasesem inca dator cu cateva imagini ale interiorului piramidei mari, din sticla.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 149 18mm ISO 100 f 5 1/100 exp comp -0.3EV

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 150 34mm ISO 100 f 6.3 1/125 exp comp -0.3EV Pe drum aflu o mica piateta in care se practica bioenergie si masaj. Fara sa fiu convins de abilitatil maestrilor “bio” continui si accesez porticul aferent fatadei estice a muzeului, afland o scena de mare delicatete vizuala.
Fiind instantanee, in ambele cazuri aparatul s-a descurcat singur, eu fiind preocupat sa cadrez si sa am o mana stabila.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 151 80mm ISO 100 f 4.5 1/160 exp comp -0.3EV Vremea e buna, destul de cald, lumea sta intinsa pe ghizdurile fantanior in cautarea unui strop de racoare.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris 18mm ISO 100 f 6.5 1/125 exp comp -0.3EV
Accesul in piramida este gratuit avem astfel acces si privelistii interioare care suprapune magic vechiul si noul, despartite doar de suprafata discreta a sticlei.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 152 18mm ISO 100 f 4 1/60 exp comp -0.3EV Secole intregi de arhitectura sunt vizibile dinamic, pe masura ce se coboara in holul central care distribuie cele trei aripi ale muzeului.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Pentru aceste cadre speculez simetriile si geometriile elementelor care compun spatiul. Desi pastrez setarile de exterior – ISO100, auto wb, standard mode, etc – paratul se comporta perfect, expunerile fiind consistente si detaliile din umbre, bogate. Avand programata o cina cu un bun prieten (rezident al Parisului, mi-a incredintat de-a lungul timpului multe secrete despre oras), ma indrept spre hotel.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 153 135mm ISO 100 f 4.8 1/80 exp comp -0.3EV Lumina fantastica ma determina sa trag cu ochiul la bistroul chic al Louvre-ului...
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 154 18mm ISO 100 f 5.6 1/125 exp comp -0.3EV Dau o fuga pana vis-à-vis la Palais Royal si ale lui coloane, in ciuda faptului ca din casca mi se sopteste ca sunt maniac.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 154 130mm ISO 100 f 4.8 1/200 exp comp -0.3EV
Imaginile sunt crocante, contrastul incantator, saturatia echilibrate, Nikon D5100 incanta din nou. Inserarea vine peste cartie si ma pregatesc sa degust mancaruri rafinate la bistroul din colt, de langa Ecole Militarie, cel pe langa care am trecut aproape in fiecare zi, si dimineata la plecare si noaptea la intoarcere.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 155 26mm ISO 200 f 4.2 1/50 exp comp -0.3EV Acum urma in sfarsit sa ma odihnesc si sa ma uit la oameni prin vitrina, in afara.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona


Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 156 ISO 200 f 5.3 1/6 exp comp -0.3EV Prin farfurii s-au perindat specialitati gourmet precum "foie gras de canard", "boulots", "cuisse de canard", stridii si chiar si un desert rafinat.
Atmosfera foarte calda si relaxanta a venit ca o incununare blanda a tuturor zilelor trecute. Am folosit din nou obiectivul din kit care a dovedit capabilitati optice exceptionale, profunzimea scurta de camp si inalta rezolutie fiind adecvate si fotografiei culinare. Valoarea 200 a sensibilitatii ISO a fost suficienta pentru a avea timpi de expunere rezonabili, fara sa apara miscarea. Nu am insistat sa ajustez balansul de alb, contrastul intre lumina calda d el ainterior si cea rece de la exterior parandu-mi-se interesant de speculat, vizual.
Nikon D5100: SUNT ghid de calatorie la Paris, poza 157 20mm ISO 400 f 3.8 1/8 exp comp -0.3EV Terminarea serii a marcat si sfarsitul sejurului fotografic, orasul traindu-si clipele de innoptare cu voie buna, asa cum ne-a obisnuit.
Urmeaza sa parasesc Parisul dupa o noua incursiune fotografica in care am incercat sa-i mai smulg cateva secrete si sa imprietenesc cititorul cu atmosfera orasului. Aparatul Nikon D5100 a fost un partener de drum de nadejde care daca a rezistat companiei mele, sunt sigur ca poate fi in stare de orice alta performanta. Nu am plecat inca dar deja mi-e dor de Paris si visez la urmatoarea revedere.

Prima pagina nikonisti.ro
Sunt ghid de calatorie | Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona

Concluzii


Aparatul Nikon D5100, acompaniat de obiectivele 18-55, 55-300 si 35 f1.8 a fost pentru mine o descoperire fantastica. Nu am fost bland cu el si i-am cerut sa faca si ce nu-mi inchipuiam ca poate face, el trecand peste fiecare situatie absolut onorabil. Unul din punctele lui forte consta in acuratetea detaliilor datorate rezolutiei si in capacitatea de a crea imagini cu efect aproape tridimensional, latitudinea de expunere conferindu-i flexibilitate in orice situatie de iluminare, mereu echilibrat. Modul HDR aduce si mai multa informatie din zonele cu umbra densa, fara sa rezulte o imagine cu aspect artificial. Nu ai nevoie practic sa stapanesti o tehnica deosebita pentru a realiza imagini care sa-ti taie rasuflarea, ca tehnologie fiind foarte avansat, la un pret accesibil. Ecranul rotativ de mare rezolutie, efectele creative si modul de filmare HD sunt plusuri ale acestui model.

Daca pe parcursul prezentarii am folosit cateodata persoana a doua plural pentru a implica activ cititorul si a-l transpune la fata locului, cateodata el a a avut inca o semnifcatie sensibila pentru mine: partener de drum mi-a fost mama mea care s-a ocupat activ de inregistrarea imaginilor “making of”, observandu-ma de la mica distanta cum ma “diluez” in oras cu aparatul foto la ochi. In cea mai mare parte a tinut pasul cu mine si a fost astfel un “barometru” de solicitare a traseelor abordate de mine. M-a ajutat sa organizez coerent parcursul fiecarei zile si ii multumesc cu aceasta ocazie pentru rabdare.

Nota asupra imaginilor : fotografiile prezentate sunt needitate in alt program, toate sunt redate asa cum au fost ele produse de aparat. Pe parcursul incursiunii pariziene din perioada 3-8 mai 2011 au fost produse in total peste 7000 de cadre.
Mulţumim partenerului acestui episod: AirFrance.

airfrance AIR FRANCE pune la dispozitia pasagerilor sai 1500 de zboruri zilnice catre 183 destinatii din 98 de tari. Flota sa este formata din 396 aparate de a caror exploatare se ocupa un numar de 74320 de persoane (atat la sol cat si la bord).

Proiectarea unei retele echilibrate, dezvoltate in jurul unor hub-uri eficiente si atractive, rationalizarea flotei, dezvoltarea unei aliante bine integrate la nivel mondial - SkyTeam, acordul trans-atlantic cu Delta, asigurarea securitatii operatiunilor si nu in ultimul rand controlul riguros al costurilor, stau la baza performantelor companiei.

AIR FRANCE se adapteaza in permanenta asteptarilor in continua schimbare ale clientilor, prin inovatie si ajustarea tarifelor. Simplificarea ofertelor si a tarifelor, acordarea de beneficii numeroase atat la sol cat si pe parcursul calatoriei, noile cabine si servicii, modernizarea flotei sunt cateva din elementele strategiei AIR FRANCE, centrate pe client.

Incepand cu modul de intampinare a clientilor inca din aeroport, uniformele personalului, serviciile de catering de calitate, entertainment-ul, cabinele confortabile si sophisticate, pana la serviciile dedicate incluse in pachetele de top – AIR FRANCE le ofera pasagerilor sai o calatorie cu stil.

In 2004, AIR FRANCE si KLM au decis sa isi uneasca fortele pentru a construi o noua entitate, grupul AIR FRANCE KLM, capabila sa faca fata provocarilor secolului XXI.

Despre fotograf


Vlad Eftenie Vlad Eftenie este arhitect si pasionat de fotografie, el folosind aparatul de fotografiat ca partener intr-un adevarat demers de investigare a imaginii oraselor pe care le parcurge cu o privire atenta. Cadrul cotidian este astfel decodificat, contactul cu orasul si trecatorii sai fiind sublimat in poezie vizuala. Autor al unor numeroase expozitii cu tema urbana, isi exerseaza discursul in prelegeri interdisciplinare despre comunicarea prin imagine si preda cursul de fotografie de arhitectura la UAUIM. Recent a organizat alaturi de Nikon un workshop pilot de fotografie urbana.

O galerie foto on-line poate fi accesata la www.veftenie.daportfolio.com





SUNT ghid de calatorie Romania : Oltenia | Ardealul partea 1 | Ardealul partea 2 | Maramures | Dobrogea | Moldova | Banat si Crisana | Bucuresti | Harghita si Covasna
SUNT ghid de calatorie Europa : Zurich | Istanbul | Venetia | Amsterdam | Paris | Barcelona | Londra | Atena | Dubrovnik | Praga | Lisabona | Viena
top